Aici, in Olanda (11)
Raspunsuri - Pagina 4
anky spune:
Fetelor,multumim de urari.Danyce,in iulie ar fi chiar bine sa veniti.
Alina Maria,poti suna cind vrei.
Numai bine
AncaCristian Lucian 12.05.05 si Bianca Melissa 02.02.03
Ancade spune:
Anky, Felicitari!Si sa te bucuri de ambii copilasi!
Noi am fost in Germania cateva zile(am profitat de weekendul asta lung) si a fost f frumos si nu f dificil cum ma asteptam sa fie cu 2 copii.
In schimb sunt plina de nervi pt ca trebuie sa imi schimb pasaportul si s-au schimbat cateva reguli "pe ici pe colo" la ambasada si ma va costa (pe langa timp) vreo 350 euro un nou pasaport(plus transportul la Haga , inca vreo 50-60 euro).E ridicol cate acte se cer(mai ales ale sotului meu)si cu cel putin 6 luni inainte de expirarea celui vechi ,deci eu am avut "noroc" ca am intrebat acum vreo luna si am primit ceva raspunsuri acum cateva zile.Pasaportul meu expira in ian.2006 insa permisul de sedere expira in decembrie si deci sunt la limita.Nu stiu cum ma voi deplasa cu cei 2 copii (sotul meu nu-si poate lua liber)cu trenul la Haga. Sunt un pachet de nervi; mai ales ca ceea ce scrie pe site-ul ambasadei nu mai e de actualitate;ceea ce am primit eu in email de la ei e cu totul altceva.
Numai bine tuturor si sa nu aveti nevoie de serviciile consulatului!
Anca, Vladimir si Miruna-Alexandra
danyce spune:
Ancade, te rog spune-mi si mie cum sta treaba cu pasaportul romanesc (ca inteleg ca pe asta il schimbi). Si pe mine ma intereseaza tare mult pt. ca dupa ce ma intorc din vacanta din Ro vreau sa mi-l schimb si eu (imi expira in februarie 2006) si permisul in ianuarie 2006, asa ca tot pe acolo sunt si eu.Dar tu nu ai cerut inca pasaport olandez? Ca eu vreau mai intai sa am un nou pasaport romanesc in mana si un nou permis de sedere inainte de a imi depune actele pentru pasaportul olandez (stiu ca avem dreptul la el la 3 ani dupa casatorie, nu-i asa?). Please vino si cu ceva lamuriri in privinta banilor necesari, pentru ca si eu m-am uitat pe site si conform datelor de acolo nu se ajunge la asa o suma.
Daniela Veuger si bb Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma, sufletel mic si iubit
Alma, sufletel mic si iubit -noi
Alma, sufletel mic si iubit-si mai noi
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
Ancade spune:
Danyce, pt lamuriri mai bine suna la dl Fratila la ambasada;desi sotul meu spune ca treb sa am negru pe alb ce se cere.Deci mie mi-a spus(si trimis atasat la emailul meu)ca actele treb depuse cu cel putin 6 luni inainte de expirarea permisului de sedere.Al meu expira pe 3 dec. deci pe 3 iunie ar fi ultima zi cand as putea depune;eu incerc sa fac rost de toate actele mai repede insa vad ca dureaza.Treb certificatul de nastere al sotului(care e nascut in Limburg deci treb luat de acolo);treb certificat international de casatorie(daca casatoria a avut loc in Olanda) cu apostila Curtii de apel a capitalei de provincie(la mine in Den Bosch deci);toate astea costa-elib. fiecarei hartii cam 10 euro plus apostila 15 euro).ASta in cazul in care nu ti-ai transcris certif. de casatorie in Rom.Eu nu am facut-o pt ca nu mi-a cerut nimeni pana acum avand in vedere ca nu mi-am schimbat numele de familie; insa vad ca e o regula noua(am cerut nr legii care se refera la asta insa nu mi s-a raspuns). Inreg certif la ambasada costa 151 euro;plus 95 pasaportul, plus 45 euro daca nu ai buletinul(treb depus si buletinul chiar daca e expirat-si eu nu-l mai am).In total ajung la 330 euro(am socotit si eliberarea certif international cu apostila si certif de nastere al sotului) plus deplasarea la Haga(cred ca in jur de 40-50 euro).Dragut, nu?
Nu am cerut pasaport olandez(desi sunt de 5 ani casatorita si stau aici) pt ca nu am dat examenele de limba si nici nu vad inca avantaje prea multe.
Stie cineva cum se ajunge de la gara centrala din Haga la ambasada(cu ce mijloc de transport ma refer)? Nu-mi spuneti cu taxiul ca ma costa si asa destul"afacerea pasaportul romanesc".
Anca, Vladimir si Miruna
danyce spune:
Da, Ancade, inteleg acum. Eu am certificatul de casatorie transcris in limba romana, deci presupun ca m-am scutit de o apostila. Dar certificatul de nastere al sotului de ce se cere?Aici se da doar extras din registrul populatiei unde a fost inregistrat la nastere (Breda in cazul lui). Nu exista certificate de nastere personale in Olanda. In Haga m-as putea deplasa cu socrul cu masina, deci transportul nu ar fi o problema in cazul meu.Buletin nu am nici eu. Dar cum e cu permisul de sedere aici? Ce acte ar fi nevoie pentru a prelungi permisul de sedere?Asta se face prin IND , din cate stiu eu. Eu o sa cer si pasaportul olandez dupa ce-l prelungesc pe cel roman pt. ca e mai usor in cazul calatoriilor in strainatate, altele decat Europa.NT2-ul il am deja de mai bine de 2 ani.
Nu ai putea gasi pe cineva sa stea cu copilasii cateva ore, o zi, cat vei fi tu in Haga? Cred ca asta ar fi solutia pentru ca nu o sa-ti fie deloc usor cu 2 pitici dupa tine prin mijloacele de transport in comun si cu bagaje cu mancare si scutece pentru ei.Stiu ca o babysitter ar costa bani in plus si ca al tau sot nu-si poate lua liber asa usor, dar banuiesc ca ai ceva rude care stau cat de cat aproape de voi. Eu zic ca merita incercat.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
Ana spune:
Danyce, permisul de residenta iti trebuie ca sa-ti scrie in pasaport ca ai domiciliul in Olanda. Permisul trebuie sa mai fie cel putin 6 luni valabil. De altfel iti trebuie traducerea legalizata a permisului. Deci trebuie sa mergi in Haga inainte de 6 luni de expirarea permisuui, altfel treuie sa astepti sa iti faca IND un nou permis. Certificatul de nastere a sotului cred ca e necesar doar pt transcrierea certificatului de casatorie. Daca e deja transcris, nu mei e nevoie decat de certificatul tau de nastere + casatorie.
Ana
Ancade spune:
Danyce,incerc sa pun aici ce am primit de la ambasada ;poate mai au si altii nevoie de aceste informatii.In ce priveste familia:cele 3 surori ale sotului meu stau f departe de noi si lucreaza asa ca nici nu se pune problema sa le cer sa vina la noi. Sotul meu daca nu ar fi profesor ar fi mult mai usor sa-si ia liber;dar deja si-a luat atat de multe zile/orelibere(cand mergeam eu la controale in Heerlen; la nastere, cand mergem cu copiii la spital ).
Obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in Olanda
Cetățenii români cu domiciliul permanent în Olanda, ale căror pașapoarte au expirat, urmeaza sa expire sau care solicită inscrierea mentiunii domiciliului permanent în Regatul Tarilor de Jos, pot obține pașapoarte noi prin intermediul Sectiei Consulare, iar când se află temporar în țară, prin serviciile județene (pe raza cărora au avut ultimul domiciliu) de evidență informatizată a persoanei, din cadrul Direcției Generale de Evidență Informatizată a Persoanei. Nu se admit pentru această categorie de persoane procedura împuternicirii pentru eliberarea pașaportului prin procură. In situatia in care se opteaza pentru depunerea cererilor la Sectia Consulara din Haga, persoana interesata trebuie sa prezinte urmatoarele acte:
a) CEREREA (tiparita fata-verso), completata integral cu pix de culoare neagra, folosind majuscule si semnata (fara a se depasi conturul spatiului alocat in acest sens), in doua exemplare originale (se poate solicita si completa si la ambasada);
Cererile completate in mod gresit, cu stersaturi sau corecturi nu vor putea fi inregistrate; ele vor fi returnate titularilor pentru refacere, ceea ce determina intarzierea procesului de preluare a actelor. Completarea rubricilor se face incepand cu prima casuta din partea stanga, in fiecare casuta urmand sa fie inscrisa citet cate o singura litera majuscula sau cifra. Numele sau prenumele multiple se completeaza despartite prin cratima. CNP este prescurtarea Codului Numeric Personal, care este inscris ca atare in certificatul de nastere, sau sub denumirea de Numar Personal, in pasaport (combinatie de 13 cifre, unica pentru fiecare persoana). Toate datele solicitate in formular implica exclusiv acte romanesti.
b) originalul si fotocopia documentului care atesta legalitatea sederii in Olanda. Actul respectiv poate fi pasaportul olandez sau permisul de rezidenta. In cazul in care se invoca permisul de rezidenta, conditiile pentru a fi acceptat sunt: sa fie emis de autoritatile olandeze pentru o durata de cel putin 1 an, iar la data depunerii cererii sa mai fie valabil inca cel putin 6 luni. In plus, motivul pentru care a fost permisa sederea sa fie unul din urmatoarele: reintregirea familiei (sedere la sot sau parinti), sedere la partener inregistrat, contract de munca pe durata nedeterminata. Fotocopia documentului original se va depune impreuna cu traducerea autorizata a acestuia in limba romana.
IMPORTANT Permisele de rezidenta eliberate pentru studii in Olanda, tratament medical sau orice alta motivatie care presupune implicit permisiunea de sedere pe teritoriul olandez pe durata determinata, nu califica titularii lor pentru obtinerea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. In astfel de cazuri, pentru a evita deplasarea titularilor in Romania pentru preschimbarea documentului de calatorie, procedura avuta la dispozitie este imputernicirea unei persoane din Romania pentru obtinerea unui nou pasaport.
c) originalul si fotocopia pasaportului romanesc (paginile 1-4);
Daca pasaportul anterior a fost pierdut/furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul eliberat in acest sens de politia olandeza. Fara acest document, cererea de obtinere a unui nou pasaport nu va putea fi inregistrata. Va fi completata, aditional, si o alta CERERE (tiparita fata-verso si completata in doua exemplare), respectiv declaratia existenta pe verso, in limba romana, privind circumstantele in care pasaportul a fost furat/pierdut. Formularul poate fi procurat si direct, la sediul Sectiei Consulare;
d) originalul si fotocopia certificatului de nastere romanesc;
In situatia in care nasterea titularului a fost inregistrata in strainatate, este necesara inregistrarea prealabila a documentului strain in registrele romanesti de stare civila. Operatiunea poate fi facuta la Ambasada Romaniei la Haga sau la primaria localitatii din Romania in care parintii au avut ultimul domiciliu. In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de nastere, este necesara prezentarea documentului in baza caruia s-a produs schimbarea numelui; acest document poate fi, dupa caz: certificatul de casatorie romanesc sau hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana. Orice alt document eliberat de o autoritate straina trebuie sa fie in prealabil transcris in Romania.
e) originalul si fotocopia certificatului de casatorie;
In cazul in care casatoria a fost incheiata in Olanda, certificatul de casatorie olandez va fi mai intai inscris (inregistrat) in registrele romanesti de stare civila; in baza inregistrarii, care poate fi facuta la Ambasada Romaniei la Haga (inscriere) sau la primaria localitatii din Romania in care solicitantul a avut ultimul domiciliu (transcriere), se elibereaza un certificat de casatorie romanesc. Numai acest document este acceptat la solicitarea unui nou pasaport.
f) 4 (patru) fotografii de tip pasaport, color, marime 3,5x4,5 cm, identice si de data recenta, dintre care doua trebuie aplicate prin lipire pe cererea model 5, numai în chenarul destinat acestora;
Cererea insotita de toate documentele si fotografiile ramase se inregistreaza la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Haga. Taxa pentru obtinerea unui pasaport este de 95 EURO, care se achita in numerar. Durata medie pentru solutionarea cererii este de aproximativ 3 luni.
IMPORTANT: La ridicarea noului pasaport romanesc pentru cetateni romani cu domiciliul in Olanda, va trebui prezentat si pasaportul anterior, care dupa anulare va fi returnat titularului. Cetatenii romani care pana la data ridicarii noului pasaportul au avut inscris in pasaportul anterior domiciliul in Romania, vor trebui sa predea obligatoriu buletinul/cartea de identitate eliberat(a) de autoritatile romane, chiar daca la data respectiva este expirat(a). In cazul nepredarii acestuia datorita pierderii/furtului, se va completa o Declaratie pe proprie raspundere privind lipsa actului, demers care implica achitarea unei taxe consulare suplimentare de 45 de euro.
Anca, Vladimir si Miruna
danyce spune:
Ana si Ancade, merci tare mult pentru informatii. Trebuie sa ma misc repede, in cel mult o luna sa fiu la ambasada.
ancuta06 spune:
Anky, felicitari pentru baietelul vostru!!! As vrea si eu sa vin sa va vad, peste vreo 2 saptamani.
Danyce, pt cetatenie poti aplica dupa 3 ani de sedere in Olanda, daca sunteti casatoriti. Adica trebuie sa ai 3 ani incheiati de permis de rezidenta. Cei 3 ani nu se numara de la casatorie.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
Poze cu Martijn
danyce spune:
Ancuta, in primul rand vreau sa te intreb ce mai face Martijn. Sper ca e bine acum si totul e OK. In al doilea rand, vreau sa-ti spun ca stiu ceea ce tocmai ai spus despre cetatenie, insa problema mea e alta. Pasaportul meu expira in februarie 2006,iar permisul in ianuarie 2006 si nu prea cred ca obtin eu pasaportul olandez in timp asa scurt si tare cred ca raman descoperita, fara acte valide care sa imi ateste mie sederea aici si sa-mi permita deplasarea in strainatate. Stiu din surse sigure ca obtinerea pasaportului olandez poate dura pana la 1 an. In plus, daca as aplica acum mi s-ar face pasaportul olandez in baza documentelor actuale care au anumite numere/serii si nu ar corespunde cu datele documentelor pe care le-as solicita ulterior. Cam asa gandesc eu. Sper sa fi fost destul de explicita. Pupici si tie si lui Martijn,