O singura biserica ? (2)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by catagheIrina draga mea, te rog sa ma crezi ca nu am nimic cu tine personal si imi esti draga, insa nu ma pot opri sa comentez ceea ce spui. Ia stai si gandeste-te un pic, in biserica ortodoxa de ce se canta colide de Craciun sau pricesnele minunate, oare ne mantuiesc autorii muzicii sau ai versurilor? Nu este acelasi scopul, si anume de a ne apropia sufletul de Dumnezeu? Sau pentru tine este valabil strict numai ceea ce e exprimat in cuvinte? Atunci de ce nu se recita cantarile bisericesti ortodoxe?
Cat despre afirmatia ca Christos e primul fundamentalist si intolerant din lume, ma mira nespus ca tocmai tu poti compara vorbele rostite de Fiul Domnului cu cele rostite de oameni. Sint convinsa ca daca eu vin acuma si iti spun ca afirmatiile BOR cum ca catolicii fac prozelitism uita de faptul ca Christos a fost cel dintai care a facut prozelitism, se schimba problema. Nu stiu daca sesizezi paralelismul, sper ca da.To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Cata,stiu ca nu ai nimic personal cu mine,asa cum nici eu nu am cu nimeni.E doar o discutie ,ne exprimam fiecare punctul de vedere,in mod deschis si civilizat.In Biserica ortodoxa se canta la fiecare Sf. Liturghie,nu numai pricesne si colinde,ci raspunsurile date de crediciosi preotului sunt cantate,axioanele sunt cantate,etc..Numai ca se canta doar din voce,nu se folosesc instrumente care ar putea distrage atentia de la cantare,care e in acelasi timp si rugaciune.Muzica clasica inalta sufletul,dar nu ii face neaparat pe toti sa se gandeasca la Dumnezeu,ca nu toti sunt credinciosi.
Referitor la Cristos,ma ierti ca te contrazic un pic,dar El nu a facut prozeliti.Ba chiar cand invatatura Lui li s-a parut oamenilor greu de primit,si cand toti L-au parasit,ce a spus El Apostolilor?Va rog,macar voi nu ma parasiti?Nu,ci i-a intrebat"Dar voi nu vreti sa va duceti?"
In ceea ce priveste prozelitismul,nu stiu ca BO sa fi acuzat vreodata pe catolici de asta,dar a acuzat sigur pe NP.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Citeste te rog Sfanta Scriptura si ai sa vezi ca primul fundamentalist si intolerant din lume este Hristos!Ce ne spune El:"Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata!NIMENI NU VINE LA TATAL DECAT PRIN MINE!!!!"Na,ca picara dintr-o data caile musulmanilor,budistilor,etc..Mei,ce intolernta,auzi,numai crestinismul sustine ca detine Adevarul...

cuvintele astea mi-au amintit de o emisiune tv (nu ma intrebati care si de cine -desi stiu ca e important de unde ai sursa) unde spuneau cam asa:
ca dintre religii islamismul seamana cel mai mult cu crestinismul, ca musulmanii cred: ca Iisus s-a nascut din fecioara Maria, ca Iisus e Mesia , ca s-a inaltat la cer, ca traieste si ca veni la ziua de apoi.

si tot acolo mai spuneau ca Biblia nu spune ca vei fi mantuit pentru ca esti crestin ci pentru ca crezi in Iisus si il recunosti ca Mantuitor

deci asa e cum spui tu ca El ne spune
"Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata!NIMENI NU VINE LA TATAL DECAT PRIN MINE!!!!"

dar daca am inteles eu bine asta nu exclude musulmanii

nu vreau discutii aprinse, stiu ca nu vreti sa discutati alte religii, dar la asta m-a dus gandul cand am citit randurile de mai sus si sa nu mai spun cat m-a socat alegerea cuvintelor, chiar daca inteleg ce ai vrut sa spui cu ele, alegerea mi s-a parut nepotriva ...nu ca am citit eu Biblia sau ca sunt cunoscatoare, dar daca Iisus vrea sa ne invete ceva apai e toleranta si modestie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

quote:
Originally posted by Adela99
cuvintele astea mi-au amintit de o emisiune tv (nu ma intrebati care si de cine -desi stiu ca e important de unde ai sursa) unde spuneau cam asa:
ca dintre religii islamismul seamana cel mai mult cu crestinismul, ca musulmanii cred: ca Iisus s-a nascut din fecioara Maria, ca Iisus e Mesia , ca s-a inaltat la cer, ca traieste si ca veni la ziua de apoi.
si tot acolo mai spuneau ca Biblia nu spune ca vei fi mantuit pentru ca esti crestin ci pentru ca crezi in Iisus si il recunosti ca Mantuitor

Adela, dar musulmanii il considera pe Isus profet, la fel ca Mohamed si altii, nimic mai mult, deci, din punctul nostru de vedere, nu cred in Isus. Este o diferenta fundamentala.
Altfel, nu sunt de acord cu Irina, nu numai crestinismul considera ca detine Adevarul, toate religiile considera asta.

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

quote:
Din ziua intemeierii Bisericii,in anul 33 d.Hr. si pana in anul 44 d.Hr.,cand a fost scrisa prima Evanghelie,Biserica s-a condus prin Trditia orala,care mai tarziu va fi consemnata si in scris. Biserica a ales cartile insuflate de Duhul Sfant si a stabilit canonul Scripturii,asa cum o avem azi.Scriptura,asa cum o avem noi acum,nu exista la primii crestini...
...De aceea am spus ca intai a fost Traditia,care cuprinde invataurile transmise de Hristos si Apostoli prin viu grai,si pe urma a aparut Scriptura.Traditia nu s-a cladit pe Biblie,Traditia a existat inaintea Bibliei.

Traditia orala cuprindea numai invataturile transmise de Isus si Apostoli sau avea si elemente din traditiile precrestine specifice fiecarui popor? Sau, daca nu, ce a avut de ales Biserica? Cum s-a stabilit ce a fost insuflat de Duhul Sfant si ce nu?
Nu vreau sa te sacai, dar chiar nu stiu.

Mergi la inceput

Draga Adela,musulmanii nu cred ca Iisus este si Om,si Dumnezeu,nu cred ca El a fost rastignit pentru pacat,ca a murit(in mod real) si ca a inviat,nu cred in Duhul Sfant,considera ca a te inchina Sfintei Treimi inseamna politeism.Ei considera ca Iisus a fost un simplu Profet,ca Scriptura adevarata nu mai exista si ceea ce avem noi acum e o minciuna crestina.Nu-ti spun mai multe,ti-as da un link pe net ca sa te lamuresti ce cred musulmanii despre crestini(e in romana),dar nu vreau sa pacatuiesc indemnandu-te sa citesti carti pagane,ca sa te smintesti.
Referitor la ce zice Biblia,tin sa iti reamintesc ca ucenicii lui Hristos au fost numiti crestini(asta s-a intamplat pentru prima oara in Antiohia,vezi Faptele Apostolilor).Deci,cine este ucenicul lui Hristos,cine crede ca El este Fiul lui Dumnezeu si crede ca el a murit pe cruce pentru pacate,a inviat,s-a inaltat la Cer,sta de-a dreapta Tatalui,ca va veni din nou sa judece vii si mortii,cine se impartaseste cu Trupul si Sangele lui Hristos,etc.,acela este crestin.Cine crede in Allah,este musulman,cine crede in Buda este Budist,etc.,iar ucenicii lui Hristos sunt crestini.Musulmanii nu Il recunosc pe Hristos ca Mantuitor al lor,ei considera ca n-au nevoie de mantuire,fiindca nu cred in pacatul stramosesc,in existenta diavolului,s.a.m.d..
Eu stiu ca tu esti o draguta si vrei ca toti sa fie mantuiti,si eu imi doresc asta,dar nu e suficient.Daca noi,care suntem crestini,cine stie daca ne vom mantui,ca suntem asa pacatosi si nu facem nimic bun,avem nadejde doar la mila lui Dumnezeu,ce putem spune despre altii care nici macar nu Il recunosc pe Hristos ca fiind Dumnezeu si hulesc pe Duhul Sfant?Dar poate se vor intoarce si ei la Hristos,ce stim noi?Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Draga Elena,eu nu stiu din ce denominatiune faci parte,dar cunosc in mod sigur ca viziunea ortodoxa si cea (neo)protestanta asupra Maicii Domnului sunt complet diferite.Cei din urma nu o considera pe Maica Domnului pururea fecioara,ci o cred o simpla femeie care,dupa ce L-a nascut pe Hristos,a avut relatii cu Iosif si a nascut si alti copii.Ei nu considera ca ea se roaga pentru noi in cer,si nici ca ea are vreo putere prin rugaciunile ei.Cu o cantare nu se face primavara,daca pot sa zic asa.

Irina, te rog mult, nu mai face afirmatii fara sa fi sigura despre ce vorbesti ! asadar, iti repet, Maica Domnului NU este considerata "o simpla femeie", ci este Mama Mantuitorului, venerata si considerata Cea mai binecuvantata dintre femei !!!

quote:
Vezi,nici macar inte NP nu exista o unitate de credinta,cum sa mai speram la unire??

Cooorect, exista pareri diferite, insa asta NU ne impiedica sa ne consideram frati in credinta si sa ne rugam impreuna !

quote:
Elena,nici eu nu intentionez sa te conving in vreun fel,doar Dumnezeu,prin Duhul Sfant,poate schimba inimi,eu nu am aceasta putere.Tot ce am facut pana acum a fost sa prezint punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe referitor la aceasta problema ,si nu tin ca altii sa fie de acord cu el,ar fi absurd sa sper sau sa pretind asa ceva.

okay, am inteles acum, aveam impresia ca vrei sa ma convingi ca sunt o "ratacita de turma"

quote:
Tu personal poate crezi ca toate caile sunt bune,daca te inchini Lui Hristos,dar eu personal am auzit NP spunand ca ortodocsii sunt idolatri,ca se inchina la lemne(icoanele) si la oase de morti(sfintele moaste),ca fac spiritism(cultul Maicii Domnului si al Sfintilor),ca fac ritualuri vodoo(Proscomidia si Sf. Liturghie),ETC.,ETC..Ei cer ortodocsilor sa vina la Hristos(!!!),de parca in Biserica Ortodoxa nu este Hristos,nu se predica de Hristos,de jertfa Lui,de rascumpararea din moarte si pacat,de Inviere,etc.,sau parca noi ,ortodocsii n-am auzit de Scriptura si n-am mai citit din ea pana la aparitia NP.

Este intr-adevar trist daca tu ai auzit asa ceva, dar eu cred ca sunt cazuri izolate, de pilda eu n-am auzit in predicile pastorilor din biserica protestanta nici un fel de instigare impotriva credinciosilor ortodocsi si catolici, ci intotdeauna s-au referit la ei ca la frati in credinta !!

she_wolf
quote:
Credeti ca toleranta fata de alte religii provine dintr-o credinta mai slaba in religia ta?

Nu neaparat

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by she_wolf

Altfel, nu sunt de acord cu Irina, nu numai crestinismul considera ca detine Adevarul, toate religiile considera asta.Claudia si Cristi (16.12.2002)[/quote]Draga Claudia,spre deosebire de alte religii crestinismul considera Adevarul ca fiind o Persoana,cu care omul relationeaza.Acea Persoana este Hristos,Om deplin si Dumnezeu deplin.Noi nu consideram adevarul o notiune buna pentru discutie ,ci o Persoana vie,reala,care iubeste omul,care doreste o relatie personala cu fiecare om in parte,relatie care sa duca la restaurarea omului.In crestinism exista intimitate intre om si Dumnezeu,Dumnezeu a coborat pe pamant si a luat chip de Om ,ca noi Sa-L putem cunoaste indeaproape,sa ne putem uni cu El si sa ne transformam dupa chipul Sau,sa ne recapatam asemanarea cu El,pe care am pierdut-o prin pacat.Noi,ca si crestini,nu detinem Adevarul,ci suntem in relatie cu El si incercam Sa-L iubim cu toata inima,cu tot cugetul si cu toata puterea noastra.Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Originally posted by Adela99
Biblia nu spune ca vei fi mantuit pentru ca esti crestin ci pentru ca crezi in Iisus si il recunosti ca Mantuitor

nu vreau discutii aprinse, stiu ca nu vreti sa discutati alte religii, dar la asta m-a dus gandul cand am citit randurile de mai sus si sa nu mai spun cat m-a socat alegerea cuvintelor, chiar daca inteleg ce ai vrut sa spui cu ele, alegerea mi s-a parut nepotriva ...nu ca am citit eu Biblia sau ca sunt cunoscatoare, dar daca Iisus vrea sa ne invete ceva apai e toleranta si modestie

Interesanta abordarea ta !
Pentru a face lumina in zona, citatul la care se tot face referire este urmatorul:

5 „Doamne", I-a zis Toma, nu stim unde Te duci; cum putem sa stim calea intr-acolo?"
6 Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata . Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.

Pentru curiosi si exegeti , citatul este din Ioan 14.5-6

Dupa cum se vede, este un raspuns la o problema a Apostolilor, a celor care il urmeaza pe Hristos.

Dupa umila mea parere, eu nu am caderea sa-mi dau cu presupusul cine se va mantui si cine nu..... stiti, in ciuda tuturor stradaniilor mele, nu vad sa scrie undeva ca musulmanii, budistii zen sau hindusii nu vor ajunge la Mantuire... asa ca eu am sa-L las pe Tatal sa se ocupe de aceste „detalii tehnice”.
Si sunt sigur ca stie mai bine ca mine ce sa faca cu fiecare din noi, catolic sau ortodox, protestant sau baptist....sau simplu om ce respira pe Pamant !

Dar sa revin la subjectul aista super dezbatut – mei fetelor, sa stiti ca o sa fie pana la urma mai multe postari decat la „Jocul cu filme” !!!

Deci, fete frumoase,
este minunat ce spuneti voi pe aici dar parca prea puneti sufletul in aceasta dezbatere.

Doriti reunificarea Bisericilor ? Atunci de ce vorbiti despre deosebiri ? Cautati asemanarile si veti fi cu un pas mai aproape de unificare......

Stiti, ma gandesc ca este la fel ca in Viata, ca in Iubire: cand doi tineri se iubesc, si doresc sa fie impreuna, ei niciodata nu se gandesc la defectele celuilalt, sau la deosebirile care pot sa fie prin zona.....

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

quote:
Draga Claudia,spre deosebire de alte religii crestinismul considera Adevarul ca fiind o Persoana,cu care omul relationeaza.

Scuze, nu mi-am dat seama ca la asta te refereai cand ai spus Adevarul.
quote:
In crestinism exista intimitate intre om si Dumnezeu,Dumnezeu a coborat pe pamant si a luat chip de Om ,ca noi Sa-L putem cunoaste indeaproape,sa ne putem uni cu El si sa ne transformam dupa chipul Sau,sa ne recapatam asemanarea cu El,pe care am pierdut-o prin pacat.Noi,ca si crestini,nu detinem Adevarul,ci suntem in relatie cu El si incercam Sa-L iubim cu toata inima,cu tot cugetul si cu toata puterea noastra.

Poate imi raspunzi si in legatura cu Traditia, pls.
quote:
Originally posted by DARAEL
Doriti reunificarea Bisericilor ? Atunci de ce vorbiti despre deosebiri ? Cautati asemanarile si veti fi cu un pas mai aproape de unificare......

Pai, am cautat si cautam inca si asemanarile care sunt mult mai multe (si mai importante, dupa mine), ca altfel nici nu s-ar fi putut vorbi despre vreo unificare.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by she_wolf
Traditia orala cuprindea numai invataturile transmise de Isus si Apostoli sau avea si elemente din traditiile precrestine specifice fiecarui popor? Sau, daca nu, ce a avut de ales Biserica? Cum s-a stabilit ce a fost insuflat de Duhul Sfant si ce nu?
Nu vreau sa te sacai, dar chiar nu stiu.Claudia si Cristi (16.12.2002)
[/quote]Traditia cuprinde invatatura transmisa de Hristos Apostolilor,invatatura care s-a consolidat prin canoanele Apostolice,prin canoanele Sfintelor Sinoade ecumenice,ale celor locale,prin cartile simbolice,prin marturisirile de credinta ale Sfintilor Parinti. "In primele secole crestine circulau diferite scrieri atribuite Apostolilor sau altor autori. Unele dintre acele scrieri nu au fost acceptate de Biserica. Pe de alta parte, multe din cartile actuale ale Noului Testament erau puse la indoiala. La inceput, canonul Noului Testament nu constituia o problema serioasa. A Infiinta o noua biserica, în afara partasiei cu alte biserici era considerat un pacat cu mult mai grav decat a afirma ca o epistola a lui Clement este are aceeasi autoritate cu epistola lui Iacov. Biserica vie a lui Hristos era considerata o realitate mai importanta decat canonul Noului Testament.
Invataturile Bisericii se transmiteau la început prin traditia orala primita de la Apostoli. Papias, care a trait între anii 70 si 155 dupa Hristos, a scris, Daca ma intalnesc cu cineva care i-a urmat pe Apostoli, am grija sa-I întreb ce invataturi dadeau ei. Ce spunea Andrei, Petru sau Filip? Ce spuneau Toma, Iacov, Ioan, Matei, sau alti ucenici ai Domnului? Ce spunea Aristion sau presbiterul Ioan, ucenici ai lui Hristos? Nu cred ca am castigat atat de mult din carti, cat din marturisirile vii ale celor care înca traiesc. (Eusebiu, Istoria bisericii).Aceste marturii ale ucenicilor lui Iisus, ale urmasilor lor si ale urmasilor urmasilor lor au devenit Traditia vie a Bisericii. Canonul Noului Testament nu a fost stabilit decat mai tarziu.Un fragment din secolul al doilea face o enumerare a scrierilor care circulau în biserica, si enumara evangheliile lui Marcu, Luca si Matei. Alte carti sunt de asemenea mentionate, dar Evrei, Iacov, 1 si 2 Petru sunt omise. Sunt enumerate carti care nu au fost pastrate în canon, cum ar fi de exemplu Apocalipsa lui Petru. Marele istoric crestin Eusebiu dedica un spatiu amplu dezbaterii cu privire la valoarea si autoritatea diferitelor carti. El afirma ca Iacov, Iuda, 2 si 3 Ioan si Apocalipsa sunt carti disputate. Sinodul din Laodicea, de la mijlocul secolului al patrulea, enumera toate cartile Vechiului si Noului Testament, cu exceptia Apocalipsei. Atanasius face la anul 267 o lista a tuturor cartilor existente astazi în canon, lista confirmata ulterior si de Augustin (354 - 430) si de Episcopul Inocent (Episcop între 401 si 413). In secolul al cincilea, canonul devine complet stabil.Intrebarea este, cum a fost stabilit canonul Noului Testament? Biserica a stabilit canonul Noului Testament in functie si in conformitate cu Traditia ei. Analizand veridicitatea unei carti, pentru a stabili daca poate face parte din canon, episcopii s-au întrebat: "Corespunde aceasta carte invataturilor pe care Biserica le-a tinut si transmis de-a lungul anilor?" Au fost carti care erau imbibate de gnosticism, o erezie pe care Biserica a respins-o. Ca urmare, aceste carti au fost respinse. Biserica nu a respins gnosticismul din cauza Noului Testament – acesta nu exista pe vremea acelei erezii. Biserica a respins gnosticismul pentru ca nu corespundea Traditiei – invatatura si practica vie a Bisericii. Ulterior, anumite carti au fost respinse din acelasi motiv."
Amanunte vezi la ://www.odaia.go.ro/traditia_si_biblia.htmlIrina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput