Coltul cu dileme
Raspunsuri - Pagina 5
RA spune:
No,vedeti cum se-ntampla?cine rade prea mult pierde esenta,asa ca mine.Ca io de fapt intrai aici pentru dilema mea!
Irina,Adela se pare ca "buba"-i la mine,cum s-ar zice!
Hai atunci sa facem altfel:eu va spun cum ma gandesc eu si voi imi spuneti unde-am gresit ca sa pot indrepta!
Dumnezeu e unul in trei ipostaze:TATAL,FIUL si DUHUL SFANT.
TATAL s-a intrupat in FIU pentru a-l putea vedea,simti si cunoaste.
Deci TATAL este in mod logic PRIMUL,chiar daca nu neaparat cronologic.
Daca ce spun e corect,atunci cum pot eu sa-mi dau un raspuns afirmativ la intrebarea mea si sa raman corecta constiintei mele?
Jocelyn spune:
RA, uite ce cred eu: ca Dumnezeu e unul, dar nu in trei ipostaze, ci in trei persoane distincte dar care formeaza totusi un intreg: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant.
Dumnezeu Tatal este un Tata ceresc, vesnic si iubitor. Psalmii 90:2; 1 Ioan 4:8
Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu care S-a intrupat si a devenit Mantuitorul pacatosilor. Ioan 3:16; Mica 5:2; Coloseni 2:9
El a fost activ la crearea lumii alaturi de Tatal si Duhul Sfant. Geneza 1:1; Psalmii 33,6-9; Coloseni 1:16-18.
Duhul Sfant a existat din vesnicie si este canalul de comunicatie dintre Dumnezeu si oameni. 2 Petru 1:21; Ioan 14:26
Deci eu cred ca exista un Dumnezeu, o unitate a trei persoane care coexista din vesnicie.
"If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years."
impreuna spune:
Heh...desi a trecut faza cu "moastele" eu tot n-am inteles la ce folosesc, altceva decat ce a "explicat" xeno.
Da cred ca ceva adevar in mesajul lui DARAEL tot exista...
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
casandra spune:
Eu vroiam sa spun ca nu prea inteleg de ce copilul nu este doar al unei persoane, ci si nepotul altcuiva, de exemplu. Nu din egoism, ci pentru a preintampina amestecul altor persoane in deciziile luate cu privire la copil. Dar, cum copilul nu e doar al tau, ci, intr-adevar e si descendentul altora, esti pus in mare incurcatura. Ce faci? Iti pui rubedeniile in cap? Iar nu-i bine.
De ce lucrurile nu au fost mai clare, fiecare cu copilul lui? Pana la urma, copiii sunt liantul ce leaga? Asta e rostul lor, sa ne "forteze" socializarea?
RA spune:
Oh,Doamne si eu care ma gandeam ca ne vorbesti in metafore,
Casandra!
Ok,sa-ti spun ce mi-a venit in minte citindu-ti postarea,poate te va ajuta sa vezi oarecum altfel lucrurile:
stii ca cele zece porunci,iata cum ne intoarcem mereu la ele,au fost impartite initial in doua grupuri de cate cinci:primele cinci menite sa stabilesca relatia dintre Dumnezeu si oameni,ultimele cinci menite sa legifereze relatiile interumane.
Ei bine,cea de-a cincea porunca,dupa codul iudaic,este sa cinstesti pe tatal si pe mama ta,ea aflandu-se deci printre poruncile menite sa reglementeze relatia dintre om si divinitate!Si cred ca nu-i foarte greu de inteles de ce e asa.
E greu sa incerci sa faci asemenea separatii!Dar poate fi relativ simplu(nu-ti trebuie decat nitica determinare si un strop de diplomatie)sa reusesti in "preintampinarea amestecului".
casandra spune:
-----------
Ei bine,cea de-a cincea porunca,dupa codul iudaic,este sa cinstesti pe tatal si pe mama ta,ea aflandu-se deci printre poruncile menite sa reglementeze relatia dintre om si divinitate!Si cred ca nu-i foarte greu de inteles de ce e asa.
--------------
Dar pana unde merge cinstirea? Inteleg ca trebuie sa iti respecti parintii si sa ii sustii la batranete. Sau trebuie sa te supui lor pana ajungi si tu sa ai nepoti/stranepoti?
--------------
E greu sa incerci sa faci asemenea separatii!Dar poate fi relativ simplu(nu-ti trebuie decat nitica determinare si un strop de diplomatie)sa reusesti in "preintampinarea amestecului".
-------------
Eh! Asta e, ca e relativ, ce e usor pentru unul, e imposibil pentru altul.
myrrha spune:
Casandra, imi amintesc ca sint niste pasaje in Biblie (si VT si NT) despre tinarul care isi ia nevasta si isi lasa parintii. Cred ca trebuie sa vezi unde se intilneste aceasta porunca cu cea din Decalog.
casandra spune:
----------
Cred ca trebuie sa vezi unde se intilneste aceasta porunca cu cea din Decalog.
------------
Pai, unde?
myrrha spune:
Imi place ideea ta ca ccc copiii nostri ne obliga la socializare. E formidabila. Esti obligat sa tii cont de ceilalti, oricit de mult nu ti-ai dori.
Ma gindesc ca trebuie sa iti respecti parintii (si socrii) ca fiind mai avansati in viata, mai cunoscatori. Pe de alta parte, trebuie sa iti creezi cuibul propriu, sa-i lasi pe ei in cuibul lor, sa nu-i amesteci in viata ta.
Eu am rupt legatura complet cu tatal meu. Era abuziv, nedrept, violent. Mi-a macinat copilaria si tineretea.
Acum imi pare rau ca nu mai am de unde sa-l iau. Intre timp am devenit mai puternica, si ma gindesc ca l-as putea - cine stie? - ajuta sa iasa din fundatura in care a decazut. Desi la virsta in care l-am parasit plecarea era cea mai buna decizie posibila ca sa ma salvez.