COD DIAGNOSTIC-FOARTE URGENT
![](images/user_woman.png)
Am si eu o intrebare care necesita un raspuns foarte urgent. Mi-am luat recent concediu medical (fara a fi bolnava)si mi-a trecut la cod diagnostic: 748. Stie cineva ce boala inseamna? Am inteles ca este codul vechi, nu cel nou cu o litera si doua cifre.
Raspunsuri
palmyrah2002 spune:
Trebuie sa mergi inapoi la medic pentru ati trece codul de doua cifre pe certificat.Altfel nu poate fi platit,pentru ca angajatorul nu are de unde sti in care din cele 15 diagnostice(prevazute pe verso)te incadrezi!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
piticutzu spune:
Multumesc de raspuns. Am fost la medic si mi-a trecut O32. Am inteles ca toate codurile care incep cu O sunt pentru bolile sarcinii. Am avut o gramada de probleme cu codurile astea. M-am internat o perioada pentru concediu si la cod cei din spital mi-au trecut 36. A trebuit sa ma duc iar la medicul de familie sa-mi treaca si un cod cu litere. Daca si cei din spital gresesc... Are cineva idee unde as putea gasi un nomenclator cu toate codurile referitoare la sarcina? Multumesc mult.
palmyrah2002 spune:
Codul de indemnizatie este intre 1 si 15,si medicul are obligatia de a-l trece pe certificatul medical,pentru ca angajatorul sa poata aplica procentul corect de calcul.
Codul de indemnizatie este chiar sus ,imediat dupa Valabil pentru.....si trebuie OBLIGATORIU completat!
Codul de diagnostic nu il ajuta cu nimic per angajator.
Pe medicalul tau este trecut codul de indemnizatie?Cristina
si Mihnea
piticutzu spune:
Codul de indemnizatie este trecut bine. Pe sefa mea o interesa codul de diagnostic.Vrea sa stie ea exact pentru ce boala stau acasa.Initial, medicul de familie mi-a spus sa-i zic ca stau acasa pentru faptul ca din cauza unor dureri, exista riscul sa pierd sarcina. Atunci sefa mea mi-a atras atentia ca de ce nu scrie la cod diagnostic "risc maternal".I-am explicat, tot la recomandarea medicului, ca pentru moment stau acasa tocmai ca sa evit acest risc.Am inteles ca s-a consultat cu cineva care probabil i-a spus altceva.Cert e, ca de atunci de cate ori duc medicalul, imi pune o gramada de intrebari cu privire la codul de diagnostic.La ultimul medical, din cauza ca cei din spital nu mi-au trecut la cod diagnostic decat codul bolii de sarcina general "32" si nu un cod al unei boli, a trebuit sa mai treaca medicul de familie un cod al unei boli din cadrul bolilor de sarcina.
palmyrah2002 spune:
Daca este vorba de "risc maternal" ,conform legii,medicul are obligatia sa scrie pe certificat acest lucru !
Normele metodologice de aplicare a OUG96/2003:
"Art.17 (5) In caseta cod diagnostic se va inscrie "concediu de risc maternal"
(6)Indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca,prin grija angajatorului,medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea prevazuta la art.5(concediul de risc maternal)din ordonanta de urgenta sa vizeze certificatul medical,in caseta "cod diagnostic",sub semnatura ,parafa si stampila cu privire la imposibilitatea indeplinirii dce catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi acordata evitarea acestei prestatii."
Daca este vorba de boala obisnuita nu are de ce sa-ti faca probleme.
piticutzu spune:
Nu e vorba de risc maternal. Nefiind un concediu medical dat "pe bune", medicul nu s-a complicat sa scrie risc maternal. Mi-a trecut codul unei boli din cadrul bolilor de sarcina.Din punctul de vedere al medicilor este bine, numai sefa mea zice altceva.Probabil cu cine s-a consultat ea asa i-a zis.Problema nu e ce-mi scrie pe medical, ea are ceva cu mine si vrea sa-mi arate ca nu ar trebui sa stau acasa si gaseste nod in papura la medicale. Acum nu mai zice nimic. Multumesc oricum de raspuns.
ancuta06 spune:
Pai da si n-are dreptate sefa ta?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43117" target="_blank">Ajutati un OM sa traiasca!
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
Poze cu Martijn