O singura biserica ? (2)
Raspunsuri - Pagina 12
irina.c. spune:
quote:Xeno,pregateste Biblia aia,ca ma apuc sa citesc sit-ul pe care mi l-ai recomandat.
Originally posted by xenocid
Irina uite aici link'ul de unde am preluat citatul respectiv.
http://www3.sympatico.ca/ws7n/Index12.htm
cu referinte aici:
http://www.romanianjewish.org/en/memorie_si_luciditate_06.htmlSite'ul admit este cam dur pentru un crestin model ca tine.
Daca reusesti sa il citesti ai bonus de la mine "Biblia Hazlie" ;)Si da Ioan Gura de Aur este cel care a lansat teza "Evreii popor deicid". Ce s'a intimplat de exemplu in Spania sec XIV nu are rost sa mai amintim.Ar fi interesant insa sa gasim (poate impreuna) citatul complet si eventual contextul in opera sfantului referitor la citatul de mai sus.Omilia se cheama (de..titlu explicit ca sa nu lase loc de interpretari) : Adversus Judaeos unde mai spune:
<<Must you share a greeting with them and exchange a bare word? Must you not turn away from them since they are the common disgrace and infection of the whole world?
...
My battle against the Jews did come to a fitting end. The monument marking their rout has been set up, the victory crown belongs to me, and I have captured the prize I sought from my previous discourse.
>>
Credeti cumva ca am citat din "Mein Kamp"?
NU!
John Chrysostom: Eight Homilies Against the Jews [Adversus Judeaus], Patrologia Greaca, Vol 98
Si pentru ca asa e corect cealalta tabara este prezentata aici:
http://www.chrysostom.org/jews.html
Cu stima,
Alin*Ex astris, Scientia*
Caut Omilia Sfantului,dar nu cred ca o voi gasi in romana.:(Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
conchita spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Nah, eu una sint total bulversata. Ana, Doamne fereste sa zici iar ca am ceva cu tine, iti dau cuvantul meu ca nu iti contest buna credinta in momentul in care ai pus acest citat pe care si tu, ca si mine, probabil ca l-ai gasit pe undeva. Dar sint toatal in ceata...
ups. ce chestie. uite, eu dau sursa pentru citatul meu: Nicolae Iorga, Istoria Bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor, editia a doua, volumul intai, Editura Ministerului de Culte, Buc., 1928, pagina 32.
hmmmmmmmmmmmmm....
p.s. stai sa dau sursa si la Blaga, preventiv :)) L. Blaga, Gandirea romaneasca in Transilvania in sec. al XVIII-lea, Ed. Stiintifica, Buc., 1966, p.16-17.
conchita spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by cataghe
Wow, si uite acuma am avut o revelatie: la noi la biserica impartasania se face numai cu paine. De cand ma stiu eu. Biserica ortodoxa. Numai de Paste se sfinteste paine taiata cubulete si amestecata cu vin si se da credinciosilor in borcanele sau paharele.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
Cata,esti sigura?Nu cred ca e posibil,deoarece in toate Bisericile ortodoxe Sf. Impartasanie se face la fel:particelele de paine sunt amestecate in pocalul cu vin,si preotul da cu lingurita si paine si vin,iar dupa aceea se ia anafura,care e paine sfintita.Ce zici tu ca se da de Paste nu e impartasanie,ci chiar asa se cheama"pasti".N-ai auzit credinciosi la Inviere care zic :"stai sa luam pasti si dupa aceea plecam acasa?"E paine cu vin sfintita,nu e Impartasanie.Impartasania se da intotdeauna cu lingurita direct in gura credinciosului,nu atingi tu nimic,fiindca e Trupul si Sangele Domnului si e mare pacat sa cada vreo picatura sau vreo firmitura pe jos sau pe haine.
Irina si bb Iinca(26apr04)
Irina, nu stiu cum e la biserica la Cata, dar aici nu se amesteca painea imbucatita in vin. cand ajungi la popa, intai ii pupi mana, iti da painea si dupa aia cu o lingurita iei o sorbitura din vin. ideea e ca e diferit de cum stiu de-acasa. vorbesc de biserica ortodoxa de-aici, din Orlando.
casandra spune:
--------------
Sincer sa iti spun,eu personal cred ca aceasta unire nu este posibila,deoarece BO nu va face nici un compromis.Pe sit-ul dat de mine gasesti un articol referitor la ecumenism,care explica clar pozitia BO.Uite link-ul:
http://www.odaia.go.ro/ecumenism.html
------------
Irina, citind ce ai scris, am avut o revelatie. Pozitia ta nu exprima, de fapt, parerea ta, ci este pozitia oficiala a bisericii ortodoxe. Tu, inainte de a-ti forma o parerea asupra unei posibile uniri, ca o buna credincioasa ce esti, ai vrut sa afli care este opinia bisericii si ti-ai insusit-o fara rezerve.
Din ce am vazut eu, la nivel oficial, catolicii sunt deschisi catre unire, ortodocsii au rezerve. Spun au rezerve, pentru ca am citit pe undeva un interview cu parintele Cleopa. Parintele spunea ca nu se pune problema unei uniri cu protestantii, datorita diferentelor mult prea mari si, dac-ar fi sa fie, cu catolicii se poate discuta, catolicii avand cele 7 taine. Dar tonul general este de opunere catre unire, daca ceilalti nu trec la ortodoxie.
Iulia, care este o buna catolica, urmeaza si ea aceeasi linie cu pozitia oficiala a bisericii catolice.
Mie a inceput sa imi fie clar ca credinciosii vor adera in mare numar la pozitiile oficiale ale bisericilor de care tin.
Si Irina, sunt sigura ca daca BOR isi va ajusta pozitia, acest lucru se va reflecta si in declaratiile parintilor ortodocsi si in opinia ta.
Si nu cred ca BOR se opune atat de tare unirii, ca doar patriarhul a slujit impreuna cun papa in centrul Bucurestiului. Dar patriarhia Constantinopolului si cea a Rusiei sunt impotriva, pentru ca isi vad pozitiile amenintate. Iar BOR nu indrazneste sa aiba alta pozitie decat cea a capilor lumii ortodoxe. Si nu vad cum Rusia ar fi dispusa la un dialog cu Roma, din motive politice. Interesele lumesti au despartit bisericile. Si tot ambitiile si interesele lumesti sunt principala piedica in calea unui dialog constructiv.
Si am inteles, in sfarsit, si de ce patriarhul roman a pactizat cu comunistii. Ca nu intelegeam cu ce l-or fi atras, patriarhul fiind, in fond si la urma urmei un monah, greu de cucerit cu promisiuni lumesti. Dar nu asta a fost, nu cu asta a fost atras, bietul monah a fost de buna credinta. Comunismul era adus din Rusia, iar in Rusia este o mare patriarhie ortodoxa, cu ambitii sa conduca lumea ortodoxa. Iar patriarhul un ortodox cinstit, vroia sa placa marelui patriarh de la rasarit.
conchita spune:
quote:
Originally posted by she_wolf
...Cred ca exagerezi putin in comparatiile pe care le faci: otrava, talhari...hmmm...
Claudia, ai citit la 1+1=0 cumva? eu am iesit cu migrene de pe topicul ala, o energie negativa fantastica. in acest moment ii dau dreptate Irinei, ura e mai rea ca otrava si ca trebuie sa se apere. si ii dau dreptate si Iulianei, ca Irina nu poate gandi ca un american(izat) de exemplu, care traieste in amestecatura asta de credinte, adica mai detasat, mai senin, mai cu adevarat crestin. Irina traieste in Ro, unde romanul nici macar cu romanul nu vrea, nu e in stare, nu tinde sa se uneasca. in concluzie, cum gandeste Irina este singura cale de supravietuire, in conditiile date. eu o inteleg perfect. si ma duc sa iau o gura de aer proaspat, ca mi-a revenit in suflet toata atmosfera aceea apasatoare de-acasa si starea dureroasa de neputinta cand se grupau oamenii de bine si incolteau pe cel diferit, de alta opinie, sau pur si simplu mai bun decat ei. doare rau romania asta, frate...
RA spune:
Irina,daca inteleg bine,tu ai studii teologice,nu-i asa?In aceste circumstante imi permit sa te intreb daca programa prevede si studiul comparativ al altor religii?Multumesc anticipat.
irina.c. spune:
RA,nu am studii teologice,sunt o simpla credincioasa.In caz ca te referi la programa scolara,nu stiu daca ea contine un astfel de studiu,dar cred ca la Facultatea de Teologie exista un astfel de curs.Chiar ma voi interesa.Irina si bb Iinca(26apr04)
cataghe spune:
Irina, draga mea, comparatia cu cancerul am inghitit-o cu noduri, da' asta cu otrava, zau... Adica daca cineva iti da ceva ce n-ai mai mancat in viata ta si altcineva iti zice ca e otrava, de unde stii care are dreptate? Nu intrebi si tu precum Cocosila, ca tot imi place mie, "dom'le, pe ce te bazezi?" Si ala in mod normal ar trebui sa spuna "bre, toti care au mancat din asta au murit". Poate fi un fapt constatat empiric, chiar daca nu stim cum actioneaza otrava aia. Dar tu cand spui de "otrava" asta spirituala, pe ce te bazezi? A dat careva o fuga pana in Rai sa vada care din aia ce-au mancat din ea e pe acolo?
Sa fim seriosi...
Casandra, iaca io-s ortodoxa dar nu consider ca asta implica neaparat sa ma pliez pe orice pozitie a BOR sau sa inghit orice pe nemestecate. Lasa, pana la urma oamenii sunt oameni, iar Dumnezeu e Dumnezeu. Parintele Teofil Paraianu de ce poate fi umil si de ce poate spune "Numai Dumnezeu stie care se va mantui"? Irina, iti mai dau o data linkul, si te rog frumos sa imi explici ce anume te face sa accepti discursul parintelui Cleopa si nu pe al parintelui Paraianu? Chiar sint foarte curioasa, sincer.
http://biserica.org/Publicatii/1996/NoVII/08_index.html
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
oana0204 spune:
quote:
Originally posted by RA
Irina,daca inteleg bine,tu ai studii teologice,nu-i asa?In aceste circumstante imi permit sa te intreb daca programa prevede si studiul comparativ al altor religii?Multumesc anticipat.
Ra, in clasa a IX-a dupa ce se face o trecere in revista a Crestinismului, se studiaza si celelalte 4 mari religii: Iudaismul, Islamismul, Hinduismul si Budismul. Comparatia o fac elevii impreuna cu profesorul dupa ce termina capitolul respectiv prin aplicatii, evaluari si auto-evaluari. (Eu am dat si eseuri, care la sfarsitul semestrului au fost notate)
Oana D - 11+ saptamani
Foto
casandra spune:
Catalina, multumesc pentru linkul catre articolul parintelui Teofil Paraianu. Un om deosebit parintele. Chiar eram suparata ca am gasit doar pareri radicale in biserica ortodoxa, care n-au reusit sa ma convinga. Uite asa am aflat si eu ca purgatoriul n-a fost motiv de discordie intre biserici.