Despre vopsirea naturala a textilelor
Fetelor,va rog mult,orice informatie mi-ar fi de folos!
Cu ce putem vopsi,ce culori obtinem,cum se stabilizeaza culorile pe tesatura...samd.
Multumiri, sicu anticipatie.
Raspunsuri
ardit spune:
cu coji de nuca:maro, sau bej deschis: cu coji de ceapa, se face decoct si se fierbe fibra care tb.sa fie musai naturala, acum nu-mi vine altceva in minte dar pt.ce iti trebuie?
mai poti sa combini ca in covoarele de la valcea fir de lana maro obtinut de la oile maro, cu fire de la oile albe sau fire de la amestec de oaie maro cu oaie alba, si fire de lana de capra, asa obtii degradeuri de la crem (alb) la maro fara sa vopsesti si rezista culoarea 1000 de ani pana vine molia de ex.
Mik spune:
quote:
Originally posted by ardit
mai poti sa combini ca in covoarele de la valcea fir de lana maro obtinut de la oile maro, cu fire de la oile albe sau fire de la amestec de oaie maro cu oaie alba, si fire de lana de capra, asa obtii degradeuri de la crem (alb) la maro fara sa vopsesti si rezista culoarea 1000 de ani pana vine molia de ex.
Da' pe oitele negre cum de le uiti ?
Si la Voronet se fac covoare cu lina naturala aleasa pe culori de oi naturale. (Mda, incep sa scriu ca Ada Milea).
Mik.
ardit spune:
mey, si ce, mie-mi place ada milea! uite, eu am cercetat problema (acum la batranete, ca fost orasanca pur sange pana sa ma marit cu iepurasu') oile negre e maro inchis de fapt, iar astrahanul cred ca e vopsit negru, mi-ar fi placut sa fie lana neagra naturala.. cea mai misto lana (fir tors deja) a fost merinos+lama, ceva deosebit! ai dreptate cu covoarele cred ca se fac si in alta parte dar cu alte modele, alea de la valcea sunt cu flori, eu am avut unul tesut la manastirea suzana de maici cu modele mai geometrice, din pacate a fost o papica kopioasa pentru molii, m-a durut sufletul cand l-am aruncat, dar acum nu mai am nici o molie, ca am eliminat stiva de troace din casa si lor nu le place locul aerisit, totusi mi-am propus ca atunci cand o sa am casa (noi in anul 2000...) sa am si un covor natural lana virgina, acum ma limitez la sisal ca stau la bloc!
RA spune:
Imi trebuie pentru un sal de cashmir.Din pacate nu merge "reteta" cu fiertul!!!
Ma gandeam sa-i improspatez usor culoarea,fara sa-i stric sarmul de "amintire de la bunica".S-ar fi potrivit de minune culoarea bej,dar daca trebuie neaparat fiert materialul,nu tine.
Multumesc mult,fetelor!
Aaa,inca ceva:dupa prepararea decoctului se strecoara "licoarea" si apoi se introduce materialul,nu-i asa?Sau nu conteaza daca cojile de ceapa raman inauntru?
ardit spune:
da, nu lasa cojile ca se impregneaza in fibra, dar daca vrei ceva soft iti propun altceva: ceai negru, faci un ceai concentrat(cativa litri in oala), il strecori, il racesti la temperatura camerei si il pui intr-un lighean, pui salul sa fie acoperit de lichid si din cand in cand la sfert sau jumatate de ora il mai invartesti sa nu iasa cu pete, la sfarsit il clatesti cu apa la aceeasi temperatura
eu am aplicat chestia asta la voalul de mireasa (sintetic) aveam rochia crem, am facut si voalul crem cu metoda asta lasandu-l doar o ora, si s-a colorat permanent desi a fost fibra sintetica! asa ca sigur merge si la casmir, lasa-l mai multe ore si din cand in cand verifica culoarea ca sa obtii ce doresti
greierash78 spune:
Eu vreau sa vopsesc o ie de panza topita!Cu ce ash putea sa o vopsesc?Mi-ar place sa fie un roshu inchis....,verde turcoaz sau orice alta culoare!Cu ce ar trebui sa o vopsesc?
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
ardit spune:
greierash culorile vii (rosu sau verde+albastru=turcoise) se obtin cu culori sintetice, se gasesc la plic, singura problema: fiind deja material croit nu trebuie sa intre la apa, ceea ce panza topita sigur face, incearca sa gasesti solutii sau prafuri de vopsire la rece
ar mai fi o solutie: sa gasesti purpura ca in roma antica (purpura se extragea dintr-o scoica) glumesc! succes
greierash78 spune:
Multzumesc pt info!Dar daca totushi ash vopsi ia cu ceai negru sau foi de ceapa sau coji de nuca.....ar prinde? Shi cum ar trebui sa procedez sa iasa bine?O pot vopsi cu apa in care a fiert sfecla roshie?
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
ardit spune:
cu sfecla nu am incercat niciodata! dar e o idee, fa o proba pe o alta bucatica de bumbac, totusi cred ca nu rezista in timp culoarea, dupa ce se vopseste bucatica, spal-o mult cu apa si detergent sau sapun sau las-o in apa peste noapte intr-o ceasca si vezi daca iese culoarea. Stiu ca la culorile sintetice cele catre ies la spalat se fixeaza prin clatire cu o solutie de otet (acid acetic care stabilizeaza.. capetele radicale de molecule ale colorantilor, asta spus asa pe scurt, si nu lasa moleculele de colorant sa fie.. cum sa-ti spun, hai sa zic polarizate si sa fie usor agatate de moleculele de apa care si ele sunt asa polarizate deci nu le lasa sa treaca in solutie), acum la colorantii naturali nu am incercat niciodata sa stabilizez cu otet, ca nu am avut probleme, dar incercarea moarte n'are!
V. Erica spune:
Greierash, incearca sa folosesti ceai Hibiscus(nalba). Ceaiul iese rosu aprins. Eu am vopsit oua de Pasti si cum crezi ca au iesit? Albastre!!! Dar un albastru superb. Eu ziceam mai in gluma, mai in serios ca sunt imbracate in blugi ouale mele vopsite cu Hibiscus.
Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)