Viata in Germania ( 24 )
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
dani_flor spune:
Andreia, pe aici nu se fac liniute si bastonase . De aia scriu nemtii asa frumos, cred ca ai observat. Ei fac de la inceput litere si cifre. Singura asemanare cu Ro am vazut ca au inceput cu litera A si au continuat cu M
. Fiica-mea are 4 ani de gradi germana. Ar fi trebuit sa faca in Vorschule ceva scoala, din pacate gradi a noastra are o conducere mai de kkao si NU AU VRUT sa le faca nika, pe niste motive stupide, dar asta e de poveste. In alte gradi sau vorschuleklasse in scoli s-a mai facut cite ceva. Dar pe scurt fi-mea stia cam 2/3 din litere, stia sa scrie 5 cuvinte (mama, papa, tata, propriul nume), cam pe acolo. Stia cifrele, stia sa numere pina mai sus, nu stiu sa iti zic cit, cam ce a facut la gradi. Fiica-mea e genul foaaaaaarte receptiva in grup si foaaaaaaarte lenesa daca incercam noi sa o invatam. Si stie cam ce stiu si altii, genii nu prea am vazut, asa ca nu iti face probleme. Incercam si noi sa o motivam cu una cu alta... face fata foarte bine, nu e proasta, nu e geniu, e in turma
. Dar stie limba destul de binisor. Poate ca mai are lacune la vocabular, dar asta in comparatie cu un neamt mai rasarit, dar nu sunt foarte multi pe la noi. Noi i-am citit povesti (cum ne-am priceput, dar nu foarte tari in vocabular, iti imaginezi...). Ar fi multe de zis, dar sa nu plictisim lumea si dep si ce te intereseaza pe tine, daca vrei sa vb o data mai pe larg pe PM da-mi de veste.
Hehe DidiAlex, eu am adus si taritze din Ro (de fapt era taritzea aia folosita, nu stiu cum se cheama ). Bunica sotzului facea un bors foarte bun, dar din pacate nu imi iesea cine stie ce, nu era foarte acru, nu era suficient, te chinuiai ca puneai malai jumate, habar nu am ce faceam aiurea. Dar de incercat, am incercat si varianta asta ca ne plac ciorbele. De taritze in RO nu stiu, o fi poate nu stiu eu. Dar ala Bio in afara de pret nu mai are nici un cusur !!!!!!!
Daniela
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
mamica dulce spune:
fetelor si eu vreau sa stiu ce..stiti despre gradinitele waldorf sau waldkindergarten.sau naturkiga
Am de amandoua dar cam la 15 km fiecare si tare l-as muta pe marc la alta gradinita.
Care e sistemul waldorf,cam ce preturi sunt ..chestii din astea.Despre waldorf nu stiu mai nimic,decat renumele.
La Waldkiga stiu ca stau prin padure cam tot timpul,e clar ca o sa fie super caliti si in forma copiii aia dar parca ma cam strange sufletul sa-l dau pe marc acolo de la 3 ani sau aproape 4,daca ar fi de la toamna viitoare.Ce am citit pe net suna super dar as vrea sa stiu daca ati vazut voi sau prieteni de-ai vostri.
Insula Mainau,Bodensee-Marc 2 ani jumate aprilie 2005
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/album?.dir=/8c1c
dani_flor spune:
Cristina, eu nu stiu cu scolile particulare EXACT cum este. In Berlin se bate lumea pe bilincve, astea fiind tot de stat. La noi nu era cazul, romana nu intra printre limbile (nr2) ale scolilor existente, iar la alte limbi nu prea ai acces decit daca copilul stie din familie, ceea ce nu era cazul. Am avut cunostinte care nu au reusit, noi nu am incercat. Am avut si cunostinte care au renuntat dupa un an, nu au fost multumite, pentru ca se merge in paralel cu materiiile in 2 limbi si nu se evolueaza asa rapid.
La noi nu sunt asa reclamizate scolile particulare. Si oricum, cum e aici sistemul de invatamint, mie nu mi se pare chiar de f mare importanta. Daca copilul este bun este recomandat din scoala primara sa treaca la gimnaziu, nu stiu daca voi stiti cum e sistemul de invatamint, ca e altfel decit la noi. Daca trece la gimnaziu de timpuriu, atunci poti alege unul BUN. Si cu unul bun poti accede la UNI. Dar stiti voi cum e cu UNI, accede aproape toata lumea cu note bunicele pe aici, important e sa vrei. In fine, fiica-mea a fost luata cu japca cu noua lege la scoala (nu are 6 ani, face in OKT si a inceput in august!!!!). Cred ca e cea mai mica din clasa. Sunt copii si de peste 7 care nu s-au dus anul trecut. si vreau sa va zic ca asteptam si noi 1 an - 2 sa vedem cum evolueaza si ea, sa vedem si calitatea scolii. Daca nu ne place, o mutam. Pina una alta am dat-o la o scoala de cartier, cartierul nostru nu e "fruntea", dar e cotat binisor in Berlin. Adicatelea, nici nu prea avem multe alte optiuni, trebuie in principiu motivat copilul. Eu va spun, am avut copilul la gradi particulara si aia nu vedeau decit PROFIT!!!. Cum a inceput sa scada din cauza legii noi care le-a luat musterii au intrat intr-o "greva" oribila!!! In sensul de Keine Interesse!!! Scoala in schimb e de stat si e super, in opinia mea!
Daniela
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
helbi spune:
Cristina, ma bucur ca subiectul legat de scoli mai intereseaza si pe altii (sa stii ca la un moment dat m-am gindit la tine, dar apoi am zis ca sunt mult prea mici copii si abia de ati inceput gradi......)
Dani, fata mea e de 3 ani la o gradi catolica. Eu sunt multumita, dar am "imaginea" scolii si a gradiniei din RO.......am intrebat zilele trecute educatoarea de la grupa ei daca anul asta vor face cu copii de scoala ceva special. Pt ca acum e singura cu 20 de copii o inteleg ca nu poate. Mi-a explicat ca din februarie de 2 ori pe sapt.. au activitati separate cu acesti copii.
Pe de alta parte a mea scrie de la 4 ani cuvinte simple. In vara asta a invatat sa scrie corect cifrele si acum, lucram pe caiete speciale aduse din RO liniute, bastonase, etc. Am luat din RO caietele de la grupa pregatitoare si le am si pe cele de aici. Obiectivul nostru e ca pina la sfirsitul acestui am sa terminam cu semnele grafice. Nu afcem zilnic, dar cind i-i zis sa mai facem ceva, e bucuroasa, dornica sa invete ceva noou. Sa de-a Domnul sa o tina!!!
Nu stiu cum scriu nemtii....frumos sau???
Si a amea se descurca cu limba, dar tot mi-e cam teama.......
Sigur putem vorbi pe PM, iar daca ai YM, e si mai bine.
dani_flor spune:
Andreia am trimis PM, era cam lung mesajul si am zis sa nu plictisesc fetele .... erau chestii exclusiv de scoala sa imi zici daca l-ai primit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alina/Alina.jpg)
Alina spune:
quote:
Nu stiu cum scriu nemtii....frumos sau???
Andreia
Pai sotul meu e german si scrie frumos,chiar foarte frumos
![](icon_smile_wink.gif)
Dani,
Sigur,scrieti aici despre scoli,ma intereseaza chiar daca fiica-mea e boboaca la gradinita
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Alina
helbi spune:
quote:
Originally posted by dani_flor
Andreia am trimis PM, era cam lung mesajul si am zis sa nu plictisesc fetele .... erau chestii exclusiv de scoala sa imi zici daca l-ai primit
Primit, raspuns.,.....pup
![](pupic.gif)
helbi spune:
Sincer, nu am vazut cum scrie un neamt! De-asta am intrebat!
Eu de scolile private nu stiu mare lucru. Din motive multe, printre care si financiare nu m-am interesat. Am inteles de la o prietena nemtoiaca ca scoala Montessori e f. buna. Baiatul ei a facut si gradi. Au alt sistem acolo...fiecare copil lucreaza la masuta lui; la masa isi aseaza singur masa, apoi isi spala farfuria........e altceva decat am vazut si auzit la fii-mea. Ea la dat la scoala acum in toamna asta, dar inca nu am apucat sa vorbesc cu ea sa aud impresii. Daca vreti, intrati pe net si aflati info despre ei. Ce stiu de la tipa asta este ca, f. greu primesc copii "din afar", adica copii care nu au frecventat si gradinita respectiva.
Altceva despre scolile private, nu stiu.
Cea la care va merge a mea, daca raminem in DE este la 200 m de casa. Sper sa fie ok....stiu o fetita care in clasa a 3-a era de departe cea mai buna, mult peste nivel, asa incit, la recomandarea scolii a sarit peste anul scolar respectiv si a trecut direct la gimnaziu.....In mod normal ar fi trebuit acum sa fie cls. 4-a, ea insa e a 5.a. Sper ca scoala sa fie ok. Nu stiu de unde pot sa iau alte referinte!!!!
O pb. mare care o sesizez eu acum este cea a Hort-ului. Este exact pb. gradinitelor de acum cca. 4 ani....Nu au locuri!! Eu am incercat in iunie sa inscriu fata la Hort pt anul 2006-2007. Mi s-a spus ca nu au decat 31 locuri, ca o pot inscrie, dar ca nu au locuri libere inca 3 ani din 2006 incolo...adica pina in 2009.
Si eu as fi interesata sa aflu mai multe despre cum e scoala aici. Asa ca orice info, de la copii, soti, prieteni e bine venita!
dani_flor spune:
Alina... acuma si tu, am cunoscut si eu citiva nemti ... nu f. multi, si mi s-a parut ca scriau un pic cam "neregulat". Dar era doar o parere, nu se poate generaliza, evident, tu cred ca ai vazut mai multe pe aici decit mine. Eu mi-am zis ca scrisul s-o trage de la lipsa bastonaselor .
Si ... cu scoli mai bune sau mai slabe, cred ca trebuie sa fii neamtz sa le stii rostul, uite ca noi nu am auzit de scoli bune sau slabe, cel putin la cele primare. Cum ziceam, erau cautate cele bilingve. Daca poti sa ne zici si noua cam ce criterii de evaluare ar exista ?! Imi imaginez o programa similara la toate primarele, acuma nu stiu daca este aceeasi si in toata DE, sau doar pe land-uri...
Eu pot sa va zic ce se invatza pe la noi... sau stilul de a face scoala. De pilda au la 2 saptamini o "Ausflugtag". Deci, zi de scoala pierduta. Ii duce la chestii interesante, au fost la o prezentare pentru copii legata de circulatia publica. Eu nu stiu cum sa calific aceasta treaba, de bine (ca invatza asta, care e necesar!!) sau de rau (ca au pierdut ziua de scoala). Sa ne spui si noua cum se poate califica valoarea unei scoli, poate il intrebi pe sotzul tau.
E fain daca fetitza ta va arata interes, asta ii spusesem andreiei, ca fi-mea nu prea a aratat interes acasa, invatza relativ usor in grup, dar acasa ... totul e langweilig
Daniela