Belgia

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eckho spune:

Saru'mana mult de primire.

La noi in Arlon si in Luxemburg a fost o vreme tare frumoasa azi. 20 de grade cu soare cat cuprinde. Si eu cu tohoarca de iarna pe mine ca dimineata cand plec eu de acasa e un frig de ingheata pietrele. Pe la pranz te coci. Da' am inceput sa ma obisnuiesc cu vremea. Si cu ploaia.... Ce nu-mi place e ca e mai umid decat la noi, si iarna, chiar daca nu sunt atatea grade in minus ca la noi, parca e mai frig ca-ti intra pana in maduva oaselor. Eu asta iarna parca nu mai vazusem iarna in viata mea, asa am tremurat.
Si dupa ce ca imi era cald de moarte mai trebui sa stau si cu haina pe mine ca imi plezni fermoarul de dimineata, fix dupa ce ajunsei la serviciu si ma asezai pe scaun. Eu sunt profa la o scoala particulara. Predau engleza si romana. Si atunci aveam curs de romana. Tot cursul statui protapita pe scaun. Dupa aia dadui fuga si-mi cumparai altii.

Revenind la subiectul 'Romani prin strainataturi' eu am auzit gramezi de romani prin Bruxel da' numai din aia cu care n-ai tupeu sa te bagi in seama. Pe terase, vara, prin tramvaie, cine ne incanta urechile? Lautari de-ai nostri cu acordeonul de gat, baga romante si manele la greu. Canta unu' cu foc o data in tramvai de 'Iubirea lui de mai...' O data eram cu sotul meu in fata la Sheraton, la gura de metrou si vine un negricios la noi cu tzancul dupa el si zice: 'Francais? English?' Al naibii stia sa cerseasca in toate limbile. Eu m-am si gandit: 'sa vezi ca asta e tigan de-al nostru'. Am tacut din gura. Si o da pe franceza, ca sa-l ajutam si pe el ca e si el european, e din Romania, si are copii mici. Dupa care se intoarce la ala micu si zice : 'Zi, ma 'merci'. Ala micu 'Merci' fastacit. Pai sa nu mori de inima? Ca asa ni s-a dus vestea....

Ei, si mai acu o luna, eram eu la sala, la Passage Fitness. Si m-am dus si eu la un curs din ala in grup. Si, s-aud si sa nu cred, doua romance vb in fata mea. Eu cand le-am auzit sa mor de fericire. M-am dus peste ele. Zic si eu buna ziua, ce bine imi pare ca aud romaneste, ca nu prea intalnesc romani.... La care ele, sitirite, ca, vezi Doamne, sunt o gramada de romance care vin la sala, da' nu-ti dai seama ca vin singure (ca mine) si nu vb. Da' ele vorbind intre ele, automat toata lumea le acosteaza pe ele toata ziua. In mai putine cuvinte: suntem satule de romani disperati Pai sa nu te apuce crizele?

Asa cica ar fi vreo 300 de romani in Lux. Si cica s-ar face si slujbe la o biserica duminica. Da' noi cum stam in Arlon, cine se scoala cu noaptea in cap sa se duca. Si noi nici nu prea suntem asa religiosi. Mai punem si noi cate o lumanare da' mai mult ...

As avea si eu o intrebare. Cum e cu permisul de conducere. Eu am romanesc da' cica nu pot sa-l schimb ca l-am luat(adica data eliberarii) dupa ce m-am mutat aici. Si tre sa dau examen si aici cu tot tacamul. Pe mine astia ma innebunesc de cap. E mai rau ca in Rom cu birocratia.

Si uite asa scrisei povesti nemuritoare. Da' n-o sa va plictisesc prea des rau ca la cum lucrez eu nu se stie niciodata cand apuc. Si noi si calatorim mult.

Sa aveti grija.
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mieke spune:

Buna Eckho,mie mi-au schimbat permisul cei drept luat inainte de a veni aici,eu zic sa te duci sa te interesezi la primarie.Predai romana?ce bine ! eu ziceam ca nimeni nu vrea sa invete romaneste.Asa este iti intra umezeala in oase si tremuri rau de tot.Dupa citiva ani te obisnuiesti .Cind am venit eu aici nu era moda cizmelor,toata lumea purta pantofi sau ghete.Eu am venit la sfirsitul lui august ,urmind ca hainele de iarna sa le trimita mama prin cineva,asa ca pe la inceputul lui octombrie primesc hainele ,ma imbrac bine ,cu haine groase si cizme de se uitau la mine ca la ufo's.Nu am renuntat nici astazi,dupa atita timp ,la caciula,haine si incaltaminte groasa.

Mergi la inceput

Pai de la primarie mi-au zis ca nu se poate. Da' e unul scarbos care se ocupa parca de toate, naiba. Ca eu numai de el dau. Si e asa sitirit de viata, si tot timpul are probleme mult mai importante decat tine. Mai are si un accent ciudat de abia il inteleg (la franceza mea de balta) si cred ca e complexat ca asa se ofuscheaza cand nu-l intelegi... Si cred ca mai are si pica pe mine ca am tot facut scandal ca au tinut mortis sa-mi treaca si numele de fata pe cartea de sejur. Ca eu cand m-am casatorit (cu un englez) mi-am schimbat numele. Deci in actele mele nu mai scrie niciunde Staicu. Si acum am pb ca nu mai stie lumea cum ma cheama. Toate scrisorile oficiale le primesc pe toate modele de combinatii. Si ei nu vor sa priceapa. Cica asa e legea. Si daca vreau tre sa ma duc la ambasada Belgiei in Rom sa-mi scrie aia pe certificatul de nastere ca nu mai am acelasi nume si nu mai stiu ce altceva. Dumnezeu stie ce treaba au aia cu asa ceva. Si de ce Doamne iarta-ma sa-mi scrie pe certif de nastere? Ce, eu cand m-am nascut stiam cu cine o sa ma marit? Te doare mintea. Ca-ti vine sa
Asa ca ma gandesc ca poate e vreo portita da' nu se poate deranja el sa ma ajute.

Mergi la inceput

Draga mea,aici ai parte de tot felul de specimene.Iar la primarie toti sunt scirbosi.Eu imi aduc aminte ca au fost tare mirati ca am cerut numele sotului la casatorie,pentru ca aici se pastreaza numele de fata.Noi ne-am casatorit odata la ambasada Romaniei,casatoria nefiind valabila pentru belgieni,sotul meu avind dubla nationalitate,iar cei de la ambasada au omis sa spuna ca nu va fi valabila,asa ca la a doua casatorie aici la comuna,cu acelasi barbat,am cerut sa port numele sotului,pe certificatul de casatorie scrie ca eu am cerut lucrul asta pentru a nu avea probleme, ,in Ro fiind cu numele sotului iar aici cu numele de fata.Asadar pentru romani noi avem o data de casatorie si pentru belgieni alta data.am dat petrecere de doua ori.Si astia sunt sariti de pe aici ,nu numai in Ro.La mine a fost o faza de am crezut ca-i sparg capul aluia de la primarie cind mi-a cerut sa-i aduc din Ro dovada ca eu nu sunt casatorita,eu fiind casatorita .Casatoriile au avut loc la doua luni diferenta.

Mergi la inceput

Hehe ...... Hai ca-i buna.... Frate, astia sunt nebuni.
Pai noi ne-am casatorit la Bruxel. Si cand am facut dosarul mi-au oprit certificatul meu de nastere romanesc international obtinut cu greu....(ca ala vechiul nu e in toate limbile pamantului, si tot m-au pus sa-l traduc ca cica scria 'august' si nu '08' sau 'AOUT' si, de', nu pricepeau). Si mi-au zis ca ce nevoie mai am de el? Acuma il am pe ala de casat. Mai si facea aia baza de mine ca cica ea nu intelege de ce sunt romanii (se pare ca nu eram prima trecuta pe acolo) asa atasati de certificatul lor de nastere.
Si acuma astia imi cer certificatul in original. Eu il am ca l-am dat pierdut si mi-am scos altul ca altfel nu puteam sa-mi schimb buletinul si apoi pasaportul in Rom. Altfel trebuia sa ma duc la Palatul Justitiei la Bruxel sa iau copie legalizata, sa-l traduc si sa-l legalizez iar in RoM. Rasul dracu'!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyelana spune:

Buna fetelor si bine qi venit printre noi eckho

Eu nu am mai avut timp sa va scriu pt ca de joi s-a deschis un centru comercial in oras si timpul liber l-am petrecut pe acolo (nu va spun cat am lasat ca incet sa plang)

In ceea ce priveste certificatul de nastere si noi am patit la fel. Ne-am casatorit aici, la Ottignies si ne-au oprit originalele la amandoi. Cand am fost in tara a, reusit sa-mi scot altul si acum il pastrez ca cine stie.

In rest toate bune si sq profitam de tipul care acum s-a mai ameliorat ca stim noi bine ca nu-l tine mult.]

Va pup pe toate.

Dumnezeu sa ne ajute la toti

Mergi la inceput

Eckho,ce certificat iti cer in original?certificatul de nastere international se pune la ei la catastif, la comuna ,normal ar trebui sa stie.Parerea mea este sa te dai la ei si sa le spui ca nu aduci altul ca ei il au la dosar.Fii cu tupeu ca daca te ratoiesti putin la ei se potolesc.Iti spun din proprie experienta.Cu casatoria,cu schimbatul adresei din cartea de identitate cind mi-au spus ca nu poate sa imi schimbe adresa ,trebuie sa fie si sotul sa nu avem pentru citeva ore sau zile adrese diferite ,cind m-am enervat si am dat sa plec spunind ca nu mai am nevoie,dupa care tipul de la ghiseu a devenit foarte dragut,ca daca nu ai adresa schimbata ei alearga dupa aia ca stii cum este nu ai adresa ,nu platesti belasting si alte facturi.Mie imi plac belgienii dar citeodata sunt sariti rau .apropos,asta vara am plecat in vacanta in Ro.Am fost sa-i fac pasaportul fiicei mele ,pasaport care este valabil 5 ani.Fiica mea are acum 9 luni,in 5 ani fizionomia se poate schimba ,dar la ei nu conteaza.Acum este bruneta poate peste 5 ani va fi blonda,cine stie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valer_01 spune:

Buna fetelor,
Am patit-o si eu cu primaria din Bruxelles cand am venit aici sa ma inscriu la comuna unde locuiesc. Trebuia sa fac demersurile pentru a inregistra casatoria si aici, pentru ca o facusem in Rom si sa depun cerere pentru carte de sejour. Si incepe distractia: etaj 2, etaj 1, parter...etc. Ne-au fatait de mi-au iesit ochii, pana cand ma apuca nervii si ii zic sotului (eu nu vorbeam bine franceza la momentul ala, dar intelegeam): "asculta, astia n-au habar pe ce lume sunt si eu nu ma mai fatai pe aici pana nu aflu exact ce trebuie facut. Stai ca ma ca duc eu la ei". La care sotul meu intra in panica, de teama sa nu adopt atitudinea a la Roumanie, ca cica aici nu merge asa, si se duce el si se lamureste cica. Da de unde, si urcam la ultimul etaj, unde trebuia sa depun cererea si inca odata, madam de acolo: "nu aici, alaturi".Atunci, brusc m-am trezit spunand un "m-am saturat" in romana, cu o fata care exprima clar ca dau doi lei pe serviciile lor, si vine un domn si zice:"nu, nu, aici trebuie sa vina pentru ca e vorba de casatorie nu de declaratie de nu stiu ce fel...ce pisici intelesesera ei, sau preferau sa inteleaga. Apoi madam isi cere scuze si totul intra in normal. Dar asta dupa vreo 40 de minute de fataileli si stat pe la cozi.
Dar sotul meu imi spune mereu ca posta si primariile au servicii de proasta calitate, pentru ca sunt bugetari si etc...
Iar cu numele, noroc ca am facut casatoria in Rom, si aveam numele sotului deja in pasaport (l-am schimbat imediat dupa casatorie in Rom) si ei l-au preluat ca atare, insa vroiam sa-l mai adauge si pe cel de fata. Eu le-am zis ca nu e necesar, insa tipa a zis ca verifica daca se poate si se pare ca nu e necesar pentru ca am ramas numai cu numele sotului.

Iar vorbind de romanii de aici, eu nu prea intalnesc, desi spunea cineva ca sunt multi in Bruxelles. O singura data, dupa cam doua luni dupa ce ajunsesem aici, aud intr-un autobuz doua fete: "cum dracu merge asta, numai in zig-zag!". E drept ca soferul mergea mai ceva ca un pilot de curse si erau si multe curbe. M-a bufnit rasul, pentru ca ele erau sigure ca nu le intelege nimeni. Dar cantareti cu acordeonul am vazut si eu, si cand ii vad mereu ii zic sotului meu: "pun pariu ca sunt romani" si de multe ori asa e. Sunt mai ales la terase, pe timp de vara si uneori, canta in romana. In rest, nu intalnesc. Si daca as intalni mai multi, cred ca nu as intra in vorba asa, oricum, pentru ca poate unii nu doresc asta si imi e teama sa inoportunez. Singurii pe care i-am cunoscut, au fost cunostinte alte sotului meu, pe care el i-a cunoscut prin mama lui, ea fiind romanca de origine.
Se pare ca astazi iese soarele si in Bruxelles, si, aparent, s-a terminat si greva. Deci, putem face cumparaturile astazi in Delhaize. Ieri a fost tare dificil cu toate super-marketurile inchise.

Va pup si numai bine tututor,
Vali

Mergi la inceput

buna ziua fetelor,in sfirsit a iesit soarele!eu nuci nu am stiut ca este grave si uite-ma pe mine cu fiica-mea in carut ducindu-ne la Delhaize care este la 10 min de noi.Nu aveam multe de luat ,ma puteam duce si in colt la magazin dar fiica-mea bea suc,apa a inceput de citeva zile da bea dar nu foarte mult.Aveam de luat suc si inca niste nimicuri.Ajung la magazin si vad carucioarele in strada ,si am facut cale intoarsa.Ma duc astazi daca am chef dar cred ca este omor,ca ieri au fost aproape toate inchise.Va pup

Mergi la inceput

Pai eu cred ca o sa ma trimita la Bruxel la Palatul de Justitie sa-mi iau copie legalizata, care, fiind in franceza, ar trebui sa o traduc si sa o legalizez in Rom Si apoi sa ma duc la ambasada. Mai bine ma las pagubasa. Cat oi mai fi pe aici prin Belgia o las asa ca ei. Ca nu pot sa plec de la serviciu toata ziua sa ma ocup de birocratia lor. Mai grav e cu permisul de condus.

Eu habar n-am avut ca si magazinele au fost in greva. La noi GB-ul a fost deschis. Am crezut ca numai trenurile. A fost mishto ca nici alea spre Luxemburg nu au mers si e o gramada de lume care face naveta zilnic. Norocul meu ca nu am cursuri vinerea.

Ieri am facut bucatarie. A dat gatitul in mine. Mi-am facut curaj ca de la un timp de vreme au inceput sa-mi iasa si mie retetele. Ca eram dezastru. Eu o viata n-am gatit. Si cum din retetele astora pe aici nimic nu pricep, ca folosesc chestii de n-am auzit in viata mea de ele , eu tot d-ale noastre romanesti fac, de prin Practic in Bucatarie. Si nu prea imi ieseau. Retete romanesti cu ingrediente belgiene... Da' incepe... Si stai sa vezi cand oi incepe sa regret ca mi-am ratat cariera ca nu m-am facut bucatar

Mergi la inceput