Mexic
Raspunsuri - Pagina 2
doruletz spune:
Hola !
Adrienne, si noi am baut numai apa la sticla caci nu am vrut sa riscam sa ne stricam vacantza. Am plecat si noi cu imodium-ul dupa noi, din fericire nu l-am folosit niciodata desi apa a fost singura precautie ca in rest am mancat in locuri din cele mai dubioase (insa mancarea a fost mereu excelenta !).
Lai, si mie mi-a placut Mexico desi sincer, a fost singurul loc din Mexic unde uneori nu m-am simtit in siguranta. Poate ca la asta a contribuit si faptul ca toata lumea ne dadea sfaturi care mai de care mai panicarde (nu iesiti seara, nu luati taxiul de pe strada etc). Asta insa nu ne-a impiedicat sa descoperim un oras fascinant, amestecul de culori si mirosuri plus altitudinea , poluarea si socul decalajului orar ne-au facut sa traim cele 3 zile in Ciudad de Mexico ca intr-un vis.
Am coborat apoi spre www.iturism.ro/imagini/mari/image_205.jpg" target="_blank"> Puebla , orasel colonial la poalele vulcanului Popocateptl. Data fiind distanta mica (vreo 200km) care-l desparte de capitala, nu ne asteptam sa fie atat diferit de Mexico. Aici am gustat prima oara celebrul www.iturism.ro/navigare.php?poza=17&ida=76#pic" target="_blank">«mole poblano» (pui cu sos de ciocolata ‘muy picante’) si ne-am facut o provizie de «camote» (dulciuri facute din cartof dulce) cu care am reusit sa ajungem pana la Paris!
Apoi a urmat Oaxaca si cred ca aici ne-au impresionat cam acelasi lucruri, si eu imi amintesc de batrâneii ce dansau ‘el danzon’ in centru, erau de-a dreptul induiosatori ! Evident, n-am ratat nici aici specialitatea locala, chapulines , adica lacuste prajite, ai incercat?
Distanta din Oaxaca pana in Chiapas, la San cristobal de las casas am parcurs-o in 12 ore de autobuz, drum de noapte, fara probleme in ciuda altor avertisemente prapastioase pe care le primisem la plecare. Chiapasul e cu adevarat o regiune superba, orasul San cristobal e parca e desprins din povesti, casele mici si colorate, trotuarele foarte inalte si apoi indienii, la tot pasul, cu hainele lor speciale, femeile cu cozile impletite sau copiii care vand bratari si brelocuri cu El comandante Marcos. E un oras cosmopolit, aici am vazut cea mai mare densitate de non-mexicani, turisti sau reprezentanti de ONG-uri (regiunea fiind monitorizata international de la revoltele indiene). Imprejurimile orasului sunt si ele superbe, canionul de Sumidero (prelungire a faliei californiene Saint Andreas) sau cascadele Agua Azul, ruinele maya de la Yaxchilan, pierdute in jungla pe teritoriul indienilor lacandoni, unde nu se ajunge decat cu barca pe raul Usumacinta (la frontiera cu Guatemala).
In apropiere de San Cristobal exista un sat de indieni tzotzili care se poate vizita, San Juan de Chamula . De fapt e vorba mai mult de o comunitate religioasa, credinta lor fiind una foarte… speciala, rezultatul unui amestec de politeism stramosesc cu catolicismul conchistadorilor spanioli. Bautura «sfanta» este Coca Cola, indienii o beau in biserica, credinta lor fiind ca râgâitul le purifica sufletul. Asa se face ca in satele din zona Coca Cola e mai ieftina decat apa! Biserica lor seamana cu o biserica catolica, insa nu exista preot, indienii vorbesc direct sfintilor, spun ca ei n-au nevoie de intermediar. Se aseaza pe jos, aprind lumanari, isi iau sticla de Cola si incep sa-si povesteasca in limba lor necazurile si bucuriile convinsi fiind ca D-zeu ii aude. Ba uneori il cearta daca cumva s-a intamplat sa nu li se implineasca rugaciunile! . Asa ca in biserica din sat e o atmosfera nepamânteasca, incantatii bizare in fumul lumanarilor, impresia este de ireal. Nu-i voie sa fotografiezi interiorul bisericii si nici vreun indian de aproape... pentru ca le e teama ca trasul in poza il pune pe fuga pe Chula, ingerul pazitor, ii ia puterile si nu le mai poate inalta sufletul la cer.
In sfarsit, pe mine Mexicul m-a fascinat, cred ca e una din cele mai frumoase tari, are de toate, civilizatii stravechi, peisaje extraordinare, 2 oceane si marea Caraibelor (in total 10.000km de plaja!), folclor, gastronomie si nu in ultimul rand oameni foarte simpatici!
Viva Mexico!!
imagini
Ne prenez pas la vie au sérieux ; de toute façon, vous n'en sortirez pas vivant
khristin spune:
Mai-mai, sa-mi vina sa-mi schimb destinatia de vacanta tot citind la ce-ai scris Doruletz . Oricum, Mexicul la anul, sigur nu-l mai sar .
Cristina
noi
an-k spune:
doruletz, am vazut ca ai fost si in Oaxaca, imi poti da cateva detalii?, in octombrie suntem invitati la o nunta acolo, noi am vrea sa ramanem sa facem si o scurta vacanta..., imi poti spune cum e pe acolo, ce putem face...
multumesc
anca si micutza Bianca
doruletz spune:
an-k, sunt multe de vazut in Oaxaca si in imprejurimile ei, depinde cat timp aveti la dispozitie.
Oaxaca (se pronuntza "Oahaca") e un oras de munte (1500 m altitudine) inconjurat de inaltimile Sierra Madre, cu www.ping.be/~ppolet/photo/photos_mexique_004/pages/Mexique_102.html" target="_blank"> case micute si colorate , cu terase si cafenele tot timpul pline ochi, cu atmosfera vesela si oameni simpatici si prietenosi.
www.geo-images.com/huatulco/oax/h18ox05.jpg" target="_blank">El Zocalo (asa se numeste piata centrala in toate orasele mexicane) mi s-a parut unul din cele mai frumoase pe care le-am intalnit in periplul nostru mexican. Aici se aduna mexicanii mai in varsta sa danseze "el danzon", aici sunt cele mai multe terase, aici se asculta muzica fanfarei din chioscul central.
Piata de alimente (Mercado Juarez) este un spectacol de culori si arome, noi am petrecut ore intregi acolo, admirand, mirosind, privind oamenii. Gasesti de toate:www.geo-images.com/huatulco/oax/h18ox17.jpg" target="_blank"> fructe ,www.geo-images.com/huatulco/oax/h18ox18.jpg" target="_blank"> chile si iarasi www.geo-images.com/huatulco/oax/h18ox23.jpg" target="_blank">chile , si evident, specialitatea casei, www.geo-images.com/huatulco/oax/h18ox24" target="_blank"> lacustele prajite, chapulines.
Daca nu v-au placut chapulinele, incercati www.oaxaca-mio.com/restaurant/tianguis/foto2.jpg" target="_blank">ciocolata de Oaxaca, asta sigur o sa va placa. Se spune ca aici a fost inventata (calugarii dominicani din Oaxaca ar fi fost primii care au pus putin zahar si vanilie in "xocoatl", bautura amara pe care o consumau localnicii indieni) . O strada intreaga (Calle Mina) este dedicata magazinelor de ciocolata, o gasesti sub toate formele si pentru toate gusturile (chiar si cu chile!), ciocolata e fabricata artizanal, in www.papelesdeviaje.com/imagenes/oaxaca/OAXACA133A.jpg" target="_blank">ateliere mici care se vad din strada. Pacat ca mirosurile si aromele nu se pot povesti si nici imortaliza !
Se zice ca www.bethel.k12.or.us/schools/whs/oaxaca/LARGE/images/D1P4%20Oax br / %5B1%5D.Iglesia%20Santo%20Domingo.jpg" target="_blank"> Santo Domingo , catedrala din Oaxaca ar fi cea mai frumoasa din Mexic. Nu stiu daca e adevarat, nu le-am vazut pe toate, insa in orice caz, mie mi-a placut cel mai mult. In interior se afla www.geo-images.com/huatulco/oax/h25ox16.jpg" target="_blank">arborele genalogic al fecioarei Maria facut din stuc aurit, superb.
Duceti-va dupa-amiaza, catedrala e scaldata in soare si e o minunatie (dealtfel una din ciudateniile orasului este ca toate strazile sunt construite astfel incat la orice ora a zilei unul din trotuare e in umbra si celalalt in soare). Langa catedrala, fosta manastire Santo Domingo a calugarilor dominicani a fost transformata in muzeu, merita sa-l vedeti, mai ales pentru gradina de cactusi dar si pentru artizanatul indian si colectiile de aur si jad descoperite la Monte Alban
Si aici ca si in Chiapas populatia indiana e importanta, cei mai numerosi sunt zapotecii dar mai exista numeroase alte triburi indiene, sunt multi care nici nu vorbesc spaniola. Stramosii zapotecilor din epoca precolumbiana isi construisera capitala lawww.bernhardt.org.uk/photo%20pages/monte%20alban.htm" target="_blank"> Monte Alban , pe unul din varfurile ce domina orasul de azi. Merita o vizita, e impresionant.
Un alt site construit de vechii zapoteci nu departe de Oaxaca este www.mexicanarttours.com/Mitla-Oaxaca.jpg" target="_blank">Mitla, daca mergeti acolo, profitati de traseu si opriti-va la Tule sa vedeti www.nyu.edu/projects/julian/tulepix.html" target="_blank">sequoia gigant , care masoara 15 m diametru si are venerabila varsta de 1000 de ani.
Sa mai spun ?
Mai spun doar despre www.tourdumonde.be/mexique/oaxaca/photo-76.php" target="_blank">Hierve el Agua , cascadele impietrite de sare, daca va mai ramane timp si pentru ele. Nu sunteti prea departe de coasta Pacificului, de Puerto Angel, noi n-am mai ajuns pana acolo dar poate lai iti da mai multe amanunte.
Nu plecati fara sa gustati macar un paharel de www.moderndrunkardmagazine.com/images/mezcal.jpg" target="_blank">mezcal (tuica facuta dintr-un soi de cactus,www.aquioaxaca.com/imagenes/mezcal/image008.jpg" target="_blank">
agava), bautura locala. Insa banuiesc ca la nunta (mexicana ?) veti gusta chiar mai mult decat un paharel Verifica neaparat sa aiba «gusanito» (viermisor) in sticla, e garantia calitatii mezcalului
Distractie placuta si asteptam poze de la nunta mexicana !
imagini
Ne prenez pas la vie au sérieux ; de toute façon, vous n'en sortirez pas vivant
conchita spune:
Adrienne, scuza-ma ca profit de topicul tau sa pun si eu o intrebare: fetele americance, cu ce acte ati trecut granita? Pasaportul romanesc, driver licence sau alien card? am auzit tot felul de variante. e cu viza la mexicani? ma refer la cetatenii romani care is doar permanent resident in amerika. unde ma duc sa aflu?
mbucur spune:
Adrienne, la ce anume resort va duceti?
Eu am fost la Paradise Club Cancun si Grand Xcaret by Occidental din Riviera Maya. Ambele sunt de 5 stele si sunt all-inclusive. M-am decis asupra lor in urma comentariilor excelente pe situl tripadvisor.com
Experienta mea a fost excelenta. As recomanda cu foarte mare caldura vizitarea parcului Xcaret (hotelul Grand Xcaret se afla chiar in mijlocul acestui parc si am avut o vizita inclusa). Un bilet costa cam 50-60$US de persoana.
Cat despre aerul din camera ... eu am avut o experienta nu prea placuta in Dominicana. De atunci imi iau chestia aia cu parfum de bagat in priza. Ajuta daca esti sensibil la mirosuri, insa nu tine de aer conditionat
lai spune:
Conchita, eu am trecut granita cu pasaportul romanesc cu viza de turist pe care am luat-o de la consulatul mexican de aici de langa mine. Procedura nu a fost complicata, nu a trebuit sa platesc nici o taxa, am fost intr-o zi la consulat sa completez cererea si sa las pasaportul, a doua zi era gata sa-l ridic. Le-am aratat rezervarea pt. avion si ce i-a interesat cel mai mult dovada ca sunt legal in USA si ca ma intorc aici (presupun ca in cazul tau green cardul e o dovada mai mult decat suficienta). Acum nu stiu daca esti rezident permanent aici daca nu o fi o procedura si mai simpla. Cel mai bine e sa suni la consulatul cel mai apropiat de unde stai tu sa intrebi.
Lai
adrienne12 spune:
Conchita, no problem, ca bine zisesi. Noi amindoi avem cetatenie americana. ne trebuie viza? Nici nu mi-am pus aceasta problema! Cit despre resortul exact este Club Maleva Tulum pe care l-am gasit prin applevacations.com. Multumesc de informatia cu aer freshner. La cit o sa stam in camera probabil ca nu o sa conteze. Multumesc tuturor pt. sugestii de excursii. De abia astept! Promit sa revin cu poze.
conchita spune:
multumesc inca o data Olivia. Adrienne, multumesc de gazduire cu problema mea si drum bun, sa va aveti o vacanta superba.
mah, io nici macar nu stiu unde mergem. sotul stie, normal, dar mi-a intrat pe-o ureche si mi-a iesit pe alta. bine ca a deschis Adrienne subektu, asa mai aflu si eu una-alta.