Psihologia copilului (vol 4)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marcuali spune:

quote:
Originally posted by CORNELIAP33

Am citit si celelalte intrebari si raspunsuri si nu am gasit problema mea. Daca mi-a scapat, imi cer scuze.

Rares are 3 ani si 5 luni, Este un copil dezvoltat normal, curios, afectuos, mananca bine, doarme bine, nu a fost niciodata bolnav grav. Pana acum am avut vreo 2-3 raceli superficiale.
Este istet, invata foarte repede poezii, cantecele, spoturile publicitare, intelege glumele, are umor, foloseste replici din desene animate la momentul si in modul corect, in discutiile cu noi.

In alta ordine de idei, este foarte incapatanat si daca nu vrea ceva este foarte greu sa-l convingi. Atunci cand il fortam sa faca ceva nedorit de el, plange amarnic de ciuda. Unul dintre lucrurile pe care nu le doreste sub nici o forma este sa stea pe olita/WC, aceasta fiind de fapt problema noastra. Incercam de foarte mult timp sa rezolvam problema pampersilor. Toata vara am folosit pampersi doar noaptea, desi noaptea nu face ci doar dimineata devreme, daca nu ma trezesc devreme si atunci cand se trezeste sa-l conving/fortez sa stea pe olita. In timpul zilei este extrem de greu sa-l convingem sa stea pe olita, periodic, la doua-trei ore.Spune:" N-am facut! N-am facut! I-am explicat ca trebuie sa ne asezam inainte de a face. Se paRE CA NU PRICEPE.I-am explicat ca inteleg ca nu-i place sa-l intrerup din joaca pentru a sta pe olita si sa-mi spuna el atunci cand are nevoie; si nu stam decat cat este nevoie.Nu vrea!
Face pe el, in picioare, atat pipi cat si caca. Caca il deranjeaza, nu vrea sa se mai aseze si solicita sa mergem sa ne spalam; pipi nu-l deranjeaza .

AM AVUT CRED CATEVA momente SCURTE IN CARE A CERUT EL INSUSI SA FACA KK LA wc, de obicei, ATUNCI CAND NU SUNTEM ACASA: LA RESTAURANT, IN AVION, SAU CHIAR ACASA INAINTEA SOMNULUI DE LA PRANZ(PENTRU A AMANA CULCAREA).De unde deduc ca nu este vorba de o deficienta, respectiv ca nu ar simti atunci cand are nevoie la WC, ci doar ca nu doreste sa foloseasca WC-ul .
De o saptamana merge la gradinita. Doamnele mi-au cerut sa nu mai punem pampers. Poarta chilotei, merge cu grupul de copii la toaleta, face uneori acolo, dar in fiecare zi face si pe el. Nu cere niciodata, el insusi sa mearga la WC.Face pe el, fara nici o problema.

Nu stiu daca am fost cat de cat coerenta si daca am facut toate precizarile necesare. Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum sa procedam pentru a rezolva aceasta problema cu "prejudicii" minime, pentru el.

Va multumesc pentru atentie si raspuns,

Cornelia si Rares(nascut in 22.04.2002)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/corneliap33/my_photos
"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Buna Cornelia,
Probabil ca puiul tau este ok din punct de vedere medical si ca nu face decat sa raspunda la insistentele voastre.Adica, ma intreb, daca nu cumva ati facut prea mare caz din cauza "problemei voastre". Faptul ca a cerut sa faca in anumit conditii-restaurant, avion etc inseamna ca constientizeaza exact ce presupune , ba mai mult stie si consecintele "scapatului "pe el in public.Probabil ca temperamental este dipus spre incapatanare si vazand ca atentia voastra este captata mai ales de nesatisfacerea dorintei supreme -FA LA Olita!!!...continua cu perseverenta sa nu o faca. Eu zic sa incecati o perioada de ignorare, sa nu ii ma atrageti atentia, pur si simplu sa il curatati daca va cere si atat, ca si cum ar fi ceva normal sa faca pe el.Nu incercati sa il mai convingeti ca e un comportament nedorit, nu ii mai spuneti ca e baiat mare, nu ii mai dati exemple, comportati-va ca si cum normalul ar insemna inversul.
Mai vorbim, numai bine!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

Multumesc mult Alina -marcuali pentru raspuns.
Intradevar el este foarte incapatanat si am observat de mai multe ori in cazul lucrurilor mai putin importante ca e de preferat sa ii lasam lui initiativa de a face ceva si in nici un caz sa nu insistam; daca insistam e clar ca el nu mai colaboreaza.
Sa incercam aceasta solutie pentru operatiunea olita.

Dar in general, cum crezi tu ca putem "indulci" aceasta incapatanare. El este un nativ Taur si are aceasta caracteristica foarte accentuata. Cum am putea sa-l facem sa colaboreze. Care este oare comportamentul pe care ar trebui sa-l avem noi parintii pentru a-si manifesta mai rar incapatanarea.

Multumesc mult, inca o data .
Multi pupici

Cornelia si Rares(nascut in 22.04.2002)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/corneliap33/my_photos
"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminna spune:

Ce bien ca exista capitolul asta!
Dragele mele "psiholoage" care sinteti atit de dragutze sa ne ajutati....nu va imaginati cit inseamna!
Fetita mea de 11 luni nu mai doarme noaptea cred ca de pe la virsta de 6 luni. A fgost o perioada pe la 4-5 luni cind dormea toata noaptea bine mersi. Ei, acuma nu se maipoate. O culc pe la 9, se culca dupa ce vorbeste un pic si miriie (cred ca nu-i convine cao duc la culcare), dar se trezeste de 4-5 ori pe noapte tipind. Plinge un pic, ii dau apa, suzeta si se duce inapoi la nani. dar asta se intimpla, repet, de 4-5 ori pe noapte. Am crezut ca ii e cald, apoui am crezut ca ii e frig, apoi am crezut ca ii e sete, ca poate o dor dintii, ca poate o doare burtica, etc etc. PIna cind am dormit cu ea-n camera si am vazut ca ea de fapt incepe la un moment dat sa se agite in somn si sa scinceasca dupa care la putin timp izbucneste in plins. Am dedus de aici ca are cosmaruri.....este posibil sa aibe cosmaruri la o virsta asa de mica? Daca da...de ce? Si cum aas putea sa fac sa inceteze? Mi se rupe inima de mila la ideea ca poate intr-adevar viseaza urit si se sperie. Nu stiu ce detalii sa va mai dau...daca aveti intrebari, intrebati-ma, si va raspund. Sint extrem de ingrijorata. Multumesc mult anticipat si va pup pe toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Siminna,
atata timp cat copilul nu a fost expus la vreo trauma nu cred ca e posibil la aceasta varsta sa elaboreze subconstientul un vis atat de urat incat sa trezeasca copilul. Cauta o cauza medicala, parerea mea este ca e foarte posibil sa fie cresterea dintilor. Are vreun dinte care sta sa iasa?

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminna spune:

carmen, multumesc mult de rapsuns.
Nu stiu ce-nseamna trauma: ea a cazut de vreo 2 ori in cap; recunosc ca am tipat la ea de vreo citeva ori cind nu vroia sa manince sau sa doarma...(sint o mama cretina care trebe dusa la nebuni).
Are analizele la zi - nimic care sa justifice trezirile repetate. Dintisorii or fi, dar...chiar asa de citeva luni bune, in fiecare noapte?
A, am stat cu ea in spital unde i se faceau injectii de 2 ori pe zi, cind avea 6 saptamini...sa fie asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Siminna, Sofia s-a sculat noaptea de la 6 luni pana la 2 ani si 7 luni.
Totul tine de cat de calma esti tu, cred.au fost cateva zile cand am avut o vizita din strainatate, nimeni in casa nu afost suparat, stresat, nu s-a tipat nicodata , a fost o veselie mare/Ei bine, copilu a dormit bustean toata noaptea(avea 1.7 ani)

dupa care iar s-a trezit.

fii tu mai calma si nu te mai stresa aiurea, Maria e perfect sanatoase si bine dezvoltata.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Siminna, la varsta de 6 luni copilul nu este in totalitate o entitate individuala bine delimitata. El inca mai face corp comun cu mama, nu stiu clar unde se termina unul si incepe celalalt. Asta inseamna ca foarte frecvent copiii traduc starea emotionala a parintilor, la un anumit nivel se intalneste inconstientul mamei cu cel al copilului.
Poate asta se intampla si cu copilasul tau, exprima poate o nevoie a ta fata de ea sau o stare de anxietate.
Acelasi fapt pare sa il fi trait si Sabina pe pielea ei deci se intampla.

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns goguta spune:

Salutare tuturor!!

postez si eu aici problema mea (am postat-o si in alte parti, dar cred ca de fapt aici trebuia de la bun inceput sa scriu)

[b][b]Fetita mea de 4 ani are probleme cu somnul.De cand s-a nascut nu prea a dormit grozav. Ca bebelus se trezea de 2,3 ori pe noapte sa-i dau pipa. Mai tarziu, dupa ce ne-am mutat la 9 luni in BV nu a vrut sa doarma in patut si sa ne vada si pe noi printre gratii – ca dormeam in aceeasi camera toti. Asa ca s-a mutat in patul nostru si a dormit mai mult cu tati pentru ca eu trebuia sa am grija de bebe Alex (care s-a nascut cand Maria avea 1an si 1 luna si dormea deja in pat cu tati).

In noua locuinta ne-am mutat in mai 2004.
Maria a primit pat nou; reactia ei – buna.
S-a obisnuit destul de repede sa doarma in patul ei, singura. Ne mai trezea noaptea – trebuia sa mergem la ea dar s-a adaptat foarte bine.

In septembrie a inceput gradinita. Adaptare cu succes.

Cred ca de anul asta – poate in iarna sau in primavara, a inceput sa vina in patul nostru. Nu se urca pe la marginea cea mai apropiata ci ocolea patul ca sa urce pe la tati. Pe care il frikinea pe mana si nu il lasa sa doarma .
Pana in vara cand tati s-a imbolnavit grav si am discutat cu Maria si am rugat-o ca noaptea cand vine la noi in pat sa nu se mai aseze langa tati ci langa mine, pentru ca el este bolnav si trebuie sa se odihneasca.
De atunci respecta cu strictete kestia asta. Este admirabila !!!
Dar nu mai pot nici eu. Nu dormim bine nici eu nici ea. Poate pana la urma as face un efort si as lasa-o.Dar ce te faci cand Alex va cere si ea sa vina la noi in pat ? Ceea ce se intampla deja.Pe la 5-6- dimineata se trezeste si plange ; observa ca Maria nu mai e in patul ei si atunci vrea si ea la noi in pat. Si cam nu mai dormim nici unul.Si sa te trezesti in fiecare dimineata la 5 –6 nu prea imi surade…
Odata am certat-o si i-am spus ca nu mai vreau sa vina la mine, in patul meu. Replica : eu vin in patul vostru pentru tati, nu pentru tine.
Poate ca ar trebui ca si tati sa vorbeasca cu ea mai mult.
Nu stiu ce sa fac. Ce parere aveti ?
Imi este foarte mila de ea, dar nu cred ca e bine asa, chiar daca am avea loc. Sau este?

multumesc
gogutza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Gogutza, copilasul tau e in plin complex oedip si intuitia ta spune corect ca tatal este cel care trebuie sa ia pozitie si cel mai important, acea pozitie sa fie consecventa!

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns goguta spune:

Principesa, saru' mana de raspuns. Cred ca intuiam lucrul acesta dar parca mi-era frica sa "vad". Nu stiu nimic despre complexul oedipian.
Nu stiu cum trebuie sa reactionam, e bine, e rau, e normal?
Ar trebui sa ma ingrijorez (recunosc ca deja sunt ingrijorata).
Incep acum sa sap pe net dupa complexul asta...uffff

Principesa o pentru tine!

gogutza

p.s. am cautat dar nu m-am lamurit. In general problema e tratata mai mult in situatia baietilor aflati in complex oedipian. Si se discuta foarte mult despre aspectul sexual. Nu cred ca la noi se poate pune problema asa.
Va povestesc mai pe larg:
-fetita plange uneori isteric cand nu-i convine ceva (parca mai mult cand eu ii interzic ceva).
-se comporta ok mai mult cu tati; restul lumii nu ii mai intra in gratzii;
-este violenta cu tati; cu mine mai putin pentru ca ii interzic constant lucrul asta (pur si simplu ma cotonogea).Tati nu ii interzice, chiar asta este o joaca pentru ei doi. Fetita cea mica nu este violenta.
-ne pupam pe gura (nu dati cu pietre!!!); asta facem de cand erau foarte mici. E drept ca tati a inceput.Parca nu mi-a placut gestul la inceput, mi-era frica, sincer, dar in timp m-am obisnuit, pare ceva firesc. Acum cand va povestesc voua parca ma simt vinovata si mi-e rusine;
-nu stiu cum sa abordez problema cu tati; este un tatic foarte afectuos, mi-as fi dorit si eu sa am un astfel de tatic- bland, intelegator, cu umor - super!!! Nici nu e de mirare ca fata s-ar putea "indragosti" de el. E un tatic model, s-a implicat in cresterea fetelor cot la cot cu mine. Dar nu suporta sa-i dau sugestii in ceea ce priveste atitudinea fata de copii. Nu stiu cum sa pun problema.
Ajutoooooooooooooooooooooooooooooooooooor!!!!!!

Mergi la inceput