copil mic, probleme mari
Buna! nu am mai intrat de multisor pe aici, pt ca bebelina mea de 1 anisor si o luna imi acapareaza tot timpul.de fapt asta e motivul pt care cer un sfat!
Fetita mea , Alexia Gabriela este foarte foarte energica. efectiv ne darama, pe mine si pe sotul meu. nu doarme bine, noaptea se foieste in pat , se trezeste, plange...ziua la ora 6 e in picioare...doarme doar cate o ora pe zi.in rest alearga incontinuu...si doua ore daca o las, doua ore alearga fara oprire si tot nu oboseste..
daca o alerg bine afara,(adica vreo 3 ore de ture in ham) am sanse sa mi se trezeasca doar o data sau de doua ori pe noapte...
nu sta singurica, nu vrea sa se joace in tarc...trebuie sa fie in permanenta un adult cu ea, trebuie sa aiba tot timpul ceva nou in mana..daca nu, tipa, urla pana invineteste, se tranteste pe spate si se loveste la cap..asa face si in carut daca indraznesc sa o tin pe loc mai mult de 2 minute...m-a epuizat efectiv..dorm cate 5-6 ore pe noapte, in conditiile in care ziua trebuie sa ma lupt non stop cu cele 12 kg ale ei..
O alta problema ar fi limbajul . a gangurit devreme, la doua luni silabisea "ba be bu", radea in hohote. primele cuvinte cu intentie au fost la 5 luni jumate tata si papa. la opt luni avea un vocabular de 6=7 cuvinte mama tata cuciu(catel) uite, ici(aici), ata(asta). problema este ca de pe la opt luni a inceput sa vorbeasca "pe limba ei" , adica o insiruire de silabe , cu intonatie, cu gesturi. De atunci nici un cuvant nou..si nu ar fi o problema, pt ca e mica , la un an multi nu spun nimic, insa ma ingrijoreaza ca efectiv nu face nici un efort sa pronunte ceva nou, desi poate. cand e linistita , adica numai vreo ora dimineata, repeta silabe, spune dupa mine mama, bebe, etc...
mie mi se pare ca e atat de grabita (asta e starea ei generala ) incat nu reuseste sa pronunte .
doctorita mea de familie a vazut cum se comporta si ne-a trimis rand pe rand la neuropsihiatru si la psiholog. la neuro totul e ok. cica e normala hiperactivitatea la 1 an, insa din cei vreo 10 bebelusi din cartier pe care ii vad zilnic nu e unul ca ea.
psihologul nici nu a vrut sa discute cu noi, ca e prea mica si ca imi fac griji degeaba..
e normal un asemenea comportament? gresesc eu cu ceva? ecumva alintata? am lasat-o singura in patut, a plans pana a lesinat..
la un an stie acele cuvinte pe care le stia si la 8 luni, in plus intelege tot, executa ordine, danseaza pe atomic, stie unde e nasul, gura, sa faca pa, bravo, sa dea un pupic si un pusi. stie cum face cocosul (cococo), gaina(cicidaaaac),sa arate diferite obiecte din camera, sa aprinda televizorul.
jucariile o intereseaza doar cate 5 minute, apoi tipe. in afara de rasfoitul unei carti, fila cu fila, si de un cub cu diferite forme pe care reuseste sa le bage, luand la rand fiecare gaura.(ii ia si 1 ora sa reuseasca,).mi se pare cel putin ciudat.
afara se mai joaca la nisip, si numai cu copii mari. in rest alearga si plange..ea care pe la 2 luni ma laudam aici pe forum cat de potolita era..
este normal tipul asta de manifestari la 1 an? s-a mai confruntat cineva cu asa cevaa? in ritmul asta nu mai rezist mult, deja am slabit 16 kg..bine ca aveam de unde...
Raspunsuri
Gabrielama spune:
Flaviuta,
fara sa fiu medic, eu zic ca nu trebuie sa te ingrijorezi; pur si simplu ai un copil energic... asa cum am si eu. Recunosc multe dintre descrierile tale la puia mea, care are 1 an si doua luni. Nici ea nu sta nici o secunda, tot timpul trebuie sa faca ceva, merge, se invarte in tarc, vorbeste cu jucariile, in parc alearga si 3 ore daca o lasi. Inca se trezeste noaptea si in general, nu vrea sa doarma.
Dar este sanatoasa, invata in fiecare zi lucruri noi, e vioaie si prezenta. Ceea ce este important.
Din trucurile pe care le folosesc eu, pot sa-ti spun cam asa:
- nu o las sa asculte muzica pe Atomic sau MTV, pentru ca acel gen de muzica agita (chiar si pe noi, care nu mai suntem copii);
- incerc sa ies seara cu ea putinel, chiar si o jumatate de ora, pentru ca aerul de afara o ajuta sa se linisteasca si sa doarma mai bine noaptea;
- seara fara televizor (oricum nu o intereseaza decat reclamele) si o baiata buna, unde se joaca de zor;
Incet-incet acest program incepe sa isi faca efectul. Nu stiu daca sunt sfaturi bune, dar ti le dau cu drag si dintr-o experienta similara. Din pacate insa eu nu am slabit asa ca tine... probabil pentru ca eu stau cu ea ceva mai putin, mama mea fiind cu ea peste zi. Intr-adevar mama a slabit foarte mult in ultima perioada.
Succes!
Gabi
ingridnen spune:
Da, da, imi pare tare cunoscut ce aud !
Numai ca bebe al meu dormea naoptea neintors. In rest ne alerga toata ziua. Nu statea in tarc mai mult de 10 minute, in pat nici atat.
Partea buna este ca pe la 2 ani se mai potolesc un pic si te mia intelegi cu ei.
Eu stateam cate 5-6 ore (!!) pe zi in parc cu el, 3 ore dimineata si 2-3 ore seara, timp in care nu apucam sa ma asez pe o banca. Muream de ciuda cand vedema celelalte mamici/bunici cum stateau in timp ce puiutii se jucau la nisip.
Sfatul meu: ia-ti un ajutor, ca altfel innebunesti. O bona care sa iasa cu ea dimineata, cat te mai odihnesti tu.
Si cu vorbitul nu-ti face probleme. Inca stie mult mai multe decat stia al meu la aceeiasi varsta. Si uita ca acum, la 2 ani, le "leaga' binisor.
Ingrid si Cristi (2 ani si 2 luni)
flaviutza spune:
mersi mult,ma bucur sa aud ca e relativ intalnit "cazul"
Sa sti Ingrid ca si noi iesim la fel 2-3 ore dimineata, la fel si seara si imi vine sa innebunesc cum vad mamicile pe banca cu caruciorul langa ele si copilasii jucandu-se acolo linistiti. eu daca o tin pe loc in carut se arunca pe spate si se loveste de spatar. tre sa alerg cu ea in ham, ca singura daca o las inca mai cade.
azi dimineata mi-a prins sutienul si si l-a pus pe post de ham, statea asa spanzurata in el si zicea "pa pa" ..mi-a venit sa o manannc..sa nu mai povestesc ca ma plimb cu olita dupa mine ca nu mai vrea sa faca caca decat acolo..
mi-ati dat o idee buna cu bona..nu ma gandisem..si cu televizorul..nu o mai las, dar ce ma fac ca si-l aprinde singura ..tre sa schimb masuta, sa iau una mai inalta...
si ai vostri vorbeau pe "bebelushasca"?
liviab spune:
Oups! Daca n-ai fi precizat faptul ca inca se mai trezeste noaptea, as fi jurat ca ai descris-o pe fiica-mea cea mica! Ia-ti un ajutor repejor, ca altfel....Anastasia mea are 1 an si 7 luni si e pe acelasi tipar. Cind era ca fetita ta, de pe la 7 seara eram cu ochii pe ceas, rugindu-ma sa treaca mai repede timpul, sa vina vremea de baie si de somn, ca eram toti varza! Si eu stau cu socrii, care ma ajuta enorm. Carut? Ha! De la 7 luni n-am mai vazut filmul asta! Bateam matanii daca statea macar in timpul mesei! Puteam s-o leg cu 7 hamuri, facea ce facea si era tontoroi in picioare, cu gura pina la urechi. Am fost cu ea la mare cind avea 9 luni. In trei saptamini ne-a betegit pe toti de spate, ca donsoara voia numai sa mearga, in picioare, da' inca nu putea singura. Si stai aplecat si tine-o de minute ca sa mearga, cit era ziua de lunga! Acum se mai joaca si singura, e adevarat (are o sora mai mare la care vede chestia asta si se mai iau amindoua), dar trebuie sa fii non stop cu ochii pe ea ca se catara peste tot. Asa ca stai linistita, pur si simplu asa sint unii. Si-s asa de dulci...