Nu merg la biserica. Cum pot invata copilul sa...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by qsar

Adica... chiar se poate ca in numele lui Dumnezeu sa le punem "stampile-n frunte" celorlati? Pai cu iubirea de aproapele cum ramane? Dar cu desavarsita smerenie? Dar cu pacatul trufiei?
Q
PS. Pai definitia Irinei ii cam scoate de pe lista "bunilor" crestini pe sfintii sihastri. :))

Honi soit qui mal y pense...

Draga Qsar,asta e invatatura lui Hristos.Daca vrei s-o primesti bine,daca nu-nu.Daca viata morala ar fi fost suficienta pentru mantuire,la ce s-a mai jertfit Hristos?Doar asa,ca sa se afle-n treaba?Pana la iubirea de aproapele e porunca cu iubirea de Dumnezeu,asa ca hai sa nu punem carul inaintea boilor.Hristos a spus:"Eu sun Calea ,Adevarul si Viata,nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine".Cam trufase vorbe,nu,cam lipsite de smerenie?Auzi,de parca noi nu stim ca toate caile(religiile) duc la Dumnezeu,vine asta sa ne-nvete...Noi nu putem alege din poruncile date de Hristos doar pe cele care ne convin,trebuie sa ne luptam sa implinim totul.Porunca asta cu iubirea de oameni o scot toti in fata,lasa,ce-i faci vina,nu-i nimic ca e curvar,ca e homosexual,ca e ateu,doar Hristos zice sa ne iubim aproapele...Se uita ca Hristos a zis si "du-te si nu mai pacatui,ca sa nu patesti mai rau",a spus si "daca nu va veti pocaitotiveti pierila fel" si multe altele care cred ca pica cam greu "iubiristilor" contemporani,si de aceea nici nu le baga-n seama.
P.S.Probabil ca nu stii ca un Sihastru se retrage in pustie doar cu binecuvantare,si asta dupa ani de vietuire in manastire,in comunitate.Si daca se retrage,o face ca sa se roage mai mult,nu ca sa traiasca fara Dumnezeu si fara Biserica.Si in nici un caz nu renunta la spovedanie si la impartasanie,din contra.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

irina, suntem datori sa iubim aproapele, oricine (orice) ar fi el - pacatul il uram, nu pe pacatos

q, un "bun" crestin inseamna un crestin "adevarat", eu asa cred, nu unul doar cu numele, nu unul caldicel, nu un "fariseu" (unul care se face a fi crestin) - si da, sunt si rai crestini, eu sunt prima dintre ei:(

un bun crestin e acela care isi pune sufletul pentru aproapele lui... care isi ia Crucea si vine dupa Iisus... care nu "comenteaza", nu uraste, nu invidiaza... care iubeste... care vrea ca toti sa se mantuiasca... care duce lupa cea buna cu patimile sale in primul rand, nu cu ale semenilor...

cat despre morala-crestinism: diferenta e colosala, exact cum am spus mai devreme: numai religia te transfigureaza, morala te face un om mai bun, religia te face un "cetatean al Raiului", il aduce pe Hristos sa traiasca in tine...

Donia, la protestanti, m-am referit la "ce te face sa fii un bun crestin", nu care e esenta trairii lor: protestantii citesc Bibila, considera asta "Impartasania" lor, noi avem Sfintele Taine si prezenta Duhului Sfant in Biserica, nu a fost nimic peiorativ in mesajul meu - daca am gresit, nu a fost cu intentie, a fost din necunoastere, scuze!

Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid
Chiar ma mir ca o personalitate detonabila ca a ta a ratat asa o oportunitate

comentezi?

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by gandacelu

irina, suntem datori sa iubim aproapele, oricine (orice) ar fi el - pacatul il uram, nu pe pacatos

Exact,si din iubire pentru el ar trebui sa-i atragem cu dragoste atentia asupra pacatului sau,nu sa-l odihnim in greseala.Imi pare rau,cel putin eu personal nu pot sa-i spun omului:da,domnule,fii un om moral,si e de-ajuns,te vei mantui,nu-i nimic ca nu esti crestin,sau ca esti un crestin indiferent fata de Biserica,sau ca te afli in pacate de moarte.Nu pot si gata.Hristos s-a jertfit pentru noi,e cutremurator, ne cheama la El si noi ...Ma iertati daca v-am suparat,asa sunt eu,cum bine m-a surprins xeno,cu o personalitate detonabilaIrina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
carti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Dupa unele dintre definitiile date aici, eu n-am cunoscut pana acum nici un "bun crestin".... mai ales ca acel bun crestin ar trebui sa fie si tolerant, nu??

Irina, am sa-ti povestesc o intamplare pe care am trait-o acum catva vreme; am nascut in Saptamana Mare in 2004; in Duminica Floriilor, cu trei zile inainte sa nasc, cu burta mea enorma (a se preciza ca am avut copil de 4 kile) m-am dus la biserica; m-am dus spre sfarsitul slujbei, din motive obiective de dimensiuni si rezistenta la stat in picioare. Fiind Duminica Floriilor am incercat sa iau si eu o ramurica de salcie, dar se terminase. Era in biserica o doamna in varsta, din cele care merg la biserica nu numai in fiecare duminica, ci poate in fiecare zi, care avea o gramada de coronite de salcie; am rugat-o pe doamna care ajuta la biserica, care ma stia oarecum, sa o roage sa imi dea si mie o crenguta - s-a intors cu spatele si n-a vrut sa-mi dea. Este poate un exemplu simplist, dar doamna cu pricina era, dupa definita data pe prima pagina si dupa o examinare exterioara, o buna si practicanta crestina.

Daca ma intrebi pe mine insa, nu era. Cred ca gestul de a imi fi dat o crenguta de salcie nu i-ar fi periclitat in nici un fel colectia pe care o avea deja, si nici "efectele" acesteia. Si cred ca gestul de a mi fi dat ar fi facut-o intr-adevar o buna crestina si nu numarul vizitelor la biserica.

Cum spunea cineva, poti sa ai biserica in suflet....

Si cum spuneam, eu cred ca una dintre dovezile de "bun crestin" este toleranta fata de cei din jur. Iar unele dintre mesaje nu denota deloc toleranta.

Parerea mea.

Gabi

Mergi la inceput

quote:

quote:
Originally posted by gandacelu

quote:
Chiar ma mir ca o personalitate detonabila ca a ta a ratat asa o oportunitate

comentezi?

Pai imi permit nu? Ce sufletu' meu am de pierdut cu asta?

*segmentation fault*

io propun sa faci o asociatie de protectie a ateilor anonimi, ca pe astfel de topice esti in minoritate

irina, eu cred ca, pe undeva, gresesti, iarta-ma!
stiu ca esti bine-intentionata, am trecut si eu prin perioada asta in care voiam sa-i convertesc pe toti... vei vedea ca, pe langa ca nu reusesti, poti chiar sa-i indepartezi mai tare...

citeste Sfintii Parinti sa vezi ce spun in astfel de cazuri...

si apoi, cu cuvantul nostru "bleg" nu putem convinge pe nimeni - decat daca am avea o viata pe masura cuvantului, si am convinge prin puterea exemplului...

eu personal am renuntat sa mai "propovaduiesc"... stii tu, "nu toti sunt chemati sa fie apostoli"

si inca una... daca omul nu vrea si pace sa asculte, nu ii viola liberul arbitru!:)

suntem chemati la a-i schimba pe ceilalti schimbandu-ne pe noi in primul rand... la fel cum spuneam la inceput: copiii au nevoie de exemplul nostru (si nu numai ei;)

cred ca nu am ajuns noi la masurile alea incat sa tinem predici altora...

iarta-ma!

eu asa simt... mai ales ca am fost atee si stiu cat ma enervau cei care imi vorbeau asa...

hai sa vorbim despre cum putem sa ne schimbam pe noi, nu pe altii..

cu drag,
:)

ps: despre femeia aia cu crengile de salcie, acuma, nu inseamna ca sunt toti care merg la biserica la fel (eu am patit-o cu agheazma:) cu 2 copii, inghesuiala mare, si nu-mi dadea nimeni o picatura din sticla lui, stiut fiind ca o picatura e suficienta sa imi sfinteasca toata apa din sticla... pana la urma insa mi-a dat cineva!:)

nu zice nimeni ca mersul la Biserica e garantia Raiului, dar nici ca daca nu mergem, ne mantuim:)

plus ca toti gresim... femeia aia a gresit si ea, ce toleranta e in cuvintele tale?!:) iart-o! poate avea ramurele si pentru vecine... e obiceiul asta, una sa mearga la Biserica pentru tot blocul:))

stramta e calea si multi chemati, putini alesi...

dar ce usor e sa moara si capra vecinului (ca daca nu vrea de buna voie, avem noi grija si de asta:))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Hai sa mai isc si eu niste controverse: opinia mea este ca omul trebuie sa-si aleaga religia. Nu mi se pare corect sa iti inveti copiii sa fie religiosi prin imitatie (mama se duce la biserica, asta inseamna ca trebuie sa fac si eu ca ea). Imitatia este ceva mecanic, nu? De ce ar rebui sa fie religia ceva invatat si ingurgitat mecanic? Pot sa-mi invat copilul sa bata din palme, pot sa-l invat sa spuna ma-ma - prin imitatie, desigur. Dar nu pot sa-l invat sa il primeasca pe Dumnezeu in suflet.. Asta o sa aleaga singur cand o sa fie destul de mare sa discearna diferentele dintre religii.

Eliza si Alex (15 nov. 2004)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Eliza5

Hai sa mai isc si eu niste controverse: opinia mea este ca omul trebuie sa-si aleaga religia. Nu mi se pare corect sa iti inveti copiii sa fie religiosi prin imitatie (mama se duce la biserica, asta inseamna ca trebuie sa fac si eu ca ea). Imitatia este ceva mecanic, nu? De ce ar rebui sa fie religia ceva invatat si ingurgitat mecanic? Pot sa-mi invat copilul sa bata din palme, pot sa-l invat sa spuna ma-ma - prin imitatie, desigur. Dar nu pot sa-l invat sa il primeasca pe Dumnezeu in suflet.. Asta o sa aleaga singur cand o sa fie destul de mare sa discearna diferentele dintre religii.

teoretic, ai dreptate, practic insa, e o chestiune de "risc", daca ma-ntelegi;)

cum spuneam, nu poti impune nimanui religia , pana la urma acel copil tot singur il descopera pe Dumnezeu, tu doar ii deschizi un mediu "intru" dumnezeire, pentru a fi sigur ca, mai tarziu, are o temelie pe care isi poate construi singur casa...

nu e o regula ca un copil crescut crestineste sa fie un bun crestin mai tarziu (tocmai datorita liberului arbitru! Dumnezeu tot pe el il lasa sa aleaga, pana la urma)
dar e mai greu ca un copil crescut departe de religie sa gaseasca drumul apoi... nu e imposibil, dar e greu... eu sunt un astfel de caz si tare imi dau cu pumnii-n cap pentru viata dusa departe de Dumnezeu atatia ani...

vreau sa ofer copilului meu ce-i mai bun... nu neaparat carucior si haine de firma, daca ma-ntelegi... aici nu discutam "principii", draga eliza, ci spunem fiecare ce crede ca e mai bine pentru copilul ei

mie cel mai bine pentru al meu mi se pare asta, fara a simti ca-i impun ceva... ce oricum nu se poate impune

hai sa-i crestem in jungla, sa fie liberi de tot, si de presiunea civilizatiei asteia de kko:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Chiar mi-ar placea sa fiu in stare sa cresc un spirit liber :-)
Gandacelule, te rog editeaza-ti raspunsul si sterge numele meu real. Merci!

Mergi la inceput

Gandacel,te rog sa ma crezi ca e departe de mine gandul de a converti pe cineva.Ce putere am eu?Nici una.Nici macar sa ma las de pacatele mele nu pot,dar sa-i fac pe altii sa se lase de ale lor.Dar asta nu insemna ca nu trebuie sa spunem un adevar.Poate ca eu il spun uneori intr-un mod prea categoric,dar,ce sa fac,nu cunosc alt mod de a-l spune.Gabriela,ma gandesc asa:nu toti elevii care merg la scoala invata bine.Asta ce inseamna,ca trebuie sa stam acasa si sa ramanem analfabeti?Nu,meregem la scoala si invatam cat putem de bine,poate s-o alege ceva de noi.Poate ajungem mai buni ca aceia care vin degeaba la scoala,zi de zi,fara sa invete nimic.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
carti

Mergi la inceput