diversificare la 4 luni jumate

diversificare la 4 luni jumate | Autor: greieras

Link direct la acest mesaj

Fetita mea are 4 luni jumate si la ora actuala mananca in jur de trei sferturi san si un sfert formula, pentru ca nu am suficient lapte. Problema mea e ca noaptea se scula prima oara dupa 3 ore de la ultima alaptare ca sa manance, iar apoi din ora in ora. Am inceput sa-i dau cerele in lapte la ultima masa, doarme vreo 4-5 ore iar apoi tot din ora in ora se trezeste. Pot sa fac ceva sa o ajut sa doarma mai bine?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns otis41 spune:

Incercati sa alimentati cat mai mult la san e foarte important pentru ei sa pape lapte matern, incercati sa-i introduceti alimentatia mai tarziu, consumati ceai de: soc, chimen, anason, luati nutrinatal pentru cresterea lactatiei, mancati supe, ciorbe, sa prelungiti cat mai mult alimentatia la san.
Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
Principiile diversificarii sint:
· Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
· Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
· Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
· Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
· Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
· Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei de masline, pentru a-i creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.
A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar,mai tarziu portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana, capsuni si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.
La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.
De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.
Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.
De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.
Total interzise pina la un an sunt :
· Mierea de albine
· Albusul de ou
· Carnea de porc
· Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
· Ciocolata
· Alimente prajite, grase, condimentate
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.
Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic
ordinea introducerii a alimentelor și cantitatea în funcție de vârstă:
4 luni suc de morcov, mere, introducere în mod treptat;
4.5 luni supă de zarzavat cu 3-5 % făină de orez cu adaos de 2-3 % ulei de porumb sau de măsline;
5 luni piure de legume(din cele fierte în supă),piure de fructe(mere, piersici, banane);
6 luni carne mixată (nu de porc), constituirea prânzului de ora 13 din supă de carne cu carne ,alternând cu supa de legume, ulei, unt, în piure de legume
6.5 luni gălbenușul de ou de 2-3 ori pe săptămână în supă ;
6.5 luni brânza calcică în supă sau piure (uneori și mai devreme la copii cu deficit ponderal), se mărește granulația alimentelor;
7 luni iaurtul cu fructe(bine acceptat de copil)
8-9 luni budinci cu brânză, găluște din griș, prăjituri de casă cu aluat fraged, crème fierte, papanași, pâine, perișoare, mămăligă;
9 luni biscuiți, sos alb, sufleuri;
12 luni ou întreg, șuncă presată fără grăsime, lapte vacă, brânză de vaci fermentată.
Va pot da mai multe detalii despre diversificare, o carticica cu retete, trimiteti-mi adresa mail.
Consultati si pediatrul bebelusului si decideti impreuna cand trebuie inceputa diversificarea!
Sanatate!
Otilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavinia345 spune:

otis41 m-a intereseaza si pe mine carticica si "mai multe detalii despre diversificare".daca se paote sa mi-o trimiti pe adresa de mail multumesc anticipat!
Duminica frumoasa!

Lavinia si Natalia(17.01.05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ninocikap spune:

si noi vrem...
adresa: ninocikap@yahoo.com

Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ninocikap/my_photos?urlhint=actn,del%3as,1%3af,0

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

otis, daca poti, trimite-mi si mie carticica justmeanka@yahoo.com
multumesc anticipat

anca si micutza Bianca(14/03/2005)
http://community.webshots.com/user/biancahugoanca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

M-am informat deja despre varsta la care se incepe diversificarea, si in afara de faina de orez pe care i-o dau seara in laptic nu am de gand sa incep diversificarea decat mai tarziu. Era vorba daca puteam sa fac ceva ca sa nu se mai scoale din ora in ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otis41 spune:

Am trimis carticica la:
roberta_moldo@yahoo.com
justmeanka@yahoo.com
ninocikap@yahoo.com
Sanatate multa!
Otilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

otis mie mi-a ajuns mail-ul dar este gol, daca se poate imi mai trimiti o data?

anca si micutza Bianca(14/03/2005)
http://community.webshots.com/user/biancahugoanca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bertha spune:

Greieras, nu vreau sa te dezamagesc sau sa te sperii, dar baietelul meu inca se trezeste noaptea ffff des si azi a facut 11 luni! Se pare ca e caracteristic bebeilor alaptati si rasfatati cam mult de mamici. Eu m-am obisnuit, cand se trezeste doar de 2-3 ori nu dorm bine de grija, mi-e teama sa nu fie bolnav!
Sper sa nu fie cazul si la voi, va doresc nopti linistite!

Bertha si Darius - frumusete rara (DN 08-06-2004)

http://pg.photos.yahoo.com/ph/cuc0204/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielaD spune:

Daca e posibil as dori si eu carticica cu diversificarea desi baietelul meu are deja un an si 2 luni si deja am inceput diversificarea de la 5 luni. As vrea sa vad cum as putea sa ii imbogatesc meniul, am auzit ca unele mamici deja le dau mancare de-a lor dar eu sunt mai reticenta si prefer sa ii pregatesc separat.

Multumesc
Daniela
Daniela.dulgheru @mie.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madalinad spune:

greieras, si baiatul meu (1 an 3 luni) se mai scoala noaptea de 1-4 ori. am presupus ca e de la mancare, frig, umiditate, lumina... NU. asta este pur si simplu, si intr-adevar am auzit ca e caracteristic copiilor alaptati. nu cred ca ai ce sa faci... eu am intrebat pediatra si mi-a spus ca asta e, ca e constitutiv, si o cred... cat despre alimentatie, ai perfecta dreptate, e prea devreme pentru diversificare. eu am inceput la 6 luni, cu un copil prematur care la 5 luni recuperase integral. e vreme pentru toate!

madalina

Mergi la inceput