Fibrom uterin (9)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MadaS spune:

Rosa
Greseli fac medicii ginecologi pe banda rulanta in Romania!!!
eu insami sunt un exemplu nefericit
Anul trecut, datorita unor dureri pe care le aveam in partea dreapta am tot inceput sa alerg prin medici.Cum durerile erau cam puternice, n-am mai avut rabdarea sa astept 2 luni cat era timpul de asteptare la un medic renumit la care tot mergeam de ani buni, f bun in ecografii.Asa ca m-am dus pe la o serie de medici, desi cu cabinete particulare si scumpe, profesional... 0 barat.Unul din ei a vazut la ecografie un chist de 2 cm pe ovarul drept.Si mi-a dat anticonceptionale, combinatie estrogeni+progesteron Diane 35.Am mai fost si la alti medici in acea perioada, care mai de care diletanti in domeniul eco, si toti vedeau formatiunea de 2 cm de pe langa ovar ca fiind chist. Am facut eroarea sa iau respectivele anticonceptionale timp de 3 luni.Cum durerile nu trecusera, am ajuns in final si la medicul f bun in eco si cu timp de programare de 2 luni. Formatiunea era fibrom, nu chist, si avea deja, dupa 3 luni de anticonceptionale, 4,5 cm. Deci se dublase pe fondul administrarii de anticonceptionale. Inevitabil, am intrerupt rapid anticonceptionalele. A trecut 1 an de atunci si fibromul a ramas la aceleasi dimensiuni, de aprox 4,5 cm (timp in care am mai facut tratament naturist si homeopat)
Concluzia e simpla, administrarea de anticonceptionale bazate pe estrogeni a dublat dimensiunea fibromului in doar 3 luni.

Arinna, buna chestia cu meteorologia. La unii medici chiar bate vantul...prin creier. In afara, astfel de practici, dovedite, ar face obiectul unui proces de malpraxis.
Eu nu as vrea sa cer respectivului medic care acum 1 am mi-a prescris anticonceptionale decat banii necesari pt tratamentul cu Diphereline pe care trebuie sa-l fac acum pt a reduce dimensiunile fibromului in vederea operarii laparoscopice (refuz ideea operatiei clasice, cu taietura mare).Pt 3 luni va trebui sa platesc 3x150$=450$, pt ca Dipehereline nu e acoperit de casa de asigurari.100% necompensat...Daca acum 1 am ar fi diagnosticat corect fibromul ca fiind fibrom iar nu chist, puteam face operatia atunci cand avea 2 cm fara tratament pre-operatoriu. Era atat de simplu..
Asa ca fetele, cereti parerea la 10 medici inainte de a lua un tratament. Poate aveti norocul de a da si de unul responsabil printre cei 10...
Sau mai scrieti pe forum si va mai recomandam noi cate un medic responsabil, descoperit cu greu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns prettysunshine spune:

Multumesc mult pentru raspunsuri,vad ca e asa acum am banuit eu,dar ce ne facem daca pe langa fibrom mai avem si chisturi ovariene,ca astea se trateaza tot cu anticonceptionale si eu cred ca am din amandoua.La dermatolog mi s-a spus ca problemele cu tenul la varsta asta sunt de obicei din cauza ovarului polichistic,maine o sa vad daca asa e,dar s-ar putea,am mai avut chisturi ovariene si in trecut si mi s-au dat tot anticonceptionale.Nu stiu daca cele care contin numai progesteron pot fi utilizate drept tratament pentru chisturi ovariene.Maine la medic o sa vad cum stau,din pacate nu ma tine punga sa consult mai multi medici in paralel,ca sa compar rezultatele.

• Nu-i suficient sa-i iubim pe cei buni, trebuie sa-i iubim si pe cei rai, caci numai prin dragoste poate fi alungata rautatea din ei.(Henryk Sienkiewicz)

http://community.webshots.com/user/ingridmavru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carm3n spune:

Buna fetele!
Arinna, multumesc pentu incurajari.
Embolizarea s-a facut astazi, pe seara, am stat la spital de la 7.30 dimineata pana la acum (10 pm ). Ieri doctorul s-a suparat ca fibromul era foarte mare 12cm ( a crescut in 6 luni 4 cm! ) si nu voia sa-i mai faca embolizare asa ca nu a internat-o decat azi dupa multe rugaminti.Am facut o ecografie de dimineata, doctorita a spus ca uterul este intreg, de dimensiuni normale, usor deformat din cauza fibromului voluminos dar ca merita sa faca embolizarea pentru ca altfel nu-i da nici o sansa de bb.
Maine dimineata o sa-i faca externarea, nu a vrut sa ramanem cu ea la spital.Se simte bine, nu a avut nici un fel de dureri ba chiar a iesit de la embolizare cu zambetul pe buze.
Partea frumoasa a acestei povesti este ca in salon se afla o fata de 27 de ani care maine o sa nasca prin cezariana o fetita ajunsa la termen.Tanara in cauza a facut o embolizare anul trecut in aprilie, fibromul ei avea 6 cm iar acum are doar 2 cm. Doctorita tinerei a spus ca mai are in momentul de fata 3 fete insarcinate care au facut embolizare si ca a mai avut si altele.
Deocamdata astept sa vad ce se mai intampla, am sa va mai scriu atunci cand o sa am noutati.
Multa sanatate la toata lumea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arinna spune:

Carm3n,

...ma bucur ca totul a fost bine, eu m-am chinuit dupa embolizare bine de tot...

Rosa,

... ce fel de chisturi ai,mie mi-au gasit acum 5 luni cateva mici pe ovarul stang- dreptul nu se vedea- acum s-a vazut dreptul- cu un chist seros - ce o fi ala, de la fibroame trebuie sa trec la chisturi- parca de 1,5 mm si nu s-a vazut stangul...Si in plus ceva in cavitatea uterina, ca un nou mic fibrom cu semnul intrebarii, ca parca nu aveam destui vreo 4 si uter polifibromatos..Si-mi greseise si masuratorile la eco anterioara, incurcase nodulii sau pozitia...si a fost si 1.200.000 - transvaginala abdominala, Dr cunoscut in domeniu...Trebuie sa ajung la medic cu noile achizitii genitale...Si ma doare si ovarul drept, ori e autosugestie ori eco rascoleste ceva pe acolo ca am mai citit pe aici ca cineva a avut dureri de ovar dupa eco...

MadaS,

...te pup, sunt intr-un stress si o alergatura toata ziua, peste cateva zile raman singura -din pacate-, abia astept sa reluam legatura...Deci te-ai decis cu operatia...

Mergi la inceput

Carmen,
Curaj surorii tale pt bebe.Acum un an era f prezenta pe forumul acesta Rici,26 ani, una din primele persoane(poate chiar prima) care afacut embolizare si a venit apoi pe forumul DC sa povesteasca si altora.
In ianuarie a nascut un super bebe la termen (cezariana) desi fibromul ei era mult mai mare, si datorita faptului ca a ramas insarcinata imediat in prima luna dupa embolizare acesta nu a avut timp sa descreasca prea mult sau deloc.Bebele Albert are acum cam 10 luni si e super bebe!Asa ca se poate!
Arinna, curaj la alergaturi, n-as putea spune ca m-am decis, mai vad luna asta daca apar durerile sau nu (acum de 2 sapt au incetat) dar l-am intrebat pe doctor si la dimensiunile pe care le avea in iunie fibromul meu, 4/5 cm si vascularizatie abundenta la baza de implantare pe uter (am facut si Doppler) e riscanta laparo fara tratament pre-operatoriu (risc de hemoragie).El mi-a recomandat Diphereline inainte timp de 3 luni.O sa mai fac si o alta eco pt a vedea daca nu au intervenit modificari importante.Asa ca pot face laparo ...3 luni mai tarziu fata de momentul in care ma decid sa incep tratamentul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcbeal spune:

Buna dimineata la toate fetele!

N-am mai scris de multisor, pentru ca nu am avut nici un fel de noutati legate de miom. V-am citit insa mesajele cu multa atentie. Acum am noutati, si anume sunt programata pentru operatie pe 7 decembrie. Medicii de la Uni, unde urmeaza sa ma operez, mi-au lasat o impresie foarte buna, de super-profesionisti. Sper sa nu ma insel. Miomul este mare (are 6,5/7,8 cm) si prin pozitia pe care o are se pare ca functioneaza ca un sterilet. Din cauza asta nu am ramas insarcinata pana acum. De scos uterul nici nu poate fi vorba, chiar se pune problema daca nu as putea naste normal dupa aia.
Doctorul mi-a spus dupa un control amanuntit, ecograf etc. ca sunt 95% sanse sa-l opereze laparoscopic. Ceva emotii am, trebuie sa recunosc, dar am senzatia ca am incaput pe maini bune.
Se pare ca la mine operatia e singura sansa, deja incercam de 3 ani sa avem un bb si pana acum absolut nimic.
In afara de miomul asta totul e absolut ok la mine.

la toate fetele si promit sa va tin la curent cu noutatile dupa operatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tia spune:

Bafta McBeal, tinem pumnii sa treaca repede si cu bine perioada asta si sa te vedem cu burtik

Alexandru (14 iulie 2005)

Mergi la inceput

McBeal

Sa inteleg ca la dimensiunile pe carele scrii medicii din Germania spera sa poata face acesta operatie pe cale laparoscopica? ar fi superb
As vrea sa stiu ce localizare are fibromul tau (subseros, intramural, pedicular, etc) si daca ai facut un test Doppler inainte de operatie, care sa evidentieze ce tip de vascularizatie are.Ai aceste valori?
Eu sunt in aceeasi situatie cu tine, am un fibrom de 4/5 cm subseros pe care vreau sa-l operez numai laparoscopic.Din pacate, aici medicii nu dau sanse de reusita pe care laparoscopica datorita vascularizatiei relativ abundente, si recomanda tratament du Diphereline pre-operator (care reduce dimensiunile fibromului si mai ales vascularizatia).Abia dupa acest tratament care dureaza 3 luni si este extrem de costisitor (in plus efecte adverse) pot spera la laparoscopie fara risc.
Nu stiu daca depinde de experienta medicului, dar la noi tipul de vascularizatie e esential, iar nu pozitionarea (cele sunseroase sunt cele mai simple de scos se spune) sau dimensiunile. Mi-e f greu sa iau hotararea de incepere a tratamentului, inca mai culeg informatii, asa ca astept cu nerbdare vesti de la tine.

Mult curaj si refacere rapida pt bebe.
Mada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcbeal spune:

Tia, mersica de gandurile bune!

Mada, te inteleg foarte bine ca ai dubii legate de tratament. Si mie mi-a dat anul trecut un medic sa fac tratament impotriva miomului (nici nu mai stiu cum se numea, nu era Diphereline, era altceva, mult mai agresiv). Era o injectie retard, adica faceai o singura injectie si dupa aceea te luptai cu reactiile adverse de nu mai stiai de tine. Cand m-am uitat in Rote Liste si am vazut ca are o pagina plina de reactii adverse si am citit si pe un forum din experienta unor fete care facusera tratamentul si nu mai reuseau sa scape de adverse events (printre altele poate genera o depresie puternica) am hotarat clar NU! Medicul ala imi daduse tratamentul respectiv ca sa micsoreze dimensiunile miomului si sa ma poata opera ambulator (!) la el la clinica.
Medicul asta de la Universitate a spus ca nu e nevoie de tratament inainte, ca merge si asa. Mie mi-a dat incredere, mi s-a parut foarte profi tipul.
Test Doppler nu stiu daca mi-au facut sau daca urmeaza sa-mi faca inainte de operatie. Oricum, mi-au facut 2 ecografii inainte de controlul propriu-zis (una externa si una interna). M-a chemat pe 5 decembrie sa stau de vorba cu anestezistul, ca mie de anestezie mi-e tare frica.
Miomul meu e intramural, pozitonat in fata. Toti medicii care m-au consultat au spus ca e un semn bun ca nu sangerez absolut deloc intre CM-uri si ca am un CM regulat (27-28 de zile). Din cate am inteles, explicatia lor ar fi ca n-a 'sapat' prea tare in peretele uterului.
Cat priveste durata de refacere, aceasta e de 6 luni. Oricum, dupa ce am asteptat 3 ani mai putem astepta inca 6 luni. Asta e.

Mada, e greu sa dai sfaturi in chestii de genul asta, dar eu in locul tau as mai cere si parerea altui medic inainte sa ma apuc de tratament. La 4-5 cm si subseros, mi-e greu sa cred ca nu poate fi operat laparoscopic decat cu tratament in prealabil.
Am citit o gramada despre asta pe internet (ti-as trimite linkurile, dar nu stiu daca tu stii germana) si am fost si eu uimita cand am vazut ca prin laparoscopie se pot opera mioame de pana la 15 cm. Iar procentul de paciente cu complicatii post-operatorii este sub 1%.
Asa ca fruntea sus si incearca sa mai ceri si parerea altcuiva.

Daca mai vrei informatii intreaba, ca iti raspund cu placere.

Mergi la inceput

[red]Mcbeal[/red]

De citit pe Internet eu am citit enorm, am ajuns sa citesc si articole care intra in notiuni de cauze genetice al aparitiei fibroamelor (mutatii la nivelul unui anumit brat al cromozomului..etc).
Oricum, interesante informatiile tale..

In privinta tratamentelor pre-operatorii, toate au la baza aceeasi teorie, a suprimarii productiei de estrogeni prin blocarea receptorilor hipotalamici (induc inevitabil efectele unei menopauze false, cu bufeuri, disparitia menstruatiei, etc) dar reversibile in totalitate dupa intreruperea tratamentului (reapare CM la maxim 2-3 luni de la ultima injectie). Probabil ca in cazul tau ti-a propus CETRORELIX, un echivalent al Diphereline, care se face intr-adevar in injectie unica. Problema, dincolo de efectele adverse, mai greu sau mai usor de suportat, este legata si de pret. O singura fiola de Diphereline cost 150$, deci trei luni, investitie 450$. Din cate am aflat, Cetrorelix costa o singura fiola in jur de 450-500$, deci cam tot atat.

Si eu am citit mult ca fibroamele subseroase sun cel mai simple de oparat laparoscopic, neavad in general o baza de implantare prea mare de uter (doar cu stratul extern al uterului interfereaza).Inevitabil, cele subseroase nu produc hemoragii intre CM si nici menstruatii abundente, nevenind in contact direct cu endometrul (stratul intern responsabil de hemoragii).Nici eu un am avut nici un fel de hemoragie, iar la ciclu normal 27-28 zile e f redus cantitativ, fara dureri, deci nu aici am probleme. Problema mea majora este ca fibromul este partial necrozat, si din cauza asta imi provoaca durei uneori. Sunt uneori 5-6 luni cand un am nici un fel de simptom, apoi urmeaza saptamani in sir cu dureri zilnice, intermitente ce-i drept.Am avut si 2 crize puternice, care ar corespunde mai degraba cu torsionarea, dar medicii nu-s de acord, sustin ca e clar cu baza de implantare suficient de mare pe uteresi nu se poate torsiona….
As regreta enorm sa se descopere la operatie ca e pedicular (numai cei pediculari se pot torsiona) si ca am facut trat. pre-operatoriu degeaba…cu banii dati si efectele adórese suportate.
Totusi, te asigur ca merg la cei mai buni medici din Bucuresti, atat ecografi cat si ginecologi.Si voi mai merge pana ma conving ce si cum...

Rasp ginecologului este ca se poate incerca laparoscopic fara trat Diphereliene dar exista un mare risc de a nu putea stapani hemorragia pe cale laparoscopica (vascularizatia este abundenta, Doppler-ul confirma, in pofida faptului ca e partial necrozat) si atunci operatia, inceputa laparo, se termina pe cale deschisa, pt a permite oprirea hemoragiei). Sincer, nu-mi doresc deloc o taietura mare pe burta, n-am fost pana acum nici macar o zi in spital, si laparo era o sansa de a sta cat mai putin pe acolo (1-2 zile)
Problema mea e ca alti medici renumiti nu mi-au dat nici o sansa de operare laparoscopica, si asta cand fibromul avea 4 cm, anul trecut cand l-am descoperit.
Asa ca e singurul medic care mi-a dat sanse cu laparo….dar cu pretul amintit (atat financiar cat si efecte adverse temporare)
nu ma grabesc sa ma lansez in laparo, sunt 3 sapt de cand durerile n-au mai aparut, mai consult si alte opinii….alti medici eventual
Astept si opiniile altor fete si in continuare sunt curioasa daca la cineva s-a mai manifesta asa un fibrom subseros,numai cu dureri care apar si dispar la intervale mari de timp?

Mergi la inceput