Bone educate
Buna, tuturor,
Eu nu pot sa inteleg cum puteti oferi salarii de 5-6 milioane unei persoane care are sau nu experienta si cunostinte serioase in cresterea unui copil... unei persoane care pana ieri a fost menajera, contabila sau casnica si astazi a intrat pe acest site, a vazut ce salarii sunt si s-a decis sa fie... BONA!
O intrebare, dragi mamici: ce salariu ati oferi unei persoane care are o educatie in a fi babysitter si o evaluare care sa ateste pregatirea ei?
Multumesc.
Raspunsuri
liliana csaki spune:
Draga Gaal,
As spune ca e destul de abrupta intrarea ta aici. E treaba fiecaruia cat da bonei si de ce. Sunt sigura ca mamicile respective stiu prea bine pt. ce platesc acei bani, eu una stiu.
Daca tot ai deschis subiectul poti fi putin mai explicita?, in ce consta acesta "educatie in a fi babysitter". Ca daca te referi la cele angajate prin agentii care fac trei zile de curs si se cheama profesioniste, o sa gasesti aici si mamici care au avut angajate astfel de babysitter si nu intotdeauna au avut experiente placute.
Pozele noastre
Poze noi
boo lina spune:
draga mea, eu am alta intrebare,in cazul in care ai un copil...cu ce esti mai buna la capitolul experienta si cunostinte serioase in cresterea lui fata de o femeie care, in majoritatea cazurilor, si-a crescut proprii copii. pe mine nu ma intereseaza o persoana cu "atestat" de bona, ma intereseaza o persoana care sa faca ce spun eu, sa aiba suflet,sa nu fure si pe care copii s-o placa.
vilma spune:
Exista si cursuri de babysitter care tin 3 luni, din pacate tot nu reprezinta o garantie ca ai gasit bona perfecta.
Vilma, Anca (4 ani) si Tudor (1 an si ceva)
nonna spune:
Ileanacz, ai perfecta dreptate!Caut si eu o astfel de persoana si tare cred ca e greu de gasit ca tu ai descris bona perfecta.Principal e sa o accepte copilul,sa aiba rabdare si sa nu-l bata sau sa urle tot timpul la el.Nu-ti trebuie scoala,ci doar bun-simt si instinct matern,cel putin eu asa cred.
Nonna
gaal spune:
Draga Ioana,
Am vrut sa-ti dau PM dar am vazut ca nu primesti, asa ca raspund aici. Eu personal sunt convinsa ca sunt mai buna decat multe femei care si-au crescut proprii copii - pentru simplul motiv ca am invatat psihologie si pedagogie 9 ani (liceu si facultate). Dar evident ca depinde de fiecare ce expectante are: daca o mama nu-si doreste nimic mai mult de la bona ei decat sa faca intocmai ce i se spune, sa nu fure si sa nu urle sau sa-i bata pe copii, asta este. Asta va capata. Sunt totusi uimita ca se dau salarii asa de mari pe niste aspecte ce tin de o comportare civilizata. Eu pentru asta as da mult mai putin. As da in schimb mai mult daca o bona, pe langa un comportament civilizat, ar avea si cunostinte si experienta in a face fata cu brio in diverse situatii legate de cresterea si educatia unui copil.
Si da, am un baietel de 4 ani jumatate.
N-am intentionat sa "intru abrupt", ci doar sa discutam putin impreuna problema salariilor bonelor, care s-a mai pus. N-as spune ca e treaba fiecaruia cat da bonei, pentru ca e si asta o piata, iar daca bona mea vine si spune ca i s-a oferit 6 milioane in alta parte, mi se pare firesc sa ma intreb pentru ce. Atata vreme cat are doar un comportament civilizat - asta mi se pare o conditie necesara, nu insa si suficienta. Suficient ar fi probabil sa stie care sunt cerintele unui copil intre 0 si 1 an, al unuia intre 1 si 3 ani etc... si sa actioneze in consecinta, sa fie pregatita pentru educatia unui copil de varste diferite. Pe langa cunostintele necesare acordarii unui prim ajutor, de exemplu. Si altele. Multe.
Prin urmare, vorbeam de o chestie serioasa, de o meserie in sine. Si voiam sa va aflu parerea.
Multumesc.
boo lina spune:
draga gaal, problema cu bona este ca, poate ea sa aiba scoli inalte, dar, daca nu are bun-simt, eu n-am ce sa fac cu ea...eu, una, apreciez mult mai mult acest lucru si, crede-ma, am ceva experienta in materie de bone. pe de alta parte eu sunt adepta gradinitei de la 3 ani asa incat decat sa dau 6 sau 10 sau oricat unei bone "educate" o prefer pe asta pe care o am acum,cu 12 clase ale ei, pentru ca educatie capata destula de la parinti, bunici,gradinita, scoala.
poate exagerez eu, dar apropo de bone "educate" am avut si eu una "maiastra"...fosta asistenta pe care o plateam mai mult decat bine si care imi fura detergent si mancare poate de asta sunt asa cu capsa pusa. acum am o femeie simpla, pe care o platesc cu 4.5 mil pe luna in vacanta, 10 ore pe zi (inclusiv curatenie si gatit) sau 3 mil in timpul anului scolar ptr 6 ore, inclusiv menaj. nu pot sa zic ca are toate calitatile enumerate de ileana, ce-i drept nu stie limbi straine si nici o cultura generala prea bogata nu are, dar vad ca se descurca la matematica de clasa a treia:)in rest corespunde "profilului" si, sincer, mie imi place pentru ca imi iubeste copiii...si eu simt asta si ei
Anny spune:
Draga Gaal,
Ai si tu dreptatea ta. Sunt de acord cu ce spui tu. Mai ales daca ar fi sa facem o diferenta intre un profesor al carui salariu este de 4-5 milioane si se chinuie cu zeci de copii care mai de care......stres, nebunie etc si bona care totusi nu se "lupta" cu atatia copii, sta intr-un mediu civilizat si ia si o caruta de bani si probabil ca nici nu are atata stres.
Din pacate la noi si aceste "servicii" sunt ca si celelalte si evident ca exista "o piata" al carei pret din pacate creste continuu.
Cu cat cineva ofera mai mult cu atat si salariul pentru bone va creste in general. Daca acum 2 ani o bona te costa maxim 2.5-3 milioane, acum fara 4-4.5 milioane nici nu se pune problema.
Din pacate nu avem ce face, avem nevoie de ele, asa ca preturile vor creste in continuare.
In plus, asa cum se plang cateva fete de pe aici, ele speculaza faptul ca se stiu "indispensabile" si cer si mai multi bani.
Da, probabil ca unele bone nu merita acesti bani si tot ce putem face e sa cautam si sa cautam bona perfecta pana ni se face rau.....
Bona mea nu are studii superioare, a lucrat in proiectare dar vorbeste corect, nu face dezacorduri, este blanda si se intelege f bine cu fi-miu.
Nu prea le are cu gatitul, de aceea nu o las sa gateasca ci ii fac eu mancarea copilului dar sa zicem ca acest aspect nu este atat de important. Conteaza celelalte calitati pe care le-am zis deja.
Andries spune:
buna,
Eu ma mandream ca am gasit o bona aproape "perfecta", care imi iubeste copilul si care are grija de el ca de nepotul ei.
Din pacate am descoperit ca ma fura la detergent asa ca e pusa pe liber.
Parerea mea este ca bonele se "vand" foarte bine pentru ca ele "se pretuiesc" nu neaparat in functie de ceea ce ofera copilului ci de ceea ce ofera mamei, adica timp liber, timp pentru cariera, timp...pentru diverse. Cu cat mama este mai bine situata, cu atat bona va ridica mai multe pretentii fara sa faca nimic in plus.
Andries