Cum sa procedez 6 ani?

Cum sa procedez 6 ani? | Autor: kiwwy

Link direct la acest mesaj

Buna,am un baietel in varsta de 6 ani care pana nu de mult era un copil cuminte si ascultator.Problema noastra se leaga de mancare.Are tot ce isi doreste,dar nu exista masa la care sa nu comenteze ceva de genul: nu imi place morcov,mazare , salata ,fasole ,carne, patrunjelul frunze , nu vrea absolut nici un fruct,credeti-ma deci cu alte cuvinte: nu doreste nimic din ce ii gatesc.Nu mai stiu ce sa fac.In ultimul timp maninca din obligatie.Il amenint ca nu se va mai uita la desene ,ca nu va mai vedea calculator,dar degeaba.In ultimul timp isi face greata si uneori reuseste sa vomite,si atunci ma simt foarte vinovata ca el se simte rau pentru ca eu l-am obligat sa manince.Credeti ca aceasta atitudine este legata de vreo problema psihica? oare ar trebui sa consult un psiholog? Va rog mult,ajutati-ma!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns april spune:

si noi cam asa ceva. nici un fruct, nici o leguma proaspata.
am incercat si sa nu-i dau sa manance vreo 4-5 ore, degeaba, e in stare sa nu manince o zi intraga. Sapt. trecuta am dus-o la tara si acum parca maninca ceva mai bine, dar tot meniul ei ingust. Credeam ca o sa treaca cu anii, dar la peste 5 ani cat are ce sa mai astept??? sa se marite???

Antonela &Andrada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ENYA spune:

quote:
Initial creeata de kiwwy

Buna,am un baietel in varsta de 6 ani care pana nu de mult era un copil cuminte si ascultator.Problema noastra se leaga de mancare.Are tot ce isi doreste,dar nu exista masa la care sa nu comenteze ceva de genul: nu imi place morcov,mazare , salata ,fasole ,carne, patrunjelul frunze , nu vrea absolut nici un fruct,credeti-ma deci cu alte cuvinte: nu doreste nimic din ce ii gatesc.Nu mai stiu ce sa fac.In ultimul timp maninca din obligatie.Il amenint ca nu se va mai uita la desene ,ca nu va mai vedea calculator,dar degeaba.In ultimul timp isi face greata si uneori reuseste sa vomite,si atunci ma simt foarte vinovata ca el se simte rau pentru ca eu l-am obligat sa manince.Credeti ca aceasta atitudine este legata de vreo problema psihica? oare ar trebui sa consult un psiholog? Va rog mult,ajutati-ma!!

cezara



"Alternativa pedepsei este rasplata"

kiwwy, eu nu cred ca baiatul tau are nevoie de un psiholog.
Copilul tau se opune, dar nu trebuie sa faci o tragedie din asta. Trebuie doar sa gasesti calea de a-l face sa coopereze, si aceasta nu va fi in nici un caz pedeapsa.
Mie nu-mi este clar din mesajul tau :
-daca dintotdeauna a fost refractar la alimentele mentionate de tine
sau
-este vorba de o schimbare recenta a "preferintelor culinare" ?

Oricare ar fi raspunsul tau la cele de mai sus, mancatul (sau orice alt lucru pe care tu doresti sa il faca) sub amenintarea pedepsei, te-ai convins singura, nu are decat rezultate negative. Si mai cred ca in afara de morcov, mazare, patrunjel , salata, fasole, fructe (da-i suc daca nu vrea fructe), mai exista o multime de alte mancaruri pe care i le poti prepara.Sigur ca legumele, fructele, sunt importante,dar el nu are cum sa stie acest lucru la varsta asta si tu esti cea care trebuie sa gaseseasca o alta modalitate de a-l face sa coopereze.Trebuie totusi sa-i placa ceva, nu ?

Incearca sa nu te mai concentrezi asupra comportamentului negativ si gandeste-te la urmatoarele :
-el este inca la varsta la care imita comportamentul adultilor. Voi (adultii din casa) mancati impreuna cu el, si daca da, acelasi fel de mancare ?...adica papati si voi cu placere morcov, fasole, fructe, etc ?
-pentru o perioada, lasa-l sa manance ce vrea, fara sa mai insisti cu ceea ce vrei tu sa manance , si fara sa fii suparata pe el !
-gandeste-te la un fel de mancare pe care il prefera (gasesti tu ceva, ca doar esti mamica lui!) si incearca sa-l cooptezi in prepararea acestuia
-incet incet, ofera-i si cate un fruct (eventual mananca tu si intreaba-l daca vrea si el), sau incercati sa preparati impreuna cate ceva din alimentele pe care acum le refuza cu indarjire...ia-o ca pe o joaca "ai vrea sa ma ajuti sa pregatesc o salata ?"...eventual aplica niste idei de a face "alimentele cu pricina" mai atractive. Cred ca ii va placea ideea de a te ajuta si poate va dori si sa guste. Dar daca nu, te rog sa NU te superi pe el si sa nu-l certi.
Vei incerca si data viitoare
-am spus mai sus ca "alternativa pedepsei este rasplata" (de fapt a spus-o dr.John Gray, nu eu). Sunt convinsa ca tu ii spui ceva de genul : "daca nu mananci morcov/salata...etc., nu vei mai avea voie sa te uiti la desene/joci la calculator ", asa e ?
Gandeste-te la o recompensa, pentru a-l determina sa faca ceea ce ii ceri, si nu la o pedeapsa.
Oricarui copil ii plac cadourile, deserturile, este nerabdator sa mearga la o petrecere, sau vrea sa petreaca un timp special cu parintii lui, etc.
Incearca si asa : "Ai vrea sa mananci din ceea ce am pregatit noi impreuna ? Daca reusesti sa faci asta, ti-am pregatit ca desert prajitura ta preferata (sau : vei avea voie sa stai la calculator de 2 ori mai mult timp..sau : o sa stau cu tine sa desenam impreuna...sau : o sa facem o plimbare in parc si mergem cu vaporasul...etc.etc.) "
Scuza-ma, eu nu-ti cunosc copilul ,nu stiu ce ii place si nu stiu ce fel de temperament are (ptr ca recompensele se acorda si in functie de temperament) si am dat doar niste exemple. Dar cu siguranta tu vei sti ce sa-i spui, si ai grija sa ai recompensa "pregatita"

Cu multa rabdare, cu calm si cu pasi mici, sunt convinsa ca vei reusi.
Dar fara amenintari, fara pedepse, fara sa-l certi. Si fara sa te superi pe el

Amalia si Vladi (4 ani si 10 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns addida spune:

Si eu m-am confruntat cu problema asta, de la virsta de 1 an pina pe la 5ani.I-am gatit fetei mele cei place, dar trebuia sa guste, si mincarea noastra. Si incetul cu incetul a mai acceptat cite o leguma, un fruct. Eu i-mi faceam probleme de lipsa de vitamine, dar pediatra mi-a spus ca fata i-si i-a din suc cit ii trebuie.
Deci multa rabdare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea_tx spune:

Si noi ne confruntam cu problema asta dar daca nu vrea ce sa-i faci.Ii dau numai ce vrea si asta e nu-l fortez sa manance ce nu-i place ca vomita si e mai rau atunci.

andreeat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otis41 spune:

Nu forta copilul , da-i numai ce vrea el. In prezenta altor copii (la gradinita) mananca mai bine sau tot asa este? Ca mamici, ne doare sufletul pentru copilasii nostri cand nu mananca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

Cred ca ai putea sa ii starnesti interesul pt legumele/alimentele respective cerandu-i ajutorul la bucatarie,ii spui hai sa facem salata din X ori Y,ca mami e obosita-ajuta-ma si tu te rog!Si poti introduce alimentele respective in jocuri:il pui sa deseneze morcovul pe care l-a amestecat in salata sau ceva de genul asta!
Nu vei rezolva nimic daca il ameninti,dupa cum ai observat!

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adria_ spune:

Aveam o carte - Alimentatia copilului intre 1 si 3 ani - in care autorul ne sfatuieste ca in cazul copilului mofturos sa nu incercam sa il fortam in vreun fel sa manance pentru ca de fiecare data el va iesi invingator. De asemenea exista acolo vreo 15 reguli cum sa te comporti cu copilul la masa. N-am gasit-o acum pentru ca as fi vrut sa-ti citez cateva reguli din ea, dar daca te intereseaza, o mai caut si o sa-ti scriu, chiar daca baietelul tau are 6 ani, cred ca poti experimenta si cu el. Ideea de baza era sa-l lasi sa manance ce vrea (hiar daca zile la rand mananca doar desertul), sa nu fii furioasa, nervoasa, indignata, jignita atunci cand el nu manaca; masa sa nu dureze ma mult de o jumatate de ora; sa nu ii distragi atentia cu jucarii, jocuri, povesti....Daca imi mai aduc aminte iti mai spun
Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adria_ spune:

Din cartea lui Lyonel Rossant "Alimentatia copilului intre 1 si 3 ani":

Cele 10 precepte pentru parintii unui copil care nu mananca

1. Copilul dumneavoastra este normal, dupa cum dovedesc examenul clinic si bilantul efectuat.
2. In nici o imprejurare si sub nici un pretext nu trebuie sa fortati copilul sa manance mai mult decat are el nevoie.
3. Copilul nu trebuie felicitat daca mananca. A manca nu este o virtute, ci un privilegiu. Mananci ca sa te hranesti si nu ca sa-i faci placere mamei sau tatalui.
4. La ora mesei in familie, aduceti mancarea pe masa, fiecare este servit dupa bunul plac. Daca mancarea nu se numara printre preferinitele micutului, puneti-i in farfurie o cantitate simbolica, fara a-l forta sa guste, sau chiar nu-i dati nimic; acest lucru ramane la latitudinea dumneavoastra. Nu inlocuiti felul respectiv cu un altul pregatit special pentru copil. Aveti tot timpul sa-i pregatiti in zilele de tratament care urmeaza acele feluri care stiti ca-i plac, chiar daca veti face zilnic aceeasi mancare.
5. Masa nu trebuie sa dureze mai mult de o jumatate de ora. Nu lasati copilul sa mestece ore in sir bucatica de carne sau legumele din farfurie. Nu-l obligati sa-si termine mancarea. Chiar daca farfuria lui este inca plina, luati-i-o dupa zece minute fara comentarii si fara sa abordat o figura trista, consternata, enervata, inciudata, plictisita, contrariata, istovita, deprimata... imaginati-va ca sunteti filmata si ca trebuie sa va jucati rolul. ,,Spectacolul continua..." pe scena. chiar si In cazul unor probleme personale importante. Ordinea ,,logica", conventionala: antreu — felul principal — desert nu este obligatorie pentru copil.
6. In cazul copiilor care nu stau bine cu apetitul, nu le umpteti: farfuria (1, 2, 3 lingurite de carne si piure...); ii suplimentati portia numai daca micutul mai cere. O farfurie prea plina poate taia foamea, in special la copiii mofturosi. Trebuie si puneti copilul in pozitia activa de a mai “cere" si nu in cea pasiva, de a refuza.
7. Nu-i dati copilului sa manance nimic intre mese. In schimb, puteti aplica asa numita ,,clauza de securitate" care consta in a lasa pe masa, ca si cum le-ati fi uitat, tot felul de alimente (fructe, branzeturi, ridichi, o felie de sunca etc.) pe care copilul le va ,,inhata" fara stirea dumneavoastrla (asa va crede el). Instinctul se reinstaleaza astfel in afara oricarei probleme de supunere sau capitulare.
8. Nu faceti niciodati observatii sau comentarii in fata copilului, pe tema apetitului. Nu-l pedepsiti daca nu mananca! Si nici nu-l recompensati daca mananca! Cind sunteti cu el, stergeti de pe ”ordinea de zi" problema alimentatiei. Nu mai atacati acest subiect. Nu va aratati trista sau enervata ca el nu mananca. Daca nu va puteti abtine, iesiti din camera si consumati-va criza in incaperea de alaturi...!
9. Nu datii ascultare sfaturilor deplasate, contradictorii si haotice pe care vi le dau cunostintele dumneavoastra.
10. Nu uitati ca oamenii mananca mult prea mult: frecventa obezitatii, a hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei sunt consecinte ale acestui fenomen. La medic ar trebui dus copilul care minanca prea mult si nu cel care se multumeste cu putin si se dezvolta normal. Copilul nu creste mai incet pentru ca mananca putin; dimpotriva, el mananca putin deoarece creste mai incet..!

Daca urmatii aceste 10 precepte, se va intimpla urmatorul lucru: timp de cateva zile, copilul nu va manca decat ce-i place (desertul...!) si va refuza carnea si legumele. Cateodata el nu va manca nimic sau va roade un colt de paine. Nu va pierdeti firea, fiti tari, copilul dumneavoastra nu se va imbolnavi.
Dupa trei, opt sau cincisprezece zile, daci ati urmat indeaproape aceste precepte, el va incepe sa manance dupa propriile lui nevoi, iar cercul vicios al ,,Mesei infernale" va lua sfirsit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Adria,multumesc pentru mesaj.chiar avem multe de invatat pentru copiii nostri.Imi amintesc ca si eu creeam probleme parintilor mei in legatura cu mancatul ,probabil este varsta la care sunt mai incapatinati
Te pup si multa rabdare iti doresc cu copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danna2002 spune:

eu nu am copii inca...dar cred ca cel mai bine ar fi sa ii spui ca ai pregatit masa si ca daca vrea sa vina sa manance e perfect daca NU ..mamanca atunci cand ii este foame..

obligat sau constrans vezi ca iti face rau si tine si lui...

pana la urma zic ca O SA II FIE foame si va manca FARA nazuri...neavand alte kesti mai tentante de ros...ACEa mancare.

deci lasa l pana ii e foame cu adevarat ca nu o sa mai faca nazuri.

Mergi la inceput