Belgia
Raspunsuri - Pagina 9
mieke spune:
Buna dimineata!noi am profitat de soare ,va fi toata saptamina frumos asa ca vom fi mai mult pe afara.In rest toate bune si frumoase.Va pup
valer_01 spune:
Mieke, se pare ca numai la voi e soare si frumos toata saptamana. In Bruxelles e cenusiu si abia acum se ridica ceata, unde mai pui ca e si foarte frig.
Dar m-am obisnuit sa ignor vremea asta si sa nu ma mai las influentata (sunt meteo-sensibila), adica atunci cand e cenusiu afara sa fiu si eu la fel.
Toate bune tuturor,
Vali
mieke spune:
A fost frumos dimineata,am crezut ca tine toata ziua dar m-am inselat.Acum si aici este cenusiu dar nu frig.Ne ducem sa papam si apoi sa facem rondul la ratuste.
eckho spune:
Sunt si eu pierduta pe aici prin Belgia.
Eu stau in Arlon. Nu e nimeni pe aici prin preajma vad. Sau in Luxemburg? Sunt de un an aici dar nu cunosc nici un roman. Am mai auzit vorbind pe strada, rar, da' parca mi-e aiurea sa ma bag in seama asa din senin.
Bepii spune:
Hello dragele mele,
E cam multicel de cand nu am mai scris pe DC totusi in fuga am citit ce mai zic fetele dar n-am prea avut timp sa intru si eu in discutii.
In primul rand "Bun venit printre noi Eckho" !!!
Sa sti ca si eu m-am confruntat cu aceeasi problema ca si tine adica mi-a trebuit aproape 2 ani pana sa ma intalnesc cu cineva din Romania aici in Mechelen. La un moment dat chiar ma intrebam unde sunt ascunsi romanii din Mechelen. Evident pe DC am intalnit romani care au fost draguti si au raspuns la apelul meu insa din pacate nu erau chiar din orasul meu si cum fiecare le stie pe ale lui cand e vorba de timp liber, n-am reusit sa ma intalnesc cu ei. Si spre deosebire de tine nici macar nu am auzit pe cineva pe strada vorbind romaneste. Aveam impresia ca sunt singura. Dupa aproape un an de sedere aici am auzit la o statie de benzina un roman angajat acolo vorbind cu altul si mi s-a parut asa de ciudat dupa atat timp sa aud pe cineva vorbind romaneste in tara asta unde numai nederlands auzi peste tot (si franceza uneori).
Am o intrebare pentru fetele care locuiesc in Vlaanderen: Cum va descurcati suratelor cu limba? Dupa cat timp ati reusit sa o vorbiti? Vi se pare grea?
Eu sunt aici de 2 ani si tot merg la scoala. Ce e drept o jumatate de an am intrerupt cand am avut un accident si a trebuit sa stau in casa. Acum mai am 2 module si termin tot ce se putea face dar tot nu sunt multumita. Imi place limba dar este incredibil de complexa si implicit grea. De inteles inteleg dar cand trebuie sa spun ceva raman blocata. Tare mi-e teama ca n-am sa reusesc niciodata s-o vorbesc cursiv, sa pot citi o carte sau sa vorbesc cu cineva fara teama ca o sa ma impotmolesc. Si trebuie sa marturisesc ca am o inclinatie spre limbi straine dar asta mi-a pus capac.
Pupici
Bepii
PS: Cred ca in curand o sa-mi schimb numele asta stupid
Bepii
Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta
alessia105 spune:
Buna fetelor....
eckho.... Welcome in tah club!!
IO cu romani m-am intalnit pe strada doar de 2 ori ...odata o injurau pe o vanzatoare de la Kruidvat in romaneste cu zambetul pe buze de ziceai ca cine stie ce o complimenteaza ...si romanca incerca sa imi explice in olandeza ( lb pe care le vremea respectiva nici macar nu o intelegeam ,dar de vb...)ce se petrece ..vroiau paracetamol si vazatoarea ii trimitea la farmacie..cand le-am zis sa vb in romana le picasera fetele ..si a doua eram cu o prietena romanca in Shopping Center in Sint Nikklas si era o tipa cu un pusti isi alegeau niste umbrele ......eu trec pe langa ei si zic in romaneste ...hopa cred ca visez sunt in Romania???la care pustiu la vreo 7 ani se uita la noi si mai ales la pustiul meu cel mare si zice : Uite mama vezi ca nu suntem singuri in univers!
M-am mai injurat odata cu tot vocabularul din dotare ...mancati-asi cu niste tigani di peste Prut ...Avem un pretin polonez cu un garaj de masini si vinde numai ptr export ..eu intru civilizat imi spun cele 3 cuvinte olandeze din dotare ma asez in langa birou si ma uitam cuun aer de mare cunoscator la o revista ..Vine nenea tiganu si ii zice lu Marin( care statea langa mine)..Marine uite mancati-as ce masina begoasa are fraierul cu aia grasana !( adica noi ) Fratele meu hai sa ii urmarim si la noapte .......eu ma ridic pe sestache si ii spun sotului meu ...el si cu polonezul ii poftesc politicos afara din curtea garajului ..ei comentau "HAi Marine sa mere ca bulangii astia ....nu stiu ce au mai zis in moldoveneasca lor am auzit doar sfarsitul ...si cu aia cu curu mare ...eeeeeeeee atata le-a trebuit sa se lege de curul meu ..ca de nu le-am zis de tot familionul si de morti , de vii si de nenascuti cum mi-a venit la gura ( eu acasa nu vb urat ... dar am zis sa vin in Belgia sa imi expun vocabularul ) mi-am luat-o si eu un pic ..dar au fugit moldovenii de nu s-au vazut ...asa ca ptr mine intalnirile cu romani si moldoveni in Belgia sunt MEMORABILE
Adevarul ca la cat de batuta in cap is ..la ce ma astept
Bepii eu nu ma desurc cu Holandeza mea ( ca sa metin spiritul celor povestie mai sus)....o inteleg in proportie de 96% ...o citesc in propoirtie de 75% ,o scriu in proportie de 40% dar de vb ...parca is proasta ...imi fac fraza in cap ..stiu cum se spune si cand deschid gura ...aoeleuu ...iese altceava...dar la scoala nu m-am dus ...astept sa imi iasa actele in Olanda si apoi vom ami vedea ..dar stiu ca la scola nu voi face mare branza ca io mi-s practica si mai bine invat vb decat la scoala lund notite ..asa ca mi-am propus sa ma duc cu olandeza invatat si sa dau testul direct ...ma dau eu mare dar habar nu am daca se poate ...desi am inteles ca incepand cu 1.01.2005 e o lege in Olanda ca in momentul in care te duci la Politie cu permisul de rezidena ..iti pun vocea intr-o baza de date si cand vor ei te suna sa vb cu tine in olandeza ...daca nu stii cica se ajunge pana a iti revoca viza ( dar toata povestea asta o stiu de la cineva in care nu am prea mare incredere )
Noi sa fim sanatoase ca vom invata si holandeza
Auuuu cat am scris ....v-am plictist cu tampeniile mele ...mai am un mesaj si scapati de mine.....PANA DATA VIITOARE !
danyelana,mieke,valer_01 si toate celelante fete ....va pupam dulce si speram ca sunteti bine
Anne ..sper ca te simti bine alaturi de familie si ai o vacanta frumoasa
Va pupam dulce pe toate si pe toti,va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!
Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)
Poze de pitici voinici
"Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ai trai vesnic". - Gandhi
mieke spune:
Buna dimineata fetelor!ceata ,ceata si iar ceata....Bun venit printre noi Eckho.Eu romanii i-am cunoscut prin sotu' meu el venind cu mult inaintea mea aici.Pe strada nici eu nu am auzit vorbin romaneste,aici in Kortrijk nu sunt multi romani.Eu am fost la flamanda un an si jumatate in fiecare zi cite 2 ore .Important este sa vorbesti cit mai mult.Eu am venit in Belgia,am fost la scoala,apoi am facut un curs la VDAB de un an si apoi m-am angajat.Practic vorbesc mai mult flamanda decit romana,pe care o vorbesc cu sotul meu acasa de la 5-6 seara si in week-end.Acum sunt acasa cu fiica mea asa ca vorbim numai romaneste,dar din ianuarie ma duc la serviciu .Totul este sa nu-ti fie rusine sa vorbesti ,chiar daca nu ies frazele corecte.Flamanzii apreciaza mult daca te chinui sa vorbesti cu ei asa cum reusesti.Pe mine nu ma deranjeaza daca ma corecteaza cineva ,chiar si dupa atitia ani tot nu vorbim perfect si nu stim toate cuvintele dar ne straduim.Va pup
mieke spune:
Daca aveti timp ,stati acasa si puteti veni pina la Kortrijk,eu va astept cu mare placere.Cu noi este mai greu,fiica-mea este mica inca are doar 9 luni ,are programul ei peste care nu pot trece ,invitatia este facuta.Va pup
Bepii spune:
Hello fetelor,
Intr-adevar ce timp ciudat; ceata si iar ceata. Si la tv au spus ca vor fi 20 de grade chiar 21 si soare fara nici urma de nori dar de aici nu se vede nici un soare. La voi e la fel?
Mieke
Multumim pentru invitatie si sa sti ca atunci cand voi avea drum prin Kortrjk o sa te anunt din timp. Sau poate ca o sa-mi fac timp special. Mai vedem.
Alessia,
Tare haioase au fost exeprientele tale cu romanii in Belgia. Cred ca esti o persoana spontana si cu mult umor.
Celelalte fete, va pup pe toate si va doresc tot binele din lume.
Bepii
Bepii
Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta