Progesteron mare - ce inseamna?
Raspunsuri - Pagina 2

MadaS spune:
Fetele
Am vazut ca ati cerut si parerea altora si am sosit...eu sunt f activa la "fibrom uterin" ( adica din pacate am, dar stati linistite, si acolo ne numaram la fiecare cateva luni cate o gravidutza)
Pot sa va spun sigur ca valoarea mare a progesteronului in ziua 21 e numai de bine (acum nu vreau sa-mi dau cu presupusul si pt cea peste limitele normale).
Mie in ziua 21 mi-a iesit progesteronul aproape de valoarea maxima (75 fata de 86 valoarea maxima, buletin MEDICOVER) iar dr T mi l-a interpretat ca un semn super pozitiv (la data analizei eram deja sub tratament homeopatic de 5 luni) si a renuntat la ideea operatiei.
In succesiunea ciclului, estrogenii au rol proliferator asupra uterului feminin, deci duc la dezvoltarea endometrului, fiind prezenti in cantitate mare in primele 14 zile ale CM. Rolul progesteronului este de limitarea a proliferarii, contracarand actiunea proliferativa care poate avea efecte daunatoare asupra organismului (majoritatea tumorilor feminine, noduli la sani, fibrom, chisturi, endometrioaza) se produc datorita unui exces de estrogeni, necontrabalansat de efectul invers al progesteronului, care reduce proliferarea necontrolata.
In linii mari, se considera ca un nivel mare de progesteron in ziua 21 indica faptul ca ovulatia s-a produs, dar medicii adevarati profesionisti nu dau verdictul decat dupa o atenta monitorizare a foliculului.
Pentru cele afectate de fibom, principala suspiciune este ca nivelul progesteronului este mic, iar uterul intra intr-o proliferare (hiperplazie)necontrolata de progesteronul insuficient, si de aici apar dezvoltate tumorile.
Asa ca progesteronul mare, aproape de valoarea maxima in ziua 21 nu e decat un semn pozitiv.
Pana la bb mai e cale lunga, dar macar un semn e bun

mmc_nd spune:
Fetelor, multumesc din suflet pentru raspunsuri. Iertati-mi tacerea, sunt un pic zapacita, tocmai am fost mireasa sambata trecuta .
Analiza a fost facuta in ziua 21, deci ar fi vorba despre faza luteala. Sa stiti ca m-am uitat pe foita de la Sanador, insa iar nu o am la mine, scuzeeee... . Da' promit ca maine o iau la mine si va dau datele exacte. Ideea e ca sunt peste limita maxima si pentru faza luteala - acum ma intreb daca are legatura cu faptul ca CM la mine este de 24-26 zile. Am citit ce mai scria dr. T si el zice ca progesteronul trebuie dozat cu 7 zile inainte de data probabil a CM, deci la mine ar fi trebuit sa fie ziua 17, 18 sau 19 :).
Alta chestie un pic ciudata e ca estradiolul mi-a iesit mai mare decat limita scrisa de ei in ziua 5, insa nu a fost incercuit (marcat).
Graviduta nu-s, ca tocmai mi-au venit uratii ieri, da' nu zic decat Doamne ajuta de-acum inainte!
In fine, va pup tare si va multumesc pentru opinii, daca voi ziceti ca-i de bine, m-am mai linistit.
mmc
http://photos.yahoo.com/mmc_nd

Loma spune:
mmc_nd casa de piatra si sa fie intr-un ceas bun
MadaS , noi ne cunoastem, bine pregatita ca intotdeauna
.
Mada ti-a explicat f. bine cum e cu hormonii.
O completare as mai avea si eu, din ce am citit, parerea medicilor este ca progesteronul tine sarcina in primul trimestru si de aceea valorile sunt mai ridicate in sarcina, iar femeia traieste o stare euforica, si ca asta ar fi explicatia de ce postnatal se confrunta cu acea depresie binecunoscuta cand progesteronul revine brusc la normal sau chiar la valori mult mai mici decat normal.....
Tocmai de aceea starea de graviditate face bine unei femei, datorita progesteronului care e secretat in cantitate mai mare.
Tot medicii spun ca progesteronul in excess creaza o usoara stare de febrilitate, tu simti asta mmc? Insa analiza trebuie facuta mai multe luni la rand, facuta o singura data nu e concludenta, cica valorile pot varia de la o luna la alta, depinde mult de ce mananci si evident de starea psihica. Loma

mmc_nd spune:
Loma , interesante explicatii! Sa stii ca sunt asa, mai fara rabdare de felul meu... dar cel putin in ultima vreme o puneam pe seama pregatirilor pentru nunta
.
Multumesc inca o data tuturor!
mmc
http://photos.yahoo.com/mmc_nd