Mese de mare gala!
Raspunsuri - Pagina 13
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Claudia multumesc frumos pt link. Intr-adevar am avut o prima incercare, sigur a doua va iesi mai frumos, dar nu mai am timp. Deja mi-a ramas gandul la fursecurile alea glob, cizmulita, bradut, etc. Si vreau musai sa le fac.
Adriana, dar tu esti la Monti, ce cauti pe aici? Hai si cu poze!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
crinuta spune:
Liliana, sa stii ca si eu ma inspir de pe culinar.
Pentru sarbatori am ganduri mari, insa trebuie sa ajung la Wilton, si tot aman. Sa-mi fie rusinica!
Crinuta si Rayan
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Liliana, sa stii ca si eu ma inspir de pe culinar.
Pentru sarbatori am ganduri mari, insa trebuie sa ajung la Wilton, si tot aman. Sa-mi fie rusinica!
Crinuta siRayan
Ce fericita esti tu acolo ca te poti duce la magazin! Eu sufar mult ca nu am rude prin Bucuresti ... dar o sa ma inspir de la tine
![](icon_smile_big.gif)
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Laura parca stiu ca tu iti doreai tort in forma de Barbie. Cand voi fi mamica, voi incerca cu siguranta si asa ceva, mai ales ca eu imi doresc fetita
http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=8516
Crinuta nu am nici un drum spre Bucuresti, dar m-am resemnat. Stiu ca au acolo colorant auriu si argintiu, ceea ce eu nu am reusit sa gasesc. Mai stiu ca au tot felul de varfuri pentru spritat. Din astea imi lipsesc, si mai ales imi lipseste o punga sanatoasa, ca eu pe toate le-am rupt, iar aparatele de plastic le-am crapat. Si eu zic ca am fost destul de atenta. Oricum, dupa ce faci achizitii pe acolo, poate pui si ceva poze. Momentan sunt plina de idei pentru sarbatori, de-abia astept sa le incerc pe toate. Aaaaaaaaa, ca tot mi-am adus aminte: http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=8287&st=20
mi se par teribile. Mai ales palmierii. La proxima masa, sigur utilizez si eu ideea
In final, multumesc Crinuta ca te-ai gandit la mine, dar macar partea cu colorantii am rezolvat-o, asta dupa ce am umblat prin oras vreo luna . Iti trimit o
si un
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Balbina spune:
Am tradus in sfirsit reteta de martipan. Mentionez ca nu am pregatit-o inca, deci nu pot sa-mi spun impresiile. Daca are cineva curajul, sa ne spuna cum a iesit.
MARTIPAN
1 pahar migdale
1 pahar zahar
1/4 pahar apa
Se oparesc migdalele, se curata de pielita si se usuca. Se marunteste in blender.
Se fierbe un sirop din apa si zahar pina cind o picatura din el picurata in apa rece poate fi modelata intr-o biluta tare. Se pun migdalele maruntite in sirop si, amestecind cu o paleta de lemn, se mai tine pe foc 3-4 minute. Dupa aceea se toarna martipanul pe o tava unsa cu ulei sau farfurie si se raceste. Se poate folosi.
Daca martipanul a iesit mai moale, inseamna ca siropul nu a fost fiert suficient. Atunci se va adauga un pic de zahar pudra si se va framinta.
Daca martipanul a iesit mai tare si se farima, i se va aduga putina apa fiarta si racita; pentru o aderenta mai buna se poate fierbe niste clei de faina dintr-o lingurita de amidon si se va adauga in martipan.
Martipanul se usuca rapid, de aceea trebuie sa fie acoperit cu un tifon umed sau sa se pastreze intr-un vas cu capac.
Din martipan se pod modela diverse figurine care se pot colora cu ajutorul unei pensule cu colorant alimentar dizolvat in alcool. Se poate intinde o foaie din martipan si sa se acopere tortul in intregime cu el; de asemenea, martipanul se foloseste ca umplutura pentru diverse produse de patiserie.
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Si eu is curioasa cum iese reteta, dar deocamdata eu reusesc sa ornez totul cu pasta de zahar asa ca astept curajosi sa incerce!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Indraznesc sa va dau un link a unei colege de aici de pe forum Ralu :
http://community.webshots.com/user/dinescur
Deci se poate orice, numai sa vrem!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ortansa spune:
martipanul este un fel de fondant,numai ca i se adauga faina de migdale(sau de nuci) si diverse arome:vanilie,rom ,esenta de migdale sau apa de flori si de trandafiri,care le dau un gust aparte.In unele retete se pune si lapte praf.
Am vazut ca exista si retete de martipan cu oua-n-am incercat niciodata,dar probabil ca sunt bune.
Eu am incercat de amorul artei reteta data de Natalia(clasica),dar fara migdale sau nuci ca n-am avut.Sa va spun cateva secrete:-D.Migdalele sau nucile e mai bine sa le uscati f. bine in cuptor,decat sa le fierbeti pt. a le indeparta coaja.Fierte se vor usca mai greu.Zaharul si apa se fierb pana ce devin ca un sirop mai gros-daca picurati putin pe o farfurie si luati cu degetul,siropul trebuie sa se lipeasca,sa fie vascos intre degete(daca faceti o cantitate mica ca cea din reteta,timpul de fierbere este mai mic 3-4 min).Atunci se adauga si o lingura de zeama de lamaie-impiedica zaharisirea-si se stinge focul.Se racoreste putin siropul apoi,cu o lingura de lemn se amesteca circular intr-o directie.Pe parcurs siropul isi va schimba culoarea si consistenta si din transparent va deveni alb.Cand incepe sa se albeasca e bine sa adaugati faina de migdale(sau nuci)putin cate putin,amestecand in continuu-pana ce se ajunge la consistenta dorita(ca o coca).Imediat se pune intr-o punga care se inchide bine sau daca vreti puteti lua bucatele si sa incepeti sa le modelati.Se modeleaza pe o planseta curata de plastic,sticla sau marmura,pudrata bine cu zahar pudra sau lapte praf.Se lucreaza destul de repede.Martipanul facut de mine avea tendinta sa se lase(si chiar s-a lasat)pt. ca nu avea migdale.Mainile trebuie si ele pudrate bine sau unse cu putin unt.
Daca vreti sa imbracati un tort in martipan:se intinde pe o foaie de pergament(sau aluminiu unsa cu putin unt)martipanul
,cu degetele sau cu un sucitor pudrat(altfel se lipeste).Cand e bine intins si in strat destul de subtire(aprox.1 cm sau mai putin)se apuca marginile hartiei cu grija si se intoarce cu grija peste tortul pregatit dinainte.Marginile se modeleaza cu grija
prin presare,astfel incat tortul sa fie imbracat uniform.
hartia nu trebuie scoasa 30 de min.Dupa ce se ususca se desprinde cu grija hartia.
Eu ma gandesc sa pregatesc deja cateva figurine pt. sarbatori si sa le pastrez pana la mom. potrivit.Daca nu aveti curaj-va spun eu ca nu este f. greu si iese din prima-e mai greu cu modelarea,dar cu putina rabdare ies frumoase.
A,era sa uit-colorantul alimentar e mai bine sa fie pus in martipan decat dupa aceea.Am si cateva poze,nu f. reusite,cu ce am facut eu:
http://community.webshots.com/photo/481638271/506885583jThVOq
http://community.webshots.com/photo/506885705/506885705sakIFN
http://community.webshots.com/photo/506885911/506885911jVifsM
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Balbina spune:
Ortansa, frumoase figurine ti-au iesit. Lamiile par asa de naturale, cum ai obtinut aspectul de coaja de citrice?
Martipanul, din cite stiam eu, trebuie neaparat sa contina migdale/nuci/, in caz contrar nu se mai numeste martipan. Nu am inteles prea bine, ai pus pina la urma faina de migdale? Sau ai lucrat cu pasta facuta din sirop?
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)