pentru cele maritate...
Raspunsuri - Pagina 5
enderbaby spune:
Fain rau subiectul...m-am amuzat
ca si eu am aceeasi problema chiar daca inca nu m-am maritat cu el(stam impreuna insa). Eu provin dintr-o familie in care le pot spune pe nume unchilor(aia mai apropiati) si mi-ar fi placut macar sa-mi zica si socri sa le zic pe nume(macar mama lui) ...oricum nu cred ca le-as fi zis chiar "tu". Dar nu mi-au zis nic pana acuma, poate la anul dupa nunta o sa-mi zica ceva....ca asa mi-e greu ....le vorbesc cu dumneavoastra dar nu ii strig nici cum !
Daca e sa fiu in bucatarie si sa fac ceva si vreau sa o intreb pe soacra daca vrea si ea ma duc in camera in care e si o intreb direct "vreti...."!
Iubi meu cand e cu mine le spune la ai mei pe nume dar cand e sa vbeasca cu ei le vbeste cu dumneavostra....cu toate ca e incurajat indirect sa le zica pe nume.
Greu cu socrii astia!![]()
Lizuca
Kehleyr spune:
Eu as da orice sa le spun pe numele mic, mai ales ca sunt tineri si ne intelegem. Dar intrucat ei nu mi-au spus niciodata sa o fac, nu pot. "mama" si "tata" ies din discutie... asa ca ramanem cu evitarea adresarii directe... De fapt la noi e un fel de compromis, le vorbesc la pers. a II-a plural in conversatie directa, dar cand sun la telefon si raspunde celalalt, mai zic pe numele mic "X este acasa?". Sotzul face la fel cu ai mei...
Cine ar fi crezut ca o problema atat de minora in aparenta poate da nastere la atatea framantari
?
Luminous beings we are, not this crude matter.
Sabina V spune:
M-am scos cu nepotu...mama Ana, tata Ion; chiar mama sau tata nu cred ca as putea sa le zic vreodata, pentru ca am deja o mama si un tata si cred ca m-as simti prost sa zic la altcineva mama sau tata.
Sabina
sonya spune:
imediat dupa casatorie le-am zis foarte putina vreme mama si tata, dar apoi dupa o discutie mai aprinsa am inceput sa le zic mama soacra si tata socru si vad ca pina acum nu s-a suparat nici unul![]()
Myhaella spune:
M-a distrat subiectul, si eu am aceasta problema. Am evitat mereu sa folosesc o adresare directa pana intr-o zi cand trebuia sa le comunic ceva urgent iar accesul imi era restrictionat de o haita de caini (ei se aflau cam la 70 m., singuri) si nu aveau telefonul mobil la ei (oricum ar fi fost deplasat sa-i sun). Asa ca a trebuit sa o strig pe soacra-mea si am avut imprudenta de a o striga pe numele mic, cu Doamna in fata desigur, socrul meu reprosandu-mi dupa aceea si spunand-mi ca ar fi bine sa folosesc adresarea "mama soacra"
. Asa ca in continuare evit sa ma adresez direct pentru ca mi se pare fortat insa cand vorbesc despre soacra cu socru sau cu cumnata trebuie sa-i spun mama soacra. Oricum, inainte de casatorie, parca anticipand reticenta, mi-au spus ca i-a durut faptul ca ginerele nu li se adreseaza direct. Amandoi sunt oameni de treaba si ne ajuta cu multe dar nu pot sa le spun mama soacra si tata socru, mai ales ca sotul meu nu se intelege prea bine cu parintii mei, stiu ca nu am dreptate sa-mi transfer nemultumirea asupra lor dar nici nu o arat in alt mod. Bineinteles ca le vorbesc cu dumneavoastra, nu mi-au spus niciodata ca putem sa folosim singularul. Sotul de exemplu de adreseaza parintilor mei folosind numele de familie, mama spunandu-i ca nu are pretentia de a i se adresa cu mama soacra.
Sa va spun cum procedeaza cumnatul meu cand nu poate evita adresarea directa. O striga pe sotia sa, desi stie foarte bine ca aceasta nu se afla in casa de exemplu iar soacra-mea se sesizeaza si-i raspunde, intrebandu-l fireste de ce are nevoie!
Mihaela
Sabina V spune:
---------------------------------------------------------------------
Sa va spun cum procedeaza cumnatul meu cand nu poate evita adresarea directa. O striga pe sotia sa, desi stie foarte bine ca aceasta nu se afla in casa de exemplu iar soacra-mea se sesizeaza si-i raspunde, intrebandu-l fireste de ce are nevoie!
Mihaela
---------------------------------------------------------------------
![]()
misto
bun de retinut
Helenutza23 spune:
eu le spun cum le spune si el, adica mamica, respectiv taticu iar bunicii lui mama
. daca asa le zice el, asa zic si eu... si vorbesc cu dumneavoastra, desi mi-au spus sa vorbesc la per tu, am zis ca inca nu pot, sa mai treaca ceva timp.
nu stiu, nu mi-e greu, mama e una singura, e in suflet, e mama si gata. nu inseamna ca daca spun altcuiva mama, atunci mama mea nu mai e mama...
intelegeti, nu? nu pot sa o strig "mama lui" desi poate ca asta de fapt e in capul meu... ![]()
el nu prea poate sa zica, ma si amuza cand il aud uneori, dar nu ii spun, ca sa nu il inhib de tot. oricum nu ma oftic, nu poate, asta e!multi nu pot sa faca asta...
cherry22 spune:
Pentru mine, mama si tata sunt UNICI, deci, niciodata nu am sa le spun asa. cum sunt cu conceptii mai invechite si sa le vorbesc la per tu nu se poate, d-voastra mi se pare cel mai ok.
pupicei
oana_n spune:
Cat de norocoase sunteti majoritatea.A doua zi dupa nunta in curtea soacra-mi.....s-a racnit la mine ca din ziua aia ea e mama pt mine...

....eu fraiera m-am retras intr-un colti si m-am apucat de bocit....insa o respect in continuare cu "dvs."...desi nu merita....cred ca zgripti ar fi un apelativ potrivit pe ea si pt mama ei.NU POT sa ii spun mama...pt ca nu am de ce.....se comporta cu mine ca si cu o carpa..deci as putea eventual sa o strig...."Doamna-femeia-de-servici", (dar as nedreptati femeile care muncesc cinstit)
.Lasand gluma la o parte...apreciez enorm de mult faptul ca sotul meu ii spune "mama" mamei mele....desi eu ii zic Mache....insa e constient ca la cate mi-a facut zgripti....nu pot sa ii zic decat "dumneavoastra sunteti intreaga la cap????"
Nu-i pasa nimanui cat de mult stii decat dupa ce afla cat de mult iti pasa
ralucasimarius spune:
Eu le zic pe nume dar cu dumneavoastra.
Cind ma supara o strig "coana mare"....![]()