Povestile batranilor

Povestile batranilor | Autor: Teodora D.

Link direct la acest mesaj

Mi-am pierdut 3 bunici cand eram copil si, desi cunosc istoria familiei, imi lipsesc povestile lor, as avea atatea sa-i intreb, cum s-au cunoscut, cum a fost la ei la nunta, cum au trait in perioada razboiului si cate si mai cate.
Bunica pe care am pierdut-o mai tarziu, dar pe care din pacate o vedeam o data pe an, imi povestea in perioada in care votam cu conventia ca “pe vremea taranistilor”,cea de dinainte de razboi, au dus o viata f. grea, oamenii nu aveau cu ce-si plati darile, iar portareii veneau si le strangeau tot din case, “straie”,”perini”,”plapumi” si le inchideau intr-o incapere la primarie. Cine avea bani sa-si plateasca taxele le primea inapoi, daca nu-acolo putrezeau. Ca sa nu-si piarda lucrurile de prin casa, cand veneau acesti strangatori oamenii se ascundeau in fundul ograzii, parinti, bunici, copii, ca sa se creada ca nu sunt acasa. Ma intreb acum de cate ori le mergea figura.
Un strabunic a fost plecat in America cativa ani. S-a intors cu bani, a cumparat pamant, si-a facut o casuta cu pereti de pamant si paie, care era cea mai mare si mai frumoasa de pe ulita. De acolo, de peste ocean, trimitea familiei-sotiei, parintilor, copiilor-poze cu el imbracat in costume “mandre”, stand drept ca bradul si f. serios; ce mirare pe cei de acasa sa afle ca frumoasele costume erau imprumutate chiar de la fotograf! Iar pe spatele fotografiilor scria cum o duce,dadea indicatii, ba pe una din ele si-a criticat nevasta, spunandu-i ca nu-i place freza ei din ultima poza pe care i-a trimis-o, ca arata ca o “capra shuta” , vorba ce a ramas in analele familiei(avea parul impletit in doua cocuri, de o parte si de alta a urechilor).
Tot bunica era revoltata la inceputul anilor ’90 ca tinerii traiesc in concubinaj inainte de casatorie. Asa am aflat-de la mama- ca pe vremea dumneaei fetele se maritau la 16 ani, dar nu cu acte, se mutau in casa sotului si actele se faceau dupa ce aparea primul copil. I-am spus bunicii ca uite, si pe vremea dansei se traia in concubinaj si s-a suparat tare, cum pot sa compar, atunci toata lumea facea la fel!
M-am cam lungit, dar ideea e ca imi plac povestile “la gura sobei”, precis stiti si voi astfel de povestioare de la bunici, rude, vecini. Va invit sa ni le impartasiti si sa va lungiti cat doriti!

p.s.-am mutat subiectul de la "discutii generale" in speranta ca aici va avea mai mult succes. ma intereseaza istorisirile batranilor si mi-ar placea sa scrieti si sfaturile pe care le-ati primit de la ei.De ex. cand m-am maritat bunica m-a sfatuit: "sa asculti de barbat".(iar eu in gand "yeah, right!")

Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.