Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(3)

Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(3) | Autor: joanna

Link direct la acest mesaj

Dragele mele ,va invit cu dragoste sa continuam cu mai multa lumina ce s-a discutat aici:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=49956&whichpage=10

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Chiar aveam o intrebare : ce stiti despre rusalii ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Amuleta asta mi s-a parunt mie scurt si concludent( e preluata din Gardianul):
'Rusaliile - Pogorarea Duhului Sfant - ziua in care s-a intemeiat Biserica
"Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai. Si erau in Ierusalim locuitori iudei, barbati cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscandu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa. Si erau uimiti toti si se minunau zicand: Iata, nu sunt acestia care vorbesc toti galileeni? Si cum auzim noi fiecare limba noastra, in care ne-am nascut? Parti, si mezi, si elamiti si cei ce locuiesc in Mesopotamia, in Iudeea si in Capadocia, in Pont si in Asia, in Frigia si in Pamfilia, in Egipt si in partile Libiei cea de langa Cirene, si romani in treacat, iudei si prozeliti, cretani si arabi, ii auzim pe ei vorbind in limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!"

Intemeierea Bisericii Crestine
"Binecuvantat esti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce prea intelepti pe pescari ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant; si printr-insii lumea ai vanat, iubitorule de oameni, marire Tie!". Asa glasuieste troparul acestui mare praznic al Bisericii noastre, de fapt ziua de nastere a Bisericii crestine, intrucat in aceasta zi a luat fiinta in chip vazut aceasta institutie divino-umana, intemeiata in chip nevazut, o data cu jertfa Mantuitorului pe cruce.

Apostolii au grait in limbile neamurilor
Duminica de astazi mai este numita si "Duminica Cincizecimii", intrucat pogorarea Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, in Ierusalim, a avut loc in cea de-a cincizecea zi de la Inviere. Sfantul Evanghelist Luca, in "Faptele Apostolilor" (cap. 2), istoriseste momentul in care Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei doisprezece au inceput sa faca cunos-cuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, in diferite limbi, desi acesti ucenici erau stiuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine.

Inceperea propovaduirii
Trimiterea Duhului Sfant peste ucenicii sai o vestise mai demult Mantuitorul: "Dar Mangaietorul, Duhul Sfant, pe care Tatal Il va trimite intru numele Meu, Acela va va invata toate si va va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu" (Ioan 14.26). Intr-adevar, cand Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli, acestia au devenit "preaintelepti", fiind umpluti "de lu-mina, ravna si toate harurile dumnezeiesti" - asa cum prea frumos exprima Patriarhul Jus-tinian. Abia dupa acest moment, ucenicii Domnului au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor, aducand, de la oameni simpli la imparati, pe multi la dreapta credinta. Inceputul are loc chiar in aceasta zi a Pogorarii Duhului Sfant cand, in urma predicii Sfantului Apostol Petru, "ca la trei mii de suflete" au crezut in Hristos, alcatuind prima comunitate a celor care credeau in Hristos.

Biserica, trupul lui Hristos
Asadar, Biserica a fost inca de la inceput - o adunare (ecclesia) a celor care cred in Hristos. Aceasta adunare, Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca (asa cum spunem in Crez) - care dupa cuvintele Sfantului Apostol Pavel, este trup al lui Hristos (Efeseni, cap. 5) - ar trebui sa-si pastreze unitatea si inte-gritatea moral-religioasa pana la sfarsitul veacurilor. Amin.'

Nu am avut idee ce te-ar interesa anume.Dar bine ca ai amintit caci trebuie sa fac niste mosi sa duc la biserica.Sunt mosii de vara simbata.Sarbatori mari Duminica si Luni.
Daro.
Vorbeati de manastiri mai devreme.Sufletul meu nu se desprinde de Manastirea Bucium din Iasi.Toate sunt frumoase dar ochii mei colinda prin iarba verde a acestei manastiri.Sabina,sa va intareasca Dumnezeu!Iertati-ma!

Doamne ajuta,

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Multumesc de raspuns. Dar de unde vine denumirea de "rusalii" ? Iertati-mi ignoranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

Rusalii - de la latinescul Rosalia, sarbatoarea de primavara a rozelor la mormantul mortilor, raspandita la paganii din Peninsula Balcanica, ba chiar si la italienii din sudul Italiei si Sicilia, pana tarziu prin veacurile VII-VIII.
Misionarii crestini s-au nazuit a adapta acest frumos obicei popular de a impodobi cu roze mormintele mortilor si a-i da o semnificatie crestina, aceea a pogorarii Spiritului Sfant in chip de limbi de foc (ca niste roze cazute din cer) si a cultului mortilor.

sursa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Ioanna, Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
www.kosson.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Am mai gasit si eu ceva despre rusalii (se mai cunosc cu numele de iele): www.agonia.ro/index.php/article/75139/email.html" target="_blank">RUSALIILE

Pe langa ce a spus Joanna despre ele, cred ca denumirea a venit din asemanarea dansului ielelor (aparitii ca niste vapai albe de foc) cu pogorarea sfantului Duh (in chip de limbi de foc).

Se mai numeau in popor: Dragaice, Vilve, Iezme, Irodite, Rusalii, Nagode, Vintoase si Domnite, Maiestre, Frumoase, Musate, Fetele Codrului, Imparatesele Vazduhului.

Eliade... unde esti?

Irina, Big Brother is watching us



----------------------------------------------------------------------------------
Adriana, mamica lui Codrin(19 aprilie 2002) si a Olgutei(6 decembrie 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Dragelor,pe 24 iunie,de Sanzaiene,este hram la Manastirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.Daca aveti posibilitatea sa ajungeti acolo,sa va inchinati la sfintele moaste,n-o sa va para rau.De multe ori m-am rugat Sfantului si am primit intotdeauna mangaiere si ajutor.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
www.kosson.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Nicol,ce ai facut la examen?Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
www.kosson.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Multumesc de raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Hei fetele, de ce sunteti asa tacute ..
Sabina stiu, a plecat, dar restul dintre noi?..

Am gasit ceva interesant , poate va dati si voi cu parerea dupa ce cititi...

Mergi la inceput