Cetatenie Romana pt. bebe nascut in SUA? Cum?
Sunt casatorita cu un American si in Septembrie asteptam un bebeu. Atat eu cat si sotul dorim ca baiatul sa aibe cetatenie dubla, adica si pe cea Romanesca. Cetatenia SUA o va avea automat dat fiind ca se va naste aici; dar tare as vrea sa o pot rezolv si pe cea Romanesca fara prea multe nebunii birocratice cand ne ducem acasa.
Intrebarea mea este: este posibil sa contactam Ambasada Romana sau un consulat Roman de pe aici, sa declaram copilul, sa il inregistram, etc si sa obtinem un act, ceva pt. inceput - daca nu chiar pasaport Romanesc?
Fiindca imi imaginez ca daca amanam treaba asta pt. momentul in care ne vom duce in Bucuresti, birocratia Romaneasca locala la astfel de treburi va fi de cosmar, pe putin.
Aveti vreun sfat in sensul asta? A mai facut cineva acest lucru?
Multe multumiri,
syracuse
daca copilul se naste aici, e automat cetatean. Ca sa devina si cetatean ro, trebuie sa iei legatura cu consulatul ro din statul tau si te va lamuri ce sa faci. Stiu ca pana la un an se poate rezolva totul de aici, dupa un an trebuie sa mergi in ro.
NAstere usoara si bb sanatos.
Gabrielle mamica lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
0 - 2 years 2 - 3 years
Opere de arte Mini-Vacante(New!)
syracuse spune:
Multumesc mult! Deci sa sun consulatul din Atlanta...
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel
rodicaosoian spune:
buna
noi am facut la baietelul nostru dubla cetatenie
asa cum ti-a zis si Gabriela pana la un an poti sa rezolvia aici
in Atlanta nu rezolvi numic,trebuie sa mearga unul din pariinti la ambasada romaneasca de aici si acolo o faceti in aceiasi zi
polux spune:
Buna, scuze ca raspund abia acum, dar acum am vazut subiectul tau.
Fetita mea are acum un an, si anul trecut in septembrie am fost la consulat (in Chicago), cu o copie dupa certificatul de nastere american , originalul, copie dupa certificatul de casatorie, originalul, pasapoartele noastre (amandoi parintii sunt romani) si am luat o cerere tip de la ei.
Am completat-o si in cca 30 de minute am avut certificatul de nastere cu cod numeric personal. Noi aveam si plic autoadresat (asa era scris in cererea lor tip - ne adusese cineva una), dar a spus ca nu-i nevoie ca ni-l face pe loc.
Ce stiu ca este general valabil:
-necesare-certificatul de nastere american + copie
-de casatorie+copie
-pasaport romanesc cel putin al unui din parinti + copie (noua ne-a facut chiar consulul copie)
S-ar putea la tine sa fie necesara si o declaratie a sotului ca este de acord (nefiind cetatean roman).
-si fff important, pana la un an al copilului, nu mai tarziu
Bafta si nastere usoara, si daca ai nevoie de ceva sfaturi de la mamici mai cu "experienta" scrie-mi pe PM, sau pe messenger. Sunt online totdeauna.
Liliana
ML spune:
[quote]Originally posted by Gabbriela
[purple][b] Stiu ca pana la un an se poate rezolva totul de aici, dupa un an trebuie sa mergi in ro.
Si pe mine ma interesaza dar dupa cum vad am pierdut trenul, copiii fiind peste un an (2 si 3 1/2). Este cineva pe aici in situatia mea? Ce ma asteapta prin Romania?
Gabbriela spune:
ML eu sunt in situatia ta , nu am facut la copil la timp certificat ro, si acuma trebe sa merg in tara sa ii fac unu, in mare iti spun ce mi-au zis si mie de la primarie din Alba Iulia.
Trebuie sa duci actele urmatoare:
- certificatul tau de nastere, pasaportul, certificatul de casatorie (copie si original).
- certificat de nastere a lui bb (tradus si legalizat in tara)...
Te duci la primaria orasului de care apartii si acolo vor urma, depui o cerere, platesti o taxa (habar nu am cat, habar nu am daca se mai plateste sau nu, acum un an zicea ca da, acum habar nu am), trebuie sa fi parintele in persoana sa depui actele si sa astepti :)... mai multe informati chiar numai daca vb cineva cu ei si ii intreaba... ca tare se schimba acolo lucrurile, de la luna la luna.
PS: o sa merg in primavara in tara si o sa incerc sa ii fac atunci la copil certificat ro, si o sa iti sc exact etapele prinj care voi trece.
O zi buna
Nicole mamica lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
0 - 2 years 2 - 3 years
ML spune:
Nicole, multumesc mult. Nu ma gandeam ca-i asa de complicat. Da' de copil ai nevoie in Romania? Nu-i graba ca nu ajung curand pe acolo. Da, te rog spune-mi in primavara ce ai facut.
Gabbriela spune:
de copil nu a zis nimeni nimic , doar nu vor dovat aca exista copilul.
Dar de parintele care e cetatean ro , da e nevoie in persoana... o sa iti dau detali dupa ce vin din vacanta...
Nicole mamica lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
0 - 2 years 2 - 3 years