buza de iepure/gura de lup

Am si eu o problema: fina noastra are un baietel de aproape doi ani pe care l-a nascut cu malformatie,buza de iepure si gura de lup( nu stiu denumirile...). La 5 luni a facut o operatie la Bucuresti, iar in septembrie urmeaza s-o faca pe a doua.Au mai fost printre voi cu aceisi problema? Si cum ati procedat?
Raspunsuri

Andries spune:
In functie de cat este de despicat maxilarul si valul palatin (cerul gurii adica) se fac mai multe operatii de reconstituire.
Trebuie facute neaparat, cat mai devreme, pentru ca respectivul copil sa invete sa respire corect, sa manance, sa mestece, sa vorbeasca.
Dupa operatii este posibil sa fie nevoie de logoped, pentru re-educarea vorbirii (asta in cazul in care vorbea ceva).
Mai exista un moment delicat, atunci cand apar dintii si cei de lapte si cei definitivi. Este posibil sa fie afectati mugurii dentari (sa lipseasca sau sa fie malformati) caz in care dintii vor creste strambi sau deloc. Trebuie dus copilul la un medic stomatolog pediatru (specialitatea pedodontie daca nu ma insel).
Oricum, cu ingrijire atenta copilul poate depasi aceasta problema. Pentru un barbat, problema estetica poate fi rezolvata eventual cu mustata.
Eu cunosc o fetita care a avut aceasta problema si care a fost operata (o singura operatie) la varsta de 11 luni si a recuperat complet, vorbire, masticatie etc. Foarte important copilul nu trebuie sa se zgarme / traga de fire, chiar daca il jeneaza si vrea sa si le dea jos.
La 6 ani a inceput sa poarte aparat dentar, din pacate dintii definitivi au fost prapaditi rau de tot si aratau rau. I-au facut o radiografie dentara panoramica si se vedeau mugurii dentari afectati, directia lor de crestere nu era cea normala si mai avea si anumite zone din maxilar cu lipsa de substanta osoasa.
La cca 20 de ani, dintii respectibi i-a imbracat in portelan si acum arata superb, cicatricea este insesizabila, dintii par extrem de naturali, alte probleme nu a avut.
Bafta!!
Andries

nana_sim spune:
Si eu cunosc un copil, dintr-o asociatie, care a fost operat la spitalul Grigore Alexandrescu din acest motiv. Interventia a fost facuta de o echipa de chirurgi american in cadrul proiectului numit "Operation smile" si a fost nevoie ca dupa prima interventie sa mai urmeze inca vreo 4 daca nu ma insel, copilul era maricel, de 4 sau 5 ani. Rezultatele au fost foarte bune.

soarenistor spune:
cauta la umanitare!acolo spunea cineva ca in luna august vin la Botosani o echipa de medici americani,pt astfel de operatii.
succes!
nistor gabi

andreea_tx spune:
Cum spunea cineva mai sus depinde cum arata maxilarul si buza copilului.Eu am o vecina care la ora actuala are baiatul de 15 ani si tot nu e rezolvata problema.A facut nu stiu cate interventii pana acum si tot nu e reparata complet si nici nu poate sa vb. bine si din cauza asta a picat saracu la capacitate anul asta.Bine asta nu inseamna ca e si cazul vostru .Sanatate multa si sa treceti cu bine peste asta.
andreeat