Molifta

Molifta | Autor: adana

Link direct la acest mesaj

Ma adresez in special mamicilor care nu locuiesc in ro si au facut botezul in tzara in care se afla.
As vrea sa stiu cum a-ti procedat cu molifta,vi s-a citit inainte de botez,sau cum,caci eu nu am facut inca moliftasi pe 27 august avem botezul.
As putea sa-l rog pe prot sa-mi citeasca molifta inainte de inceperea slujbei de botez?

Adana(adica io,batoza shefa)72 kg - 58-56kg
Alina Maria 48 kg - 43kg
Shinutza 56 kg- 53 kg
Alina Gabriela 70 kg - 60 kg
Crinuta 72kg - 56 kg
Lavinia345 76 kg - 58kg
Adita 73 kg - 60 kg
Leta 56 kg - 50 kg
Witchie 82 kg - 70 kg
Clara03 53 kg - 50 kg
Aurelursu 72 kg - 62 kg

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Daca au trecut 40 de zile de cand ai nascut,da.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.com/albums/a146/ireneme/Ilinca/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea_claudia14 spune:

Da bineinteles ca se poate,molifta se citeste la 8 zile de la iesirea din spital ptr. mama cat si ptr. copil iar mama poate iesi afara la cumparaturi.Dar nu poti intra in biserica decat dupa cele 40 de zile cand mergi la biserica si iti citeste preotul cu tot cu copil atunci copilul va fi dus in altar daca este baiat si daca este fetita o va plimba pe la icoane.Dar tu nu poti intra in biserica pana atunci.
Si daca vrei poti sa scoti si copilul afara pana la botez ca acum nu se mai tine asa cum era inainte.Sper sa te ajute sfatul meu.Dar cred ca peste tot este asa si in Romania si in alta parte regulile sunt aceleasi peste tot.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

la molifta de 40 zile nu se merge cu copilul. Doar mamei i se citeste. Si plimbatul prin altar se face dupa botez, dar numai pe baieti ii plimba. sa-ti faca molifta inainte de botez, ca altfel nu te primeste in biserica! O prietena a patit-o! Nu a putut asista la botezul fetitei!
Laura si Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancaloredana spune:

Hmmm curios ...credeam ca numai la ortodoxi e cu molifta.Si nu te scoate doar nimeni afara din biserica ...ev. iti citeste atunci .Pai de unde sa stim toti aceste obiceiuri daca traim intr-o tara catolica?sau o fii tot asa si la ei? Huh trebuie sa ma interesez neaparat,..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

Eu am facut botezul in RO si mi-a citit preotul chiar inainte de botez.

mamica scumpei Bibi-02/07/05
http://pg.photos.yahoo.com/ph/anca76nitu/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gangurici_licurici spune:

Maaai... eu am auzit de chestia asta cu molifta de la soacra-mea, care ma tot batea la cap sa ma duc sa mi-o citeasca... Acuma, poate am inteles eu gresit, ea zicea ca e pentru curatarea femeii, dupa sarcina, ori in cazul asta mi se pare o mare prostie. Adica cum, dupa ce ca am mai nascut o minunatie de copil tot eu sunt spurcata? Adica orice si oricum ar fi, mie ideea asta mi se pare revoltatoare. Mai inaltator decat o nastere nu cred ca exista nimic pe lumea asta, asa ca pur si simplu nu inteleg de ce tot eu trebuie sa fiu "exorcizata". E la fel de aiurea ca si porunca ce zice ca n-ai voie in biserica daca esti la ciclu. Pai daca noi n-am avea ciclu, nu s-ar naste popi care sa inventeze regulile astea. Si apropo de reguli, nu uitati ca sunt facute de oameni, nu de cel de sus.
A, si inca o chestie: mama nu are voie sa intre in biserica daca nu au trecut nu stiu cate zile de la nastere? Mama, care s-a straduit sa-i fie bine in cele 9 luni din burtica, care s-a chinuit sa-l nasca, si care l-a alaptat la sanul ei? Hai sa fim seriosi...
Numai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Necuratia lauzei are alta explicatie, nu ca ea ar fi spurcata. Si exorcizare se face numai la indraciti sau demonizati, deci fereasca Dumnezeu! Este vorba de scurgerea de sange pe care femeia a primit-o de la Dumnezeu ca pedeapsa pentru rolul el la pacatul stramosilor Adam si Eva, aici fiind vorba de Eva si de urmasele ei. Stiti ca in timpul menstrei nu se pupa icoanele si nu ne atingem de sfintenii(Sf. Impartasanie,aghiazma, anafura, mir). Si cum nasterea antreneaza aceasta scurgere de sange pe care o au toate femeile, preotul ii citeste la 40 de zile lauzei rugaciuni, pentru curatire, sanatate, trupeasca si sufleteasca. Deci nu e mama spurcata sau, mai stiu eu cum. Molitfa se face inainte de slujba botezului, si daca nu sunt 40 de zile, mama are voie, ca si femeia cu menstruatie sa stea in pridvorul bisericii (partea din fata dupa ce intri), dar nu se atinge de ce am spus mai sus.

Mary si Anna (pisicuta lacomita)08.04.2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patriciaR spune:

Salut Adana,
Noi cred ne stim .
Referitor la intrebarea ta.
Dupa cate stiu eu baietelul tau e marisor, asa-i? Ceea ce inseamana ca ai trecut demult de cele 40 de zile de la nastere..., cred ca preotul nu-ti va citi molifta.
Eu am botezat-o in Romania, pe Anastasia cand avea 6 luni( asta fiind anul acesta in vara).
Toate bune si frumoase au fost cu traditii si obiceiuri ca la noi la romani, mai putin molifta mea...erau deja 6 luni dupa nastere.Mama spunea ca pe vremuri mamicile nu participau la botez...doar nasasau nasii cu finutul si o moasa....
Am avut noroc ca am stat la intrare si am putut asista la botez..desi am iesit putin suparata ca nu mi s-a citit molifta, acum asta este, daca nu s-a putut la 40 zile.
Sa ne ierte Dumnezeu pacatele....dar uneori e greu sa facem exact asa cum zice traditia.
Numai bine!Mergi la inceput