Spasmul hohotului de plans
In cazul in care cineva s-a confruntat cu o astfel de problema si im poate spune cum a rezolvat-o mi-ar fi de mare folos. Fetita mea de 1 an si 5 luni are aceasta problema care a aparut la varsta de 5 luni. Crizele s-au rarit insa nu au disparut iar in ultima perioada sunt destul de frecvente. Suntem disperati pentru ramane fara aer si se invineteste pentru o perioada de aproape un minut . Cauza crizelor nu poate fi pusa in seama alintului asa cum sugereaza cativa cunoscuti.
Orice sugestie din experienta dvs. ne-ar ajuta.
Multumim.
Raspunsuri
mitzura spune:
Sora mea facea asa ceva cand era mica. Eu eram cu patru ani mai mare decat ea si imi aduc aminte si acum cum plangea pana se invinetea, nu mai respira si maica-mea ii sufla in gura ca sa-si revina. Si asta des...Ei acum are 26 de ani si numai are nimic. De altfel "crizele" au incetat dupa doi ani, cam asa. Acum, de cand am si eu copil am mai citit despre spasmul hohotului de plans, aducandu-mi aminte de sora mea, si in toate cartile de pediatrie sau puericultura scrie ca este o manifestare nepericuloasa, in sensul ca trece cu timpul de la sine, fara sa fie nevoie de nici un tratament, iar in timpul crizelor copilul nu pateste nimic, si isi revine singur. Singurul pericol, este ca copilul poate deveni rasfatat, pentru ca parintii, din dorinta de a evita crizele, fac tot ce doreste acesta. Deci atentie, rasfatul nu e cauza crizelor de plans, ci efectul lor! Eu zic sa nu-ti faci probleme, ca vor trece cu timpul. ma gandesc ca poate ati cerut si parerea medicilor care ti-au spus cam la fel. sau?
mitzura cu bebe Tudor Codrin
szivarvany spune:
Si noi avem asa crize cu invineteli de pe la 4 luni, pe Giulia o apuca in momentul cand vede vreun conoscut sau necunoscut si i se pune pata. Chiar daca cunoaste persoana respectiva, de exemplu vine la noi dimineata si mai vine o data in aceeasi zi, pana ii aude vocea zbiara ca din gura de sarpe de omu` tre` sa plece sau sa taca, ea stand cu urechile tuguiate. La fel cand suntem in vizita, cum se uita lumea la ea, nu zic ca nu se poate pune mana pe ea ca are radar si senzori si de intentie si incepe scandalul. Cand mergem la cunoscuti, vizite repetate de cand a facut 2 saptamani de viata, sta la mine in brate si ma tine de mana, altfel e scandal. Pe strada, in carucior, sta incruntata si parca asteapta momentul ... isi revine doar acasa ...
eu sper doar ca pana la 18 ani sa-i treaca ...
Sugestii astept si eu !
Leoaicele Daria &
Giulia (2004 08 16)
"La vita e` una bataglia, la morte un`avventura"
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37099" target="_blank">Povestea-nasterii
mitzura spune:
A, am uitat...ce puteti voi face cand o apuca plansul asta este sa aveti grija sa nu cada sa se loveasca. Si inca ceva, o precizare, in cazul in care v-ati pus problema, spasmul hohotului de plans nu are nici o legatura cu epilepsia, este o manifestare absolut benigna, ce trece de la sine. Voi sa aveti nervi tari...
mitzura cu bebe Tudor Codrin
Mirunaa spune:
O sa vezi ca se vor rari din ce in ce pana la disparitie.Nu eu m-am confruntat cu asa ceva ci o prietena al carei baietel are aceeasi problema.La toti doctorii care a fost, toti i-au zis ca aceste crize vor dispare o data cu trecerea timpului.
Rabdare.Chiar asa doctorii la care ai fost ce ti-au zis?
Toate cele bune!
Otilia spune:
Am tradus eu un articol pe aceasta tema mai demult:
SINDROMUL HOHOTULUI DE PLĀNS
Definitie :
Sindromul hohotului de plāns nu este o criza de epilepsie.
Este o manifestare de colera, de furie, de durere sau de teama care ajunge pāna la lesin cu pierderea cunostintei, intotdeauna reversibila. Aceste simptome nu sunt deloc grave.
Trebuie ca parintii sa evita sa cada in capcana care consista in a nu interzice nimic copilului de frica sa nu faca « o criza ».
Sindromul hohotului de plāns este cauza cea mai frecventa de sincopa la copilul intre 5 luni si 3 ani.
4-5% dintre copii fac cel putin o data in viata sindromul hohotului de plāns !
Simptome :
Forma albastra (asfixica) reprezinta 60% din cazuri.
In urma unei suparari, copilul incepe sa plānga ; urla, tremura, respira din ce in ce mai greu.
Faza expiratoare, de cele mai multe ori silentioasa, se prelungeste din ce in ce mai mult, gura ramāne deschisa. Nici un sunet nu mai iese. Copilul se īnvineteste din ce in ce mai tare, cianoza se intensifica si apare apneea : acesta este « lesinul ».
Daca apneea se prelungeste, parintii asista la o sincopa asfixica insotita de pierderea cunostintei, hipotonie generalizata si revulsie oculara (darea peste cap a ochilor).
Aceasta seamana cu o convulsie. Copilul este ca si mort, inert, vānat si nu mai respira.
Dupa cāteva secunde copilul isi reia suflul si isi revine la cunostinta. Cāteodata, apneea dureaza mai mult si apar clonii. Trezirea survine totusi repede si fara nici un tratament.
Forma pala (ischemica) survine in 20% din cazuri.
Intotdeauna provocata de o frustrare, aceasta forma se caracterizeaza prin absenta tipetelor.
Sub efectul emotiei, copilul devine pal si pierde cunostinta. Este vorba aici de o sincopa provocata de oprirea inimii.
In alte 20% din cazuri ale sindromului hohotului de plāns, distinctia intre aceste doua forme nu este clara si derularea crizei este intermediara.
Evolutia :
Sindromul hohotului de plāns nu se mai observa dupa vārsta de 6-7 ani. Mai īnainte insa el antreneaza modificari relationale si educative importante care reprezinta toata gravitatea acestei afectiuni.
Este destul de frecvent ca evolutia sa fie agravata prin masuri intempestive : diagnostic gresit de epilepsie cu spitalizare abuziva si impregnarea de barbiturice de lunga durata, plasari diverse, sfaturi educative rau adaptate (sa se evite supararea copilului etc.).
De cele mai multe ori este vorba de copii hiperactivi, turbulenti, opozanti si nervosi. Exista o anxietate materna si familiala evidenta.
Sindromul hohotului de plāns este foarte spectaculos pentru parintii neinitiati. Acesta le provoaca un sentiment de super-protectie de care copilul profita excesiv. De teama declansarii acestor crize parintii nu mai īndraznesc sa le refuze nimic copilului care atunci se comporta ca un stapān tiranic.
Aceste spasme se produc dealtfel selectiv, numai atunci cānd un membru al familiei mai credul si īngaduitor este prezent !
Urmānd sfaturi adaptate, atitudinea parintilor poate face sa dispara crizele foarte rapid.
Diagnostice diferite : criza de epilepsie sau spasmofilie.
Caracterul īntotdeauna provocat, scurtimea pierderii cunostintei (cāteva minute maximum) si revenirea ei rapida sunt elementele fundamentale ale acestui diagnostic.
Bafta si nervi tari! 
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
anp spune:
Buna,
Si baietelul meu are aceeasi problema. Am observat ca toate crizele ii apar cand este foarte obosit si numai din frustrare (de ex, daca vrea sa apuce ceva cu manuta si nu il lasam). Noi ne-am speriat foarte tare si chiar i-am facut o electro-encefalograma (EEG), care a iesit normal, ceea ce ne-a confirmat ca este vorba de acest diagnostic (in engleza breath holding spells) si nu de altceva mai grav (epilepsie - Doamne fereste!!!). Tehnicianul care a facut EEG ne-a sugerat sa-i suflam in nas atunci cand incepe sa-si tina respiratia. Am facut asta de cateva ori si cred ca astfel tot de atatea ori am evitat crizele. Cand ii sufli aer in nas il fortezi sa inceapa sa respire.
Am citit ca aceste crize sunt mai frecvente la baieti. Daca dai o cautare pe google despre "breath holding spells" vei gasi o gramada de informatii.
A, baietelul meu are acum 11 luni jumate si a inceput sa aiba crizele de plans la fix 7 luni.
Si ca sa inchei, sa ne dea Dumnezeu rabdare si putere sa trecem peste crizele astea ale copiilor nostri, ca de multe ori ma gandesc ca daca sufeream cu inima muream de spaima atunci cand l-am vazut la prima criza...
Mai vorbim daca mai ai intrebari, ca eu acum am devenit experta in domeniu ;)
tanamaria spune:
Buna si multam pentru raspuns.
Intradevar este caz similar fiindca fetita mea face aceste crize numai cand este obosita si din frustrare asa cum zici si tu, din motive pe care nu le poti anticipa, fiind in alte situatii lucruri neimportante pentru ea. Ideea este ca si noi am mers La Encefalograma si rezultatul este ca au aparut unele modificari. De aia suntem ingrijorati . Am sperat sa dispara si cu asta totul ar fi OK. Din pacate lucrurile nu stau asa si face crize totusi. O sa aplic tehnica ta si sper sa aiba rezultate ca si la tine.
Merci inca odata.
quote:
Originally posted by anp
Buna,
Si baietelul meu are aceeasi problema. Am observat ca toate crizele ii apar cand este foarte obosit si numai din frustrare (de ex, daca vrea sa apuce ceva cu manuta si nu il lasam). Noi ne-am speriat foarte tare si chiar i-am facut o electro-encefalograma (EEG), care a iesit normal, ceea ce ne-a confirmat ca este vorba de acest diagnostic (in engleza breath holding spells) si nu de altceva mai grav (epilepsie - Doamne fereste!!!). Tehnicianul care a facut EEG ne-a sugerat sa-i suflam in nas atunci cand incepe sa-si tina respiratia. Am facut asta de cateva ori si cred ca astfel tot de atatea ori am evitat crizele. Cand ii sufli aer in nas il fortezi sa inceapa sa respire.
Am citit ca aceste crize sunt mai frecvente la baieti. Daca dai o cautare pe google despre "breath holding spells" vei gasi o gramada de informatii.
A, baietelul meu are acum 11 luni jumate si a inceput sa aiba crizele de plans la fix 7 luni.
Si ca sa inchei, sa ne dea Dumnezeu rabdare si putere sa trecem peste crizele astea ale copiilor nostri, ca de multe ori ma gandesc ca daca sufeream cu inima muream de spaima atunci cand l-am vazut la prima criza...
Mai vorbim daca mai ai intrebari, ca eu acum am devenit experta in domeniu ;)
try spune:
Doamne, acum am citit despre ce e vorba, desi am mai auzit de acest diagnistic, insa nu prea am stiut mai nimic legat de manifestari. Cred ca daca, prin absurd, i s-ar fi intamplat asta lui Alex pana acum as fi facut si eu o criza alaturi de el. E foarte nasol sa iti vezi bebelusul lesinat si vanat, fara semne vitale si sa nu stii nimic despre spasmul hohotului de plans.
Nici nu pot sa-mi inchipui ce-a fost in sufletul vostru cand v-ati vazut prima data bebelusii asa.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
anp spune:
Din cate am citit, crizele dispar pana pe la 5-6 ani, dar frecventa cea mai mare este la varsta de 1-2 ani, apoi incep sa se rareasca. Am citit si ca uneori apar din cauza unei anemii, asa ca indicat ar fi sa le dam mancaruri cat mai bogate in fier (desi i-am facut analizele si i-au iesit bune, incerc sa-i dau ou, verdeturi - brocoli, spanac etc.)
Altfel, eu incerc sa nu o mai lungesc noaptea prea mult si sa-l pun in pat cand da primele semne de oboseala, chiar daca adoarme uneori si dupa 2 ore (la el toate crizele au inceput seara, in general dupa 9pm).
Nu stiu cat costa o EEG in Romania (aici e scumpa, dar e acoperita de asigurare), dar poate ar fi indicat sa o repetati.
Ii doresc multa sanatate fetitei tale si va tin pumnii sa fie totul bine!
http://pg.photos.yahoo.com/ph/despina55414/album?.dir=344b&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
filofteia spune:
Nepotica mea in varsta de 5 ani facea astfel de crize...
In primul rand trebuie sa mergi la doctor... vei sta mult mai linistita dupa ce toate analizele ii vor fi iesit bine, iar doctorul iti va da cateva sfaturi despre cum sa te porti.
Nu te impacienta... ca nu este grav...
Astfel de crize au copii cu prea multa personalitate si involuntar isi tin respiratia pana lesina.
Sora mea cand vedea ca iar tinde sa faca o criza o scutura bine... sau striga la ea... sa nu lesine... dar asta dupa ce a fost la medic.
De ce insist cu medicul... pentru ca noi avem tendinta de a rasfata copilul si mai mult si a ceda la orice ... ca sa nu-l vedem lesinat...
Am vazut insa la sora mea ca dupa ce a fost de cateva ori la medic a reusit sa o refuze pe nepotica si apoi sa reactioneze cand a dat sa lesine iar... crizelele au fost din ce in ce mai rare si de vreun an chiar au lipsit...