Din Republica Moldova cine mai e? (4)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

Neatza

Lilia, Vio hai sa-ti povestesc cum a fost la noi la nunta si cum am procedat si noi la randul nostru cand am fost nashi, ca sa evitam toata tavatura cu daruri etc etc. N-am stiut cat vor pune nashii (si era decizia lor cat vor pune)si pentru ca sa impacam si varza si capra, ca deh, erau guri care vroiau musai dar pe colaci si dezbracatul miresii traditzional (intrerup fraza pentru comentariu)
Comment: nu ca nu mi-ar place obiceiurile, dar deseori acestea degenereaza in "ïîêàçóőà" sorry nu gasesc un cuvant mai potrivit.
continuarea gandului transhat: (si nu erau nashii cei care isi doreau asta!), am convenit ca nashii isi cumpara ce vor ei pe colaci si de ce suma vor ei si la dezbracatul meu (ceea ce ar fi trebuit sa ia nashii) sa-mi iau eu ce vreau, mai putzin batic si oglinda, astea mi le-a luat nasha. Deci per total, cadourile au fost formale si fiecare s-a ales cu ce-a vrut si gura lumii era multzumita .

Acum despre lactate :
Iaurtul e preparat din lapte de vac#259; (de oaie, de bivolita sau de capra) si adaos de cheag (fermentzi lactici???) or Laptele batut e lapte prins, fermentat (stiu ca bunica-mea punea o lingura de smantana la prins). Eu asa stiu, poate fetele au alte informatzii.

Sa ne-auzim numai de bine!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42234" target="_blank">Mihaita al lui Felis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

Vio, despre nuntzile in Ro. La cate nuntzi am fost (si am fost a 6 nuntzi in Bucuresti si la 1 in Piatra) n-am stiut niciodata cat pune nashu si nici cat pun parintzii si nici cat pun invitatzii. dar de regula se da cam cat costa tacamul x 2 de persoana. Noi avem alt principiu, daca ne-am simtzit foarte bine la nunta faza cu tacamulx2 de persoana nu mai e valabila si sotzul meu devine darnic . De obicei banii se dau in plic cand pleci de la nunta. In momentul in care pleci, te apropii de miri, le urezi ce ai de urat, le dai plicul si asta-i tot. Noi mereu mergem la nuntzi cu invitatzia dupa noi, in cazul in care nu gasim plic pe masa, dar de obicei gasesti plicul la locul unde stai, punem banii in plicul cu invitatzie si astfel shtiu de la cine sunt banii. La alte nuntzi (in cazul in care mirii sunt prieteni apropiatzi) mai intrebam, daca vor bani sau ceva in casa. Cat despre dezbracatul miresii...la toate nuntzile la care am fost s-a rezumat la batic si atat.

Vio, cred ca gasesthi mai multe detalii la sectziunea cu nuntzi pe DC.

davina si scuze ca am uitat sa te salut in postul anterior.

Sclipici si lipici la pupici

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42234" target="_blank">Mihaita al lui Felis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Violetik spune:

Cu nuntile m-ati lamurit....iar cu laptele batut tot nu...la noi ce produs echivalent avem? ca nu prea am vazut prin magazine scriind lapte batut.Oare e acel kefir al nostru? sau poate bio-life? sau poate bifidoc?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Cristina, exact asta ce spui tu despre iaurt si lapta am gasit si eu in dex pe net( cred ca am consultat aceeasi sursa).
Dar ca sa nu o incurc prea tare pe Violeta mie mi s-a parut ca e cam acelasi lucru, diferenta ar fi ca iaurtul contine o substanta pentru fermentare iar laptele batut se fermenteaza singur... dar hai ca ne-am intins prea mult la subiectul acesta....
despre nunti, sunt perfect de acord cu tine....

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Violeta, eu sincer nu prea stiu cum e la gust bifidoc sau biolife, dar vezi si tu care e mai aproape de laptele batut de la tara, adica simplu, niste lapte pus la inacrit( cu smintina mai repede, fara mai incet)
Chefir as zice eu, dar cum nu stiu ce sunt celelalte... ma abtin

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

Fetelor, va salut pe toate si vin si eu cu o intrebare: pt romani se cere viza pt Republica Moldova? Sau cum merge treaba la granita? Sotul meu are pasaport romanesc dar cu domiciuliul in Franta. Care sunt conditiile sa poti sa treci linistit? Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

quote:
Originally posted by nadine2004

Fetelor, va salut pe toate si vin si eu cu o intrebare: pt romani se cere viza pt Republica Moldova? Sau cum merge treaba la granita? Sotul meu are pasaport romanesc dar cu domiciuliul in Franta. Care sunt conditiile sa poti sa treci linistit? Va multumesc!



Salut nadine!

Noi mergem in MD cu pasoapoarte romanesti. Nu e nevoie de viza. Dar teoretic (si prin legislatie) trebuie sa ai 250 Euro de persoana cash (asta pentru minim 5 zile, apoi in functie de cate zile stai se adauga inca cate 50 euro pe zi de persoana). Nu ne-au cerut niciodata sa aratam banii, dar am auzit ca uneori cer. Nu shtiu daca e nevoie de asigurarea de sanatate (cea facuta in Ro pentru calatorii in strainatate e in jur de 250 mii lei de persoana). Cetatzenii Francezi au nevoie de viza. Eu zic ca cel mai bine e sa sunati la consulatul MD (din Franta sau din Ro) si sa intrebati, ei trebuie sa stie cu siguranta. Ma uit si eu pe site-ul consulatului si daca gasesc ceva revin.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42234" target="_blank">Mihaita al lui Felis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

quote:
Originally posted by LiliaToma

Cristina, exact asta ce spui tu despre iaurt si lapta am gasit si eu in dex pe net( cred ca am consultat aceeasi sursa).
Dar ca sa nu o incurc prea tare pe Violeta mie mi s-a parut ca e cam acelasi lucru, diferenta ar fi ca iaurtul contine o substanta pentru fermentare iar laptele batut se fermenteaza singur... dar hai ca ne-am intins prea mult la subiectul acesta....
despre nunti, sunt perfect de acord cu tine....

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)



Lilia, cred ca da, plus ce mai stiam, da am vrut sa ma dau rotunda !
Cam asta-i diferenta la iaurt e folosit cheag.
Din Dex:
1.Cheag - Ferment extras din sucul gastric al rumegătoarelor tinere, care are proprietatea de a închega cazeina din lapte; chimozină, lactoferment.
2.Cazeina: Substanță proteică aflată în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor.
3. Chefir (alias kefir): Produs lactat dietetic preparat din lapte integral sau smântânit, acidulat cu un ferment vegetal

Cheagul e folosit si la cascavaluri. Chefirul s-ar parea ca e un fel de lapte batut pentru ca fermentul folosit e de origine vegetala . Vio, cat despre produsele bifidus bacterii - acestea au bacterii care ajuta digestia, deci pot avea si cheag si pot fi si fara cheag, parerea mea...oricum laptele batut sau iaurtul nu neaparat au treaba cu bifidocul.

Vio, dar voi la scoala nu aveti materii de genu asta? ca am vazut ca faci industrie alimentara.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42234" target="_blank">Mihaita al lui Felis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

De citeva ori cind am fost in Moldova pe sotul meu l-au intrebat la vama de bani si chiar l-au pus sa arate: minim 300 euro( sau echivalentul lor) au cerut. Asa ca noi avem de fiecare data ptr orice eventualitate.....Eu nu cred ca ei se uita unde ai domiciliul, plus ca daca are pasaport romanesc ei nu considera adresa din Franta domiciliu ci resedinta....domiciliul ramane Romania... asa mi-au spus chiar azi la notariat de domiciliu....de aia ma dau asa desteapta.. sper ca nu gresesc ei...

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

insistenta cum sunt revin la iaurt si lapte batut.
1. exista iurt pasteurizat si nu tzin minte sa fi vazut lapte batut pasteurizat
2. pe cand Sandica era mica citisem intr-o carte ca nu e bine sa le dai bb-ilor lapte batut si e bine iaurt (sau invers...sorry a trecut ceva vreme de-atunci)
3. Caucaziienii pe vremuri faceau lapte batutu aruncand in strada laptele pus intrun burduf si toti trecatorii loveau cu piciorul burduful cu lapte (a fost candva intrebare la "Śòî? Ăäć? Êîăäà?").

Astea fiind scrise ...tind sa cred ca laptele batut fermenteaza natural si e facut din lapte proaspat, pe cand iaurtul - cu ajutorul fermentzilor exteriori si poate fi facut din lapte pasteurizat (adica adus aproape la temperatura de ferbere). Dar astazi cred ca ccc cam toate se fac cu cheag.

Gata!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42234" target="_blank">Mihaita al lui Felis

Mergi la inceput