Dinti negri la radacina!

Matei, fiul meu in varsta de 1 an si 8 luni are de pe la 8 luni pete negre pe dintisori, dar care nu sunt carii. Am fost cu el la medici stomatologi care mi-au spus tot felul de cauze, ba de la suzeta, pe care nu o foloseste decat seara pana adoarme, ba de la sucul de morcovi, ca cica beta-carotenul din morcovi in contact cu aerul se innegreste si se depune pe dinti?! Nu mai stiu nici eu ce sa fac. E asa de dulce si cu dintisorii aia negri.
Oricum medicii mi-au spus ca atunci cand va pricepe si va sti sa stea pe scaun cuminte, il vor putea curata pe dinti, ca un detartraj obisnuit.Dar pana atunci? Daca afecteaza mugurii dintilor definitivi? Oare care ar fi cauza?
Mentionez ca il spal pe dinti de 2 ori pe zi cu pasta de dinti fluorizata( el nu ia fluor) si de cand avem obiceiul asta sanatos s-au mai dus putin depunerile negre.
Va rog sfaturi! Multumesc!
ROMANA&MATEI(04.07.2003) si bb din burtica( 14 sapt.)
Raspunsuri

bidiloi spune:
De ce nu ii administrezi zimafluor? E cu bataie lunga ptr. dentitia definitiva, dar merita! Auzisem ca mai nou in Romania, medicii pediatri au inceput sa recomande parintilor floururarea dintisorilor la copii- exista un articol pe care un membru al acestui forum-Lidia-deschidea un subiect pe aceasta tema!(ea este dr. stomatolog)Tu faci ce vrei desigur-dar ,de ce nu ceri parerea si altui dr. stomatolog?Fetita mea are 3 ani si inca foloseste biberonul sa bea lapte- dar nu are probleme din aceasta cauza cu dintisorii!Mai tatoneaza si alti medici pe care-i cunosti si incearca sa afli mai multe raspunsuri!!!Daca are o carenta de fluor?!...Bafta multa si sanatate!

simi spune:
Draga Romana
petele de pe dintisorii bebelusului tau se datoreaza
compozitiei salivei. Are un pic mai mult fier in saliva, dar nu e ceva anormal.Aceste pete se numesc "linie mezenterica"(nu stiu daca am tradus bine) si se indeparteaza cu un polisaj de dinti nu cu detartraj. Oricum, la virsta lui nici polisaj nu se face.
Nu fac rau dintilor permanenti, cum ti-au spus si dentistii ,nu sunt carii,sunt pete. Nu-ti face probleme, singurul dezavantaj e estetic si nimic mai mult. Probabil cind se face bebe mai mare(2-3 ani) e bine sa te duci cu el la dentist si sa-i faca un polishing (cu un mic cauciuc ce se invirte pe dintisori si cu un pic de pasta, sa-i curete- ca cu periuta si pasta de dinti nu prea merge sa-i cureti tu)
Iar sfatul cu fluorul e foarte bun. Te pup si sanatate !

lidiadanaila spune:
Romana, intr-adevar, depunerile de pe dintisorii fiului tau, sunt de cauza locala...adica ori saliva-i de vina, ori ceva din alimentatie sau apa in combinatie cu saliva. Zymafluorul nu ajuta in astfel de cazuri, el este bun pentru combaterea cariei dentare. Imi pare rau pentru Matei , dar trebuie sa mai astepte cu perijul.Multumesc SIMONA, si ...nu prea am timp sa raspund mereu la intrebari legate de dintisori.

caarra spune:
Nu demult am urmarit o emisiune tv in care era invitat un medic stomatolog iar o mamica a sunat si a pus fix intrebarea asta iar raspunsul dr. a fost ca in general petele negre se datoreaza administrarii in exces a Fe. Nu stiu daca ai luat Fe in timpul sarcinii(daca nu,inseamna ca nu e valabil raspunsul medicului respectiv in cazul tau) sau daca i-ai dat lui Matei(daca i se administreaza peste nevoie exista riscul sa se pateze dintii definitivi).
Deci,asta am auzit,asta spun ,nu stiu daca e asa sau nu! Despre curatare,dr. a zis ca nu e nici o problema,petele se indeparteaza relativ usor. pt.toata fam.si ai grija de burtica!

romana_74 spune:
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Fetele din Canada... cand v-am citit mi-au dat lacrimile ca mi-e tare dor de prietenii nostri de familie car sunt in Canada si au plecat de numai o luna, deci rana e proaspata! Va multumesc!
CAARRA, nu i-am dat lui Matei fier, de fapt de cand s-a nascut eu nu i-am facut nici o analiza de sange ca e bine si ii merge bine, creste normal, mananca bine si complex, iar in cursul sarcinii am luat fe la indicatia medicului, adica 10 zile!
In legatura cu atat de mult controversatul fluor, am consultat mai multi medici stomatologi si nu ii voi da deloc fluor!
ROMANA&MATEI(04.07.2003) si bb din burtica( 14 sapt.)