lapte pasteurizat/sterilizat

lapte pasteurizat/sterilizat | Autor: iris

Link direct la acest mesaj

daca tot am ajuns iar la subiectul laptic, am sa va povestesc ce e cu laptele din comert:
-lapte pasteurizat, "de alimentara", care e pasteurizat in fabrica adica incalzit pe la 75 grd celsius si are termen de garantie scurt, 3 zile la 4-6 grd celsius; se comercializeaza in pungi, inainte era in sticle; daca vreti sa il folositi faceti-o cu incredere, voi puteti bea nefiert, pt copii mici mai bine il fierbeti; [probleme care ar putera sa apara ar fi ceva deranjamente stomacale... laptele fiert poate fi tinut in frigider 2 zile apoi poate capata gust amara, se dezvolta bacterii deja

-laptele sterilizat , dorna, parmalat, brac , etc, se comercializeaza in cutii tetrapak, scrie pe el ceva cu UHT (ulta high temperature = temperatura la care e tratata in fabrica e de peste 100 grd);
laptele sterilizat poate fi pastrat in cutia sigilata un termen mai lung , pina la 3 luni parca, dupa ce desfaceti cutie, nu e nevoie sa il fierbeti, el deja fiert, si se pastreaza in frigider 2-3 zile fara probleme; daca folositi lapte uht scapati de grija de a-l cumpara zilnic, sau la doau zile, dar e mai scump si efortul parca merita in ro...

ambele tipuri de lapte pot contine si o parte de lapte reconstituit din lapte praf, dar asta nu ar trebui sa ne deranjeze; productia de lapte nu e constanta de-a lungul anului si atunci se fabrica lapte praf care apoi reconstituie in lapte lichid; unii producatori declara acest lucru pe ambalaj,altii nu, desi ar fi obligati...

pt pregatirea brinzei de vaci in casa pt sugari puteti folosi lapte pasteurizat , oricum il fierbeti si adaugati lamiie sau calciu lactic...dar aveti grija sa fie proaspat, in termenul de valabilitate adica

na ca v-am cicalit, scuzati ca m-am dat mare o tira...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Saru' mana pentru informatii!!!
Dar ia sa vedem daca stii tu o alta kestie: care e diferenta intre laptele Brenac, Dorna, Parmalat, Alma (toate la cutie)?
De ce laptele Brenac e mai greu tolerat de copii? (desi mie mi s-a parut foarte bun, Anca a facut bubite).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

vilma sint doar un inginer prapadit dar cred ca diferentele intre calitatile lapticurilor sint date de originea laptelui prelucrat in fabrica, tipul de proces de prelucrare, proportia cu lapte reconstituit din lapte praf; laptele contine o parte proteica ce cuprinde mai multe tipuri de proteine, unele mai greu tolerate de unii oameni/copii , grasime in proportii diferite, lactoza in cantitati diferite; sint multe diferente mici, nesemnificative daca te gindesti numai la valoarea nutritiva a laptelui dar care pot provoca intolerante si alergii chiar; vacile maninca chestii diferite de-a lungul anului ca sa nu mai vorbim de perioada lor de lactatie care e supusa hormonilor, despre asta ne-am convins pe pielea noastra ca e chestie delicata...sint diferite furajele, rasele, virstele vacilor...
deci laptele e ca orice materie prima de origine animala, sau vegetala un produs cu calitati generale constante , standardizabile dar cu mici caractreistici care fac sa apara diferente intre sarje chiar intr-o aceeasi linie de fabricatie; nici noua nu ne ies galustile la fel intotdeauna,,,,

se stie ca sint copii care refuza laptele de la o anumita virsta, aparent fara motiv, dar organismul lor pare ca da semne ca nu suporta acest aliment in starea sa initiala si atunci copii vor prefera derivatele lactate; laptele e un aliment complex dar stiti ca vegetarienii sustin ca e apt a hrani numai organisme foarte tinere, e si asta un semn de intrebare; oricum daca organismul unui copil suporta laptele mai toata lumea medicala il indica a fi un aliment bun a fi inclus in dieta zilnica, asa ca atare si sub forma produselor lactate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Iris, danke schön! Esti o draguta!In sfarsit am priceput si eu cum sta treaba cu laptele ala ca incepeam deja sa innebunesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Iris,multam ca m-am mai luminat si eu.Aveam fixul ca trebuie sa-i fac brinzica din lapte nepasteurizat si am exasperat vinzatoarele de la supermarketuri care mi-au zis sa ma duc la Reformhaus...nu stiu sigur ce este asta,dar banuiesc ca m-au trimis la Milka,direct la muls...
Te pup cu drag,

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinacsa spune:

In sfirsit m-am luminat
Deci brinzica facem din laptele pasteurizat( in Germania Frische Vollmilch). Asta asa ca stiu pt ca fetele mele sunt inca mici, nu au decit 2 luni jumate.
De la ce virsta ati dat bb-ilor brinzica?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanaD spune:

Multumim, Iris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Iris, multumirile noastre! Te promovam la categoria Shef de Director de Inginer decarevreitu (ca nu ne-ai zis ce inginer esti: kimist, tcmist, samd).
Te pupam cu drag, moa-moa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

I-am dat lui Mihnea brinza calcica de la 4 luni si jumatate,pregatita din lapte pasteurizat de la alimentara.PA!PA!Multa sanatate!Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns orzu irina spune:

Informatiile sunt utile dar eu cred ca laptele de vaca este cel mai bun si natural.. Va pup.

orzu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Irina, scuza-ma, poate nu stiu eu, dar tot laptele de care vorbea iris, inclusiv cel praf, nu e tot de vaca?
Cu drag Laura, mama lui Andrei

Mergi la inceput