Sindromul Asperger

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vladosmina spune:

Milena nu gasesc cuvine sa-ti spun cat de mult m-a impresionat povestea voastra. Eu sunt o mamica care se panicheaza pentru orice raceala si am citit informatiile despre sindromul Asperger pentru ca Vlad al nostru e cam lebadoi( nu vorbeste prea mult la un an si 10 luni). Ma temusem de o forma mai usoara de autism pentru ca atunci cand se concentreaza la joaca nu raspunde cand il strig.
Avand in vedere toate datele problemei, inteleg de ce esti in continua cautare de informati.
Fetita ta este o luptatoare si din cum spui ca a evoluat pana acum, avand in vedere si ca depui toate eforturie omenesti posible sa o ajuti, sunt convinsa ca problemele vor lua sfarsit cat mai curand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zizica spune:

Draga Milena,
Multa sanatate pentru ca sunteti gripati!
Eu cred ca fetita ta trebuie incurajata foarte mult si rasplatita (verbal) pentru fiecare progres pe care-l face. Daca simte ca este apreciata va dori si mai mult sa te vada bucuroasa de "realizarile" ei si va munci inzecit.
Bineinteles ca este un copil special. S-a nascut prematur si va lupta mereu sa recupereze acele 2-3 luni lipsa din burtica mamei. Si pentru acest lucru trebuie admirata ea in primul rind.
Sper ca fetele ti-au mai alungat temerile.
Cu prietenie,
Zizica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Sunteti foarte dragute!
Mara e o scumpa. Toata ziua topaie in varful picioarelor si zice, razand cu gura pana la urechi: "Mara, cu toata talpa! Hai, soldatelul!" Incepe sa raspunda cu Da si Nu la intrebari... si parca nu mai e atat de incoerenta.

Si Mihai s-a nascut mai repede, la exact 8 luni, dar e un voinic si nu are probleme. A avut un scor Apgar 10 la nastere; ne-au tinut totusi 5 zile la spital - preventiv, au zis medicii. Chiuie de bucurie ori de cate ori ii aude vocea lui Marut.

Parca ne-a trecut si raceala,
asa ca va pupam pe toate

Mergi la inceput

Tot eu... Ce mai fac micutii vostri?
Ma plangeam intr-un mail pe care i l-am trimis Bubulinei ca Mara mea memoreaza contexte si reactioneaza in consecinta. Adica, daca i-am spus ca veverita mananca alune, de cate ori vine vorba de veverita sau alune, ea zice:"Tu stii cine mananca alune? Veverita!", acelasi text, aceelasi ton pe care l-am folosit eu, invariabil. Si asa face cu orice se intampla pe parcursul unei zile. Rememoreaza contexte. Nu stiu daca m-am facut inteleasa. Mie mi se pare ciudat, de vreme ce alti copii, chiar mai mici decat ea, isi apeleaza parintii direct, arata obiecte si le numesc etc. Mara vorbeste foarte mult, are un vocabular foarte dezvoltat pentru varsta ei, dar nu face decat sa repete ce aude in jur. Recunoaste contextul si-l rememoreaza cu lux de amanunte, aproape identic.
Copiii vostri cum fac? Cam la ce varsta au trecut de faza asta de imitatie atat de intensa?

Milena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Milena, nu te lua dupa alti copii. Fiecare are ritmul lui de dezvoltare! Cunosc un baietel de trei ani care nu spune decat: mama, tata, papa, caca, gigi. Si este perfect normal. Au umblat parintii lui la diversi medici si copilul nu are nimic. Asta vara am cunoscut un baietel de 31/2 ani care abia rostea cateva cuvinte. De propozitii nici vorba. L-am intalnit saptamana trecuta si m-a impresionat. Ii turuia gura ca o moara stricata si vorbea perfect. Din toamna copilul mergea la gradinita si-si daduse drumul. Asa ca stai linistita. Pentru linistea ta sufleteasca, eventual mai consulta si alti medici. Mie, personal, nu mi se pare a fi ceva in neregula cu Mara ta.
Claudia si Alex

Mergi la inceput

Draga Milena, banui care e ingrijorarea ta. De cand ai auzit de sindromul Asperger incerci sa cauti in comportamentul feritei tale simptome de autism. Am dreptate?
Si pe mine cand ma bantuie cate o fixatie in legatura cu sanatatea lui Vlad fac la fel, dar am constatat ca nu-mi fac bine nici mie si nici lui Vlad. Caut si caut pe internet si in carti sa descopar cum mi-as putea ajuta copilul, dar mai mult citesc despre cazuri grave ale diverselor boli pe care presupun ca le-ar avea Vlad.
Tu spui ca Mara face multe lucruri minunate:vorbeste, repeta ce-i spui( oare parintii ai caror copiii nu vor sa repete ce-i invata nu ar trebui sa se ingrijoreze?),isi iubeste fratiorul si se straduieste sa ii arate asta ( multi copii isi resping fratii si fac crize de furie cand apare un nou membru in famile); invata poeziile de la gradi.
Daca Mara nu a auzit bine la inceput, iar acum vorbeste bine si corect, crezi ca Dumnezeu a ajutat-o ca sa o lase in bataia vantului?
Te rog din suflet sa te linistesti si sa ai mai multa incredere in steaua norocoasa a fetitei tale.
O sa vina o zi, cand ea, casatorita si cu copii, o sa-ti vorbeasca despre spaimele ei de mama. Imagineaza-ti cum o sa-i linistesti spaimele si linisteste-te la randul tau.
Si termina domnule cu studiul asta amanuntit asupra copilului tau, ca nu dai examen din asta!(ultima fraza e de imbarbatare dura, in caz ca restul nu a functionat.)

Sfaturi "adanci" dictate de propria experienta de mama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

draga milena, despre vorbirea la pers III a ti-o pot da de exemplu si pe a noastra, are acum trei ani jumate si de-abia acum incepe sa se schimbe ceva in 'zona' asta; si de imitat imita foarte bine; asa am realizat si eu ce caraghios pot sa vorbesc; cred ca ma pitzigai si folosesc un accent cam nenatural cind vorbesc cu ea, citeodata, si asta ii place de vorbeste si ea asa - am realizat cind am vazut prima data o inregistrare video ; incearca deci sa vorbesti cit mai mult si cit mai firesc cu ea -probabil ca asta se intimpla deja , nu?;
apoi cred ca toate mamicile cu copii maricei iti pot spune cite trepte sint in dezvoltarea copiilor; sint diferente foarte mari intre virste relativ apropiate si la fel sint diferente mari intre copii de aceeasi virsta;
iar faptul ca mara are si un fratior cu siguranta o va ajuta si mai mult decit o faci tu deja;
eu iti doresc sa poti fi cit mai linistita si intr-o zi sa fie toate astea uitate

Mergi la inceput

Subscriu la aproape toate observatiile voastre si inteleg daca v-ati pierdut rabdarea... Cat despre obsesia mea pentru autism, Asperger etc., aceasta a aparut abia de vreo luna, cand s-a pus problema in directa legatura cu Mara. Abia de atunci am inceput sa caut informatii despre... Deocamdata, singurele elemente care m-au linistit au fost mesajele care le-am primit de la voi si care mi-au facut tare bine.
Bineinteles ca o compar pe Mara cu alti copii, la ce altceva s-o raportez? Altfel, cum as putea lua in considerare toate exemplele pe care mi le-ati dat si care ar trebui sa ma linisteasca. Oricum, Mara progreseaza, asta e evident, si se bucura de tot sprijinul nostru. Va trimit in curand poze cu ea, sa vedeti cat e de frumoasa.

Vladosmina, mi-ai pus o intrebare ciudata. Nu cred ca i-am inteles sensul. Ziceai ceva despre parintii care nu reusesc sa-si determine copiii sa invete..., sa repete sau asa ceva. Normal ca trebuie sa se ingrijoreze, cum altfel. Vorbim aici de deprinderi esentiale, nu de vorbirea unei limbi straine sau de cine stie ce dans exotic.

Nu ma certati, ca sunt doar o mamica ingrijorata... pentru Marut.
Mihai e bine, bine de tot. E un grasun si un vesel. Stati linistite, ca pe el nu-l "suspectez" de nimic. A scapat...

Cu drag,
Milena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Draga Milena, urmaresc tot ce scrii si-ti astept mesajele aici sa ne dai ultimele stiri despre Maruta ta. Asa ca scrie mereu de cite ori observi ceva nou si care te ingrijoreaza sau bucura. Noi urmarim. Vroiam sa te intreb mai intii ceva. In afar situatiilor, frazelor, tonului pe care le reproduce intocmai, Mara creeaza situatiile ei, povestile ei, fara legatura cu nimic din trecut deja intimplat?
Si mai vroiam sa-ti spun ceva. Intre timp am mai citi ceva si m-am mai luminat. Exista forme foarte usoare de autism, care se rezolva cu munca din partea parintilor si educatorilor pentru ca in final individul respectiv sa duca o viata normala ca toti ceilalti. Nu cred si ma rog sa nu fie cazul Marei tale.
Ce vroiam sa-ti spun este sa iti tii speranta chiar daca la un moment dat cum spuneai si tu Mara poate parea un pic mai altfel decit restul. La urma urmei cei mai altfel decit restul au adus lucruri bune si noi in lumea noastra.
Mai vorbim,
Andrada

Mergi la inceput

Vai, Milena, departe de mine sa te critic( ti-am si spus ca sunt de felul meu o panicoasa cand e vorba de Vlad, asa ca te inteleg perfect). Incercam insa o imbarbatare pe un ton de lupta:)
Hai sa-ti zic la ce ma refeream cu repetatul: Vlad nu prea repeta dupa mine, decat rar, si ma plangeam mamei mele care stii ce imi spune? Zice ca nici eu nu vroiam sa repet dupa ea, atata noroc ca am vorbit foarte devreme(la un an)si nu s-a speriat. Eu vroiam doar sa-ti sugerez ca, oricare e situatia, un parinte mereu se ingrijoreaza.
Cat despre comparatii nu-ti mai spun... ca la un moment dat l-am comparat pe Vlad cu un baietel cu o luna mai mare.Pai erau sa-mi iasa peri albi ca al meu inca nu se rostogolea si ala mergea de-a-busilea. Noroc ca am realizat diferenta si m-am luminat, plus ca Vlad era si grasalan si nu-l lasau suncile sa se intoarca:)).
De aceea eu zic sa ai mare grija cand faci comparatie si sa nu compari lebede cu pauni:), (pasari frumoase amandoua, dar n-au nici in clin, nici in maneca).
Tare, tare mult as vrea sa iti vad Minunile si abia astept sa pui poze!
Numai bine si multa fericire!

Mergi la inceput