gradinita in Germania
Mamici cu copilasi pe aici la gradi, ce mananca ai vostri pitici acolo? Adica ce feluri de mancare si de unde vin? sunt gatite acolo sau aduse de o firma de catering? Micul dejun si gustarea de dupa-amiaza o primesc tot de acolo sau isi iau din traista de acasa? vreau sa stiu tot ce e legat de mancarea de la gradi!
mersic!
Cristina
-----------------------------------------------
accepta, sau schimba!
iertarea este parfumul florii ramas pe talpa pantofului ce tocmai a calcat-o
Raspunsuri
Alina spune:
Cristina,
Eu o sa-ti spun multe multe luni seara,dupa ce avem seara de informare a parintilor.Oricum,depinde mult de la gradinita la gradinita.
Tot ce stiu este ca aici,unde merge Marie,au pe la 11 si Brotzeit cu pachetelul de acasa(ca si pina acum)care tre'sa contina ceva sanatos adica piine cu ceva,fructe,legume si nu ciocolati sau praline.Pt bautura platim inca 2 euro lunar,cumpara ei apa minerala si suc de mere de la Adelhozener.
la pitici!
Alina
iris spune:
hai ca ati crescut mari!
noi platim lunar 40 euro pt prinz , 2 pt micul dejun, si mai ducem fructe pt dupa-masa; cumpara frau pt micul dejun si apa o fac ci filtre brita, mai au si ceai lasate pe masa de linga chiuveta sa isi ia cind vor; pt prinz aduc mincare o firma de catering : meniurie cu crene si cartofii; legumele le pregateste directoarea, cumpara de la plus & co legume congelate sau , asa la 3 saptamini , cartofi pt prajit la cuptor...de anul asta nu mai au bugetata o bucatareasa, biserica catolica a inceput taierile de buget ...odata pe luna le vine rindul al fiecra grupa sa fac o zi mincare in bucataria mare , de obicei friptura cu legume la cuptor si salata; din cite am vazut pe meniu nu folosesc caren ede porc decit f rar , in rest vita si pui sua curcan, nu bio-bio insa...legume mai iau bio daca mai au bani...deci e asa un mic haos organizat pt ca tine de directoare, stiu insa ca exista niste regelmentari legate de calorii si diversitate, dar difera de la land la land;
aa, si pun legumele in castronele, sosuri in alte castronele , carnita separata si fiecare copil isi ia ce vrea dar ii supravegheaza frau , ca maninca la aceeasi masa, si ii indeamna sa guste macar ceva ce zic ei ca nu le place;
una peste alta eu una sint multumita, nu cred ca reuseam sa papam noi mai bio sau mai bine zi de zi; si nici nu maninca prea mult la o masa...incerc in schimb acasa sa ne tinem cit mai bio si sanatos si tot inainte...si mai sint multumita pt ca incet au invatat sa manice cam din toate,, sintem devoratori de salata verde cu rosii samd si asta mi s-a parut important;
au asezata masa pt mic dejun pina la ora 10, care cum vine si vrea sa mai pape ceva poate sa pape; apoi la 12-12.30 prinzul si la 2.30-3 primesc fructe sau praji facuta de copii si frau, sau cumparata (mai rar ca e scumpa...); nu au decit un fel de mincare la prinz daca e doar supa primesc insa si desert imediat (asta mai rar insa);
pupici mai pitici mari!
helbi spune:
Hai sa-ti spun cum e si la noi. Gradi catolica, directoarea super!
Noi platim pe luna pt program toata ziua asa:
- 5,11 euro micul dejun
- 4 euro apa
- 61 euro masa de prinz
De acasa nu avem voie sa aducem nici macart o picatura de apa. Nuami cind au onomastica.
Micul dejun, din cite o aud pe Bianca contine: marmelada, Nutella, cascaval, salam, castraveti, cereale, lapte, ceai, fructe. Se serveste de la 9.00-9.30
Masa de prinz: paste /spaghetti, torteloni, alte paste cu sosuri); peste cu cartofi natur, supa, legume fierte (astea nu-i plac Biancai dar vrea nu vrea maninca - si, ca si Iris ma bucur ca directoarea si educatoarele insista sa manince pt ca acasa nu le pune pe gura). Continui .....spanac cu oua, mc nugges cu cartofi sau piure, orez, schinitzel, salata.........cam astea sunt intr-i saptamina. Obligatoriu au si desert: iaurt, fructe, biscuiti, pudding, gris cu lapte, orez cu lapte. Nu li se da inghetata nici la 40 de gr. Si asta ma bucura teribil. Dar asta nu se intimpla oinsa la gradi de stat la care miercurea la desert e inghetata. 8stiu de la prietene).
La ora 15 mai au un imbis si primesc: waffe, biscuiti, fructe, marmelada, nutella, sticksuri.....chestii din astea......
De preparat le prepara o bucatareasa zilnic.
Ce sa zic, eu sunt f. multumita. Bianca e un copil f. mofturas si acasa nu pune pe gura multe din chestiile pe care la gradi le maninca, chiar daca si fortata.
tinatache spune:
eu m-am speriat cand am auzit de firma de catering si mancarea adusa congelata. De 2 ori pe sapt. le gateste acolo, de 3 ori vine firma. Dar ce m-a mai deranjat a fost ca, daca la micul dejun nu e nici o problema ca mananca din traista, si la 3-4 la amiaza daca mai sunt acolo tot din traista mananca. Adica in afara de pranz ele nu le dau nimic. E adevarat ca tot paine cu ceva, sticksuri si alte prostii le-ar da dar ... ma rog, oi fi intrat eu (din nou!) in panica, ca am copil mare si-l vreau mic inapoi:)) naspa...
De altfel e tot catolica si directoarea e acolo de 16 ani de zile, are destula experienta. Si ele au zis ca insista macar sa incerce un fel de mancare, dar deocamdata cu Andra nu am probleme ca mananca bine. In rest mi-a placut. of, of,... cred ca eu am sa am nevoie de o perioada mai mare de acomodare decat ea:(
Cristina
-----------------------------------------------
accepta, sau schimba!
iertarea este parfumul florii ramas pe talpa pantofului ce tocmai a calcat-o
sigrid26 spune:
La noi la gradinitza platim 45 euro totul(apa, ceai , mic dejun , pranz si gustare la amiaza), la mic dejun au cam tot ce vrei , lapte, cascaval , nutela, branza , salam .Pranzul consta intr un fel de mancare +salata gatit zilnic in bucataria proprie , iar gustarea este o banana ori fructe de sezon si biscuiti , mai rar prajituri facute acolo.Eu consider ca in banii astia se descurca super, mai ales ca mai fac mese festive de sarbatori unde au iepurasi, mosi craciuni MIlka , bombonele toffifi , cam tot ce au pe masa e calitativ .
Mamica de printesa de 3 anisori
Elena spune:
La noi e gradinita de stat, dar sunt foarte multumita !!
Mancarea si pretul sunt exact la fel cum a spus helbi, cu exceptia inghetatei :)) lor le dau din cand in cand inghetata, cam o data/luna sau poate chiar mai rar...
Mult succes Andrei si mult curaj mamicii ;))
_
Experienta este cel mai dur profesor, pentru ca intai iti da testul si apoi iti spune care era lectia. (Vernon Law)