hiperprolactinemie (1)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maysha spune:

Maysha, oamenii aia care i-ai vazut tu in spital cu oasele marite si desfigurati au tot un adenom de hipofiza dar care secreta alt tip de hormon: hormonul de crestere. Boala aia se numeste acromegalie si, chiar daca adenomul e tot hipofizar, e crescut din alte tipuri de celule, celulele care secreta hormonul de crestere.......

ei asta era veriga lipsa

Multumesc Danutza , m-ai lamurit si linistit in acelasi timp, stiam de agromegalie, insa confuzia la mine a aparut in momentul in care am aflat ca si ei au un adenom, dar nu stiam ce secreta, of incurcate sunt caile hipofizei.

sanatate si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nejla spune:

Danutza,deocamdata sunt acasa,mai am o jumatate de pastila de dostinex dupa care am sa fac o pauza,mi-am refacut analiza si mi-a scazut la 170.6 de la 771.4.
Luna asta am sa fac o inseminare artificiala aici in constanta iar daca nu o sa am noroc luna viitoare ne gindim se mergem in turcia pentru f.i.v.
Ce-ai facut, te-ai hotarit la cine faci,ai obtinut programarea?

NEJLA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubulina1 spune:

Nejla, am si eu o intrebare pentru tine: tratamentul cu Dostinex a dat rezultate asa de bune dupa numai o luna? Cu restul analizelor cum stai (ma intereseaza in special estradiolul).
De asemenea fetelor, as vrea sa stiu daca este obligatorie analiza de sa turceasca sau se face numai in anumite situatii.
Eu fac tratament cu brocriptin si imi este foarte rau, azi am luat 1/2 pastiluta si dimineata (tratamentul este 1/2 pastiluta dimineata si 1/2 pastiluta seara) si parca sunt zombi. Ma duc saptamana viitoare la endocrinolog si poate mi-l schimba.
Va multumesc anticipat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Fetelor,
Am citit aproape tot ce ati scris la acest subiect.
Acum 9 ani sora mea geamana a fost diagnosticata cu un microadenom hipofizar.Daca imi amintesc eu bine,avea cam 3 mm la tomografie.Pe vremea aceea noi eram foarte ingrijorate fiindca nu aveam toate cunostiintele necesare despre boala respectiva.

Dupa scurt tratament cu Bromocriptin a nascut primul copil raminind gravida in timpul tratamentului.Dupa prima nastere si alaptare adenomul nu se marise,insa dupa a doua nastere ii crescuse putin.Dupa 1 an de reluare a Bromocriptinului in timpul tratamentului a ramas gravida pt. a treia oara si anul trecuta a nascut gemeni!Microadenomul de data asta nu se mai modificase in nici un fel.

Pe parcursul tuturor sarcinilor a fost monitorizata la medicul oftalmolog(DA,cititi corect!!)fiindca zic astia aici,modificarea cimpului vizual indica o posibila crestere a adenomului.Unele paciente sunt trimise la tomograf dupa ce au implinit 14 saptamini de sarcina...In cazul cind asa se observa cresterea adenomului,se da de preferinta Bromocriptin in al doilea trimestru de gravidiate(efectele Dostinexului administrat in sarcina nu se cunosc cu exactitate).

Ceea ce am retinut a fost ca desi in timpul sarcinii adenomul poate sa-si modifice dimensiunile acest lucru se intimpla in special cind nu este tratat corespunzator inaintea sarcinii.In general microadenoamele MARI(8-9 mm) au mai multe sanse sa cresca peste in jur de 1 cm si ceva,din pacate...

A,si o veste buna:daca o femeie cu microadenom duce o sarcina la bun sfirsit are foarte mari sanse de alte sarcini reusite!
Din pacate,nu cunosc ce se intimpla in cazul in care tratamentul nu reuseste sa scada nivelul de prolactina la cel normal.(Sorei mele i-a ajuns la normal dupa fiecare tratament desi a intrerupt de citeva ori din cauza sarcinii).

Da,este adevarat ca adenomul respectiv trebuie tinut sub supraveghere o viata intreaga,insa nu va faceti probleme,daca tratamentul are efect pozitiv si este corect urmat,nu e cazul sa va framintati prea mult.

Cit despre barbatii cu aceasta tumora,in general ei o descopera mult mai tirziu decit femeile(fiindca ei nu au menstruatie si nu se grabesc sa se adreseze ginecologului in aceasta situatie:-))
Descoperita intr-o faza mai avansata,am inteles ca poate cauza surprize mai putin placute:adica o tumora benigna "uriasa".Din fericire,si astea am citit ca se pot trata,dar au mai putine sanse sa se "retraga"(in cel mai fericit caz).

Cit despre operatii,Danutza are dreptate.Aici sorei mele i s-a recomandat doar tratament medicamentos atita timp cit nu au existat reactii adverse extrem de neplacute(ca de ex.modificarea cimpului vizual,cefalee,etc).In orice caz,chiar dupa operatie aceste microadenoame au o tendinta suparacioasa sa reapara...

Okay,v-am plictisit destul.Cam atit cunosc eu despre aceasta problema,care m-a afectat fiind vorba de sora cea mai apropiata.
Va doresc numai bine tuturor
Mariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Mariana1976, ce noroc a avut sora. Banuiesc ca la ea nivelul prolactinei nu era chiar foarte mare. Sunt adenoame care secreta foarte multa prolactina si altele care secreta foarte putina, banuiec ca ea a avut un asemenea tip de adenom. Dar sa aiba trei copii asta e extraordinar!

Cit despre faptul ca a fost urmarita de oftalmolog asta chiar mi se pare o treaba foarte desteapta: daca adenomul creste, apasa pe nervii optici intr-un loc unde da un tip foarte caracteristic de cimp vizual, uneori nesesizat de pacient.

Si cu operatia: eu una nu m-as lasa operata, chiar daca operatia pentru asta se face prin nas. Doar daca e foarte mare si nu mai ai ce face si tratamentul nu mai da rezultate.

Despre Dostinex luat in timpul sarcinii ai vazut ce mi-a spus mie doctorul, si il cred. Nimeni nu poate sa spuna cu siguranta ca e sigur dar nici ca poate face rau. Ideea de baza e ca in timpul sarcinii e bine sa nu iei nici un fel de medicamnete, asta e cel mai sigur.

Iti multumesc ca ne-ai impartasit povestea sorei tale, ne mai dai si noua sperante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nejla spune:

Bubulina,da,chiar dupa 2 pastile de dostinex luate jumatate pe saptamina,mi-a scazut,acum mai am o jumatate dupa care fac 2 luni de tratament,am sa fac o pauza ,intre timp fac o inseminare dupa care am sa refac analiza sa vad cum stau cu prolactina.
Cind am inceput investigatiile pentru sterilitate secundara mi-au descoperit la glanda tiroida hipotiroidism,pentru asta iau euthirox de mai bine de 1 an,celelalte analize mi-au iesit bune adica FSH,LH,Estradiol.
Am facut si o radiografie-sa turceasca la care nu sa observat nimic,nu mau trimis sa fac tomografie,in urma cu 5 ani prima oara aceste analize mi le-am facut in turcia,acolo mi-au iesit toate bune in afara de TSH.
Incearca sa iei dostinex,este cam scump,eu l-am luat 2 pastile cu 790.000 lei,spuneau fetele de aici ca se da si compensat si te sfatuiesc sa-ti faci radiografia sa vezi cum stai.
Sa auzim numai de bine NEJLA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubulina1 spune:

Neata fetelor.
In primul rand Nejla, merci mult pentru raspuns. Am programare la endocrinolog marti si cred ca o sa-mi dea sa fac radiografia de sa turceasca. Pe de alta parte, nu ma impac cu brocriptinul deloc, nu pot sa iau decat jumate din doza prescrisa intrucat daca iau ziua imi da o stare de ameteala groaznica. Am citit ca tu ai avut o valoare mai normala decat a mea (771.4 fata de 972), ma gandesc ca si asta conteaza. As vrea sa iau Dostinex, dar fara reteta si recomandarea medicului nu am cum.
Oricum, sunt optimista mai ales dupa ce am citit ce a scris Mariana_1976 si Maria_alexia. Inseamna ca in masura in care celelalte analize sunt bune, sunt sanse de reusita daca scade prolactina. Asa ca fetelor, va urez mult mult succes si sa avem cat mai multe gravidute printre noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Intr-adevar fetelor,

In ciuda unui nivel de prolactina ridicat(inainte de a incepe tratamentul cu Bromocriptin sora mea a avut 1700 iar limitele normale sunt 200-600!!)si a unui microadenom hipofizar de 3 mm,Cineva de sus i-a daruit 3 sarcini si 4 copii sanatosi.(2 + 2 gemeni!).

Asadar,se poate!!NU va pierdeti speranta!

va doresc tuturor numai bine
Mariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madana spune:

Buna,

intru si eu in clubul hiperprolactinistelor, cu o val. (la ultimele analize) de 38,67ng/ml, valorile normale fiind intre 1,61-18,77.

Deocamdata nu iau tratament pentru ca dr. a intrat in concediu si nu am apucat sa ii arat rezultatele.Pana la inceputul lunii oct. o sa iau leacuri babesti.

Am facut si radiografia sa turceasca si totul e ok.

Pup toate fetele si sper sa ajungem la valori normale cat mai curand.

:Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Madana, vad ca tu esti ca mine: tot asa cu valoarea nu astronomic de mare. Eu am avut cam 41.

Am luat Dostinex 4 spatamini si azi am fost sa repet analiza. Doctorul m-a pus pe cea mai mica doza, 0,5mg/saptamina. Mi-a spus sa repet dozarea dupa 4 saptamini sa vedem daca trebuie crescuta doza sau ramin cu doza asta. Am am un microadenom de 4 mm. Am sa mai scriu dupa ce aflu rezultatul. Daca nu te deranjeaza pretul, incearca cu Dostinex si nu cu Bromocriptina. Eu am luat Bromocriptina mai demult si nu a avut nici un efect. Vad ca la Dostinex nu am avut nici o reactie adversa.

Iti doresc succes cu tratamentul!

Mergi la inceput