@ mai construit cineva CASA !?! (5)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Ali, nici eu n-am avut intentia sa jignesc pe nimeni. Ai dreptate cu ardelenii, my best friend a stat niste ani in Ardeal si exact ce spui tu imi spunea si ea despre ardeleni. Dar din pacate eu stiu si un exemplu de ardelean tepar la Bucuresti. Stii tu: padure fara uscaturi...


Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kimi spune:

Cat v-a costat pe voi scara interioara? Din ce ati facut-o? Am vazut cateva modele pe net si nu mi-a placut nimic( nu mai zic de preturi- intre 2500-7500 de euro?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anelize spune:

Dragelor,
Va rog sa ma primiti si pe mine printre voi pt ca vom fi "surori de suferinta".
Doar ce ne-am luat un teren de 500mp si vrem sa incepem "hartzogaraia" de acum si sa ne apucam de construit in primavara.
Am inteles ca primul pas este catre proiectant.
O sa ma intalnesc maine cu un proiectant recomandat de o cunostinta,dar nu prea sunt sigura de el pt ca e cam batranel si nu stiu cat de bine se pricepe.Va rog din suflete,FETELOR DIN CONSTANTA ,recomandati-mi un (niste) proiectant/i bun/i\!!!!!!!!!!!!!!!!

Va multumesc anticipat si va urez spot la construit!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggda spune:

Kimi noi am facut scara interioara din beton si o imbracam in gresie(pt ca pe tot partewrul vreau gresie si atunci ma urc cu ea pe scari) iar acum ne-am pus in sfarsit balustrada de inox si ne place tare mult.E pusa provizoriu, adica va fi data jos cand punem gresia.Anul acesta nu se pune problema pt ca imi trebuie vreo 100mp de gresie acelas model(pe parter pun 2 feluri), adica pt holul de la intrare, living , casa scarii.Balustrada a fost 80 euro+TVA ,metru(am pus 7m).

Magda si Bianca

http://community.webshots.com/user/danut1965

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica P spune:

Ma intereseaza si pe mine in legatura cu acoperisul ce ziceti de onduline?

Si e adevarat ca de la anul nu se mai poate construi in regie proprie?

Astept raspunsurile please!



Rodica si Stefan-Daniel
poze o-1 an , poze 1-2 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns night_elm spune:

Salut,

Ma bucur sa vad atatia oameni care au avut curajul sa porneasca la construirea casutei de vis. Din experienta lor si din a mea, am ajuns la concluzia ca oricum ai face (fie cu firma, fie in regie proprie), tot ai bataie de cap.

Important este ca toate astea trec la un moment dat - si raman sau nu adevarate traume :) - si, la final, ne bucuram sa impartim cu cei dragi "cuibul" nostru mult visat si sa spunem, cu mandrie si bucurie: "asta e casa mea!" Asta e lucrul care ma tine cu nervii acasa pentru ca si eu, desigur, mai am ceva pana acolo...

Sunt destul de departe ca sa zic asa...Sper ca intr-o saptamana sa am casa terminata la rosu si apoi sa trec la interioare. Insa am o problema si vreau sa stiu daca ma puteti ajuta: care sunt pasii care trebuie facuti odata cu finalizarea casei?

Mai exact:

1. receptie, cadastru, intabulare, numar postal
2. ca sa iti depui dosarul pentru racordarea la gaze si curent trebuie sa ai o adresa postala neaparat? (eu am un teren la tunari care a fost abia acum scos din circuitul agricol si nu are numar postal... e tarlaua nu stiu care :))

A trecut cineva prin asta? probleme, sfaturi... si multumesc



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns night_elm spune:

tot cautand pe net dupa una-alta am mai gasit niscaiva informatii... poate va intereseaza:

case "la cheie" si ieftine si scumpe ;): http://www.ansamblurirezidentiale.ro



Uite ce am gasit pe un forum de constructii care citeaza un articol aparut in publicatia "Banii nostri":

Fa-ti vila singur, ca iesi mai ieftin
de Valentin Gros

Construind in regie proprie, economisesti 40% din cat ai plati la "de-a gata"

Cine cumpara casa "la cheie" cheltuie mai multi bani decat un beneficiar care o ridica prin fortele sale, dar scuteste vreo 8-9 luni de alergatura.

Claudiu Dobrescu din Bucuresti s-a saturat de traiul in apartamentul la bloc si a luat decizia de a se muta la casa. Conspectand ofertele existente, si-a dat seama ca nu are suficienti bani pentru a achizitiona o locuinta unifamiliala "la cheie". Atunci, a pus in aplicare un alt plan: isi va construi viluta in regie proprie.

Dupa ce si-a cumparat un teren la marginea orasului, s-a dus la Primarie pentru a cere permisiunea sa construiasca. In acel moment, Claudiu si-a dat seama ca tentativa lui de a se descurca singur prezinta si un dezavantaj: va pierde ceva timp. Daca ar fi cumparat "de-a gata", totul era simplu: dadea banii si lua imobilul in primire fara nici o alta complicatie.

Avizele mananca o groaza de timp

O luna de zile a durat pana cand a primit certificatul de urbanism. Pe baza acestuia, a solicitat eliberarea a tot felul de avize: Aparare Civila, Electrica, Apa Nova, Distrigaz, Sanepid, Mediu, Salubritate, Pompieri. Toate aceste documente au mai "inghitit" inca o luna. Ele au fost necesare, impreuna cu certificatul de urbanism, pentru obtinerea autorizatiei de construire. Pana la eliberarea acestui ultim act au mai trecut inca 30 de zile. Asadar, din clipa cand a intrat pe usa Primariei pentru a-si anunta intentia si pana cand a avut dreptul sa cheme lucratorii pentru a bate primul tarus s-au scurs trei luni.

Circa doua luni si jumatate au durat operatiunile la finalul carora casa a fost gata "la rosu". Finisajele au mai luat alte doua luni si jumatate. Claudiu a vrut neaparat sa aiba gresie si faianta de calitate, in dormitoare si-a pus parchet si a facut toate ferestrele cu tamplarie tip termopan. Trecusera opt luni de zile. A scapat chiar usor, pentru ca a gasit un arhitect bun, care l-a ajutat la toate proiectele, actionand in echipa cu ingineri care s-au implicat la structura de rezistenta si instalatii. La sfarsit, beneficiarul s-a declarat multumit de imobil, dar aici e si meritul inspectorului de santier pe care l-a angajat si care a supravegheat atent toate fazele de executie. In cele opt luni nu s-a plictisit, ci dimpotriva, a avut multa bataie de cap, pentru ca a trebuit sa umble dupa documente si sa negocieze la fiecare pas cu toti cei care au muncit la ridicarea cladirii.

Da, dar in final dobandise o vila P+1 la cheie, cu suprafata construita de 180 mp, pentru care a cheltuit 41.600 euro (nefinisata il costase pe jumatate). Pretul unitar total s-a ridicat la aproximativ 230 euro/mp.

Antreprenorii includ si terenul in pret

E scump, e ieftin? Sa vedem ce sume se mai vehiculeaza pe piata. In Pipera, o vila cu suprafata construita de 580 mp plus o curte adiacenta de 570 mp s-a vandut "la prima mana" (de la constructor direct la proprietar) cu 290.000 euro. Terenul a masurat, integral, 1.150 mp. Consideram un pret unitar de 50 euro/mp - mic pentru zona, dar sa nu uitam ca firma constructoare a cumparat suprafete mari, apoi a reparcelat pentru a construi pe ele. Putem lua in calcul o valoare a terenului de 57.500 euro, pe care o scadem din pretul de achizitie. Raportand la suprafata construita, rezulta circa 400 euro/mp. Claudiu Dobrescu a cheltuit in regie proprie cu peste 40% mai putin.

Sa vedem cum stam la o vila care face parte dintr-un complex rezidential cu peste 100 de unitati familiale. Teren: 674 mp, din care 372 mp - suprafata construita a imobilului. Pret de achizitie: 178.807 euro. Un calcul similar celui de mai sus ne conduce la un cost unitar de 390 euro/mp, suportat de beneficiar.

In ambele variante ("regie proprie" sau "de-a gata"), preturile difera in functie de firma care construieste, de materialele folosite si de multe alte elemente. De exemplu, o casa "la cheie" intr-un ansamblu rezidential ultra-select poate ajunge si la 800 euro/mp, daca exista facilitati cum ar fi: locuri de joaca pentru copii, intrare in cartier pe baza de cartela magnetica, piscine interioare, finisaje de lux.

Firmele specializate acorda garantii

"Toti suntem legati de bani. Aspectul financiar este foarte important. Eu, personal, as face casa in regie proprie, ca sa cheltuiesc mai putin, dar cine dispune de sume mai mari nu ar avea motive sa regrete daca apeleaza la o societate de constructii cu renume pe piata. Aceasta acorda diferite termene de garantie pentru instalatii si pentru structura de rezistenta. Daca se defecteaza ceva in perioada prevazuta in contract, proprietarul beneficiaza de reparatii gratuite. Este foarte important pe cine angajam. Exista firme care, sub pretextul reducerii cheltuielilor totale, lucreaza cu materiale de slaba calitate. Astfel, iesim mai ieftin, dar riscam ca soliditatea cladirii sa fie afectata."
Alexandru Dedu, Real Estate Agency la Imobiliar Expert Grup

SFAT

Obligatoriu din punct de vedere legal si in avantajul viitorului proprietar: sa se angajeze un diriginte de santier atestat de Inspectoratul in Constructii. Acesta verifica fazele lucrarilor si calitatea materialelor utilizate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maurice spune:

Buna fetelor, acum ca tot ma tine in casa vremea asta mai am si eu timp sa mai scriu, caci ce-am mai alergat in ultimul timp!! Ne-am apucat de toate instalatiile, si am alergat toata ziua prin oras sa le cumpar mesterilor ce aveau nevoie.
Am incercat sa cumpar lucruri de calitate mai buna, de exemplu tevile de pexal le-am luat de la Romstal, cu izolatie, desi au fost mai scumpe.Am trecut iarasi prin tot felul de dileme, ca ni s-a zis ca nu au lucrat bine mesterii, au tras tevile de instalatii electrice pe podea, pe langa cele de termice. Le-am lasat asa, ca nu mai aveam cum sa le modificam, dar se pare ca nu e rau nici asa, "e ultima moda"...

Avem si casa acoperita in sfarsit, am pus tigla metalica,tot in timp ce se faceau instalatiile, si a fost gata fix cu cateva zile inainte sa inceapa ploile. E tare draguta, incepe sa capete chip si casuta noastra. Asa ca ne-am luat su in mini bine-meritat concediu ca sa ne incarcam bateriile si acum avem forte noi, sa infruntam alta problema , casa este asezata foarte aproape de un lac care e in pericol sa se reverse, inca nu ne vine sa credem. Dar se pare ca ar fi trecut pericolul, insa ce mai poti crede ...

Rodica, nu stiu daca onduline este acelasi lucru cu sindrila bituminoasa, daca da, nu vei iesi mult mai ieftin decat daca ai cumpara ceva mai bun, asa ni s-a zis noua. De exp sindrila ne costa cam 70 milioane si tabla ne-a costat cam 80 mil.

Night_elm, noi am luat un numar postal provizoriu de la primaria mun Buc dupa ce am obtinut avizele si ne-a folosit la diversele cereri de racordare.
Despre receptia casei nu stiu multe, stiu ca se face dupa ce tencuiesti.

Spor la lucru, celor care mai puteti lucra pe ploile astea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Maurice, si noi avem un lac din ala....la 100-150 m, dar daca se repeta nenorocirea de la Costinesti, nimic nu mai e sigur.

Receptia la noi a fost asa - ne-a completat arhitectul un formular, imediat ce am acoperit in inchis casa. A mentionat acolo lucrarile ce au mai ramas de executat, valorea casei pana la momentul asta - pt regularizarea taxei platite pe autorizatia de constructie. Am mers cu formularul la primarie, a dat si un domn de la urbanism cu batzul...si gata . Acum ne ocupam de cadastru, sa o asiguram o data, ca uite ce nenorociri se intampla. Sper sa mai apucam...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dia_codat spune:

Buna fetelor,
Vad ca nu ati mai scris de ceva vreme

Nici eu nu am mai trecut sa va citesc, de cind sunt departe de casa nu mai fac atitea planuri.

Doar ca acum a venit mama in vizita la noi si am reinceput sa discutam de exterioare, interioare, polistiren, pret manopera , etc.

Noi cind am plecat am lasat nefacuta scara interioara. Asa ca saracii mei parinti au trebuit sa se ocupe ei ca sa termine muncitorii ce aveau de facut.

Mama a venit foarte suparata pe muncitori si mi-a povestit cit a avut de furca cu ei in cele 10 zile in care au mai lucrat! Daramite noi care am avut 3 luni de-a face cu ei!

Asa ca am pus-o sa citeasca ce a patit maurice ca sa nu ne mai spuna ce ghinion am avut noi cu muncitorii.

Cu ocazia asta am dat o raita pe la subiectul viitoarelor fericite proprietare ale casei de vis.

Trebuia sa si readuc subiectul nostru pe prima pagina ca tare in urma a ramas.Pai cu toate innundatiile astea...

Noapte buna,


Dia & printesele : Caroline Iulia (14 iulie 2002), Stephanie Daria (09 martie 2004)

http://fr.photos.yahoo.com/ph/dia_codat/my_photos

Mergi la inceput