cazul tulburator al gemenelor siameze
dragi prieteni,
desi e un caz mediatizat, pur si simplu nu pot sta deoparte, cred in puterea comunitatii desprecopii de a sari in ajutorul acestor copii si al parintilor lor.
cand prietena mea, Patricia, stabilita in Canada, mi-a povestit tragedia prin care trec nepotelele ei, fetitele fratelui ei, am simtit o durere acuta intarita de neputinta de a face ceva...
parintii acestor fetitze nascute lipite in zona capului, deosebit de frumoase si cu o mare dorinta de a trai, sunt niste oameni extraordinari
de o modestie iesita din comun, le-a fost mult timp jena sa apeleze la marinimia oamenilor.cu o credinta puternica in Dumnezeu au sperat si spera ca micutele au o sansa.
operatia de separare pe langa riscurile implicite costa o avere...
povestea lor o gasiti pe www.clujeanul.ro.
e ceva ce te face sa-ti doresti cu tot sufletul sa ajuti.
din pacate conturile de acolo nu sunt corecte, am reusit sa le obtin pe cele corecte.
nu stiu, cuvintele mi se par sarace, doi copii ar putea trai daca noi toti le-am acorda o sansa.
haideti sa facem din nou un efort de suflet.desi nu li s-au dat sanse la nastere fetele au 14 luni si iubesc viata.trebuie sa le ajutam sa si-o traiasca
Romania – BRD Cluj
pe numele DOGARU ALIN
cont lei: RO77BRDE130SV25464841300
cont valuta: RO54BRDE130SV25465301300
cristiana si gagalicea Theodora Alexia(1 anisor si 8 luni)
http://photos.yahoo.com/thea_alexia
Raspunsuri
roxana1974 spune:
Ei asteapta cu speranta ajutor din partea Romaniei...
Personal, impreuna cu cativa colegi de serviciu, am facut un mic efort financiar.
Sper din toata inima ca romanii vor dona si ca vor reusi!
"Fiecare pasare, pe limba ei piere..."
adrianangi spune:
Puteti citi articolul la adresa: http://www.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/trebuie-sa-traiasca/5094/14/
Singura lor sansa,judecind la rece, este ca acest caz sa fie mediatizat in afara! In Romania nu vor putea stringe acesti bani...
Poate reusesc fetele care locuiesc in afara tarii sa traduca articolul, pe scurt, si sa-l trimita unor televiziuni, agentii de presa din Germania, Franta, Anglia.
Nu vor reusi decit cu o mediatizare puternica in afara, asa incit cazul sa fie preluat/sponsorizat de companie care sa aiba interesul sa-si faca imagine.
"Clujeanul", 15 martie 2005
TREBUIE SÃ TRÃIASCÃ!
de Elena NICOLAE
CLUJEANUL prezintã, în premierã pentru România, un caz cutremurãtor, tratat pânã în prezent ca o "ºtire externã": Tatiana ºi Anastasia, fetiþele clujenilor Claudia ºi Alin Dogaru, s-au nãscut unite în zona capului.
Intervenþia chirurgicalã necesarã separãrii celor douã copile costã 2 milioane de dolari. CLUJEANUL ºi celelalte ziare din reþeaua MediaPRO, alãturi de Pro TV ºi agenþia Mediafax, fac un apel comun pentru strângerea de fonduri necesare operaþiei.
Tatiana ºi Anastasia au venit pe lume în 13 ianuarie 2004. Nimeni nu poate sã spunã care dintre ele a fost prima, întrucât cele douã fetiþe sunt... un tot, fiind lipite în zona capului.
Deºi ºtiau acest lucru de când gemenele aveau 19 sãptãmâni, pãrinþii lor nu s-au gândit nici o clipã la sã renunþe la sarcinã. Din motive religioase, din motive umane, cert e cã aºa le-a spus sufletul.
Mai întâi au sperat cã aparatele medicale mint. Când naºterea a confirmat cã aveau dreptate, au început sã creadã, tot mai tare, cã fetele vor putea fi separate printr-o intervenþie chirurgicalã. Acum sunt la un pas de împlinirea acestui vis, doar cã mai au nevoie de un... miracol: operaþia costã minim 2 milioane de dolari, bani pe care cei doi n-ar putea sã-i agoniseascã nici în zece vieþi.
De aceea, CLUJEANUL ºi celelalte sãptãmânale din reþeaua de ziare locale a Media Pro, IEªEANUL, BIHOREANUL ºi BÃNÃÞEANUL, face un apel naþional în sprijinul familiei Dogaru. Pentru doi oameni, 2 milioane de dolari este o sumã imposibil de strâns. Dar când vorbim de o þarã, lucrurile se schimbã.
Cine sunt soþii Dogaru ºi de ce meritã fiicele lor Tatiana ºi Anastasia ajutorul nostru, al tuturor, indiferent dacã suntem directori de bãnci, autoritãþi publice sau ºomeri, aflaþi din rândurile care urmeazã.
De la Cluj la Lungro
Alin Dogaru a absolvit, în 1998, Institutul Greco-Catolic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca. Licenþa a susþinut-o, însã, în 2000, pentru cã din '95 pânã în '98 a avut privilegiul sã studieze la Colegiul "Pio Romeno" din Roma. Tot în 2000 s-a cãsãtorit cu Claudia (pe care o cunoºtea din '93) ºi a fost hirotonit, primind parohia Gârbãu (o comunã de la marginea judeþului - spre Zalãu).
Nu a stat însã mult acolo, pentru cã, în toamna lui 2001, episcopul Ercole Lupinacci, de la Episcopia din Lungro (Italia), i-a cerut Episcopului Florentin Crihãlmeanu, de la Eparhia Greco-Catolicã de Cluj-Gherla, un preot pentru una din parohiile sale de italo-albanezi.
"M-au ales pe mine ºi am fost mai mult decât fericit sã accept, pentru cã o asemenea propunere însemna un gest de apreciere", mãrturiseºte pãrintele. Astfel, familia Dogaru, adicã Alin, Claudia ºi fiica lor Maria - care abia împlinise un an -, s-a mutat în Italia.
O mare bucurie
În primãvara anului 2003, Alin ºi Claudia au trãit o mare bucurie aflând cã urmeazã sã li se nascã un copil. "Soþia mea pierduse douã sarcini dupã ce a nãscut-o pe Maria, aºa cã am fost foarte fericiþi", spune pãrintele.
La primul ecograf, pe care Claudia l-a fãcut în sãptãmâna a noua, cei doi au aflat cã aºteaptã, de fapt, gemeni. "Medicul ne-a spus, chiar de-atunci, cã sunt foarte apropiaþi. Dar n-a putut sã ne spunã dacã sunt lipiþi", rememoreazã Alin.
A fost, însã, suficient ca soþii Dogaru sã înceapã sã-ºi facã gânduri. "Exact în acea perioadã cumpãrasem o carte despre viaþa intrauterinã, pentru una din lucrãrile mele. Iar Claudia, rãsfoind cartea, a deschis exact la capitolul despre gemeni monozigoþi, unde se vorbea despre diviziunea neterminatã... A avut o strângere de inimã", mãrturiseºte Alin.
Au preferat sã nu se gândeascã deloc la aceastã variantã. În august au venit sã-ºi petreacã vacanþa în România, iar în septembrie, când s-au întors în Italia, s-au dus din nou la ecograf.
Speranþe
"Era 19 septembrie, iar sarcina era în sãptãmâna a 19-a. Era cert cã fetiþele sunt lipite în zona cranianã, iar ginecologul ne-a fãcut o programare pe 2 octombrie, la un specialist din Bologna", spune preotul. Specialistul le-a spus cã fetiþele sunt dezvoltate absolut normal ºi le-a dat informaþii mai exacte despre zona în care erau unite.
Existau douã variante: sã pãstreze sarcina sau sã opteze pentru un avort. Familia Dogaru nu s-a gândit nici o secundã la cea de-a doua variantã. "Dacã eºti credincios, ºtii cã orice copil conceput este sã se nascã. Unii înþeleg greºit, dar copilul nu este un drept al pãrintelui, ci un dar", explicã tatãl.
Oricum, tot ceea ce ºtiau despre fetiþele lor erau datele furnizate de aparate. Iar acestea, spune Alin, se puteau înºela. În plus, pe 13 octombrie au aflat, odatã cu întreaga planetã, cã doi siamezi egipteni uniþi în zona capului au fost separaþi cu succes în SUA. Iar speranþa a renãscut în sufletele lor.
Soþii Dogaru au sperat pânã în ultima clipã cã totul nu e decât o greºealã. De aceea nici nu au cãutat, pânã în momentul naºterii celor douã fetiþe, informaþii despre siamezi. κi mai îngãduiau un rãgaz, spunându-ºi cã vremea grijilor tot avea sã vinã, dacã aºa voia Dumnezeu.
Naºterea
În decembrie, Claudia a fost programatã la o radiografie cu rezonanþã magneticã. "Medicii au observat cã gemenele au vase de sânge comune, ceea ce însemna cã nu puteau fi operate imediat dupã naºtere", povesteºte Alin.
Claudia a fost internatã în sãptãmâna a 33-a de sarcinã. "Am dus-o la spital în 9 ianuarie, iar fetiþele s-au nãscut, prin cezarianã, în 13 ianuarie, la ora 19.40. Când a ieºit soþia din operaþie, la 20.30, mi-a spus cã medicii nu i-au arãtat gemenele. ªi pe mine de-abia m-au lãsat sã le vãd, pe la ora 23, dupã o grãmadã de aprobãri", spune tatãl.
Ce-a simþit când le-a vãzut? "Ceea ce simte orice tatã când îºi vede prima datã copilul: bucurie ºi grijã", mãrturiseºte Alin.
Având în vedere cã la naºtere a fãcut o infecþie care nu i-a dat voie sã coboare din pat, Claudia ºi-a vãzut fetele de-abia pe 18 ianuarie, când soþul sãu a organizat, la spital, ceremonia de botez, "cu toatã rânduiala".
Naº a fost un coleg ºi prieten de-al preotului Dogaru, Horaþiu Cipleu, diacon la Eparhia Romano-Catolicã de Cluj Gherla, care în acel moment se afla la studii în Roma. Uneia dintre fetiþe i-au pus numele Anastasia (Învierea - în greacã), iar celeilalte, Tatiana (Regina zânelor).
Acomodarea
Dupã douã sãptãmâni de terapie intensivã, gemenele au fost externate: respirau ºi mâncau singure, ca orice copil normal. Ca sã rãmânã, totuºi, aproape de spital (parohia pãrintelui Dogaru fiind la aproximativ 500 de kilometri de Roma), episcopul Ercole Lupinacci i-a înlesnit Claudiei internarea la Casa Familialã "Bethania" (pentru mamele cu copii care au nevoie de asistenþã specialã). Acolo au stat douã luni, timp în care Claudia ºi Alin, care petrecea împreunã cu ele patru zile pe sãptãmânã, s-au obiºnuit cu nevoile speciale ale siamezelor.
"Aveam o strângere de inimã, sã nu se întoarcã ºi sã-ºi facã rãu una alteia; sau sã nu cadã din pãtuþ... Când erau foarte mici le întoarceam o datã la trei ore, sã nu cumva sã se sufoce. Am avut o micã problemã ºi cu hainele, pentru cã nu erau bune decât cele mai largi la gât, care se pot îmbrãca pe la picioare. În plus, nu putem sã le facem baie ca unor copii normali, aºa cã ne-am învãþat sã le spãlãm doar cu buretele", explicã tatãl.
Nãdejdea de peste Ocean
În timp ce soþii Dogaru aºteptau un rãspuns din partea medicilor de la Roma, sora lui Alin, Patricia, stabilitã în Statele Unite, a gãsit adresa de e-mail a medicului Kenneth E. Salyer, care îi operase cu succes, în 2003, pe cei doi siamezi egipteni, ºi i-a trimis un mesaj la care a primit rãspuns chiar a doua zi. "Medicul era de acord sã analizeze cazul lor ºi ne-a transmis sã-i trimitem radiografiile fetiþelor", povesteºte Alin.
I-au scris în aprilie ºi, dupã o lunã, au primit un rãspuns în care doctorul îi spunea cã, dupã ce s-a consultat cu toþi membrii echipei sale, a ajuns la concluzia cã separarea este posibilã, dar cã trebuie sã le evalueze personal pe gemene.
Acelaºi mail l-a trimis ºi directoarei de la World Craniofacial Fundation (WCF), Sue Blackwood, solicitând ajutor în numele celor doi români. WCF s-a angajat sã-i ajute, ghidându-i în privinþa actelor necesare ºi oferindu-le transport ºi cazare gratuitã în SUA.
Pe 19 octombrie 2004, Claudia, Tatiana ºi Anastasia urcau într-un avion cu destinaþia Dallas.
Verdict: separare
În SUA, fetiþele au fost supuse unor minuþioase analize. În final, medicii au "votat" pentru separare, mai ales cã, în lipsa intervenþiei, ºansele de supravieþuire ale gemenelor ar fi nule. Procedura costã, însã, 2 milioane de dolari, iar soþii Dogaru nu au, momentan, decât promisiuni, deºi au apelat atât la statul italian, cât ºi la cel român.
"Italienii au promis cã ne ajutã, fiind un caz special. Dar cu românii nu am reuºit nimic. Am scris Guvernului, vara trecutã, dar m-au sfãtuit sã mã adresez Ministerului Sãnãtãþii. Ei m-au trimis la Direcþia Judeþeanã de Sãnãtate Cluj, de unde mi s-a spus cã nu are nici un rost sã depun un dosar dacã membrii comisiei nu le pot vedea cu ochii lor pe gemene", povesteºte Alin.
A încercat sã le aducã în România, dar TAROM nu a vrut sã sponsorizeze nici mãcar un loc în avion, sã le poatã trasporta pe fetiþe în condiþii decente. "American Airlines a putut face acest lucru, pentru cãlãtoria în SUA", mãrturiseºte pãrintele.
Nu se simte amãrãciune în glasul sãu. Pentru cã ºtie cã fiecare om trebuie sã-ºi poarte crucea. Dar s-ar bucura sã gãseascã mai multã solidaritate ºi îngãduinþã. Nu pentru el, ci pentru cele douã micuþe care nu ºtiu cã ar putea sã se priveascã în ochi, sau sã se sãrute pe obraji...
Campanie de strângere de fonduri
Cei care doresc sa-i ajute pe sotii Dogaru o pot face donand bani in conturile cu numerele 25464841300 (in lei) si 25465301300 (in valuta), deschise la Banca Romana de Dezvoltare, care sunt deschise pe numele Iustina Alb, bunica siamezelor.
http://adriana.freewebspace.com/photo.html
lorelei_19 spune:
E cutremurtor! bietele fetitze, sunt pur si simplu superbe!
daca cineva ar traduce articolele, le-ash trimite peste tot pe aici.
loredanaiascu spune:
Acest caz mi-a amintit de cazul din Germania de anul trecut. Poate ati vazut si voi la Tv, cazul siamezelor din Germania (Teea si Tabeea ) a fost foarte mult mediatizat pe RTL la emisiunea STERN TV. Si ele au fost lipite la cap, au fost operate undeva in State dar din pacate Tabeea a murit in timpul operatie, organismul a cedat. Operatia a durat foarte mult, cateva zile.
Crap de ciuda ca nu imi aduc deloc aminte exact unde in State au fost operate si nici nu am idee unde as putea sa ma interesez. Poate fetele din State ne pot ajuta trimitand email-uri pe la clinici. Nu stiu de ce, dar am impresia ca cele doua siameze au fost operate gratuit, sigur nu stiu nimik. Am sa dau acum o cautare pe google si poate gasesc ceva.
Oricum cu durere in suflet ma gandesc ca cele 2 milioane de doalri , daca ar trebui platite nu se vor strange niciodata.
loredanaiascu spune:
Am gasit ... fetitele au fost operate la clinica din Baltimore de catre echipa de chirurgi Johns Hopkins University sub conducerea neurochirurgului Benjamin Carson.
Aici gasiti saitul Universitatii : http://www.jhu.edu/
alma_boja spune:
Articol aparut in cotidianul ¨20 minute¨ (Barcelona), 23 martie 2005:
¨Olga y Daria Kolacz, dos hermanas siamesas polacas, ayer a su llegada al aeropuerto de Varsovia, la capital polaca, ya separadas.
Las niñas estaban unidas por el abdomen, la pelvis, los gluteos y la espina dorsal. Fueron separadas con éxito en una operación llevada a cabo por cirujanos saudíes en enero, aunque el alta médica que les ha permitido volver a casa junto con su madre y la médico que las operó no llegó hasta ayer. La intervención quirúrgica fue subvencionada por el príncipe Abdullah bin Abdul Aziz de Arabia Saudí.¨
www.20minute.es
¨Olga si Daria Kolacz, doua surori siameze poloneze au ajuns ieri in capitala poloneza, deja separate.
Fetitele au fost unite prin abdomen, pelvis, (gluteos = in dictionar deschidere superioara a laringelui), si coloana. Au fost separate cu success intr-o operatie dusa la capat de chirurgi sauditi in ianuarie, dar iesirea din spital ce le-a permis intoarcerea acasa impreuna cu mama si medicul care le-a operat a fost posibila ieri (22 martie 2005).
Interventia chirurgicala a fost subventionata de principele Abdullah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite.¨
Nu stiu cat poate ajuta dar cu multa munca de convingere , cu traducerile de rigoare , imagini ale micutelor si povestea lor sper , cred , ca se pot misca multe suflete daca exista credinta si nu in ultimul rand bunavointa .
Se ocupa cineva de traducerea articolului in engleza ?
Eu nu pot dar odata tradus il pot traduce in araba si incerc sa il trimit mai departe in emirate .( o varianta scurtata insa suficient de cuprinzatoare)
mai mult nu stiu ce sa spun ...
dumnezeu cu noi .
adeu,
Mariana Georgescu
carrie spune:
incerc sa fac rost de articolul tradus...
vreau sa va intreb daca aveti posibilitatea sa obtineti donatii de la firme, v-as putea trimite un model de scrisoare de solicitare.
va multumim ca sunteti alaturi de aceste suflete care au nevoie de tot suportul
cristiana si gagalicea Theodora Alexia(1 anisor si 8 luni)
http://photos.yahoo.com/thea_alexia
alma_boja spune:
inainte de orice imi cer scuze pentru greseala monstruoasa ce am comis in traducere (probabil ca "nu se vede" dar ma "apasa"): gluteo reprezinta de fapt zona fesiera: SCUZE!!!
Carrie, sunt constienta ca este dificil, dar vreau sa cred ca pot face ceva in momentul in care am la dispozitie orice material ce poate fi prezentat, inclusiv copii dupa documente oficiale. Trimite-mi model de scrisoare de solicitare (nu conteaza in ce limba).
Sper sa se depaseasca sentimentul impotentei si oamenii sa reactioneze ajutand, indiferent de suma mare sau mica ce implica acest caz, asta pentru ca observ o oarecare rezerva din partea semenilor nostri care intra, citesc, probabil se sperie si se retrag.
Oameni buni, cu vointa si credinta nimic nu este imposibil numai ca este nevoie de unitate, pentru ca sunt putini cei ce isi pot rezolva problemele singuri, suntem dependenti unii de altii.
adeu,
Mariana
carrie spune:
The hope of separation
European family is in Dallas for help with conjoined twins
10:37 PM CST on Wednesday, February 16, 2005
By LAURA BEIL / The Dallas Morning News
Claudia Dogaru settled into her sofa on Oct. 12, 2003, for the evening news, twisting herself around to find a comfortable nest for her pregnant belly. Midway through the broadcast, an artist's sketch from across the Atlantic lit up her television screen in southern Italy. Claudia froze.
A surgical team in Dallas had separated twin toddlers born joined at the head. Both boys were doing extraordinarily well. Claudia shouted to her husband in the next room. It was a sign, she told him. Perhaps everything would be all right after all.
Less than a month earlier, five doctors had huddled around a snowy ultrasound of her twins. The specialists murmured to themselves before announcing their opinion: The girls' heads were definitely fused. As Claudia would learn at the birth of Anastasia and Tatiana, the crown of one baby's head attached just behind her sister's right ear.
TOM FOX / DMN
Conjoined Romanian twin girls Anastasia (left) and Tatiana Dogaru play with their 4-year-old sister, Maria, and mother, Claudia, in their hotel suite.
Last October, nine months after they were born, Claudia and the twins stepped off a plane in Dallas, drawn by the same promise that brought conjoined twins Ahmed and Mohamed Ibrahim from Egypt. Here the girls and their mother have quietly lived, undergoing tests, getting physical therapy, waiting for answers.
But unlike the boys, being joined at the head is not the girls' only medical complication. It may not even be their biggest obstacle to separate lives.
Anastasia needs her sister to live. Though the larger and spunkier of the two, she has only small vestiges of kidneys. Surgeons not only have to figure out whether blood vessels inside the girls' heads can be safely cut apart, but whether Anastasia's body can survive alone.
Her parents may be forced to confront a heartbreaking question: Is the prospect of the twins' future so dismal that it's worth risking separation, even if it costs Anastasia her life? For now, that's too painful a place for a mother and father to linger. When they try to speak of it, words catch in their throats.
Met at church
Claudia and Alin Dogaru met in church, as teenagers in their native Romania. She was shy and bright. He was gentle and thoughtful, an occasional basketball player who stood above almost everyone in the congregation. Claudia had attended Mass since her youth. Alin would later enroll in the seminary, and become ordained in the Byzantine rite, which allows married priests. She became a nurse while studying chemistry and physics. Four years ago, they had their first child, a daughter, named Maria.
His bishop transferred the family to Italy in 2002, to help supply the country's shortage of Catholic priests. Since Maria's birth, the couple had been trying to have other children. Claudia suffered two miscarriages before she became pregnant with the twins. When she saw the first ultrasound six weeks into her pregnancy, she was shocked that the embryos overlapped. Are they joined? she asked the doctor. Probably not, he assured her. That was too rare. They are just close. She never stopped worrying.
Also Online
World Craniofacial Foundation
(Official site)
Special Report: Egyptian Twins
Finally, on Sept. 20, 2003, the doctor's own gnawing concern led him to gather colleagues in front of more sophisticated imaging equipment. Alin held Claudia's hand as they got the diagnosis that had long terrified them. Leaving the hospital, Claudia almost fainted.
She spent her final weeks of pregnancy in Rome, where the girls were born by Caesarean Jan. 13, 2004, six weeks premature. Alin was home with Maria, six hours away. Alone at the delivery, Claudia kept asking about her babies. No one would answer. "I think they didn't know what to say," she said.
By the time Alin arrived, Claudia had contracted an infection that would leave her bedridden for five days. As soon as he checked on his wife, he went to see his babies. "They were beautiful," he said. "They were so delicate."
When Claudia's infection finally subsided, she was allowed to see her twins. As Alin wheeled her to the intensive care unit, anxiety gripped her stomach. Would she be afraid of them? Was it unnatural for a mother to fear her babies? She saw tiny hands and feet intertwined in tubing and wires. She looked at the position of their heads, almost at right angles, and wondered whether they had been cramped in her womb. She was not scared.
Complications
Doctors soon learned that conjoinment was not the girls only problem. Tatiana had a dangerous constriction in her aorta (something cardiac surgeons at Medical City Children's hospital have already repaired). And Anastasia's diapers were practically dry, a sign that her kidneys were not working. Tatiana urinates for them both, cleansing Anastasia's blood through the circulatory system they share. In fact, Anastasia would probably have died before or shortly after birth, were she not connected to her sister.
TOM FOX / DMN
Anastasia Dogaru
To see them, now 13 months old, no one would guess that Anastasia is in fact more at risk from any separation. She is the stronger and more rambunctious of the two, standing on her head, pushing up on her tiptoes, and – flop! – a summersault that flips her sister with her. Anastasia is happiest when someone holds the tinier Tatiana up, and lets Anastasia walk. She is heftier because, for most of their lives, she has done the bulk of the eating for she and her sister.
Tatiana is the quieter, more patient. She doesn't seem to mind that she spends much of her life getting dragged around by Anastasia. The girls are quick to smile, to play, to love anyone who happens to get caught in their orbit.
Sought help
The Dogarus had told few people that their babies would be born conjoined. After they took the girls home, even family members told the devoutly Catholic couple they should have had an abortion.
TOM FOX / DMN
Tatiana Dogaru
After the birth, Alin and Claudia consulted with Italian neurosurgeons about separating the girls. Such surgery, they thought, could surely be done in Europe, where they had insurance. But Italian surgeons would not attempt it. So Alin's sister, who lives in Canada, sent a desperate email to the World Craniofacial Foundation in Dallas. "I would appreciate if you could consider helping, as we heard you have expertise in the field," the note said in part.
The foundation sponsors Ahmed and Mohamed, providing their daily needs and coordinating medical care. The organization's founder, Dr. Kenneth Salyer, phoned colleagues in Italy to discuss whether the girls could be separated. "With the data we had, we couldn't make the decision," he said. So the foundation flew Claudia and girls here in October. Alin and Maria arrived only last month, but must soon return to Europe.
Alin and Claudia are prepared to care for their daughters, for a lifetime if necessary, but for now they are intent on separation. "From the beginning, we said there is no life like this," he said.
Claudia looks at the girls, winding around one another on the living room floor. "It will not be possible for them to walk," she says.
Kidney risks
Doctors in Dallas have warned that Anastasia may be too little for a transplant, and perhaps even for the dialysis that could sustain her until she is big enough for a new kidney. But Alin and Claudia have hope that something can be done for her. They are her parents; it is impossible for them to think otherwise.
The key question right now is how much risk separation would pose to Anastasia, Dr. Salyer said. "If the odds don't look good, we won't separate them," Dr. Salyer said.
Even if kidney specialists determine that Anastasia might go on to survive the operation, the neurosurgical team must devise a strategy to safely divide the girls' heads. For Ahmed and Mohamed, this involved a year of planning, with the neurosurgeons meeting weekly in their offices at Children's Medical Center Dallas. The final operation involved a team of more than 50 medical specialists, and even a custom-made $100,000 operating table.
TOM FOX / DMN
Doctors will determine whether Anastasia (right) can survive a separation operation from her twin sister, Tatiana.
A team from Neurosurgeons for Children, the pediatric practice that separated Ahmed and Mohamed, has just begun to consider Anastasia and Tatiana. During the next few weeks, members will examine images and three-dimensional reconstructions of the girls' heads, each of which offers clues to what would await surgeons inside the skull. Ahmed and Mohamed's connection was a thicket of relatively symmetrical veins. Initial exams suggest the girls' may not share as extensive a network of vessels, but the configuration is lopsided.
Surgeons can't yet say what this might mean for separation. And the girls will still face other, standard but grave, risks including bleeding, brain damage and infection.
Dr. Salyer hopes to know in the next month or two whether the girls can be separated. "This family deserves an answer," he said. The hospital ethics committees will also have to consider the case. Doctors don't just want to know if separation is something they could do, they want to know if it something they ought to do.
Still, Claudia and Alin may ultimately face choices no parent should ever have to make. That Anastasia and Tatiana were born together was the family's medical tragedy. For Anastasia's sake, it was also their blessing.
E-mail lbeil@dallasnews.com
Egyptian twins may go home this year
Anastasia and Tatiana Dogaru are the second pair of twins joined at the head who have come to Dallas seeking surgery. Ahmed and Mohamed Ibrahim arrived in June 2002 and were separated the following summer.
Now 3 years old, the boys remain here undergoing physical therapy and skull reconstruction. Doctors predict the boys will be able to return home to Egypt this summer or fall.
Few surgeons have experience with these cases, so families often seek out those specialists who do. Conjoined twins are among the rarest of birth defects, appearing only once in 75,000 to 100,000 pregnancies. Most are either aborted or stillborn. Twins joined at the head are the most uncommon, occurring in one pregnancy out of 1 million to 2 million.
In the Ibrahim twins' case, doctors, nurses and other medical specialists have not charged for their time, and neither have medical equipment makers. Even still, the surgery for the boys would not have been possible without significant public generosity.
Children's Medical Center Dallas, where the separation took place, is a nonprofit hospital that could not absorb the cost of the surgery as a charity case. Public donations, through a fund at the World Craniofacial Foundation, made up the difference.
The financial details for any surgery performed on the Dogaru twins have not yet been worked out.
To learn more about both sets of twins or the foundation, visit the organization’s web site at www.worldcf.org.
cristiana si gagalicea Theodora Alexia(1 anisor si 8 luni)
http://photos.yahoo.com/thea_alexia