Cum priviti voi?
Buna la toata lumea!
Sunt invatatoare si fac un sondaj printre parinti, pentru o lucrare proprie. Intrebarea la care mi-ar place sa raspundeti este: "cum priviti voi cadrele didactice care se ocupa de copiii vostri? Cum le apreciati activitatea de la clasa? Cum considerati ca ar trebui sa fie relatia familie-scoala?"
Va rog mult, numai pareri sincere si din suflet, daca puteti sa reliefati si ce nu va place...
Multumesc mult!!! Va raman datoare!!!
Raspunsuri
Ana68 spune:
Rory,
Din experienta mea de parinte spun ca eu m-am inteles bine cu cadrele didactice ale baiatului meu.Alex a fost la 3 gradinite,asa au fost imprejurarile,nu ca nu mi-ar fi placut una din ele si de aia l-am mutat...La toate trei eu am fost multumita de doamnele educatoare,de felul in care l-au educat pe Alex....Poate ca am o mica chestie,la ultima gradinita,cand Alex era grupa mare pregatitoare,as fi vrut ca doamna educatoare sa se implice ceva mai mult in activitatea pe care o aveau la clasa,aceea in care trebuiau sa scrie pe caietul special semnele ce pregateau invatarea literelor...Zic asta pentru ca aproape toti copiii din grupa ,la sfarsitul anului scolar,inca nu finalizasera caietele.Doar 2-3 din ei,mai silitori de felul lor....
Acum,cand Alex a trecut a III-a...ce sa zic?Avem norocul ca am nimerit(e corect spus nimerit,pentru ca nu cunosteam pe nimeni in Timisoara) o doamna invatatoare extraordinara...Este foarte apropiata de copii(ea cu clasa sunt la per/tu) si in acelasi timp este severa cu ei...Este cea mai buna clasa dintre clasele a III-a din scoala si asa a fost inca de la clasa I.E un cadru didactic interesat ca copiii sa invete materiile principale:prefera sa sara mai multe ore de desen sau sport sau abilitati practice in favoarea matematicii sau a romanei...
Nu am ce sa-i reprosez...din punct de vedere al profesionalismului dumneaei.
Ce m-a enervat si o sa me enerveze mereu in cadrul gradinitelor si scolilor s.a.m.d. este faptul ca iti cer tot mereu bani...Stiu ca trebuie sa existe un fond al clasei,al scolii...Sunt de acord,fiecare se chiverniseste cum poate.Dar cand incepi sa ceri bani de parchet,perdele,fata de masa,perna pentru scaun si alte astea....mi se face lehamite...Ca sa nu mai spun ca ,daca o cunostinta scrie o carte pentru copii si cartea aia trebuie cumparata,chit ca nu face parte din programa scolara si nici nu sunt intrebati la ore despre carte...Dar trebuie cumparata sa fie acolo...
Cam asta ar fi ce ma multumeste si ce ma nemultumeste pe mine...
Mult succes cu lucrarea!
PS.Daca imi amintesc ceva mai scriu...
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
boo lina spune:
Rory, si eu am numai cuvinte de lauda la adresa invatatoarei-sunt multumita de relatia cu mine, ca parinte, precum si de cea cu copilul. dar n-as putea spune acelasi lucru despre alte cadre didactice - si asta din cauza banilor, una din asa zisele profesoare ii cerea bani copilului cu atata insistenta incat ajunsese sa nu mai vrea sa mearga la orele respectivei. cand am sunat-o si i-am facut scandal a inceput sa invinuiasca copilul ca minte. crede-ma mi s-a facut o sila...ana are dreptate din acest punct de vedere, scoala a ajuns o tiganeala...stii tiganii aia de care uneori nu poti scapa pana nu le dai ceva? exact asa e in scolile de stat in ziua de azi! cam asta ar fi relatia familie-scoala:(
Miruna Enescu spune:
Buna Rory,
Mi se pare un lucru mare faptul ca te intereseaza parerea noastra, a parintilor. treaba asta cu feed-back-ul este foarte importanta pentru ca eu sa ma simt bine vis-a-vis de un cadru didactic.
Imi doresc ca pe invatatoarea baietilor mei (acum inca sunt la gradi...) sa o intereseze suficient copiii incat sa fie dispusa sa aplice cu ei metode conforme cu caracterul lor. Stii cum este, unul este mai sensibil, altul mai viclean si nazdravan, nu merge sa-i tratezi pe toti la fel. Stiu ca sunt multi, dar ma gandesc ca si pentru invatatoare va fi mai usor in final...
Imi doresc mai presus de toate ca invatatoaerea sa le insufle copiilor dragostea de invatatura, si nu o spun asa, teoretic si utopic, ci practic: sa vrea sa mearga la scoala, sa vrea sa afle mai multe despre subiectele pe care le discuta in clasa, sa fie entuziasti si increzatori ca pot invata orice-si pun in cap sa invete.
Imi imaginez felurite "jocuri", concursuri pe echipe, aplicatii practice facute de-adevaratelea, nu doar asa, cum scrie la indrumarul didactic si de ochii lumii. Imi imaginez probleme de matematica luate din lumea actuala, care sa ii faca sa li se para matematica un ajutor in viata, o provocare si nu o corvoada.
Imi imaginez copiii venind acasa entuziasmati de ce chestie super au facut astazi!
Si apoi vin cu picioarele pe pamant si vad cum educatoarele baiatului meu cel mare nu-i pot controla pe copii, in clasa este haos si copilul vine obosit si plictisit. In schimb, la cel mic, rutina este stabilita, educatoarele isi dau interesul, copilul vine acasa povestind cu drag ce a mai aflat, si-l invata si pe frate-sau mai mare.
Asa gandesc acum. dupa ce m-oi lovi cu adevarat de scoala, cine stie ce voi mai gandi!
Te pup,
Cosmina2 spune:
"Cum priviti voi cadrele didactice care se ocupa de copii vostri?"
Eu,cu mult respect.Ii inteleg,le inteleg munca nu tocmai usoara.Chiar daca muncesc 4-5 ore pe zi(cum spun unii),munca lor nu se termina cand au iesit din clasa sau scoala.Dovada:postarea ta.
"Cum le apreciati activitatea de la clasa?"
Prin progresele copilului atat din punct de vedere aptitudinal cat si al dezvoltarii armonioase a personalitatii.Aici ar fi fff. multe de zis.Dascalul modern trebuie sa depaseasca ideea ca un copil vine la scoala doar ca sa-si insuseasca noi cunostinte.Noi(fiul meu cel mare)avem noroc de o invatatoare care"se ocupa" si de personalitatea copiilor,A TUTUROR COPIILOR DIN CLASA.Sti ce vreau sa spun.
Asa cum am spus,nu e o munca usoara.
"Cum considerati ca ar trebui sa fie relatia familie-scoala?"
Una mai apropiata.Ca sa cunosti copilul trebuie sa-i cunosti mediul in care traieste,problemele pe care le are in afara scolii,pt.ca toate astea se rasfrang asupra activitatii lui.
Ma bucur esti asa preocupata de meseria ta.
rory76 spune:
Multumesc mult pentru aprecieri, doamnelor, sunt foarte interesata de parerile dvs. pentru ca imi doresc sa schimb ceva in invatamantul romanesc. De aceea, daca voi ajunge in Inspectorat, si va promit ca voi ajunge, voi infiinta un club al parintilor unde acestia sa isi poata spune parerea sincer si fara suparare. daca nu stii unde gresesti, cum sa te corectezi? cred ca din cauza aceasta suntem intr-o criza a invatamantului, pentru ca nu se comunica destul si eficient cu familia, si cand se comunica se face doar pe tema banilor cu care trebuie sa cotizati...dureros ca unii dintre colegii mei fac sedinte cu parintii doar cand e nevoie de mobilier sau de perdele, parca asta ar fi treaba noastra, nu sa formam caractere...situatia se va schimba, va promit!!! Eu voi face tot ce-mi sta in putere!!!
Multumesc inca o data!
Cosmina2 spune:
Daca tot ai pomenit de sedintele cu parintii iti dau o idee pe care eu o pun in practica de ceva timp si functioneaza:nu fac sedinte cu toti parintii gramada decat atunci cand am sa le comunic ceva de "interes general",in rest ii chem pe rand intr-o anumita zi si la o anumita ora(5 sau 6/zi pe parcursul unei saptamani)si discutam cam 10 min.despre copilul lor,cu bune si rele.Astfel parintele nu mai este pus intr-o situatie jenanta fata de ceilalti parinti(daca e cazul) si rezultatele se vad,comunicarea e mai"prieteneasca".
Succes!Cred ca e nevoie de oameni tineri si cu initiativa prin inspectoratele scolare.
Miruna Enescu spune:
Cosmina, ce idee geniala! Imi place la nebunie! In felul asta chiar as fi sigura ca invatatoarea se concentreaza pe copilul meu cand stam de vorba!
Rory, multa bafta si fie ca nimic sa nu-ti stavileasca entuziasmul!