Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (7)
Raspunsuri - Pagina 13
mariuta spune:
quote:
Originally posted by adita
Irina Claudia, uite aici scrie pr Paisie Aghioritul de femei care au rabdat multe de la soti, care vazand asa jertfa s-au indreptat
http://mail.moldovanoastra.md/index.php?day=1529
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
La multi ani pentru Antim!
Am citit exemplele, dar nu m-am lamurit daca totusi dragostea dintre soti poate supravietui, ci e vorba doar de o atitudine blanda si rabdatoare, de suportarea muceniceasca a pacatelor si rautatilor celuilalt, care in anumite cazuri poate duce la cainta celui pacatos.
Totusi, a-ti intampina barbatul betiv, violent sau/si curvar cu dragoste nefatarnica, este cu mult mai greu.
Si nu imi dau seama daca oricine poate purta o sarcina atat de grea, sau e nevoie de o viata intreaga de sfintenie pentru a atinge astfel de posibilitati. Ori Dumnezeu cere numai rabdare si bunatate, nepomenirea raului.
Cere Dumnezeu de la femeia batjocorita sa nu se simta scarbita de relatia intima cu sotul ei, ba chiar sa o traiasca intens? Se poate asa ceva?
amuleta spune:
La asta ma gindeam si eu, Mariuta, cum sa accepti o relatie intima cu un om care isi bate joc de tine, parca in Biblie spune sa nu faci asa ceva. Chiar sa simti ca te violeaza ala in fiecare seara ?
Sa zicem ca il iubesti si in sens profan si in sens biblic si le suporti pe toate cu mucenicie dar copiii ? Ce se intimpla cu sufletele lor ? Ca sotul nu se schimba peste noapte si copiii cresc...cum le explici copiilor sa fie mucenici ?
bagoiu spune:
Nu stiu ce s-a intamplat cu mesajul meu de azi dimineata, dar nu a ajuns intreg. Voiam sa va spun ca Antim, baietelul lui Adita, este de nascut chiar in ziua praznuierii Sf Antim Ivireanu, adica 27 sept, si de aceea ii poarta numele. Dar, bineinteles ca il putem felicita si astazi. Sa-l ocroteasca cu rugaciunile lor toti sfintii cu acest nume.
Si mai voiam sa va spun ca a aparut cartea despre televizor. Titlul exact Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi. Cartea se gaseste sigur la Biserica Rusa la un pret de 11 RON. Foarte putin, nu? Cred ca si la libraria Sophia. Probabil si prin alte parti. Stiu ca deja s-au vandut 1500 de exemplare. Se va scoate si un al doilea tiraj. M-as bucura sa o cititi si astept comentarii.
Pentru cine si-o doreste dar e prea departe de sursa, va pot ajuta, dati-mi un PM.
Si sa va mai spun ce discutie interesanta am avut eu azi cu Gabriel (4 ani juma)Cand ne-am intors din parc am vazut pe cineva care ingropa un caine mort. Bineinteles ca au inceput intrebarile:
-Mami, dar animalele vor invia si ele la invierea ce de pe urma?
- Nu stiu , mami, cred ca ... da, sigur ca da.
- Si de ce il ingroapa jos, daca Doamne-Doamne e sus, in cer? Si ce se intampla cu corpurile noastre in pamant? Daca ne vine sa facem pipi? Si daca se strica corpul cum ne ma ia Doamne-Doamne la El? Si pana la urma, ce e sufletul? Aaaaaaaaaa, am inteles, e ceva ca un aer, ca atunci cand sufli, e atunci cand sufla Doamne-Doamne viata peste samanta de la mami din burtica.
M-am descurcat eu cum m-am descurcat in seara asta dar subiectul a ramas deschis si cred ca o sa continue cat de curand.
Il mai framanta pe el si alte probleme existentiale, cum ar fi: "Mami, daca eu te iubesc si m-am indragostit de tine, de ce nu pot sa ma insor cu tine?" Si uite asa imi pun eu neuronii la treaba, ca tare mi-e frica sa nu-i spun nus ce prostii sa-i tulbur copilului viata.
gandacelu spune:
hahaha irina! vad ca n-ai auzit de freud!;))))))))))))))
pai complexul lui oedip, din cate stiu, are un prim stadiu la 4 ani, apoi la 7 ani (poate stie irina c. mai bine:P)
hai sa va zic din problemele existentiale ale lui ile:
-mami, mie mi-a placut de baietelul ala in camasa verde (lol, adriana;) l-am pupat. m-am indragostit de el. ma marit cu el. e printul meu (astea spuse azi-dimineata! turuite, adeca, pe cel mai serios ton din lume)
mai sta nitel, apoi, nedumerita:
-mami, da' de ce codrin nu vorbea?????????!!!!!!!!
(pai asa-s baietii ii zic eu, mai tacuti;))
sa mor de ras, iata-ma in ipostaza de soacra mica... cam devreme!
nu mai zic ca si mie mi-a placut de codrin...:P
dar ce m-am chinuit sa-i explic in seara asta este ca se poate ca lui codrin sa nu-i placa de ea, sentimentul sa nu fie reciproc, ca in viata nu e ca in basme, ca poate i-a placut de sofia, de exemplu...
nimic! nu am reusit sa o fac sa inteleaga!:))
ba nu, cica, ca si lui codrin i-a placut de ea, ce stiu eu!
da' de ce nu vorbea?
this is the question[:)))]
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
adriana spune:
Ile, fata babii, Codrin e un maaare timid, poate doar fript sa fi zis ceva. El nu zice nimic, insa am vazut eu ce ocheade arunca spre cele doua domnisoare
Din cate il cunosc eu, cred ca si acum se mai gandeste: "Pe care oare s-o aleg?"
(acuma pe bune, cred ca baietii au mintea scurta , sau nu au de mici preocupari asa.. existentiale... dar eu, ca o soacra mare ce mi-s... I agree... deci stai tu linistita Ile mama, ca are baba grija )
Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei
irina.c. spune:
Mey,dar aveti batai de cap,nu gluma!Asa aflu si eu la ce sa ma astept in viitor!
Irina(bagoiu) ,ieri am vizitat o prietena si deja vazuse cartea la Biserica,i s-a parut extrem de interesanta si mi-a spus ca si-o cumpara azi.O sa ne-o luam si noi la salar.
Gandacel,complexul lui Oedip(respectiv Electra),apare intre 3 si 6 ani.In general aceste complexe sunt lipsite de importanta si se rezolva de la sine.Perioada oedipiana debuteaza la baieti inspre 4,5 ani si totul se termina cu bine cand baiatul are in tata o figura puternica,masculina,cu care in final sa se identifice.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Elena spune:
quote:
Originally posted by adita
Irina Claudia, uite aici scrie pr Paisie Aghioritul de femei care au rabdat multe de la soti, care vazand asa jertfa s-au indreptat
http://mail.moldovanoastra.md/index.php?day=1529
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
Adita, pe mine articolul asta m-a smintit rau de tot...ce eram eu smintita , dar asta mi-a pus capac. Dupa ce l-am citit, i-am scris preotului recomandat de gandacelu si dansul mi-a raspuns foarte amabil. Am sa va redau mai jos ce i-am scris eu si ce mi-a raspuns dansul:
mesajul meu :
va spun sincer ca dupa ce l-am citit, doua ore mi-a tremurat stomacul, atit de ravasita am fost si chiar acum cand va scriu inca simt inca o durere in stomac.
Este vorba despre cateva exemple de rabdare a femeilor abuzate in casnicie iar autorul articolului indeamna femeile care sunt in situatii asemanatoare sa rabde toate abuzurile posibile pentru mantuirea lor si a sotului. Acel preot dadea unul sau doua exemple de barbati care s-au pocait de pacatele lor pana la urma, dar ma intreb cati sunt in realitate acestia care se schimba ?? si mai ales copiii care traiesc in astfel de familii, ce fel de oameni ajung ? nu cumva marea majoritate ajung niste oameni cu sufletele mutilate de ceea ce au vazut sau au suferit pe pielea lor, iar exceptiile ca cele prezentate in articol sunt extrem de putine ?? eu activez pe un forum cu profil despre copii si acolo am citit o multime de povesti ale mamicilor care, copii fiind, au trait in astfel de familii si au marturisit cat de traumatizate au fost si inca mai sunt din cauza nenorocirilor vazute si traite :(((
Eu sunt convinsa ca fiecare caz este special si ca NU se pot trata toate la fel; poate in unele cazuri e de preferat sa ramina impreuna, sa nu se desparta, dar exista si cazuri cand pentru binele tuturor e de preferat despartirea !! de ce in acel articol nu s-a dat si aceasta alternativa, de ce indemnul era numai la rabdarea abuzului, violentei si imoralitatii partenerului ???
Adica o femeie abuzata nu se poate mantui decat ramanand intr-o astfel de casnicie ? daca avand mijloace de intretinere se desparte si isi traieste viata in curatie fara sa mai stie de alt barbat pacatuieste cu ceva ? pacatuieste cu ceva daca vrea sa-si creasca copiii in liniste, armonie si dragoste, chiar daca asta vine numai de la un singur parinte ?? oare nu se poate ea ruga in continuare pentru sotul ei la departare fiind de el si in felul asta ajutandu-l la mantuirea lui ? oare asta inseamna DREAPTA CREDINTA, sa-ti traiesti viatza ca un vierme, cand poti s-o traiesti si in demnitate ? de necazuri nu e nimeni ferit pe lumea asta, dar de ce trebuie sa rabdam, cand avem posibilitatea, cand exista posibilitatea sa ne eliberam de necaz ?? e ca si cum ai fi bolnav si ai refuza sa iei medicamente pe motiv ca "asta ti-e crucea" sa ramai bolnav in continuare; e adevarat ca Dumnezeu, in marea Lui mila si dragoste, nu ne da mai mult decat putem duce, dar la fel de adevarat este si ca oamenii, daca le permiti, iti dau cu muuuuult, muuuult mai mult decat poti duce !!! si daca poti scutura jugul nedreptatii, de ce sa n-o faci ?? daca femeile care sunt sfatuite sa-si duca "crucea" rabdand violenta si/sau imoralitate, ajung sa stranga ura si resentimente pentru cei care le fac calul lor de bataie si pana la urma,in loc sa se mantuiasca, ajung in valea plangerii, pentru ca oprimarea a fost mult prea mare si coplesitoare ca sa reuseasca sa-i ierte vreodata ??
Apoi la sfarsitul articolului a mai fost un pasaj care la fel, a fost smintitor pentru mine :
Există cazuri în care se poate să aibă dreptate și unul și celălalt. Odată spuneam unui grup de creștini cât de curat a fost Makriyanis 10. Avea curăție trupească și sufletească. Atunci sare unul din grup și spune: "Părinte, hai să nu-l scoatem acum și pe Makriyanis sfânt!". "Și de ce nu?" îl întreb. "Pentru că o bătea pe femeia lui", îmi răspunde. Stai să-ți spun cum se petreceau lucrurile. Makriyanis, atunci când se întâmpla să aibă vreun ban și venea la el vreo văduvă care avea copii, i-l dădea. însă femeia lui, sărmana, cârtea, spunându-i: Dar și tu ai copii, de ce ai dat banul?. Atunci acela îi dădea una și-i spunea: Tu îl ai pe bărbatul tău, care te va ajuta. însă aceea, sărmana, nu are pe nimeni. Cine să poarte grijă de ea?. Adică amândoi aveau dreptate".
Stiu ca n-am dreptul sa judec pe nimeni, dar nu pot sa ma opresc sa nu ma intreb: asta este invatatura Mantuitorului cu privire la cei ce ne ne supara si ne necajesc ?? asa oare invata Sfantul Apostol Pavel pe barbatii crestini, sa-si pocneasca nevestele cand ele nu ii asculta ?? nu spunea Apostolul sa se poarte cu blandete cu ele si sa le iubeasca ? si apoi, de ce acestui Makryanis i s-a dat dreptate ca-si batea nevasta, dar pe femei le indemna sa rabde nedreptatea si bataia ??
Raspunsul preotului:
Asa ,este simplu sa gandesti ca badea Gheorghita si ca lelea Floarea din varful dealului, care imparteau familia in: un bou si o belea; boul trage,beleaua mananca. Si rezolvau repede problema.
Problemele casatoriei sunt prea delicate ca sa poata fi discutate asa... si fiecare caz este particular ,nu putem generaliza sub nici o forma.
Nu putem merge pe idei de genul,femeia e de la diavol ca a mancat prima din pom(asa cum auzeam pe unii batrani),iar barbatul este capul , si gata.
..................
In ce priveste parerea acelui duhovnic pe care l-ati citat,eu intreb un lucru: daca a fost un cuvios,adica un necasatorit ,de unde stie care sunt problemele familiei (Doamne iarta-ma ca zic asta!), din ce experienta de viata familiala a vorbit sfintia sa?
De aceea va sfatuiesc sa nu va mai consultati cu calugari in problemele de familie, ca de aceea sfintii parinti au tinut mortis ca preotul sa fie casatorit....
Preotul de mir este pastorul mirenilor , al celor cu familii si trebuie sa stie din experienta ce inseamna sa duci o familie mai departe.
-------------------
Asa ca eu m-as feri sa recomand femeilor aflate in relatii abuzive astfel de articole ale cuviosilor care n-au trait niciodata viatza de familie !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
irina.c. spune:
Draga Elena,macar de-am ajunge noi la unghia parintelui Paisie,daca-ntelegi ce vreau sa zic!Nu spun mai mult,dar te sfatuiesc a citesti cele 4 volume cu invatatura cuviosului Paisie,precum si ultimul,despre viata sa,si mai discutam.
Cred ca ar fi fost frumos sa redai toata scrisoarea paruintelui care ti-a raspuns,nu numai fragmente,ca sa avem imaginea completa.Sfintia sa spune foarte frumos ca este bine ca mirenii sa ceara sfat preotilor de mir,casatoriti,dar faptul ca nu esti casatorit nu inseamna ca n-ai competenta de a da sfaturi duhovnicesti.Parintele a dat un sfat ca pentru tine:adica,vazand cu ce usurinta te smintesti,nu a incercat sa apere pe cuviosul Paisie,ci te-a indrumat spre un preot de mir.Care,surprize ,surprize,s-ar putea sa dea un sfat asemanator cu cel al cuviosului in chestiunea cu pricina,dar n-ai de unde sa stii,pentru ca nu putem generaliza,fiecare om primeste o indrumare personala.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
amuleta spune:
Elena, cred ca un preot priceput o sa-i dea fiecaruia cit poate duce, adica sfatul cel mai bun. Pina la urma, ce este important intr-o situatie ca asta ? Mantuirea sufletelor celor implicati. Poate s-o faca si stind in cap, nu cred ca se supara Dumnezeu pentru asta. De-aia cred ca trebuie sa avem ochii fixati la telul final, altfel ne ia valul.
Elena spune:
Irina, te rog mult, fa abstractie de cuvintele mele si ia-le in consideratie numai pe cele ale preotului.
quote:
Elena, cred ca un preot priceput o sa-i dea fiecaruia cit poate duce, adica sfatul cel mai bun.
Amuleta, exact asa cred si eu.