La France (35)
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
emoison spune:
Fetelor, va citesc printre picaturi, de luni incoace is acasa in arrêt maladie (n-aveam raceala, ci bronsita, barbatu-meu zicea ca asa rau nu m-a vazut inca niciodata). Acum incep sa fiu un pic mai bine, ceva leacuri babesti de tuse aveti ??(ceai de ceapa bag la greu, dar se pare ca nu prea are efect...)
Cait,nu te mai stresa, ca nu e mare lucru vizita medicala OMI!
Mie acum doi ani jumate cind mi-a facut prima recepissé, adica aia cu controlul medical OMI, mi-a zis ca se asteapta ca sa se stringa mai multi pentru control. N-ai de ce sa te sperii, e un control medical obisnuit,te trimite inainte sa-ti faci o radio la plamini, apoi cu ea te duci la dr.; daca poti avea fisa ta medicala din copilarie si pina in prezent sau cit mai la zi, e bine, chiar daca e in romana, asta ca sa se vada cit de la zi esti cu vaccinurile), te intreaba ce boli ai avut, te cintareste si cam atit...Insa se pare ca nu pot sa-ti dea cartea de sejour fara controlul medical, dar daca ti-au zis sa astepti vizita OMI, eu zic ca e doar o chestie de timp sa ai cartea de sejour!
Eu am terminat cu vizita medicala pe la trei jumate dupa-masa, si-am gonit ca la patru si ceva se inchidea prefectura (la noi timbrele OMI le iei de la un ghiseu la prefectura), si la ora patru ieseam cu cartea de sejour in mina (respectiv pasaport!)
Tot la capitolul asta, pentru Simona, am sunat la pref. ca m-as fi dus mai repede dupa cartea de sejour, daca tot sint acasa, dar au zis ca daca pe recepissé scrie 20, cartea de sejour mai repede de 18 nu e la ei (da'pe 20 o sa fie...)
Auras, se vede ca esti in vacanta, gura nu-ti mai tace! (Sau simti ca se apropie plecatul in Ro...)Eu pina la vacanta mai am(voi avea doar 2 sapt.), si de recapitulat, ca imediat dupa vacanta ne-au pus examen (probabil ca sa fie siguri ca ne intoarcem), si de recuperat ce-am pierdut saptamina asta, si un proiect cu care sint nitzel in urma...
Ne primiti si pe noi la barbatu-tau, cu sciatica alui meu? Ca de nu stiu cind il bat la cap sa vada un osteopat, da'nu vrea ca nu-i rambursat...
MariaI,ma bucur ca sotul tau e mai bine!
La mine tentatia cu fumatul a durat cam un an, eu m-am lasat cu patchuri si alte gumitze, dar acum ma mir si eu de mine, colegii mei fumeaza ca turcii, la camin acolo unde dormim miroase totul a fum de tigara, dar pe mine ma lasa mai mult decit rece (ba chiar a ajuns sa ma enerveze mirosul, am geamul deasupra camerei celui mai mare fumator din clasa, asa ca acum vara stiu exact cind se trezeste)...
Mai ieri ma stresam de una singura cu dosarul pentru cetatenie, ca scria ca tre'sa faci dovada ca ai stat in Fr. timp de cel putin un an fara intrerupere, daca nu, tre'sa astepti 3 ani in loc de 2, dar se pare ca dovada asta se poate face cu titre de sejour, fiche de paye...Acum asteptam sa-i faca la Tribunal certificat de nationalité française lui barbatu-meu (nascut fra,cez, din parinti francezi, dovedit asta cu extrait de naissance, ce-o mai fi si cu asta nu stiu)
Oana,cind eram in Luxembourg (in 2001, am fost acolo in vizita o luna)am prins o campanie de regularizare a strainilor, si era la TV o tipa rusoaica, care era acolo de mai bine de 10 ani, si zicea ca ea strinsese fiecare capetel de act, chiar daca de mult nu mai spera sa primeasca carte de sejour...deci uite ca minuni exista, daca nu le vezi tu acum, poate ca merita totusi sa mai astepti un pic...
Otilia,ti-am vazut blogul, e super!
Un gind special lui Michaela
Si nu in ultimul rind, bon courage Olo
Intilneala placuta tuturor si pusilici (fara virusi...)
"Viata e ca mersul pe bicicleta: daca vrei sa-ti mentii echilibrul, trebuie sa avansezi. (A. Einstein)"
Cu bine,
Elena
Pozele noastre
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
georgianab spune:
Catalina
Pai a fost cam asa: pe 15 aprilie am primit hartia ca sa platesc 270 euro pt vizita medicala. Pe care i-am platit in aceeasi zi. Si de atunci am tot asteptat! Pe 22 mai plec in Romania si trimit scrisoare la OMI ca nu sunt in tara pana pe 18 iunie asa ca sa faca bine sa nu-mi puna rdv un perioada asta. Ma intorc in Franta, la posta nimic! Ma duc la OMI si vorbesc c-o cucoana: cica "ati avut rdv pe 6 iunie". O iau de par:cucoana, una la mana ca n-am primit nici o invitatie, a doua la mana doar v-am trimis scrisoare ca nu sunt in tara, ce naiba!
Raspuns: o sa vorbesc cu colegii sa va reprogrameze. Si eu, ca si tine, zic: bine, bine dar mie imi expira viza si am deja rdv la prefectura. Zice: bine o sa tinem cont.
Intre timp sotul meu vorbeste la el la servici la RH, aia dau telefon din nou la OMI si cei de la OMI promit ca vor pune rdv in timp util ca sa pot merge la prefectura si ca ma anunta prin fax la sotu la servici. Si asa s-a intamplat.
Hartia cu vizita medicala ti-o da in ziua aia pe loc.
http://georgiana.iciblog.com
georgianab spune:
Si ca sa va distrez un pic sa va povestesc si partea amuzanta.
Mi-am adus eu aminte ca la prima vizita medicala aici trebuia sa fac pipi in borcan. Asa ca dimineata cand am plecat am luat si o sticla cu apa cu mine. Si tot drumul pana la OMI cate o gura, am baut-o pe toata. Si eram foarte mandra de vezica mea cea plina
Ajung acolo si...surpriza! Desi eram programata pentru ora 8 sediul nu era deschis si in fata stateau o gloata de oameni. In sfarsit pe la si jumate se da drumul la usa si ne indruma la etaj. Ori cabinetele sunt la parter! Ma abtin cu greu si urc! Acolo incepe bla bla-ul cu contractul de integrare, ne pun sa vizionam un filmulet cu subiect patriotic apoi discutii cu serviciul social. Nu ma duc la toilette ca zic sa am ce face in borcan!
Ca sa n-o mai lungesc tura asta nu mi-a cerut sa fac nika si m-am intors vai de capul meu PLINA! Noroc ca m-am oprit in Defense!
Elena, multa sanatate!
cait spune:
Merci Georgiana pt toate informatiile si ca sa nu patesc ca si tine voi mai suna eu peste o perioada la OMI k e mai sigur..oricum am inteles k dupa ce treci vizita medicala mai sunt niste chestii cu evaluare lingvistik ceva de genul asta..oricum nu cred ca voi rezolva pana pe 26aug sa plec si eu in tara..asa k voi ramane aici..Toate cele bune..Cata
georgianab spune:
Catalina
nici pomeneala de evaluare dupa aia! Cei care ajung acolo la OMI sunt clasificati in general in doua mari categorii: cuvantatori si necuvantatori. Din cate am inteles eu cuvantator te cheama daca esti in stare sa intelegi singur ce ti se vorbeste si sa te exprimi de maniera ca cel din fata ta sa nu cheme un traducator. Daca e asa te cadorisesc atunci pe loc cu un soi de diploma. Asta-i tot!
Maria I spune:
Buna de dimineata
V-am promis ca revin mai lucida.
Catalina, iti trimit adresa si telefoanele pe pm. Poate-o punem de-o-ntalneala in week-end, lasam barbatii la cratita si noi ne rupem in figuri la plaja si ne culturalizam cetind preturi in toate vitrinele din urbe. Sa te lamuresc cu asigurarea, barbatul meu e din cale-afara de special, cu o asigurare si mai speciala, cu o profesiune liberala, cu nu stiu ce compensat suta la suta, o mare varza, bref, fara cartea de sejur eu nu am avut dreptul pana acum. De fiecare data cand am mers la medic, am platit. Noroc ca n-am fost prea des.
Prefectura: e bine ca ai sunat, dar tu fa-te ca n-ai inteles si mai suna peste fo saptamana! In momentul in care primesti tidula de chemare la vizita medicala, primesti inca o hartie, pe care lipesti 4 timbre OMI, de 55 euro fiecare. Dupa vizita medicala pe care-o faci la Marsilia, ai doua exemplare de certificat medical, unul il pui in rama, pe celalalt il duci la prefectura. Ideea era ca dupa ce faci vizita medicala, nu mai astepti invitatie de la nimeni, mergi direct la prefectura, stai la coada nitelus (eu am asteptat cam o ora)si primesti beletul de intrare-n randul lumii! Eu am fost politicoasa si-am zis sa nu mai deranjez inaltii fonctionari, am asteptat invitatia, asa ca am recuperat titlul de sejur pe 5 iulie, el fiind valabil inca de pe 31 mai, data la care-am executat vizita medicala! In fine...
Ce permis? Ehe, era o mare afacere daca eram eu in stare sa iau permisul in Ro, da' n-am fost, iar scoala de soferi facuta la Bucuresti nu face nici doua parale aici, asa ca ar cam trebui sa ma-nscriu. Mi-a promis al meu ca-mi cumpara o trotineta, pana una-alta Generos, nu?
Eu am terminat Psihopedagogie speciala in 2004 si voiam sa fac un master mai pe-aproape de profilul meu, ca sa pot lucra aici la un moment dat, tinand cont ca n-am deloc experienta, cu exceptia voluntariatului si a practicii obligatorii. Din pacate, inscrierile la master I s-au terminat pe 30 aprilie, eu am fost la Aix pe la inceputul lui iunie Ar fi fost o sansa dintr-o mie la master II, dar cum am simtul realitatii, am zis ca mai bine nu! Sincer, as face un BTS, dar cred ca si pt asta e tarziu acum. In plus, de la Academia Nisa, unde-am trimis intru recunoastere cele multe hartii oficiale (inlocuitorul de diploma de licenta, foaie matricola), am obtinut confirmarea ca nivelul meu e de bac plus 4, ca eu nici nu stiam altfel!!!
Hai, ca ti-am facut capul calendar. Mai povestim live.
Georgiana, mie mi s-a spus ca faimosul certificat de competente lingvistice atarna la obtinerea nationalitatii, naturalizare, alea-alea. Ma gandesc sa-i fac o rama de plumb, sa atarne si mai dihai! Glumesc, o folosi si el la ceva, vedem noi mai incolo.
Gata, ma duc sa hranesc balaurul si revin mai tarziu
Va
georgianab spune:
Maria si mi mi s-a spus la fel da cine-i crede!
S-apoi sa facem un calcul:un om simplu si roman ca mine asteapta 5 ani sa ceara rezidenta, apoi (zice legea) tot dupa 5 ani ai drepul sa ceri naturalizare. Daca ai noroc ca Dia astepti doi ani pentru a putea depune dosarul. Total=7. A durat un an sa-mi studieze dosarul ca sa-mi schimbe viza. Am inteles ca pentru naturalizare pote dura si doi. Total=9
Care om normal (zic eu) dupa 9 sau 10 ani de stat in Franta mai are nevoie de hartia lor unde zice si subliniaza ca citez: persoana stapaneste suficient franceza vorbita ca sa sustina o conversatie simpla ....si ca interlocutorul intelege fara greutateceea ce spui si obtine raspunsuri la toate intrebarile.
Eu zic asa, ca s-au acoperit cu hartii ca sa justifice sutele alea de euro pe care ni le cer.
cait spune:
merci pentru toate informtaiile si nu mi-ai facut capul calendar deloc.cand imi trimiti adresa pe pm spune-mi si cum ajung sa o citesc k eu cum sunt noua pe aici nu vrea ma descurc..hai nu radeti de mine..
maria pentru BTS inscrierile sunt in toi eu m-am inscris acum 2sapt..cred k pana in august se poate.
Nu prea inteles deloc cu SECU al tau pt k si al meu barbat la fel este profesiune liberala, etc.Stii ce mi s-a intamplat mie prima data knd am sunat mi-au zis k nu se poate decat dupa ce am titlul de sejur.apoi am fost bolnava si o infiermiera mi-a zis sa-mi cer drepturile la CMU aia minina sinu mai stiu cum.asa k am sunat din nou si apoi fara nici o problema mi-a zis sa aduc certificatul de pacs copie dupa pasaport si gata fuse asigurarea.sunt si astia k si romanii nostrii.
Eu vroiam sa ma inscriu la Toulon ceva pe economie dar aici s-au terminat pe 15mai si eu nu aveam actele pt k initial am venit aici pentru 2luni nu ma raman dar uite k se facura 6luni si eu sunt aici.Apropo la rectoratul de l anisa ai trimis toata hartogaraia sa ti s espuna asta? ai trimis doar traducerile legalizte si cu stampila aia de la haga sau ce anume?ma dispera cu haga lor k sa stai la coada la ministerul invatamantului.asta e viata..
hai k mai vb..sper sa nu stresez lumea prea tare pe aici dar pana la live curge cerneala aici..
Va pup..Cata
cait spune:
Tot eu sunt..am gasit cum se folsoeste PM astept datele tale maria..a plus ca sa fim un pic frantuzoaice..Biz biz
oana cretu spune:
Maria, Cata
, Georgiana
si Elena
, va multumesc. Cata, merci, nu mai zic nimic, ca, cred si eu ca fetele astea s-au saturat de problemele mele. De cand exista subiectul asta, numai cu problemele noastre le-am impuiat capul. Daca vrei sa te saturi si tu, cauta "La France" in arhiva.
Uite, ca mai am simtul umorului.
Elena, imi da curaj ceea ce spui tu, dar am observat ca in toate tarile au fost valuri din acestea de regularizare a strainilor, numai in Franta nu. Si imi pierd speranta. Dar legat de acte, am oprit tot, cum m-a sfatuit si asistenta sociala, pana si PV-urile.
Oana si Seb
(10.01.2005)
"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si orbii o pot vedea."
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/oana_george14/my_photos
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/georges142004/my_photos
http://community.webshots.com/user/sebastieng10
poze noi