de ce sunteti atei?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns RA spune:

..."Romania de azi, tara care se indreapta cu pasi mari spre un fundamentalism ortodox, unde nimeni nu mai indrazneste sa se declare agnostic sau ateu"...

Doruletz,eu nu cred ca se pune problema daca mai indraznim sau nu(cui,ce i-ar pasa de altfel,ce,nu-i Romania tara tuturor posibilitatilor!!!),ci mai degraba e vorba de un "curent",de o moda care a prins perfect pe un teren viran!De aceea te contrazic si atunci cand vorbesti de fundamentalism ortodox in Romania!
Eu cred ca in proportie covarsitoare nu-i decat o mare parada,de un profund prost gust si care mie,cel putin,imi lasa un continuu gust amar...
Asa imi explic "fenomene" gen Tanacu,perindari de fel de fel de moaste,care mai de care mai facatoare de minuni in scopuri comerciale,botezuri de avortoni in biserici samd,nu mai insir ca deja mi-e sila!

Mergi la inceput

"In plus, mai au si avantajul ca niciodata nu se va isca vreun razboi intre adeptii Xanax-ului contra cei ai Lexomilului. Tinand cont de actualitatea mondiala avantajul nu e deloc de neglijat."
--------------------------------------------------------------------
Da,Doruletz,dar nici efectele adverse ale Xanaxului sau mai stiu eu carui anxiolitic nu-s de neglijat,nu-i asa?
Basca ca se mai instaleaza si dependenta destul de rapid!
Demonstrat experimental,nu dupa ureche

---------------------------------------------------------------
"Morali ne face educatia primita, nu legile umane sau religioase, nici frica de pedeapsa divina sau terestra. Si nici stiinta."
---------------------------------------------------------------
Dar educatia asta nu se bazeaza si ea pe niste legi,laice pentru unii,religioase pentru altii?Sau altminteri cum putem defini un om educat?Nu dupa niste criterii?
Frica in schimb nu ar trebui sa aiba legatura cu morala!Pentru ca orice forma de anxietate poate aluneca foarte usor spre extremisme,de orice fel ar fi ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

RA eu zic ca ar fi mai bine sa fie doar o 'moda' chiar daca e penibila. E adevarat ca atunci cand am vorbit de "fundamentalism ortodox" m-am bazat mai mult pe observatii personale facute de la distanta...
O sa redau cateva din observatiile respective, poate ca ele pot fi contrazise usor (m-as bucura):

1. Multitudinea de articole aparute in presa despre cazuri de fanatism religios ca cel de la Tanacu sau Taizé. Dar nu numai. Am citit nu demult un articol aparut intr-o obscura revista religioasa numita "Rost" (sau poate ca nu-i atat de obscura dar asa mi-a placut mie sa cred!) in care se indeamna pur si simplu la crima si dictatura religioasa. E adevarat ca nu as fi gasit acest articol daca nu s-ar fi facut referire la el intr-un cotidian central dar asta nu e important.
Nu am vazut pana acum un mai mare indemn la ura si violenta religioasa scris in limba romana. Bin Laden si talibanii lui ar avea de unde lua lectii.
Articolul se numeste www.romfest.org/rost/iun2005/biserica-razboiul-vazut.shtml" target="_blank">Razboiul vazut si e scris de un Mircea Platon. Redau doar cateva fragmente (socante):

S-a uitat ca Biserica e Triumfatoare īn ceruri dar ca aici, pe pamīnt, ea e Luptatoare.
"Īnaintasii nostri n-au privit varsarea de sīnge faptuita īn razboi drept ucidere, socotind ca cei care se lupta pentru virtute si pentru credinta se cuvine sa fie aparati de orice vina".

Razboiul vazut este razboiul pe care l-a dus marele īmparat Teodosie atunci cīnd a declarat crestinismul religie de stat si a interzis pagīnilor, cu desavīrsire, ceremonialele serviciului lor religios public si casnic (393).
Este razboiul purtat de īmparatii Bizantului (Valentinian al III-lea, Iustinian etc) care au darīmat monumentele cultului pagīn si care pedepseau strasnic trecerea de la ortodoxie la o alta religie.

Sa riscam sa nu īi iubim pe eretici, pagīni si atei.
Sa riscam sa le cerem tuturor intelectualilor romāni apostati, sa-si faca penitenta publica si solemna toata viata lor.
Sa riscam sa cerem, cu fireasca supunere, Bisericii Ortodoxe din īntreaga lume sa lupte pentru restituirea cenzurii religioase a vietii intelectuale si sa aprinda candela unui nou Sinod Ecumenic īn care sa se denunte toate ratacirile acestui secol, aruncīnd anatema asupra lor.
etc...

Poate ca individul e un caz izolat de fanatic tocmai bun pentru camasa de forta si eu una sper sa fie asa. Dar daca nu e?!? Daca or mai fi si alti 'talibani' mioritici care-i seamana in idei?

2. Nu stiu ce se invata acum in scolile din Romania, dar am fost surprinsa sa aud elevi de liceu despre care stiu sigur ca n-au primit nici o educatie religioasa de la parintii lor repetand aceleasi ineptii creationiste de genul 'n-am vazut maimute transformandu-se in om'. Asta dovedeste ca habar n-au de Darwin ci doar repeta papagaligeste niste argumente religioase de doi bani. Cine si unde ii invata? Ce teorii se predau in scolile din Romania?
Sau poate oi fi nimerit eu peste niste exceptii, m-as bucura.

3. Apropos de teama de a se declara 'ateu/agnostic': subiectul de fata are peste 3000 de vizualizari in doar cateva zile dar foarte putini au indraznit sa si scrie si sa-si spuna parerea. Oare sa fim noi, cei cativa care au scris aici singurii "defecti", "saraci", "orbi" si ingusti la minte de pe un forum cu 20.000 de membri? E posibil.. asa cum e posibil sa mai fie si altii care insa se tem sa 'iasa din rand', sa li se puna pecetea 'fiarei' si sa fie marginalizati. Cei care se gandesc ca mai bine stau in banca lor, mai zic si ei cate un "Doamne ajuta" la subiectele "Rugati-va pentru X la ora 10" si in felul asta nu au batai de cap si nu risca ostracizari. Daca in lumea virtuala se intampla asta, in lumea reala de ce nu ar fi la fel sau chiar mai rau?!

Ei, poate observatiile de mai sus nu sunt de ajuns pentru a vorbi despre fundamentalism... dar de aici, de la distanta, incepe sa-i semene din ce in ce mai mult... din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

myhrra, na, ca uitasem: cum se impaca "rationalismul" catolic despre care vorbeai cu faptul ca Papa Benedict, pe vremea cand era doar cardinal, a gasit de cuviinta sa condamne public o carte pentru copii, celebrul "Harry Potter"? Deja ca trebuie multa imaginatie ca sa ni-l inchipuim pe Papa Benedict citind Harry Potter... dar pana la urma de ce nu, poate ca voia doar sa se informeze cu privire la 'miracolele' apreciate de copiii din zilele noastre?!
sursa

RA, ai dreptate cand spui despre anxiolitice si dependenta, dar, deh, nu le poti avea pe toate, nu? Io una daca ar fi sa aleg intre dependenta de Lexomil si "joaca" de-a kamikazele prin metrouri... mai mai ca as alege dependenta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Doruletz, de la a fi religios pana la a omori in metrou e cale lunga.
Cati atei criminali exista? multi, desigur.devierea psihica nu are legatira cu religia, "petele" de pe creier apar din varii motive, religia e doar unul dintre pretexte.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungć cale este calea care duce de la urechi la inimć.

Mergi la inceput

"Io una daca ar fi sa aleg intre dependenta de Lexomil si "joaca" de-a kamikazele prin metrouri... mai mai ca as alege dependenta "
------------------------------------------------------------------

Doruletzule,da' sa stii ca dependenta duce,nu in putine cazuri,la "joaca cu focul".
Si,in general vorbind,ma gandesc ca-i bine totusi ca avem de ales carari mai pe mijloc,asaaa...si nu doar extreme.

Sa stii ca am incercat in zadar sa deschid link-ul dat de tine,am incercat si sa deschid site-ul lor,romfest,revista rost...degeaba.Nu ca nu te-as crede,ceea ce-ai postat ar trebui sa-mi fie suficient pentru a-mi face o parere despre ei.Sincer,capul meu a facut ca mismiducii aia lipiti de tine cand am citit!Brrr...
Totusi asta nu-i o opinie de masa.Uite,daca luam chiar exemplul virtual,citat de tine,al acestui forum,cred ca n-ai sa gasesti,cu indulgenta,mai mult de 10-20 care ar putea aproba acel articol,de exemplu.Nu neg ca ar putea deveni,in anumite circumstante politice...

Pe de alta parte,discutia despre invatamantul romanesc e una luuuunga si foarte dureroasa.Ideea principala este ca acest sistem e departe,dar foarte departe de a le cere copiilor sa gandeasca cu propriul cap,la toate materiile,nu doar la religie!

Si nu in ultimul rand,mi-ar face o reala placere sa discut mai des cu
"defecti" de astia ca tine

Aaa,sa nu uit:cum poti sa spui ca Xenocid,de exemplu,e marginalizat!
El e intotdeauna in centrul atentiei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Cineva credincios ma intreba (nu mai stiu la care din subiectele despre religie de aici) cam ce fel de minune as vrea eu ca sa cred ca D-zeu exista. As vrea sa o vindece de AIDS pe prietena noastra de pe forum. Vedeti mesajul pus de mine acum doua zile la "Discutii Generale". De doua zile sint intoarsa pe dos. As ruga, daca poate cineva sa-mi raspunda, unde este D-zeu in toata povestea asta?pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Adreinne, asta ma tot intreb shi eu, da se pare ca-s privita ca un copil care se da cu kuru de pamint

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
pozne
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

indraznesc sa deschid eu continuarea la subiect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns forte spune:

quote:
Originally posted by adrienne12

Dupa atitea subiecte consacrate religiei si a actului de a crede sau nu in D-zeu nu pot decit sa ajung la o concluzie. Un om in ziua de azi ajunge sa fie credincios daca a)fie de mic e crescut intr-o familie credincioasa ori b) daca ceva cumplit s-a intimplat in viata lui.
Inclin sa cred ca sint normala pt. ca am fost crescuta intr-o societate comunista (deci ateista) iar parintii nu mi-au dat nici o educatie religioasa. Am fost norocoasa si nu am avut necazuri mari in viata. Concluzia: sint agnostica. qed.... ma simt mult mai bine

pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Adrienne, ai sa rizi. Nu tragediile ma fac sa cred, acelea ma miniaza, ma nedumeresc, ma infurie, nu pricep cum poate lucra Dumnezeu in astfel de grozavii, poate n-am atita putere sa vad coerenta dincolo de aberatii. Pe mine ma aduc mai aproape de Dumnezeu compozitiile lui Bach. Este divin, este dumnezeiesc.
Stabat Mater al lui Pergolesi...ti se rupe sufletul si chiar crezi in gindul dat de divinitate, pentru ca este dincolo de ceea ce mintea ta, de biet om limitat, poate crede ca este posibil sa concepi fara ajutor divin.
Muzica, prin excelenta, ma apropie de divinitate.

Mergi la inceput