arte plastice
Raspunsuri - Pagina 5
crini spune:
quote:
Originally posted by lena
uite mie imi place si un grafician mai putin cunoscut la noi, este Escher:
Da, si mie imi place Escher, l-am descoperit in facultate si m-a fascinat cu scarile lui si tot jocul ala de intra-iesi
quote:
Despre muzeul Orsay altadata ca altfel va impui capul cu toti impresionistii, precursorii si simbolistii...si cu Art Nouveau si Art Deco...ziua cand l-am vizitat a fost una dintre cele mai frumoase din viata mea.
Orsay e superb, dar eu m-am oprit la impresionisti (cu placutul), pe restul inca nu-i inteleg-apreciez. Poate cu timpul.
Si am uitat sa spun dintre romani imi place f mult Theodor Aman.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
sofiabebe spune:
quote:
Originally posted by zana
Saru' mana pentru explicatii.
Faceau si captura video?
Astept cu nerabdare continuarea,nu de alta trebuie sa ma inscriu la curs.
Avand in vedere ca erau in 1874-86, ia sa vedem: faceau sau nu captura video? :)
Mormintele lui Lorenzo si Giuliano de MEdici sunt in Florenta, in Capela Medici (cred, dar in Florenta siiiigur!)
Revin, ddar acu sunt franta, ca ne luptam cu caninii s imaselele laolalta!
bebe si puii:
Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
Ziua Filiponului
zana spune:
Am revenit, incurcasem anii, tot de la bebe mi se trage, toata ziua vrea poze.
Mi-a ramas fixat pe retina un ansamblu:pamant-apa-foc, acum s-ar putea sa le incurc si ceva gen poarta, sarut, acvariu,era si o eclipsa mai erau cateva acolo dar astea m-au impresionat .
Dar eu vreau pamant-viata-miscare, ma trageti de maneca de nu merge,da?
Chiar n-are nimeni un curcubeu?
Nu-i nimic astept pana maine
lena spune:
"Istoria Artei" ce frumusete de curs il faceam cu Adriana Crainic-Botez, excelenta profesoara.
Am fost anul trecut in Grecia la Atena inainte de Craciun si tin minte ca sotul pentru prima data pe Acropolis super-impresionat imi tot cerea detalii...si incepusem eu sa-i explic ca initial statuile erau pictate, colorate, etc, etc...si cum eu o faceam in engleza am vazut ca se aciuiasera si vreo 2 tipi pe langa noi cu camera video in mana si la un moment dat...nu va zic ca incep astia sa turuie pe olandeza de am cascat gura amandoi de potriveala...ca ccc cica ei saracii ziceau ca eu eram ghid si asa se lipisera si ei de noi.
Foarte impresionat husbandul de jocurile lor pentru copii, o minunatie, sa vad poate pun si niste poze de-atunci...de cat "lux" exista in civilizatia greaca...de cutii pentru farduri, vesela si bijuteriile, mobila si obiectele de decoratiuni interioare si mai ales de impresionanta corelatie intre un pamant atat de arid, pietros, stancos, pe alocuri insa cu adevarate oaze de verdeatza luxurianta, si mirosul de oleandri si arta lor atat de pura si simpla in axiomatica regulilor de aur...mai ales acea intuitie a finalului arhitectonic...coloanele Panteonului fiind de asa natura create pentru a reda perfectiunea chiar si in lumina puternica a soarelui elen...mai groase cele terminale si mai subtiri in centru, aplecate de asa natura a sustine tensiunile create intr-o constructie de asemenea grandoare si totusi a respecta simetria pentru ochii privitorului.
Mirati de afirmatia statuilor pictate le-am aratat pe "viu" in interiorul muzeului de sus de pe Acropole...mi-au spus evident ceea ce orice admirator vede pentru prima data ca nu si le-ar fi putut inchipui astfel, ca frumusetea lor paleste daca ar mai fi la fel...le-am explicat ceea ce demult nici eu nu intuisem, pana a calca prima data pe pamantul livezilor de maslini...ca soarele acesta atat de puternic in Peloponez, si mai mult in Creta fcae ca si cea mai vie culoare, un rosu aprins sa para pal, sub efectul reflectiei razelor de soare...mi-au dat dreptate...in acea zi totul parea in "natura" diferit de ceea ce "prinsese" camera.
sofiabebe spune:
Bravo fetele! Ati vazut ca va pricepeti?!
Mi-a placut povestea cu Gretzia, mai ales cu aia care credeau ca esti ghid... pentru o singura persoana. :)
Sabina, ce se aude cu impresionismul, Debussy etc.?
Nu mai apuc sa scriu impresionismul ala si curentele contemporane. Asta e, ma asteptati si voi si ma iertati.
bebe si puii:
Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
Ziua Filiponului
ML spune:
Lena si restul fetelor care l-ati mentionat pe Escher imi cer scuze ca am deschis un subiect aparte cu el. Nu intrasem pe cel de aici. Ar fi trebuit!...
Frumoasa tema, minunate linkuri si fotografii!
Revenind la Escher... este adevarat ca si-a proiectat casa oarecum asemanator cu una dintre "constructiile" lui? Fratele meu mi-a spus asta si as vrea sa o vad dar nu e chip. Din intamplare stiti ceva?
Apoi tot el imi vorbea despre (dau "paste" ca mi-e mai usor)... "un artist care pictase... simboluri (?!) incluse intr-o pictura de mare amploare, aflata deasupra unei usi la care se ajungea dupa ce traversai o sala imensa... ei bine, cind ajungeai intr-un anumit punct in fata usii si ridicai privirea spre tabloul urias, se putea vedea (dar doar din acel unghi) un craniu la picioarele unui personaj. Altfel, craniul era pictat mult inclinat si alungit, cam in genul in care se vopsesc semnele de circulatzie pe carosabil, deformate in asa fel incit soferul, din scaun, sa le perceapa la adevaratele lor proportii.
Tot nenea asta (sau altul... care?!) avea placuta indeletnicire sa picteze chestii deformate aiurea care se "citeau" numai daca se oglindeau intr-un cilindru metalic lustruit, sau intr-o sfera... adica puneai obiectul linga pictura care nu insemna nimic mai mult decit "desfasurata" unui cilindru sau sfere pe plan...si vedeai "normal" -"
Va rog mult daca va suna cunoscut dati-mi nume poate gasesc ceva "poze" sa ma delectez. Fratele meu nu-si mai aminteste despre cine era vorba.
Si o intrebare banala pe care de mult vroiam sa o pun pe forum... Este creionul rezistent in timp? Eu ma gandeam ca da si de aceea am ales a scrie jurnalul copiilor in creion. Bine sau nu?
sofiabebe spune:
ML, bune intrebari! Sa vedem cat de bune iti vor fi raspunsurile :)
Nenea cu craniul la baza lucrarii nu-i altul decat Hans Holbein, iar lucrarea se cheama "Ambasadorii" - se stie ca simbolul craniului este "vanitas vanitatum" (sau asa ceva) (lat.)= desertaciunea desertaciunilor - este o aluzie la faptul ca cei doi ambasadori s-au intalnit in van, neintelegerile dintre cele doua state (am uitat care) fiind prea adanc inradacinate...
Iaca link:
http://10966.decoration-shop.net/
http://hans-holbein-the-younger.iqnaut.net/ - astea le-am gasit si io acuma
Nu stiu daca tot el a pictat "desfasurarile" pe sfera si cilindru, dar nu cred si stiu ca ele poarta denumirea stiintifica de "ANAMORFOZE" si in special in Manierism (1500 in Italia, 1600 in Franta si Europa) erau iubite "ciudateniile" astea. As putea insa sa ma mai interesez - nu stiu cand, ca timp - lipsa!
Si nu, creionul nu e prea rezistent, dar poate o fi mai rezistent decat pixul, ca mie deja mi s-au deteriorat niste pagini scrise cu pix. Creionul in arta e ustensila de grafica si lucrarile de grafica (in special pastelul, care e foarte sensibil, dar si celelalte) se pastreaza sub sticla si la lumina slaba, tocmai pentru a le proteja ca sunt foarte perisabile. Stiam ca cerneala e cea mai rezistenta pentru scris.
bebe si puii:
Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
Ziua Filiponului
ML spune:
Multumesc frumos pentru toate detaliile.
Foarte interesant felul in care Holbein "Junior" lucra portretele! Multumesc si pt. clarificarile legate de creion (cand spui cerneala te referi la cerneala autentica tip "Pelikan", nu? Din pacate pe aici nu am vazut asa ceva dar probabil ca exista in magazinele de specialitate)...
Uite am gasit ceva despre anamorfism. Mie imi plac ciudateniile (desi trebuie sa recunosc ca unele dintre ele sunt mai mult decat ciudate si ma cam sperie). Oricum... de admirat! Daca va pasioneaza vedeti neaparat ungurul acela de la artisti contemporani inclusiv animatia, ce mai vreti pe acolo.
Iata linkul:
http://www.kellymhoule.com/
ML spune:
Dar de ilustratii de carte ce spuneti? Va suparati daca trec aici cate ceva?
De exemplu una dintre cartile preferate ale copiilor mei este "OH!" (autor Josse Goffin). Fara text, desenele par a fi facute si cu creta sau cam asa ceva (iertare, nu ma pricep), fiecare pagina este o surpriza. O carte ghicitoare. Mai jos este una dintre paginile cartii de colorat "OH!":
http://images-eu.amazon.com/images/P/B0000DCWKE.08.LZZZZZZZ.jpg
Ei, pagina se desface si jumatatea din stanga a cestii de cafea devine botul unui vapor. Langa el, din apa, iese capul unui peste. Pe pagina urmatoare apare pestele intreg iar la deschidere coada i se "transforma" in coada unei rate, rata care are pe cioc un... carlig de rufe s.a.m.d.! Am incercat si eu sa fac cu cei mici ceva asemanator si chiar daca nici pe departe nu egalam artistul ca linie sau umor este o experienta amuzanta si da de gandit copiilor!
Pentru a va face idee, daca va intereseaza acest gen de ilustratii ingenioase si hazlii vizitati siteul lui (afise, carti (click "biblographie"), biografie, etc. in stanga):
http://users.swing.be/jossegoffin/jossegoffinstat.htm
sofiabebe spune:
ML, calumea!
"Ungurul" era unguroaica - si m-am delectat, vorba ta, as fi vrut sa vad si niste clasici, dar... alta data.
Mi-au placut s iilustratiile de carte pentru ineditul lor. Suprarealistii (Andre Breton, Magritte etc.) au venit cu ideea asta de a face desene pornind unele dintr-altele, dar fara sa stii ce a desenat vecinul - ei le numeau "cadavres esquises" - cadavre stilate sau ceva de genul asta. De altfel si ilustratorul tau e un pui de suprarealist asa... daca te uiti la seriozitatea bizara pentru o carte de copii cu care trateaza formele. Ma rog, interesant oricum.
Va pup si documentare placuta!
bebe si puii:
Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
Ziua Filiponului