O singura biserica ? (2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Elena a scris:
Mie mi se pare foarte trist si lipsit de toleranta sa cataloghezi zeci de milioane de oameni ca fiind eretici, asa cum am auzit deseori....numai aici in Germania sunt cateva milioane de protestanti si catolici, toti acesti credinciosi in Sfanta Treime sunt eretici ???
.................
Draga Elena priveste situatia in felul urmator:la medic vine un om si se descopera ca are cancer.Este medicul lipsit de toleranta cand ii comunica diagnosticul,sau este realist si ii spune omului ce are ,ca acesta sa poata urma tratamentul potrivit?Erezia este o boala a sufletului,radacina ei este mandria,spun Sfintii Parinti.Cand Biserica ii spune cuiva"esti eretic",nu o face fiindca e intoleranta cu persoana respectiva,ci il avertizeaza pe om de pericolul sufletesc in care se afla,ca acesta sa caute tratament pentru sufletul sau.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

@Conchita

quote:
eu, daca ma declar ortodoxa, e clar ca implicit sugerez ca asta este singura cale valabila de mantuire. numai ca nu o spun. dar asta se subintelege.

Aaa, pai stai ca eu nu intelesesem asa din vorbele tale, ca tu consideri implicit ca in biserica ta este singura cale spre mantuire… atunci cum ramine cu unirea in acelasi Duh intre toti credinciosii crestini, cum ramine cu rugaciunea pe care acestia o fac impreuna ? cum atunci s-ar putea face acestea daca NU ii consideri pe ceilalti ca sunt frati in credinta si deci implicit ca si calea lor este valabila, chiar daca este altfel ???!
Irina a fost sincera si a recunoscut ca ea nu se roaga cu alti credinciosi in afara de cei ortodocsi, pentru ca din punctul ei de vedere acestia sunt rataciti si nu pot avea Duhul Sfant, care se afla doar in biserica ortodoxa. Evident ca nu pot sa fiu de acord cu ea, dar ii respect opiniile si credinta.
Si sa stii ca protestantii nu considera ca a lor cale este singura dreapta care duce la mantuire (si cred ca la fel este si in cazul catolicilor, dar nu stiu exact), precum nici toti ortodocsii nu considera asa, dupa cum vad si aici pe forum.....

@Irina c
quote:
O intrebare pe care am dorit de mult sa o pun unui catolic,este de ce crediciosii obisnuiti nu sunt impartasiti si cu vin ,ci numai cu paine?

Irina, vezi ca am explicat despre asta undeva in partea intai a subiectului; si asa cum a spus si Iulia si Ortansa in multe biserici catolice s-a renuntat la impartasania numai cu paine.

quote:
Problema (majora)intervine cand e vorba de protestanti si neoprotestanti.Cum vezi tu o unire cu ei,cand ei resping Tainele(Sacramentele) Bisericii,resping icoanele,hulesc pe Maica Domnului si pe Sfinti?

COMPLET NEADEVARAT ce spui tu aici !!! protestantii si neoprotestantii NU HULESC pe Maica Domnului, ci o venereaza, o cinstesc si o considera Cea mai neprihanita dintre femei la fel ca si ortodocsii si catolicii !!! singurul lucru deosebit este ca nu I se roaga ei, pentru ca ei considera ca singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu Tatal este Fiul (acelasi lucru este valabil si pentru Sfinti !). Sa stii ca in bisericile protestante am auzit niste cantari absolut minunate despre Maica Domnului !!

quote:
Uite,sa zicem ca se cere Bisericii sa renunte la practicarea Spovedaniei,ca sa fim in acord cu (neo)protestantii si sa ne putem uni.Poate face Biserica asta?
Elena,tu ce crezi?

Irina, aici ai atins un punct sensibil pentru mine, intrucat eu consider ca bisericile protestante au gresit renuntand la Spovedanie !! negresit marturisirea pacatelor in fatza Domnului in camarutza ta de rugaciune este foarte importanta, dar este cu TOTUL si cu TOTUL ALTCEVA atunci cand iti marturisesti pacatele in fatza unui om al lui Dumnezeu!! dar asta este punctual meu personal de vedere, nu sunt sigura ca si alti protestanti gandesc la fel ca mine…

quote:
Draga Elena priveste situatia in felul urmator:la medic vine un om si se descopera ca are cancer.Este medicul lipsit de toleranta cand ii comunica diagnosticul,sau este realist si ii spune omului ce are ,ca acesta sa poata urma tratamentul potrivit?Erezia este o boala a sufletului,radacina ei este mandria,spun Sfintii Parinti.Cand Biserica ii spune cuiva"esti eretic",nu o face fiindca e intoleranta cu persoana respectiva,ci il avertizeaza pe om de pericolul sufletesc in care se afla,ca acesta sa caute tratament pentru sufletul sau.

Irina, mama, sa stii ca putem discuta asa pana maine sau chiar pana la adinci batrineti, dar ma tem ca nu vom ajunge vreodata la consens total, adica nu mai vei convinge ca numai in biserica ortodoxa este mantuire. Tu privesti problema unilateral si cred ca ar fi dorit putina detasare, daca vrei sa continuam discutia…pentru ca tu ma consideri o ratacita si eretica (stiu ca o spui cu toata dragostea ... ai vazut ca imi doresc sincer sa urmez Domnului si ai vrea, nu-i asa, ca eu sa vad Adevarul care este numai in biserica ortodoxa si sa arati drumul “oitei ratacite” acasa ? ). Si stii ce nu mi se pare corect aici ? nu mi se pare corect ca tu vrei sa ma convingi pe mine sa-mi insusesc dogmele tale....In ceea ce ma priveste, tzin sa te asigur ca eu nu vreau sa te conving (si Nu vreau sa conving pe nimeni, de altfel !) ca acea cale pe care eu am ales-o spre mantuire si spre Domnul este singura buna, ci eu consider ca si calea ta este la fel de buna ca a mea, atita timp cat tot la mantuire duce !!! Ceea ce imi doresc eu si iti doresc si tie la fel de mult cat si tuturor credinciosilor este sa ne ajute Domnul sa ne ducem mantuirea pana la capat, pentru ca pana la urma asta este cel mai important !!! in rest ? A M A N U N T E !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra

--------------
pe mine ma revolta afirmatii de genul: "Cel mai bun organ de a canta lui Dumnezeu este gura si inima omului.
----------------------
Ce e fals aici, Catalina?

Nu-mi scoate afirmatiile din context, te rog. Nu la asta ma refeream, ci la ceea ce am bolduit mai jos, acele randuri ma revolta pentru ca mi se par lipsite de respect si izvorate din ignoranta.
quote:

---------------------
La catolici se canta din orga; dar aceea este distractie si are nota de teatru. Nu ne ducem sa ne distram la biserica, caci orga te risipeste cu mintea in alta parte. Trebuie sa cant din inima mea" - iote asa zice parintele Cleopa, care probabil ca nu a auzit niciodata in viata cum suna o orga intr-o biserica de teama sa nu se spurce, si care uita ca la slujba ortodoxa numa' el canta din inima lui iar credinciosii tac chitic, pe cand la cea catolica credinciosii stiu fiecare cuvintel si participa activ. Bon, hai ca am deviat, da' nu m-am putut abtine.
---------------
Lasand la o parte malitiozitatea cu privire la parintele Cleopa, cum participa toti credinciosii catolici la slujba? Pun toti mana pe orga si canta? De unde stii tu ca toti stiu fiecare cuvintel?

Iar ce spui tu despre cat stiu ortodocii din slujba si cum participa, nu stiu de unde stii, ca e foarte diferit de ce vad eu ca se intampla duminica la slujba. Preotul canta foarte frumos. Dar nu singur, exista si cor. Iar la o mare parte din slujba, canta, cu voce inceata, si cei care mai stiu slujba, pe portiuni. Rugaciunile "Tatal Nostru", "Crezul" sunt spuse de catre cei mai multi, impreuna cu preotul.

Bun, recunosc ca poate am exagerat, nu toti credinciosii ortodocsi tac chitic. Insa, ca persoana care a asistat atat la slujba ortodoxa cat si la cea catolica, impresia mea este ca,,, catolicii care cunosc slujba si participa activ la ea sunt incomparabil mai numerosi decat ortodocsii. Iar ultima afirmatie ma face sa zambesc amar, nu te supara pe mine. "Tatal nostru" si "Crezul" sunt spuse de catre cei mai multi, bine, zici. Restul nu le stiu. Cred ca chiar ar fi interesant sa facem un studiu chiar aici pe forum, sa vedem procentual cati dintre ortodocsi nu stiu Crezul si cati dintre catolici nu il stiu - si noi nu mai putem de filioque!! (Poate ne ajuta Iulia sau altcineva de religie catolica si ne povesteste cum e cu prima cuminecare a copiilor, cum sunt pregatiti copiii pentru aceasta si cum se desfasoara - eu stiu numai vag si nu am gasit informatii despre asta pe net).
quote:

----
Ana, faptul ca niste oameni au murit in puscarie pentru ca au refuzat sa se dezica de credinta lor nu este un discurs sforaitor
----
Biserica ortodoxa nu a trimis pe nimeni in puscarie. Comunistii da. Cati ortodocsi au fost intemnitati? Cati greco-catolici?

Casandra, aici amesteci putin lucrurile. Dupa stiinta mea, preotii ortodocsi au fost intemnitati pe motive politice, nu religioase. Preotii greco-catolici au fost intemnitati pe motive atat politice, cat si religioase. Cu alte cuvinte, nu trebuia sa fi facut neaparat politica, daca nu au vrut sa se lepede de credinta, au infundat puscaria. E o mare diferenta. Sigur ca nu BOR i-a trimis in puscarie, ca nu era ea vreo inchizitie, insa a pactizat cu comunistii pt ca i-a convenit situatia - iar chestia asta este demonstrata prin documente istorice, nu sunt povesti. Nu ne putem apuca sa rescriem noi acuma istoria pentru ca nu ne place cum e. Iar in privinta preotilor ortodocsi, te intreb, s-a ridicat patriarhul sa le tina partea? Daca tu sau altcineva detineti informatii cu privire la asta, te rog sa spui.
quote:

-----
exista o mare diferenta si ca ea nu e in favoarea ortodocsilor
-----
Catalina, care sunt criteriile de comparatie? Oricum, am constat ca ai o atitudine ostila fata de ortodoxie. Ma intreb de ce. Cat de bine ai incercat sa cunosti lumea ortodoxa?

Mei, nu stiu cat de bine. Tot ce pot sa iti spun este ca viata familiei mele a gravitat de cand ma stiu in jurul unei biserici ortodoxe in al carei cor bunica mea a cantat timp de 67 de ani, si in care bunicul meu a fost cantor. Unchiul bunicului a fost protopop ortodox si a fost inchis, impreuna cu bunicul, apoi deportati - unchiul pe motive politice, bunicul pt nimic altceva decat ca era nepotul unchiului. Probabil ca a fost vina parintilor mei ca, atunci cand in timpul studentiei mele am inceput sa merg la biserica catolica, nu au avut nimic de obiectat, astfel incat am avut ocazia sa cunosc si altceva - si asta din pricina faptului ca, desi ortodocsi convinsi, au dat intotdeauna dovada de multa toleranta in chestiunea religioasa si au privit cu admiratie biserica catolica.
Cat despre atitudinea ostila fata de ortodoxie, nu stiu daca e chiar ostila, insa ma irita in general aroganta celor care considera ca ei si numai ei detin adevarul absolut. Asta in primul rand. Apoi, sint dezamagita de lipsa de implicare a preotilor ortodocsi in viata comunitatii, precum si de atitudinea BOR in perioada comunista. Si nu in ultimul rand, nu pot sa nu constat diferentele enorme de comportament in biserica dintre cele doua culte. Cam astea sunt, in mare, nemultumirile mele, si recunosc, cum am mai spus, ca pentru mine personal diferentele dogmatice dintre cele doua biserici nu conteaza foarte mult, mie mi se pare ca altele sunt lucrurile importante. Nu vreau sa se interpreteze iar ca fac bascalie si nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar personal am convingerea ca pe Dumnezeu nu il preocupa atat de mult chestiunea filioque, sau faptul ca noi ne impartasim cu paine dospita sau nedospita. Avand in vedere ca Biblia este o lucrare revelata, cred ca daca aceste lucruri erau atat de importante, se lasau instructiuni clare cu privinta la ele, asa cum s-au lasat, spre exemplu, instructiuni clare in Vechiul Testament cu privire la alimentatia evreilor sau la construirea corabiei lui Noe sau a chivotului sau ce mai vreti voi, ca Vechiul Testament abunda in instructiuni si descrieri extrem de detaliate. Eu cred ca acestea sunt probleme inventate de oameni. Mentionez ca nu discut aici diferentele cu bisericile protestante pentru ca nu cunosc, ma refer strict la biserica catolica si cea ortodoxa, care din punctul meu de vedere sunt biserici surori, despartite, sa ma scuzati daca sint prea directa, prin prostia oamenilor si nu prin voia lui Dumnezeu.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.
Biblia este o carte care este izvorata din Traditia Bisericii,nu a cazut din cer direct.

Mai Irina mai, din care traditie a bisericii sa fie izvorata Biblia, mei??... Pai nu pe Biblie s-a cladit acea traditie??... Te rog frumos sa imi explici si mie ce-ai vrut sa spui, ca m-ai bagat complet in ceata!

Mergi la inceput

quote:
Draga Iulianm,muzica clasica este ceva bun pentru suflet,dar nu suficienta,ca nu Bach si Mozart ne mantuiesc pe noi,ci Hristos.Sufletul are nevoie sa-l cunoasca pe Hristos si sa se uneasca cu El,fiindca acesta este scopul pentru care a fost creat.
Probabil ca nu cunosti acest aspect,dar ecumenismul este considerat de multi dintre ortodocsi o erezie.O sa caut amanunte,adevarul este ca nu m-a interesat foarte mult acest subiect.Din cate imi amintesc eu (te rog sa ma corectezi daca gresesc)Biserica Ortodoxa s-a retras din WCC,tocmai pentru ca noi nu putem renunta la invatatura lui Hristos.Noi nu dorim unirea cu pretul sacrificarii Adevarului transmis de Hristos.Zi-i intoleranta,fundamentalism,dispret,zi-i cum doresti.Dar daca ai patrunde in viata Bisericii,daca ai trai ortodoxia,ai vedea ca ceea ce spune parintele Cleopa(Dumnezeu sa ne mantuiasca pentru rugaciunile lui!)este de un perfect bun simt.Citeste te rog Sfanta Scriptura si ai sa vezi ca primul fundamentalist si intolerant din lume este Hristos!Ce ne spune El:"Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata!NIMENI NU VINE LA TATAL DECAT PRIN MINE!!!!"Na,ca picara dintr-o data caile musulmanilor,budistilor,etc..Mei,ce intolernta,auzi,numai crestinismul sustine ca detine Adevarul...

Irina draga mea, te rog sa ma crezi ca nu am nimic cu tine personal si imi esti draga, insa nu ma pot opri sa comentez ceea ce spui. Ia stai si gandeste-te un pic, in biserica ortodoxa de ce se canta colide de Craciun sau pricesnele minunate, oare ne mantuiesc autorii muzicii sau ai versurilor? Nu este acelasi scopul, si anume de a ne apropia sufletul de Dumnezeu? Sau pentru tine este valabil strict numai ceea ce e exprimat in cuvinte? Atunci de ce nu se recita cantarile bisericesti ortodoxe?
Cat despre afirmatia ca Christos e primul fundamentalist si intolerant din lume, ma mira nespus ca tocmai tu poti compara vorbele rostite de Fiul Domnului cu cele rostite de oameni. Sint convinsa ca daca eu vin acuma si iti spun ca afirmatiile BOR cum ca catolicii fac prozelitism uita de faptul ca Christos a fost cel dintai care a facut prozelitism, se schimba problema. Nu stiu daca sesizezi paralelismul, sper ca da.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Elena
[
Si sa stii ca protestantii nu considera ca a lor cale este singura dreapta care duce la mantuire (si cred ca la fel este si in cazul catolicilor, dar nu stiu exact), precum nici toti ortodocsii nu considera asa, dupa cum vad si aici pe forum.....
quote:
Problema (majora)intervine cand e vorba de protestanti si neoprotestanti.Cum vezi tu o unire cu ei,cand ei resping Tainele(Sacramentele) Bisericii,resping icoanele,hulesc pe Maica Domnului si pe Sfinti?

COMPLET NEADEVARAT ce spui tu aici !!! protestantii si neoprotestantii NU HULESC pe Maica Domnului, ci o venereaza, o cinstesc si o considera Cea mai neprihanita dintre femei la fel ca si ortodocsii si catolicii !!! singurul lucru deosebit este ca nu I se roaga ei, pentru ca ei considera ca singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu Tatal este Fiul (acelasi lucru este valabil si pentru Sfinti !). Sa stii ca in bisericile protestante am auzit niste cantari absolut minunate despre Maica Domnului !! Draga Elena,eu nu stiu din ce denominatiune faci parte,dar cunosc in mod sigur ca viziunea ortodoxa si cea (neo)protestanta asupra Maicii Domnului sunt complet diferite.Cei din urma nu o considera pe Maica Domnului pururea fecioara,ci o cred o simpla femeie care,dupa ce L-a nascut pe Hristos,a avut relatii cu Iosif si a nascut si alti copii.Ei nu considera ca ea se roaga pentru noi in cer,si nici ca ea are vreo putere prin rugaciunile ei.Cu o cantare nu se face primavara,daca pot sa zic asa.
quote:
Uite,sa zicem ca se cere Bisericii sa renunte la practicarea Spovedaniei,ca sa fim in acord cu (neo)protestantii si sa ne putem uni.Poate face Biserica asta?
Elena,tu ce crezi?

Irina, aici ai atins un punct sensibil pentru mine, intrucat eu consider ca bisericile protestante au gresit renuntand la Spovedanie !! negresit marturisirea pacatelor in fatza Domnului in camarutza ta de rugaciune este foarte importanta, dar este cu TOTUL si cu TOTUL ALTCEVA atunci cand iti marturisesti pacatele in fatza unui om al lui Dumnezeu!! dar asta este punctual meu personal de vedere, nu sunt sigura ca si alti protestanti gandesc la fel ca mine…Vezi,nici macar inte NP nu exista o unitate de credinta,cum sa mai speram la unire?? [
Irina, mama, sa stii ca putem discuta asa pana maine sau chiar pana la adinci batrineti, dar ma tem ca nu vom ajunge vreodata la consens total, adica nu mai vei convinge ca numai in biserica ortodoxa este mantuire. Tu privesti problema unilateral si cred ca ar fi dorit putina detasare, daca vrei sa continuam discutia…pentru ca tu ma consideri o ratacita si eretica (stiu ca o spui cu toata dragostea ... ai vazut ca imi doresc sincer sa urmez Domnului si ai vrea, nu-i asa, ca eu sa vad Adevarul care este numai in biserica ortodoxa si sa arati drumul “oitei ratacite” acasa ? ). Si stii ce nu mi se pare corect aici ? nu mi se pare corect ca tu vrei sa ma convingi pe mine sa-mi insusesc dogmele tale....In ceea ce ma priveste, tzin sa te asigur ca eu nu vreau sa te conving (si Nu vreau sa conving pe nimeni, de altfel !) ca acea cale pe care eu am ales-o spre mantuire si spre Domnul este singura buna, ci eu consider ca si calea ta este la fel de buna ca a mea, atita timp cat tot la mantuire duce !!! Ceea ce imi doresc eu si iti doresc si tie la fel de mult cat si tuturor credinciosilor este sa ne ajute Domnul sa ne ducem mantuirea pana la capat, pentru ca pana la urma asta este cel mai important !!! in rest ? A M A N U N T E !!!

Elena,nici eu nu intentionez sa te conving in vreun fel,doar Dumnezeu,prin Duhul Sfant,poate schimba inimi,eu nu am aceasta putere.Tot ce am facut pana acum a fost sa prezint punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe referitor la aceasta problema ,si nu tin ca altii sa fie de acord cu el,ar fi absurd sa sper sau sa pretind asa ceva.Tu personal poate crezi ca toate caile sunt bune,daca te inchini Lui Hristos,dar eu personal am auzit NP spunand ca ortodocsii sunt idolatri,ca se inchina la lemne(icoanele) si la oase de morti(sfintele moaste),ca fac spiritism(cultul Maicii Domnului si al Sfintilor),ca fac ritualuri vodoo(Proscomidia si Sf. Liturghie),ETC.,ETC..Ei cer ortodocsilor sa vina la Hristos(!!!),de parca in Biserica Ortodoxa nu este Hristos,nu se predica de Hristos,de jertfa Lui,de rascumpararea din moarte si pacat,de Inviere,etc.,sau parca noi ,ortodocsii n-am auzit de Scriptura si n-am mai citit din ea pana la aparitia NP.
Iata de ce tonul face muzica,buturuga mica rastoarna carul mare si AMANUNTELE conteaza in procesul mantuirii.Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

quote:
Claudia,eu imi doresc unirea crestinilor, dar nu facand compromisuri referitor la invtatura lasata de Cristos.

Am inteles asta, dar, cum eu nu cred ca se poate asa ceva, nu se poate realiza unirea respectiva fara compromisuri (iata ca ei deja au inceput sa le faca, avand in vedere ca in unele biserici catolice se face impartasania si cu vin si cu paine, de ex.), am dedus, implicit, ca nu esti de acord cu unirea in conditiile unor ajustari si spuneam ca iti inteleg pozitia.
Repet, este imposibil sa se faca unirea fara compromisuri de ambele parti, nu vad cum. Nimeni nu lasa totul de la el, mai ales cand vine vorba de credinta. Daca nu esti dispus sa faci compromisuri, nu se poate spune ca esti pentru unire.

Cat despre UE si globalizare si pe mine ma irita treaba asta, inteleg perfect motivele cezaresti cum zicea Conchita, dar mi se pare una sa negociezi asupra celor lumesti si alta asupra credintei. Moneda nationala este una, iar dogmele, alta.
Oricum, la urma urmelor si la baza Marii schisme tot interese cezaresti au stat, asa ca, probabil si la baza unei uniri tot astea vor sta.
Nici eu cand spun ca sunt ortodoxa nu ma gandesc ca spun ca asta ar fi singura cale de mantuire, iar ideea ca celelalte religii sunt erezii mi se pare cam aiurea, ca sa nu spun altfel. Poate ca nu sunt destul de credincioasa ca sa simt asta? Credeti ca toleranta fata de alte religii provine dintr-o credinta mai slaba in religia ta?

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

-----------------
Iar ultima afirmatie ma face sa zambesc amar, nu te supara pe mine. "Tatal nostru" si "Crezul" sunt spuse de catre cei mai multi, bine, zici.
------------------
Eu, de exemplu, prefer sa ma rog in gand, pentru ca imi place foarte mult cum slujeste preotul si cum canta corul. Si tot personal, cunosc cativa catolici care se duc din an in paste la biserica. Si cand se duc, sunt simplii spectatori si atat. Asa cum cunosc si ortodocsi care se duc la biserica sa aprinda doar o lumanare. Dar nu e in caderea mea sa judec pe nimeni. Si nu mi-as permite sa afirm ca unii sau altii sunt, ca un tot, mai evlaviosi decat ceilalti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

quote:
Originally posted by casandra
Pe de alta parte, poate vom fi mai smeriti, nemaiconsiderandu-ne mai buni decat altii.
Nu stiu daca asta se va intampla cu adevarat pentru ca, din pacate, nu ne consideram mai buni doar fata de alti crestini.

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe

quote:
Biblia este o carte care este izvorata din Traditia Bisericii,nu a cazut din cer direct.

Mai Irina mai, din care traditie a bisericii sa fie izvorata Biblia, mei??... Pai nu pe Biblie s-a cladit acea traditie??... Te rog frumos sa imi explici si mie ce-ai vrut sa spui, ca m-ai bagat complet in ceata!To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Hristos a predicat 3 ani si jumatate,vestind Evanghelia,timp in care nu a scris nimic,ci a invatat poporul.Iar dupa Inviere,nu i-a trimis pe Apostoli sa scrie,ci sa propovaduiasca tot ce El a poruncit.Din ziua intemeierii Bisericii,in anul 33 d.Hr. si pana in anul 44 d.Hr.,cand a fost scrisa prima Evanghelie,Biserica s-a condus prin Trditia orala,care mai tarziu va fi consemnata si in scris.Biserica a ales cartile insuflate de Duhul Sfant si a stabilit canonul Scripturii,asa cum o avem azi.Scriptura,asa cum o avem noi acum,nu exista la primii crestini.Pe vremea aceea nu exista tipar,ca sa se multiplice Biblia si sa o aiba tot crestinul la el acasa,s-o citeasca si s-o "studieze".De aceea am spus ca intai a fost Traditia,care cuprinde invataurile transmise de Hristos si Apostoli prin viu grai,si pe urma a aparut Scriptura.Traditia nu s-a cladit pe Biblie,Traditia a existat inaintea Bibliei.Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput