Azi dimineata, in timp ce imi toceam coatele invatind pentru cursuri si ascultind in fundal incetisor postul de radio CBC, la ora la care incepe emisiunea cu scriitori sau regizori contemporani, prind o discutie despre best-sellerul... Molvania - tara neatinsa de stomatologia moderna.
Ce este Molvania? O parodie a cartilor-ghid de calatorie, scrise de trei scriitori comici de succes din Australia. Tara de calatorie e o fictiune, o up-side-down world, cu referiri multiple la realitati ale Europei de Est. Autorii insisi sustin ca titlul e un amestec de Moldavia/Transilvania/Romania. Mai sustin ca "ghidul de calatorie" nu are subtext sovin, ci e expresia societatii occidentale care a pierdut legatura cu estul in timpul razboiului rece si care acum se confrunta cu o cultura pe care nu o inteleg si nu o pot trata altminteri decit rizind de ea.
Mie personal mi s-a parut in multe privinte jignitoare - de pe www.molvania.com.au/molvania/" target="_blank">site si din discutie am inteles ca in mare parte umorul se refera la saracie. Ceea ce mi se pare de prost gust si nedrept fata de istoria complicata si contradictiile care macina tarile est-europene.
Pe de alta parte, insa, mi se pare interesanta in sine ca utopie, lume intoarsa pe dos - intotodeauna au existat asemenea utopii, legate de civilizatiile necunoscute si neintelese. Si grecii spuneau despre barbari ca vorbesc bilbiindu-se - daca va uitati pe www.molvania.com.au/molvania/" target="_blank">site sint si mostre de limba molvaniana, de aceeasi factura.