Azi dimineata, in timp ce imi toceam coatele invatind pentru cursuri si ascultind in fundal incetisor postul de radio CBC, la ora la care incepe emisiunea cu scriitori sau regizori contemporani, prind o discutie despre best-sellerul... Molvania - tara neatinsa de stomatologia moderna.
Ce este Molvania? O parodie a cartilor-ghid de calatorie, scrise de trei scriitori comici de succes din Australia. Tara de calatorie e o fictiune, o up-side-down world, cu referiri multiple la realitati ale Europei de Est. Autorii insisi sustin ca titlul e un amestec de Moldavia/Transilvania/Romania. Mai sustin ca "ghidul de calatorie" nu are subtext sovin, ci e expresia societatii occidentale care a pierdut legatura cu estul in timpul razboiului rece si care acum se confrunta cu o cultura pe care nu o inteleg si nu o pot trata altminteri decit rizind de ea.
Mie personal mi s-a parut in multe privinte jignitoare - de pe www.molvania.com.au/molvania/" target="_blank">site si din discutie am inteles ca in mare parte umorul se refera la saracie. Ceea ce mi se pare de prost gust si nedrept fata de istoria complicata si contradictiile care macina tarile est-europene.
Pe de alta parte, insa, mi se pare interesanta in sine ca utopie, lume intoarsa pe dos - intotodeauna au existat asemenea utopii, legate de civilizatiile necunoscute si neintelese. Si grecii spuneau despre barbari ca vorbesc bilbiindu-se - daca va uitati pe www.molvania.com.au/molvania/" target="_blank">site sint si mostre de limba molvaniana, de aceeasi factura.
Raspunsuri
myrrha spune:
Se pare ca Molvania e veche de un an
Am gasit in Cronica Romana din preajma Craciunului 2004 un www.cronicaromana.ro/sfarsitul-anului-in-molvania.html" target="_blank">articol a carei abordare mi-a placut.
Citez concluzia:
"Ghidul celor trei autori australieni pomeniti mai sus este considerat de o parte a presei internationale “cazul editorial cel mai demential al sezonului”. Elogiul frumusetilor edificiilor fara temelie, inclinate ca si turnul din Pisa, si al institutiilor fara fundamente, generatoare de pitoresc, fac din Molvania o tara pe care multi din cei care insa nu si-au dat seama ca nu exista – desi fragmente din ea s-au putut intalni in realitate – ar dori sa o cunoasca. In unele publicatii din Marea Britanie chiar au aparut indemnuri, facute cu specificul umor englezesc, de a vizita Molvania inainte ca Ryanair, compania de aviatie low-cost, sa descopere Lutenblag ca destinatie pentru promovarea turismului de masa."
Donia spune:
Am citit fragmentele din carte de pe site si de unde ma asteptam sa fiu oripilata, am juns doar la concluzia ca autorii nu au nici macar un simt al umorului care sa ma convinga. Slabut, dupa mine. Ma gandeam in timp ce citeam ca as prefera un astfel de ghid scris de Divertis, de exemplu.
Si am vazut ca autorii pregatesc si alte ghiduri, despre San Sombrero (America Centrala), Takki Tikki (Pacificul de Sud), Bongoswana (Africa de Vest), Tofu Islands (Asia de S-E), Moustachistan (Asia Centrala), Syphollos Straits (zona Mediteranei).
Unul dintre autori spunea ca au scris aceasta carte din dorinta de a satiriza ideea ghidului de calatorie in sine, la fel ca si pe acei care citesc un ghid in loc de a vizita tara respectiva. Amuzant este ca pe forum erau cativa care se intrebau de ce nu gasesc Molvania pe harta... adica exista destui oameni care au o cunoastere atat de limitata a realitatii lumii in care traiesc, incat au luat drept reala descrierea din ghid! Dar deschiderea si dorinta de a cunoaste alte civilizatii este optiunea fiecaruia... si pana la urma, cred ca victimele acestui ghid nu sunt locuitorii Molvaniei, ci cei care se asteptau sa gaseasca Molvania pe harta.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
myrrha spune:
Donia, sigur ca nu e o carte ofensiva, chiar si asa insa a fost criticata ca fiind partial sovina (de canadieni si am auzit ca si de britanici). Autorii sustin in mod repetat ca e doar for fun. Dar am impresia ca sint multe impresii est-europene precise si recognoscibile (din pacate). Si aud ca e scrisa inteligent.
Mie imi place la nebunie faptul ca au construit o harta imaginara, o limba imaginara, o o istorie imaginara. In care sint amestecate subtil (si transfigurate - ca de, sintem in fictiune) realitati cit se poate de palpabile.
As vrea sa facem o lista cu carti/romane utopii parodice. Eu ma gindesc la Gulliver de pilda, care era in mod clar o ridiculizare a politicienilor timpului.
Nu se poate spune ca romanii cu a lor bascalie, cel mai sigur mod de supravietuire, nu inteleg procedeul .