Despre gradinarit (12)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

aici in Colorado e la moda sa faci compostul pentru gradina ta; se tine chiar in bucatarie un tomberonash mic, cu capac, unde se aduna toate resturile de la legume, fructe, zatul de cafea etc si se goleste periodic in cel mare din fundul gradinii, in care se mai aduna cazaturile din gradina, nu insa si buruieni, sa nu-si lase semintele in compost.

Am vazut chiar facut in loc de tomberon un tzarc din lemn, inalt de juma de metru, lung de vre-un metru jumate si lat de vreo juma de metru in care se pun toate astea, e sub cerul liber, mai ploua in el si le mai putrezeste si ploaia.

Intr-o carte de agricultura din Ro am citit despre tehnici speciale de preparare, se mai pune si balega, dar aici cam greu - doar daca trec pasari calatoare pe-aproape (aici unde sunt eu, de exemplu, toamna vin niste stoluri de ratze salbatice din Canada sa-si petreaca iarna la noi si daca se odihnesc juma de ora si-si fac siesta dupa masa de prinz pe terenul tau de basket sau pe asfalt, apoi stai sa cureti dupa ele!

Acum, cu gripa aviara, insa nu cred ca le poti baga in compost daca vrei sa cultivi legume...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Ma gandeam ca daca-l las sub cerul liber ma dau vecinii in judecata, desi, cica e o arta sa tii si ...mirosul sub control. Daca pute, cica trebuie sa adaugi kestii bogate in carbon, sa se echilibreze. Am sa incerc, sa vad ce iese. Exact la asta ma gandeam si eu, sa-mi pun un container mic unde sa arunc zatul de cafea, pliculetele de ceai, cica si par , scamele de la dryer, carton umezit, ziare, coji de oua, etc.
Acum mi-am amintit de unde mi-a venit ideea: am inceput o carte de Isabel Allende, unde povesteste de un fermier care avea cel mai mare succes cu reteta lui de compost la care adauga orice, pana si capatani si maruntaie de peste. Mi s-a parut scarboasa imaginea, de-aia mi-a ramas in cap. Si, by the way, cica e no-no sa pui resturi de carne pe-acolo, atrage ale lighioane si alte minuni... N-am gasit nicaieri o declaratie clara care sa zica cam cat dureaza compostatul asta... adica daca incep de-acum, din tomana, am pamant pana la primavara, sau la toamna ailalta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

nu ai zis daca vrei sa cultivi si legume - daca da n-as pune ziare, cartoane, ca au cerneluri toxice.

Din ce am citit in cartea aia de agronomie, nu se pune carne (mortaciuni???) da mai stii?

Se tine pina putrezeste bine ce e acolo, apoi se strecoara prin sita si se amesteca cu pamintul unde-l pui

uite aici ceva amanunte, dar e pe scara industriala :(

http://www.bursaagricola.ro/bh15.php?&id_info=61&id_info_categ=3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Multumesc, nematics.
Parca vad ca la anul ma apuc de crescut ciuperci....fac si-un ban....:)


Fetelor, nu ma uitati cu muscatele alea, va rog, eu! Is niste frumuseturi, nu vreau sa moara...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

am o cunostinta din Buc. care pleca cite 4-5 luni la fiul ei in US, in timpul iernii, si-si lasa muscatele in beci pina primavara cind sosea ea; parca -mi zicea ca le scurta dar nu chiar de tot;

un sfat cu muscatele: sa le uzi cit mai rar iarna (la o luna), daca le tii in casa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns heny spune:

Nu stiu la ce soi de muscate te referi, dar iti impartasesc din propria-mi experienta. De 5 ani cresc pe balcon doar muscate curgatoare si abia de 2 ani, dupa numeroase experiente si documentari, am reusit sa gasesc solutia pastrarii lor peste iarna. Inainte de caderea gerului, cam la sfarsitul lunii octombrie, le curat de frunzele si florile ofilite si le bag intr-o camera luminoasa la temperatura de cel mult 18°C. Le asez langa geam sau chiar pe pervaz dar acopar geamul cu hartie alba de impachetat (sa nu cada lumina soarelui direct pe ele). Le ud o data la o luna si adaug si ingrasamant lichid. La inceputul lui martie cresc frecventa udatului. Primavara scurtez tulpinile destul de mult (le tai fara mila) si plantez butasii in jardiniere . Pamantul il schimb o data la 2-3 ani doar primavara. Succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Am notat treaba cu udatul la o luna... iarna trecuta am observat ca tulpinile li se stafideau, se uscau si se innegreau...si aleluia muscata mea! Cele 3 care au rezistat, culmea, erau cele mai inalte, nu le-am taiat deloc, dar nici nu au facut flori cine stie-ce. Mi-e mila sa le tai, dar daca trebuie, trebuie! majoritatea sunt muscate normale, dar am si una bogata, curgatoare.
Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardit spune:

buna gradinarese

muscatele mele sunt zbarlite rau dupa potopul lui noe care estte in bucuresti de o luna! in schimb japonezu'... ehh este deliciul meu si al tuturor!
muscatele le tin peste iarna la sora mea care sta tot la bloc dar nu are balconul deschis ca mine ci logie cu neste geamuri aiurea puse, adica nu este inchis dar este destul de protejat mai ales ca geamul din bucatarie deci si un pic de caldura da in acest balcon.. ele se luuuungesc spre lumina si in februarie le tund


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardit spune:

dragi gradinarese odata cu inceputul toamnei va invit la capitolul 13 din 'Despre gradinarit':

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58843" target="_blank">Despre gradinarit (13)




Mergi la inceput