Psihologia copilului (vol 4)
Raspunsuri - Pagina 3
karmen spune:
Danilamonica,
am scris aici www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638&whichpage=5" target="_blank">http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638&whichpage=5 un articol despre copilul timid. Poate iti este de ajutor.
Carmen Ghilescu
karmen spune:
Corina iulia,
baiatul tau incearca sa atraga atentia asupra lui prin aceasta cerere a lui de a primi ingrijiri medicale. In primul rand nu lasa la indemana lui nici un medicament (nu te juca cu asta), explica-i apoi, citeste-i prospectul unor medicamente (tradu in asa fel incat sa inteleaga si el), la ce este bun, care este doza, efectele dorite si nedorite, etc. Copilul este si curios de aceea nu trebuie sa eviti in a-l lasa sa cunoasca aceste medicamente dar numai in prezenta ta. Cumpara-i o trusa medicala sau inventeaza medicamente din cutii goale (nepericuloase) pentru a se juca de-a doctorul cu papusile.
O sa-i treaca aceasta preocupare dar pana atunci fii cu ochii pe el.
Carmen Ghilescu
corina iulia spune:
draga carmen, incep prin ati multumi inca o data, acum pt raspunsul la problema mea
quote:
Originally posted by karmen
Corina iulia,
baiatul tau incearca sa atraga atentia asupra lui prin aceasta cerere a lui de a primi ingrijiri medicale.
eu cred ca mai degraba ii plac siropurile ca sunt dulci si i-am tot repetat eu ca vitaminele il vaf mai mare, il ajuta sa creasca si el tare se crede "mare":)
quote:
In primul rand nu lasa la indemana lui nici un medicament (nu te juca cu asta),
poate ca te-am facut eu sa intelegi gresit, dar el nu are pe mana nici un medicament, asta de cand era foarte mic si a invatat sa umble de-a busilea. dar ce e de tinut in frigider, precum colirele, nu am de ales, trebuie sa le tin la rece, asa ca le vede daca-si baga nasul in frigi cand deschid eu usa
quote:
explica-i apoi, citeste-i prospectul unor medicamente (tradu in asa fel incat sa inteleaga si el), la ce este bun, care este doza, efectele dorite si nedorite, etc. Copilul este si curios de aceea nu trebuie sa eviti in a-l lasa sa cunoasca aceste medicamente dar numai in prezenta ta. Cumpara-i o trusa medicala sau inventeaza medicamente din cutii goale (nepericuloase) pentru a se juca de-a doctorul cu papusile.
acest raspuns mi se pare foarte practic si folositor. asa am sa fac.dar mi-ar place sa-mi dai un exemplu de astfel de explicatie referitoare la un sirop de vitamine, pe care el il ia zilnic, ex:pikovit.
papusi nu are ca e baiat, dar ne-om juca cu ursuletii si iepurasi, catelusi si celelalte animale:)
quote:
O sa-i treaca aceasta preocupare dar pana atunci fii cu ochii pe el.
Carmen Ghilescu
ochii mei sunt pe el 95 % din timp, iar cat lipsesc inseamna ca el ori doarme ori eu sunt in bucatarie si arunc un ochi mereu spre el{ pe celelalt ochi il tin acasa, sa nu ma tai la degetelele mele harnicute:))}
inca o data sarutari de maini si multumiri pt sfaturile tale.
------------------------
Am invatat ca succesul se masoara nu atat prin pozitia pe care cineva a castigat-o in viata cat prin obstacolele pe care el le-a depasit incercand sa invinga.
Booker T. Washington
cu drag de forum, corina si lutzu si sotul meu
ili_321 spune:
Draga Carmen,sunt mamica de Rares care are 4 ani si 4 luni si as vrea sa iti cer sfatul in privinta puiului meu care "trece prin vremuri mai tulburi"; merge la gradi din toamna -acomodarea a fost greoaie dar din ianuarie putem spune ca totul a fost bine, a fost sanatos si l-am putut duce la gradi in continuu.Acum avem o problema - a fost in vacanta 2 saptamani si cand s-a terminat vacanta si ne-am intors la gradi am aflat ca educatoarea lui pleaca, isi schimba jobul-lucruri firesti-insa copilul meu este foarte nervos si se manifesta ca in primele zile de gradi, ma respinge dar ma cheama vorbeste urat cu mine si mai nou chiar ma loveste si apoi ma pupa acolo unde a lovit; nu imi spune nimic in privinta educatoarei dar cred ca il macina si nu stiu ce atitudine sa iau cand se manifesta asa.Am incercat sa fiu indurerata atunci cand m-a lovit prima data si atunci a inceput sa "rada" de mine si mi-a zis ca sunt "bebe" i-am spus ca sunt foarte suparata pentru ceea ce face si ca nu mai mergem la prietenul lui(cu care se joaca foarte frumos) ,sau in alte locuri in care lui ii face placere;isi cere scuze si imi promite ca nu mai face altadata asa dar s-a manifestat asa de cateva zile. Aflu de la colegi de-ai lui de gradi cu care se joaca ca si ei sunt irascibili-dar eu vroiam sa te intreb cum sa ii alin durerea si ce atitudine sa iau.Il inteleg ca ii este greu dar nici nu as dori sa tolerez astfel de comportament.Cum crezi ca ar trebui sa procedez?
Multumesc anticipat,
Florentina Roman spune:
Buna Carmen,
poate ne ajuti si pe noi; Tudor are 2 ani si 11 luni, e dezvoltat normal, vorbeste,e sociabil, dar de o saptamana repeta ultima litera la cuvintele terminate in consoana. De ex, daca spune "am facut", la sfarsit de aude "am facut-t-t-t-t", sau "am adus-s-s-s" si o face involuntar. Daca ii atrag atentia, se corecteaza singur, dar dupa cateva minute iar se intampla...
Ce crezi ca er trebui sa facem?
Multumim,
Florentina si Tudor
Florentina & Tudor
cryforyoursoul spune:
Buna ziua!
Vin si eu cu o problema a mea, deshi nu shtiu exact unde trebuie postata..eu tind totushi sa cred ca aici ..
Am fost azi la pediatru (avem 2 luni facute ieri) pentru vaccin. Am ajuns la cabinet, i`am dat sa suga putzin , m`am jucat cu el shi chiar mi`a zambit shi mie shi pediatrei, apoi au urmat chestiile de rutina, cantaritul, masuratul, ascultatul inimioarei shi al plamanilor ..etc , iar la sfarshit i s-au facut 2 vaccinuri in loc de unul .. in fiecare piciorush. A pland de mi se rupea inima , fiind prima data cand l`am tzinut eu , pt ca pana acum il tzinea tati. Intre timp l-am impacat shi am plecat acasa .. toate bune shi frumoase pana cand am ajuns acasa .. i`am dat sa manance tzinandu`l in bratze shi cand sa il pun pe pat a inceput sa planga de parca il frigea patul .. dar nu plans ci urlet ca din gura de sharpe .. shi a tzinut`o asha cam o ora shi ceva .. cu mici pauze in care atzipea shi iar incepea sa urle din somn pana se invinetzea ..
Acum nu shtiu ce voi face pt ca in momentul de fatza doarme pe burtica lui tati shi ne e frica sa mai incercam sa il punem pe pat sau sa il mishcam .. un lucru bun este ca dorme acum shi sper ca atunci cand se va trezi va uita ca a plans atat .. rau este ca intr`o ora tati trebuie sa plece la munca .. deci iar nu shtiu ce se va intampla ..
Avetzi ideea care ar fi cauza situatziei? Daca urla asha shi dupa ce pleaca tati cred ca voi imbatrani cu 10 ani pana se intoarce de la munca ..
Oare ma asociaza pe mine cu durerea provocata de vaccin?? Sau patul?
Sa nu uit .. am pus mana pe locurile unde au fost facute vaccinurile ..asta intr`un moment de calmitate .. shi chiar nu a schitzat ca ar fi fost ceva in neregula acolo ..
Indiferent de raspunsuri va multzumesc anticipat.
emma27 spune:
buna carmen,
am o mandra de doi ani si 10 luni.merge la gradinita din toamna trecuta.s-a adaptat f bine,si-a facut prieteni.primesc insa in ultimul timp,f multe avertismente cum ca daria bate copiii,aparent fara nici un motiv.e drept,si fata de taica-su are un comportament mai agresiv,desi ea crede ca se joaca.initial m-am temut sa nu o incurajeze sotul in jocuri agresive,dar acum e clar,ca orice i-am face,trage de par,ciupeste,da cu palma.am incercat sa apelam la mila ei,sa-i spunem ca ne doare sau ca sufera copiii pe care ii loveste,dar in privinta noastra, o ia ca pe o gluma,iar in cea a copiilor gaseste motive:cum ca i-au vb urat,au impins-o,i-au luat un lucru.mentionez ca nu tot timpul are acest comportament,dar nici nu am observat sa fie provocat de ceva.
mai mult,de la un timp,se plange ca o doare fiecare parte a corpului.cand ne-am dus la dr,a inceput chiar sa schiopateze,desi nu avea nimic.dc o intreb de ce o doare,spune ca i-au dat copiii cu pumnii,caci toti o bat.
am facut si o mica investigatie la gradinita,dar se pare ca ea e cea agresiva.
nu stiu cum sa ma mai comport cu ea.te rog,ajuta-ma cu un sfat.
Ema
Picnic-ul mult asteptat
Calatorie
herra spune:
buna ziua!
e vorba despre copilul de 6 ani si 3 luni al unei prietene.
care prietena a incercat sa se inregistreze, dar accesul e deocandata restrictionat si problema e destul de urgenta. deci:
prima oara baietelul si-a pus dusul pe penis si a simtit o "gadilatura" - cum spune el.
a inceput curand sa-si provoace "gadilaturi" apucand intre degete si frecand prin pantaloni...
dupa ce a fost certat a inceput sa se ascunda si sa continue "practica".
cand este intrebat de ce si cum povesteste cu lux de amanunte ce simte si cum face, deci nu constientizeaza ca ar fi ceva in neregula.
medicul de familie i-a dat trimitere la psiholog.
dar ne-ar fi de folos eventuale link-uri catre site-uri de psihologie sau parerile celor care au trecut prin asta.
multumim!
PS: am postat (in disperare de cauza) si un subiect separat, ba chiar si la "parintii intreaba..."
ne ingrijoreaza perspectiva (sau poate deja s-a intamplat asta) ca acest gest sa devina o obisnuinta, un tic, un ...viciu - daca putem folosi acest cuvant la un copil (!).
Good friends are like stars........You don't always see them, but you know they are always there...
Cristina & Vlad (23 septembrie 2004)
Darinna spune:
quote:
Originally posted by karmen
Miruna Enescuquote:
Draga Carmen,
Sunt cu ochii scosi dupa ce am citit toate cele trei volume ale acestui subiect! Mi se pare minunat ce faci tu aici!
Apelez si eu la tine cu rugamintea sa-mi dai un sfat in privinta baiatului meu de 6 ani (pe 15 mai), Tudor.
Tudor nu isi face prieteni si nu se (prea) joaca cu alti copii. Din cauza asta nici nu e prea fericit la gradinita. El are un frate cu 1 an mai mic, cu care se joaca frumos, dar nu se apropie de alti copii. La gradinita se mai joaca cu fetitele (se alearga, stau de vorba, dar rar, si pentru ca este curtat de ele si nu invers). Daca sunt in parc si se apropie vreun copil de ei, cel mic e prietenos dar Tudor nu il lasa nici pe el sa se joace cu alti copii.
Asa a fost dintotdeauna. De la 1 an el se indeparta de ceilalti copii si pleca sa adune ghinde, frunze etc. La 3 ani, inainte de gradinita, l-a evaluat o doamna psiholog, care l-a gasit in regula in toate privintele (si f. avansat d.p.d.v. cognitiv si verbal), a zis ca are un caracter flegmatic, dar cu aceasta problema de socializare. Ea mi-a spus ca este treaba mea sa ma duc cu el la copii, sa-l invat sa intre in vorba, sa se joace cu ei; dar apoi a venit gradinita si am sperat ca printre atatia copii nu va avea incotro si va reactiona cu ei.
Acum il intreb: cum a fost la gradi? - Frumos - Ce-ai facut, cu cine te-ai jucat? - Cu nimeni, am colorat/desenat/ stat pe fotoliu - Nu te-ai plictisit? - Ba da. - De ce nu te joci si tu cu alti copii? - Nu-mi plac, nu stiu sa se joace frumos/nu ma lasa sa fiu eu Batman/nu vor sa se joace cu mine - Vrei sa o rog pe doamna sa te ajute sa se joace si cu tine? - Da.
Am vorbit cu educatoarea, care zice ca el e mult avansat fata de ceilalti copii (noi citim mult, si vorbim mult despre lume si sentimente) si lui ceilalti copii i se par cumva plictisitori...!?!?
Ce sa fac? Sa il iau ca atare (asa e el) si sa-l las in pace? Sau exista vreun mod de a-l ajuta? Mi se rupe sufletul cand il vad la nisipar singur intr-un colt, in timp ce toti ceilalti copii se joaca impreuna. Mii de multumiri,
Miru
Miruna,
copilul tau are nevoie de noi provocari. Pune-i la incercare capacitatile, motiveaza-l sa participe la activitatile de grup, stimuleaza-i spiritul de competitie, invata-l sa-i ajute pe ceilalti. El trebuie sa-si doreasca sa fie in compania altor copii, trebuie sa aiba o motivatie intrinseca. Inscrie-l la diferite concursuri, propune-i activitati sau sporturi care implica participarea mai multor copii.
Carmen Ghilescu
Sper sa nu fie o problema ca imi dau si eu cu parerea neintrebata.Eu cred ca baietelul Mirunei are nevoie de compania unor copii de varsta mai mare, de nivelul lui intelectual sau mai dezvoltati, care sa ii stimuleze spiritul de competitie
cristia spune:
Buna Carmen,
Te felicit pentru excelenta initiativa! Daca descopeream mai devreme subiectul economiseam muuult timp si energie...pentru ca ma zbat de ceva vreme in indecizie si nu-mi sta in obisnuinta.
Iata pe scurt problema mea:
Sunt mami de Andrei (9 luni) si de doua saptamani m-am reintors la servici .Deocamdata lucrez 6 ore timp in care copilul meu sta cu o bona.Eu si sotul meu ne petrecem tot timpul liber cu el dar nu stiu daca la varsta lui, prezenta mea permanenta nu este vitala bunei lui dezvoltari.Chiar daca copilul pare sa suporte bine despartirea temporara de mine, mie imi e teama ca baietelul meu sa nu fie traumatizat afectiv.As renunta (temporar) la servici, cu orice risc doar pentru ai fi bine copilului meu.
Multumesc anticipat pentru raspuns!In caz ca deja s-a dezbatut vreo problema asemenatoare in volumele anterioare (nu am apucat sa citesc tot) m-ar ajuta mult link-ul respectiv.
Cristiana si Andrei
http://community.webshots.com/user/crivaid