Europa culturilor -continent cu radacini crestine

Europa culturilor -continent cu radacini crestine | Autor: lily

Link direct la acest mesaj

Articol aparut in Cotidianul ZIUA de luni, 23 mai 2005. Frumos mesaj care indeamna la dragoste, la a deschide portile culturii, la apropierea de Dumnezeu.

Europa culturilor, un continent cu radacini crestine - Conferinta cardinalului Poupard, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura al Vaticanului

Cardinalul Paul Poupard, presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura a Sfantului Scaun, a remarcat in fata auditoriului adunat vineri, in Aula Magna a Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, ca Europa nu poate si nu trebuie sa-si uite radacinile ei crestine.
Inca de la infiintarea acestui Consiliu de catre Papa Ioan Paul II, in urma cu 23 de ani, Paul Poupard se afla la conducere, fiind de fapt ministrul culturii al statului Vatican. Din aceste radacini, s-a ridicat si cladit o civilizatie de doua mii de ani pe batranul continent. Ideea si initiativa care sta la baza constructiei europene de astazi a prins nu numai contur, ci a reusit sa faca primii pasi datorita unor oameni politici ce s-au bazat pe valorile crestine, cum ar fi Alcido di Gasperi, Robert Schuman, Jean Monet sau Konrad Adenauer.
"Cel mai eficient remediu contra urii este dragostea - este unul dintre conceptele crestine care au stat la baza reconstructiei Europei, odata cu reconcilierea franco-germana, a precizat in discursul sau cardinalul Poupard. Europa de astazi este prinsa si surprinsa de o cultura a indiferentei, care se rasfrange in mod direct asupra tinerei generatii in trendul general al globalizarii societatii umane, in sensul uniformizarii ei. Marea majoritate a valorilor din societatea contemporana isi au radacinile in credinta crestina, in institutia Bisericii care a promovat cultura, educatia si invatamantul. In acest context, subliniaza cardinalul, se incearca un fel de adormire a culturii, o amnezie a ei, in timp ce orice om are dreptul la demnitatea si la identitatea lui, fie ea etnica, sociala, culturala sau religioasa.
"Cum am putea deschide astazi portile culturii, cand am pierdut cheia lecturii?", este o intrebare ridicata in discursul sau de la Cluj de Eminenta Sa.
"Ce vor deveni manastirile, bisericile, scolile sau universitatile atunci? "Riscam sa transformam totul din jurul nostru si dinlauntru intr-un desert, in intenta de a construi zeci de Turnuri Babel in numele unei idei sau ideologii. Cautarea omului de astazi s-a indepartat de ceea ce este Dumnezeu, de misterul vietii. Biserica, ca institutie, are datoria si trebuie sa provoace culturile, respectul si dorinta de recunoastere in celalalt, pentru a cunoaste cu adevarat lumea. Biserica are rolul de a-l aduce pe om de pe drumurile care nu duc nicaieri", spune Paul Poupard.
"Cultura este un mod de a vedea viata, de organizare a ei pe patru adevaruri fundamentale: justitie, caritate, iubire si libertate. Traind intr-o societate care doreste o "eclipsa a lui Dumnezeu", un laicism, efectele se vad imediat. Degradarea vietii culturale si sociale avand ca prima victima familia, terorismul ridicat la nivel de instrument politic, egalizarea comportamentala datorita unei explozii economice necontrolate ce il imping pe individ la consumism si la dorinta de a trai doar pentru satisfacerea instinctelor. Individul uman a ajuns ca, in ultimii ani, sa fie o victima a ideologiei, in estul european, iar, in occident, una a structuralismului.
Fenomenul cultural, astazi, este pe cat de dramatic, pe atat de fascinant, amintea Paul Poupard. Fascinant, datorita progresului stiintific, a comunicatiilor, a deschiderii spre toate popoarele lumii, care provoaca dialogul intercultural initiat si purtat mai ales in universitati. Iar drama conflictului dintre culturi inchistate, inchise in sine, a dus la acele rezultate tragice, razboaiele si luptele fratricide din Africa, Iugoslavia si culminand cu atacul terorist din 11 septembrie 2001 din America.
"O cultura europeana nu poate exista decat in cadrul unui ansamblu de culturi, cladit pe un concept crestin vechi de 2000 de ani, pentru a-si regasi propria identitate, propriul suflu, propria misiune", a conchis cardinalul Poupard in conferinta sa de la Cluj.

Daniel SARBU - http://www.ziuadecj.ro/cultura.php

Doar gindul care trece prin inima are putere (H. Miller)