Endometrioza!?
Endometrioza poate deveni o boala destul de dureroasa, deoarece tesuturile endometrice ale uterului cresc si in ovare, trompe uterine, vezica urinara, tubul intestinal sau cavitatea abdominala. Etiologia tesuturilor endometriozice consta in cresterea si difuzarea lor lunara, in timpul fluxului menstrual. Cind acestea ajung la gradul de difuzie si nu mai au unde se raspindi, se umfla si produc cicatrice in locul afectat.
Simptomele pot include dureri in timpul raportului sexual, inainte si dupa menstruatie, in timpul urinarii sau al defecatiei. Din alte simptome fac parte durerile care cresc si devin insuportabile in primele zile ale fluxului menstrual. Femeile care nu au reusit sa conceapa un copil timp de un an sau mai mult, avind o viata sexuala activa, pot avea endometrioza si in cazul in care nu au simptomele sus-mentionate.
Cele mai frecvente cazuri de afectare de endometrioza se produc la femeile avind virsta intre 25 si 45 de ani, mai ales daca sarcina si nasterea sint aminate pe mai multi ani, cu toate ca motivele pot fi multiple. Diagnoza endometriozei cere o examinare ginecologica minutioasa, investigatie prin ultrasunet, test cu rezonanta magnetica si laparoscopie.
Cursul de tratament va depinde de virsta, gravitatea simptomelor si dorinta de a mai avea copii. Tratamentul hormonal si alte medicamente pot ajuta la micsorarea volumului tesuturilor endometriozice, insa el nu prezinta un curs de tratament total.
In cazuri de endometrioza grava pot fi afectate si distruse organele pelviene, ceea ce poate duce la sterilitate permanenta. Daca ati sesizat unele simptome din cele mentionate mai sus, consultati imediat medicul.
In cele din urma, sanatatea reproducerii nu este decit o responsabilitate personala - ea nu depinde de medic, compania de asigurare, spital sau partener. Numai atitudinea Dvs. activa, aprofundarea cunostintelor in acest domeniu si practicarea cunostintelor in acest domeniu va vor asigura cea mai buna posibilitate pentru o viata sanatoasa.
Cum putem stii daca sunt simptome de endometrioza?????:(
Noroc tzie, mie...tuturor!!"Neasteptatul se produce intotdeauna"
Raspunsuri
Cristina L spune:
Andrru,eu am avut...chiar saptamana trecuta am intrebat
doctorul ce parere are...daca mai e ceva pe acolo si mi-a
spus ca nu se vede nimic important.De multe ori ma gandesc
ca poate nici nu am avut.Aici mi-au pus acest diagnostic
dupa o operatie de chist,apoi in Ro mi-a spus ca am endo
recidivata si bineanteles ca si chist...am facut laparoscopie
insa la analiza nu mi-a iesit endo,cu toate ca el mi-a spus
ca asta a vazut si a distrus destule celule.Adevarul probabil
este undeva la mijloc...
Dar inainte de prima operatie am avut 2 crize mari,dureri
cumplite in zona ovarelor,de fapt toata burta nu o mai simteam
si nu mai puteam sta in picioare.De cand a inceput sa-mi vina
ciclul la 14 ani am avut dureri ingrozitoare inainte,tin minte
ca imi puneam fierul de calcat fierbinte pe burta,altfel nu ma
linisteam.Ca pastile,durerea nu raspunde decat la Algocalmin.
Aceste dureri s-au mentinut f.multi ani si dupa ce m-am maritat.
De vreo 3,4 ani nu mai sunt asa,dar oricum doare destul...Am
auzit femei care nu simt nici o durere cand le vine ciclul,eu
n-am fost printre ele :-)
Pupici
Cristina L
andrruzza spune:
Cris,
in adolescenta si eu aveam uneori dureri cumplite.
acum nu mai am, doar f rar...ooooofff..nu stiu ce investigatii sa mai fac..:((
Cristina L spune:
Asta nu inseamna ca trebuie sa ai.Hai stai linistita,
nu mai intra in panica...asa ne putem gandi ca avem
toate bolile din lume.Pai asa unde ajungem...
Iti tin pumnii sa nu mai ai chistul si sa treci la
inseminare.Sa vezi ca o sa fie bine.
Te pup
ncristina spune:
Eu am fost operata acum 2 ani de endometrioza ovariana stanga. Daca sunt prezente simptomele din prezentare trebuie mers urgent la medic. La mine a fost suficienta o ecografie transvaginala pentru a mi se pune diagnosticul. In spital mi s-a facut si colposcopie. Mi-a fost curatat ovarul stang in proportie de 25%. Simptomele pe care le aveam eu: dureri si sangerari in timpul acului sexual, dureri de ovare (si chiar o greutate in dreptul ovarului stang) si aveam senzatia ca sunt constipata. Culmea este ca endometrioza (chistul care ajunsese la 6 cm diametru) o aveam de 3-4 ani, iar simptomele le-am simtit pe ultima suta de metri (desi eu mergeam la control cel putin o data pe an, dar... a trebuit sa gasesc un doctor competent si in care am avut incredere). Ideea este ca daca simtiti ceva din cele descrise ar fi bine de mers la dr. Nu strica! Mie chiar mi s-a spus (dupa diagnosticare) sa nu astept foarte mult pentru ca durerile sunt provocate si de faptul ca are tendinta de a se sparge. Doamne fereste!). Operatia nu a putut fi facuta laparoscopic datorita faptului ca trebuia scoasa infectia fara sa se imprastie. Din cauza asta n-am ramas insarcinata niciodata pana acum. Acum macar pot spera.
Hai ca m-am intins prea mult. Sa auzim de bine.
Va pup
cristina
Saso spune:
sufar de aceeasi problema!
Pe scurt si tare la subiect! Sufeream ca nu pot sa am un copil! Am avut o operatie,,in 2000, la 27 de ani! Am luat apoi .. o perioada orgametril, un medicament pe baza de Lynestenol, care m-a pus intr-o stare de menopauza timpurie, si asta nu am considerat o alegere prea buna, mai ales ca nu e usor ca sa-ti aduci corpul in stare de menopauza la 27 de ani1 si tot ce a urmat dupa.. a fost nasol!
Am gasit un dr roman, care mi-a prescris ceva pe baza de plante:Agnucaston, care e facut din fructe de MIELAREA(lat. VITEX AGNUS CASTUS).. si am inceput tratamentul! Am luat 8 luni, chistul a stagnat(exista deja si al 2-lea chist)si.. la sfirsitul celor 8 luni am ramas insarcinata! O minune!
Acum.. mai am 3 luni.. si üpina acum mi se spune ca fetita noastra e dezvoltata normal! Ma rog la Dumnezeu sa aiba grija de noi!
Sa aiba si de voi toate mamicile, si viitoarele mamici, si femei care-si doresc sa fie mamici!
Aveti grija de voi!
Incercati!
Daca e inca ceva de intrebat... va ajut!
Stiu ce inseamna!!!
Cristina L spune:
Saso,in primul rand bine ai venit in familia.
Sa dea D.zeu ca bebe din burtica sa vina pe lume sanatos
si nu in ultimul rand felicitari,cred ca esti super fericita.
Tu si avut si alte probleme inafara de cele spuse?Acum ai
din nou chist?Stiam ca la sarcina se resorb chisturile...
Inafara de medicamentul acela pe baza de plante ai mai
luat si altceva?
Ai spus ca "sufar de aceeasi problema",adica a recidivat?
Si eu am fost operata si nu stiu ce sa cred...a trecut sau nu...
Pupici
Cristina L
Saso spune:
In primul rind.. scuze pt intirziere..
Da intr-adevar sint super fericita .. de bebele care va veni pe lume!
Dupa toate cele insirate de doctori... .. nu credeam ca se va mai intimpla!
Iti multumesc de urari.. sa ne dea Dumnezeu la toti sanatate..e cel mai de pret dar!
Da, nu vreau sa te descurajez... dar uite cum a fost la mine..
am avut un chist.. in 2000 l-am descoperit, si mi-au indicat medicii de aici sa-l tratez cu anticonceptionale... si.. am inceput.. dar.. socant a crescut intr-o luna de la 3,5 cm la 7cm in diametru.. asa ca m-au trimis la operatie urgent... si dupa analiza chistului.. mi s-a pus diagnosticul..endometrioza(chist cu singe)!
totul bine si frumos.. am crezut ca .. asta a fost.. si ca.. totul a trecut.. ma chinuiam sa uit experientele.. alea.. cind...dupa 7 luni.. simteam dureri in burta... mai ales atunci cind intestinul gros era plin..si.. am fost la analize pt apendice...nimic!
atunci.. am zis ca .. hai si la ginecolog.. cind am iesit de acolo... mi s-a naruit cerul.. am aflat ca se formase un nou chist.. eram super revoltata... ma intrebam intr-una de ce? nu puteam pricepe..si .. am aflat ca asta e fatza.. "dragutza" a bolii.. multi-chisturi.. sau marirea progresiva a celui existent.. cu fiecare ciclu menstrual...
asa ca .. m-au pus pe niste medicamente hormonale..care mi-au suprimat.. ciclul menstrual... si am ajuns la menopauza.. la virsta de 27 de ani.... si ma ingrasam...desi.. nu mai mincam aproape nimic,transpiram.. ca un calö de curse.. de la o simpla plimbare...nu mai intelegeam nimic.. citisem.. tot ce mi-a cazut in mina despre boala.. in timpul asta..(6 luni.. de hormoni...GROAZNIC!!!)si am aflat ca .. o sarcina.. o nastere.. mai bine zis,si echilibrul hormonal in schimare al gravidei.. si revenirea lui face ... ca endometrioza sa nu reapara...SANSE 50%.
Atunci.. venea intrebarea.. DA.. doresc un copil...MULT DE TOT.. dar cum daca eu iau medicam ,si sint in menopauza...???
asa ca am lasat.. hormonii.. treptat.. si am inceput sa caut si alti doctori.De astia nemti m-am lamurit.. ei stiu de hormoni.. si gata.. cel mai simplu..nu e vorba.. fiind la menopauza fortata, chistul nu a mai crescut!
asa ca , revin, lamurindu-ma de nemti.. am incercat, toti dr la care am putut ajunge... si de la cortizon la alti hormoni am auzit.. tot!
si ..norocul meu a facut .. sa dau de un dr roman stabilit aici.. si m-am dus...si ..nu pot sa va spun cit il admir.. pe OMUL..de doctor pe care l-am intilnit.. si care m-a ASCULTAT...
el mi-a prescris medicamentul..AGNUCASTON,din extract de plante, de care v-am zis... si dupa 8 luni de la inceperea tratamentului...am ramas insarcinata! asa ca timp.. in sept 2000 am avut operatia, apoi in 2001 .. aparitia noului chist.. apoi tratament cu hormoni 6 luni..plus.. faza in care am inceput sa reduc hormonii apoi.. plimbari pe la alti medici..si in ianuarie 2002 am inceput cu medicam pe baza de plante
chistul meu care.. nu crescuse in astea 8 luni..decit 5 mm in diametru..
Acum nu mai iau medicam...n-am mai luat nimic de cind am aflat de sarcina... si astept cu nerabdare copilasul... care va veni pe lume cam pe la inceputul lunii mai!
si omul asta,si .. ca si medic..m-a sfatuit.. sa nu ascult..nimic din ce-mi zice o alta femeie.. despre alimentatie,..sau orice altceva.. sa fac tot ceea ce simt ca ma multumeste si-mi face bine.. daca vreau sa alerg.. sa o fac incet.. dar sa o fac!.. sa maininc.. tot ce doresc.. si. nu pt doi!.. e falsa afirmatia!...si pina acum.. Multumesc lui Dumnezeu si medicului, sintem amindoi sanatosi! Chistul stagneaza...in marime.. nu se stie .. ce se va intimpla.. se va sparge la nastere de la efort,inainte..de la apasare.. sau va ramine..si poate atunci.. trebe sa mai fac o operatie.. nu stiu.. dar.. sint.. multumita.. ca va veni un ingeras pe lume.. si pt el.. pot sa trec prin orice !
daca pot sa va mai ajut cu ceva..
oricind!!
Va pup... si aveti grija de voi...
Si nu uitati, cineva acolo sus .. ne iubeste pe toti!
andrruzza spune:
Sosa, sa va dea dumnezeu sanatate, sa cresteti frumosi...sa nasti ushor, bebe sanatos.
Randurile tale m-au incurajat tare mult!
Sanatate multa !!
Saso spune:
Andrruzza,
Si tie sa-ti dea Dumnezeu sanatate.. si sa-ti asculte rugamintile!
Sa ai grija de tine..
ma bucur ca am putut sa .. te alin.. sau sa te incurajez macar
cu o vorba buna!
Sanatate!
Pupici!
Cristina L spune:
Saso,sa-ti dea Dzeu un bebe sanatos,felicitari
Medicamentul asta Agnucaston,oare se gaseste numai in
Germania?Ai putea sa-mi spui ce contine?Si eu am avut
aceeasi problema ca tine,numai ca mie mi-au dat
anticonceptionale...dupa care m-am operat din nou si
acum nici nu stiu daca mai am endometrioza sau nu.Dr