am un SRL si 2 gravide printre angajati

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Cool, esti simpatic....rau de tot. Pai tu nu crezi ca cei de la Casa de pensii se uita pe declaratii si verfica daca ai si achitat??? Hai sa-ti dau exemplu, nu pe speta dar elocvent. Cand s-au mutat in sediul din Vitan, din Amzei, unde btw declaratiile erau tinute in saci pe hol si oricine le putea lua de acolo...ma rog, s-au pierdut unele declaratii. Bine, eu mereu le-am dus si pe discheta, dar cum-necum mi-au ratacit vreo 3 luni, nu legate, aiurea. Am fost chemati si am dus din nou dischete cu declaratiile de la lunile respective. Si nici acum nu aparem ca avand stagiu intr-una din luni, pe care nu stiu de ce nu au rezolvat-o. Si in instintarea primita acasa cu stagiul avut in primul an cand s-a introdus noul sistem, luna decembrie e lipsa la noi. Cei ce mi-au iesit la pensie o au lipsa, etc. Si asta in conditiile in care contributia este achitata. Asa ca nu cred ca daca doar declari si nu achiti ei sunt asa draguti sa iti mai dea si bani.



Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Aissa,
Daca yo sunt simpatic, tu esti draguta rau, rau:))
Nu eu ci textul de lege stipuleaza ca perioada pentru s-a DATORAT c.a.s. este considerata stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de indemnizatie si concediu pentru crestere copil.
Ceea ce spune Rozi se refera la stagiul de cotizare necesar pentru alte prestatii de asigurari sociale...
Cu stima,

P.S. Pentru un raspuns competent, va puteti adresa CNPAS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

E, daca tu crezi ca te poti duce la CNPAS sa spui asa: "eu in ultimele 10 luni am datorat la dvs o contributie in suma de...., dar n-am achitat-o ca nu scrie in lege, va rog respectuos sa-mi achitati CIC de acum incolo timp de 2 ani, cu stima si va multumesc" si sa primesti si un raspuns pertinent pe langa cel competent cred ca esti idealist. Cel putin. Sau visator. Sau nu stiu. Poate o fi o scapare, dar....nu cred ca te poti lega de ea.
Sau da-mi si mie adresa celui care nu a platit CAS si primeste CIC. Sa-i trimit o felicitare pentru intuitie si noroc!




Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Aissa,
Esti kiar nostima si-ti place sa te joci cu metaforele...
Eu vorbesc ce spune legea, nu fac literatura cu tine...
Daca vrei sa stapanesti foarte bine Legea nr 19/2000, sunt dispus sa te ajut. Sau daca ai prea multa demnitate, iti pot da un numar de telefon de la Casa Judeteana de Pensii, sa te convinga o persoana abilitata si competenta. (si asta sa te scutesc de drumul pana la CNPAS)

P.S. persoana care a pus intrebarea (mitub) va recomand sa va adresati Casei de pensii de care apartineti cu domiciliul si poate ne dati si noua raspunsul lor.
Cu...respect,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Subiectul a deviat si refuz sa te mai combat.
Ca sa fii linistit iti recunosc superioritatea. Probabil ca o stapanesti mai bine decat mine (legea 19), eu una recunosc ca nu ma omor cu studiul legilor, ce stiu aplic si aia e. Nu e nevoie sa am sau nu demnitate cand e sa cer ajutor. Acum insa am luat pauza de munca timpe de vreo 2 ani asa ca pana oi reincepe munca promit sa aprofundez chestiile importante.
Dar in continuare nu pricep ce vrei sa spui, adica tu zici ca daca nu platesc dar DATOREZ contributie se considera stagiu? Acum chiar intreb fara urma de ironie, chiar m-ai facut sa stau pe ganduri. Nu imi spune ce intelegi tu ca scrie in lege. Spune daca stii un caz in care s-a procedat asa.




Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

aissa este o mare deosebire intre "a datora" si "a achita" o datorie. In speta in lege nu poate sa fie prevazut cel putin teoretic un enunt de genul cei care nu au achitat decat doar pentru cazurile in care subiectul care datoreaza este acelasi cu subiectul care si plateste. Mai explicit exista doua cazuri(posibilitati):
1. Cel clasic in care o persoana este asigurata in virtutea unei forme acceptate de lege ca fiind implicita (contract de munca, somaj, detentie, servicii militare, detasari in strainatate (oficiale) si asa mai departe) situatii in care exista asigurare sociala unele fiind contributive altele necontrbutive. Cele contributive sunt cele standard si se numesc cotizatii. Generarea prin efectul legii a obligativitatii de a plati o contributie rezida din legea asigurarilor sociale exact cum situatiile necontributive rezida din aceeasi lege. Bun deci avem situatia contributiva sa zicem ca efect al unui contract de munca. Trebuie platit scrie in lege. De aici apare obligatia de plata. Cine art trebui sa plateasca? O parte asiguratul o parte angajatorul. Bun am lamurit ca cinva este asigurat daca exista un contract si in urma acestuia (contractului) in baza unei legi apare o doua obligatii de plata din partea a doi suportatori. Cum se plateste? Raspuns plateste doar angajatorul prin virament bancar (in principiu) din:
a. surse proprii ca si obligatie a sa in calitate de angajator de forta de munca
b. prin stopaj la sursa - deci din salariul angajatului in cauza.

Ce se intampla daca desi este retinuta suma(-mele) acestea nu sunt ach itate desi reprezinta obligatii asumate?
Raspuns: In mod normal ar trebui sa fie un caz penal cu exceptiile de rigoare. In mod practic sunt debite penalizabile fata de platitor(angajator)
In acest caz se poate spune ca angajatul caruia i s-a retinut asigurarea nu mai este asigurat?
NU, in acest caz asiguratul are drepturile de asigurare prevazute de legea asigurarilor sociale deoarece neplata cotizatiilor nu cade in culpa sa ci a angajatorului fiind o relatie directa de decontare de obligatii intre angajator si casa de asigurari.
Exista exceptii? Nu exista exceptii prevazute de lege. Singurele situatii admise sunt cele in care legea prevede validitatea unui contract de munca dar care pe o perioada determinata prevazuta de asmenea prin lege nu este fructufucata de venituri si deci implicit nu este generatoare de obligatii (ex. concediul fara salar).
In cazul neplatii cotizatiilor conform exemplului de mai sus poate fi un asigurat prejudiciat in drepturile sale banesti de despagubire?
Da pentru cazul indemnizatie de maternitate va incasa aprox. 1/3 din asigurare corespunzatoare sumei cotizate din surse proprii (cotizatia lui ca si asigurat) chiar daca angajatorul nu a achitat deloc cotizatiile.



Sper sa fi ajutat cu aceste informatii.

Va doresc o zi linistita tuturor.


Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Si eu sper, pentru ca eu una nu aveam dubii, dar cool s-a incapatanat sa ma convinga ca nu e asa. Sau cel putin asta am inteles eu ca vrea sa spuna. Poate nu am fost clara, si eu consider ca e subinteles faptul ca ce datorezi trebuie sa si achiti. Dar daca citesti ultimul mesaj al lui cool, se ofera sa ma ajute sa aprofundez Legea 19, daca nu am prea multa demnitate. ("Daca vrei sa stapanesti foarte bine Legea nr 19/2000, sunt dispus sa te ajut. Sau daca ai prea multa demnitate, iti pot da un numar de telefon de la Casa Judeteana de Pensii, sa te convinga o persoana abilitata si competenta. (si asta sa te scutesc de drumul pana la CNPAS)")




Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Doar daca ai datorat si nu ai platit ca angajator CAS , beneficiezi de CIC.
Cazuri concrete sunt "n" tocmai de aia iti puteam da un nr de tlf de la casa de pensii

Mergi la inceput