Vorba desarta -Tacerea

Vorba desarta -Tacerea | Autor: dyana

Link direct la acest mesaj

Nu spune multimii cuvinte despre evlavie si buna vietuire. Nu pentru pizma zic, dar socotesc ca vei fi luat in ras de cei smintiti. Caci cel asemenea se bucura de cele asemenea. Iar astfel de cuvinte putini auzitori gasesc. Mai bine este dar a nu grai, decat ceea ce voieste Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor. (Antonie cel Mare)47

Sa ne aratam tacuti si fara stiinta in fata celorlalti caci abia atunci dovedim si dobandim cea mai multa cunostinta caci mintea nerisipindu-se in vorbe multe, distinge cu mai multa claritate tot ce observa si afla.

Alunga departe de tine duhul mult vorbitor caci in el sunt ascunse toate patimile cele rele: minciuna, indrazneala, gluma usuratica, rasul, calomnia, rautatea, vorba prosteasca si pe scurt vorbind, ceea ce s-a spus: ''Din multa vorbire nu va lipsi pacatul.'' (Pilde 10,19) Barbatul tacut este scaunul simtirii iar Domnul a spus ca vom da socoteala pentru orice cuvant desert. (Teodor al Edesei)

Tacerea intru cunostinta nu numai ca ne pazeste de vrajmasi, dar nici nu-i lasa sa se apropie.

De multe ori maica minciunii este fatarnicia caci unii spun ca fatarnicia nu este altceva decat planuirea si nascocirea minciunilor avand impletit juramantul. Cel ce pururea se teme de Domnul e strain de minciuna, avand ca judecator nemitarnic propria constiinta.

Prin trup omul este muritor. Dar prin minte si cuvant nemuritor. Tacand intelegi si dupa ce ai inteles graiesti. Caci in tacere naste mintea cuvantul. Si rostind cuvant de multumita lui Dumnezeu, iti lucrezi mantuirea. (Antonie cel Mare)47

Precum usile bailor, deschizandu-se necontenit, imping caldura dinauntru afara, asa si sufletul cand vrea sa vorbeasca multe, chiar daca le-ar spune toate bune, imprastie si slabeste puterea tinerii de minte prin poarta graitoare. Prin aceasta mintea uita sa spuna lucrurile care se cuvin la vreme potrivita si impartaseste de-a-valma oricui se nimereste o amestecatura de ganduri, nemaiavand nici pe Duhul Sfant, care sa-i pazeasca cugetarea ferita de naluciri. Caci lucrul bun scapa totdeauna vorbariei, fiind strain de orice valmasag si imaginatie. Buna este deci tacerea la vreme, ea nefiind decat mama gandurilor prea intelese. (Diadoh al Foticeii)47
http://www.filocalia.ro/

http://www.credo.ro/portal.php

Ideea mortii absolute stã la baza smintelii moderne.
Petre Tutea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

!

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">Ajutati-l pe Mihaita!

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Cuvantul care are inteles si este folositor sufletului este dar al lui Dumnezeu. Iar vorba cea desarta, care cauta sa masoare cerul si pamantul, marimea soarelui si departarea stelelor, este o nascocire a omului care se osteneste in desert. Caci cautand cele ce nu folosesc nimic, osteneste in zadar, ca si cum ar vrea sa scoata apa cu ciurul. (Antonie cel Mare)7
Tuturor relelor le premerge nestiinta; iar a doua dupa nestiinta e necredinta.7Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Alunga departe de tine duhul mult vorbitor caci in el sunt ascunse toate patimile cele rele: minciuna, indrazneala, gluma usuratica, rasul, calomnia, rautatea, vorba prosteasca si pe scurt vorbind, ceea ce s-a spus: ''Din multa vorbire nu va lipsi pacatul.'' (Pilde 10,19) Barbatul tacut este scaunul simtirii iar Domnul a spus ca vom da socoteala pentru orice cuvant desert. (Teodor al Edesei)

asta e pentru mine:)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Initial creeata de dyana

[u]
[b]Sa ne aratam tacuti si fara stiinta in fata celorlalti caci abia atunci dovedim si dobandim cea mai multa cunostinta caci mintea nerisipindu-se in vorbe multe, distinge cu mai multa claritate tot ce observa si afla
.

Petre Tutea

daca am face chiar asa....n-am avea niciodata de la cine invata( observa, afla....)

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

quote:
Originally posted by Sabina

quote:
Initial creeata de dyana

[u]
Sa ne aratam tacuti si fara stiinta in fata celorlalti caci abia atunci dovedim si dobandim cea mai multa cunostinta caci mintea nerisipindu-se in vorbe multe, distinge cu mai multa claritate tot ce observa si afla.

Petre Tutea

daca am face chiar asa....n-am avea niciodata de la cine invata( observa, afla....)

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Ai spus ca nu am mai avea ce observa , afla... Eu cel putin, cand observ ceva, respectiv aflu, de obicei tac.
Si toate citatele la mine se potrivesc, cand am zile in care vorbesc mai mult decat e cazul, glume, probleme serioase si mai stiu eu ce..., simt ca raman fara energie in mine si ca practic, prea multe nu am facut in acea zi.
Sunt multe de spus...
Tacerea din prostie e una, dar cand taci, activ fiind , cu mintea si cu toate simturile, la ce se intampla, e altceva.
Si cand dialogam cu cineva, inca nu am ajuns sa spun ca spun intotdeauna ce trebuie, cat trebuie si cand trebuie. Daca as reusi deja acest lucru, as fii mult mai linistita, fericita, de ce nu.

Va pup cu drag,

Petre Tutea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

"Sa ne aratam tacuti si fara stiinta in fata celorlalti caci abia atunci dovedim si dobandim cea mai multa cunostinta caci mintea nerisipindu-se in vorbe multe, distinge cu mai multa claritate tot ce observa si afla."

si eu cred ca si Sabina ca daca toti am face asa n-am avea ce invata ... si ca sa ma explic (si nu sa-mi scuz "prostioarele" spuse mai ales in legatura cu religia (si mai ales aici pe forum) ... deci daca nu mi-as fi cascat gura si spus cum am zis "prostioarele" nu as fi primit nici indrumari ... si vreau sa adaug ca la momentul cand le-am scos, credeam ca le-am gandit, analizat si ... totusi ...

cat despre " Nu spune multimii cuvinte despre evlavie si buna vietuire. Nu pentru pizma zic, dar socotesc ca vei fi luat in ras de cei smintiti. Caci cel asemenea se bucura de cele asemenea. Iar astfel de cuvinte putini auzitori gasesc. Mai bine este dar a nu grai, decat ceea ce voieste Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor. (Antonie cel Mare)47"

aici chiar nu stiu ce sa zic ... pai cum sa ajunga atunci "cei smintiti" sa fie asemenea cu ceilalti ... cine sa-i indrume? ... si aici nu vorbesc despre prozelitism

"Tacand intelegi si dupa ce ai inteles graiesti"

de acord ca trebuie sa reflectezi inainte de a vorbi, dar cum am mai spus daca tot n-ai inteles pe deplin, sau ai inteles gresit, nu trebuie sa intrebi? si mai ales sa ti se dea raspunsuri care te pot duce mai departe?

din pacate, cred ca voi debita si in continuare (probabil chiar acum, scriind aceste randuri )

Mergi la inceput

Fetelor, ma bucur ca scrieti, va respect , indiferent ce pareri aveti !!

In ceea ce ma priveste , sunt suta la suta de acord cu acest citat:

"Nu spune multimii cuvinte despre evlavie si buna vietuire. Nu pentru pizma zic, dar socotesc ca vei fi luat in ras de cei smintiti. Caci cel asemenea se bucura de cele asemenea. Iar astfel de cuvinte putini auzitori gasesc. Mai bine este dar a nu grai, decat ceea ce voieste Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor. (Antonie cel Mare)47"

De fapt sunt de acord cu toate citatele care le-am pus, altfel nu le puneam.
Indiferent daca imi fac simpatii sau antipatii, eu tin mai mult sa arat adevaratele mele pareri.

Diana

Petre Tutea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Dyana, eu nu vorbeam de mine, care chiar ca mai bine as tacea
daca cei mai intelepti dintre noi tin pt ei ceea ce stiu....noi cum sa aflam si sa observam?
Sa zicem ca oamenii care stiu multe sunt si f credinciosi...si vor sa respecte tocmai paragraful asta.Pai e nasol atunci...

Mergi la inceput

Eu cred in urmatorul lucru: sa vorbesc CAT TREBUIE, CAND TREBUIE , CE TREBUIE (si in acest mod invat pe altul ce stiu eu, si il invat ce trebuie).
Si facand acest lucru, devin in mod sigur un om muult mai tacut decat sunt acuma, cand vorbesc vrute si nevrute.
Dar nu e timpul pierdut.

Preotii nostri deosebiti, care i-am avut si inca ii mai avem, cum e Cleopa, Galeriu, si asa mai departe, au vorbit prin predicile lor, pe care eu le pretuiesc. Si atat.

Bunicii si parintii la fel, cuvinte de folos, si de fapt mai mult fapte si gesturi frumoase , asa am crescut.
Petre Tutea

Mergi la inceput