Sigilarea dintilor
Fetelor tot de la voi am auzit despre asta. (dar eu retin greu si uit repede asa ca pana nu vad negru pe alb aici tot nu pricep )
Am o serie de intrebari privind sigilarea dintilor.
CARE dinti anume se sigileaza si DE CE?
CAND se poate face aceasta "operatie" si in ce consta?
Care ar fi avantajele? Exista si dezavantaje??
Multumesc .
Adela &Julia
Raspunsuri
crenguta spune:
Sigilarea dintilor se face pentru protectia lor.Dar eu stiu ca se face numai la maselutele care au iesit in intregime si acesta operatie inseamna defapt acoperirea lor(de obicei cele definitive)cu un material alb ca o plomba.
Noi ne-am programat deja pentru prima maseluta de 6 ani.Atemtie aceste maselute (de 6 ani)apar in spatele celor de lapte si s-ar putea sa nu bagi de seama ca au iesit.De ce spun atentie - pentru ca acestea se strica cel mai repede datorita formei lor.
danv spune:
In general se sigileaza santurile si fosetele molarilor sau premolarilor, pentru ca prezinta zone retentive (ideea ar fi ca dintii unor persoane prezinta santuri atat de inguste incat nu se poate face curatirea cu periuta).
Se poate face incepand de la copiii care au dintii erupti complet si care coopereaza cu medicul (trebuie ca dintii pe care se aplica sa fie perfect uscati).
Ca principiu se umplu santuletele si fosetele cu un material care adera chimic si impiedica saliva si mancarea sa patrunda in zonele retentive.
Teoretic dintii nu mai prezinta zone retentive si pot fi spalati fara a ramane zone in care periuta nu patrunde si ar ramane depozite moi.
Dezavantaje, inainte de a se aplica materialul de sigilare, pe zona interesata se aplica un gel acid, pentru a realiza aderanta cu dintele. Zona demineralizata de acid este mult mai susceptibila la carie, deci daca sigiliul se desprinde zona expusa este mai probabil sa se carieze decat daca nu se facea sigilarea.
dan
Lia spune:
Intr-adevar,se sigileaza santurile si fosetele molarilor,adicatelea zonele retentive.Numa' avantaje!Zonele demineralizate de atacu' acid se remineralizeaza.Se aplica si daca exista carie de smalt.In materialul de sigilare exista fluor incorporat,care este eliberat in mod continuu.Nu e nevoie de asteptat momentu' cand cad.Se inlocuiesc periodic.E una din cele mai eficiente metode de profilaxie a cariei dentare!
Lia&Andrew
Adela spune:
Din cartea Dr. Spock:
Majoritatea dintilor au santulete mici sau zone mici in smalt, unde bucatele de alimente sau de placa dentara sunt acumulate. Majoritatea acestor imperfectiuni ale suprafetei dintelui sunt prea mici pentru ca perii periutei de dinti sa poata intra, astfel ca resturile de mancare si placa bacteriana nu pot fi indepartate. Acest lucru provoaca aparitia afectiunii dentare numita si "carie fisurata sau adancita". Totusi, stomatologul (Lia ) poate preveni adesea astfel de afectiuni dentare. Sigilarea dentara consta dintr-un lichid rasinos care se aplica de-a lungul suprafetei dintelui si care umple lacasurile si adanciturile dintre dinti. Rasina se intareste complet iar imperfectiunile smaltului sunt astupate. Resturile de mancare si placa dentara nu pot intra in spatiile dintre dinti care au fost astupate cu rasina depusa. Materiale, ca de exemplu, cimenturile din portelan, sunt folosite deasemenea pentru siglare dentara.
Adela &Julia