declarare bebe
cum se declara bebela, pt certificatul de nastere, in cazul in care tatal (noi nefiind casatoriti) vrea confirmarea paternitatii (test ADN)?
care e termenul in care trebuie declarat bebelul (cateva zile?) si unde (in maternitate sau primarie) ?
E obligatoriu sa ma supun acestei umilinte ? ... si macar, daca tot accept aceasta umilinta, pot cere pe cale oficiala drepturi legale ale bebelei?
Prin simpla declaratie a tatalui de recunoastere, acestuia ii revin obligatii fata de bebela?
cine ma poate lamuri si pe mine ....
giuliatm & Alessandra (+37)
Raspunsuri
Freia spune:
voi doi ai spus ca sunteti necasatoriti si el vrea clarificarea paternitatii.
La plecarea din spital v-a trebui sa dai copilului un nume. Cum tatal discuta problema pateritatii banuiesc ca ii vei pune numele tau pe Certificatul Constator al nasterii. Cu aceste certifcat de duci la Primarie impreuna cu buletinul tau, certificatul tau de nastere (si copii) si declari copilul. Copilul trebuie declarat la Primarie intr-un termen de zile , numai imi aduc aminte cate.
Acum, despre problema procesului de paternitate. Faceti testul paternitatii, daca rezultatul arata ca el este tatal il poti da in judecata pt pensie alimentara pe baza acestui rezultat. Daca tatal copilui vrea pe baza rezultatului pozitiv al testului sa dea numele copiluil, aveti un termen de 6 luni in care puteti modifica numele. Se rezolva in instanta.
Vorbesti de umilire si drepturile tale de mama. Drepurile tale de mama nu le pierzi, este copilul tau si nici o instanta nu ti-l va lua decat daca il maltratezi, si el dovedeste ca nu esti o mama buna. Prin testul de paternitate pozitiv, si prin recunosterea copilului el are niste drepturi dar si obligatii.
Daca el nu are incredere ca este copilul lui, lasa-l in legea lui sa faca ce vrea. El are de pierdut. Tu nu ai de ce sa-ti pierzi timpul cu astfel de prostii. Tu gandeste-te la copil, fi pozitiva si optimista. Toate starile tale trec si la bebel. Crede-ma am trecut si eu prin asta.
Daca mai ai nevoie de un sfat sau un umar pe care sa te sprijini suntem aici
Freia si Alexa
madalina horsa spune:
Daca tatal vrea sa recunoasca copilul se va trece pe certificat numele tatalui. Asta ii va conferi si drepturi, nu doar obligatii, atentie( poate cere in instanta program de vizitare, nu poti scoate copilul din tara fara acordul lui, etc). Daca nici unul din voi nu e casatorit, asa trebuie sa procedati, se decalara la primarie cu actele pe care ti le dau cei din spital.In mod normal nu te lasa sa pleci din spital pana nu declari copilul, deci cineva trebuie sa mearga la primarie pentru tine cat timp tu esti in maternitate, de obicei tatal face asta.
Daca vrea test de paternitate,sa inteleg ca nu vrea sa recunoasca copilul?
ulisernic spune:
Inregistrarea nasterii se face in termen de 15 zile de la nastere la Oficiul Starii Civile, la Biroul de Inregistrarea Nasterilor din sectorul in care domiciliaza parintii.Inregistrarea se face pe baza declaratiei verbale, cu prezentarea urmatoarelor documente:
1.Certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
2.Certificatul de nastere si actul de indentitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;
3.Certificatul de casatorie al parintilor copilului, daca sunt casatoriti.
4.In cazul in care mama copilului nu este casatorita, iar tatal acestuia doreste sa-l recunoasca, declaratia de recunoastere a paternitatii va fi data in fata ofiterului de stare civila de catre tata, care va prezenta actul de identitate, fiind necesar de asemenea si acordul scris al mamei.
5.In cazul in care parintii au nume de familie diferit, sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, inregistrarea nasterii se face pe baza declaratiei scrise semnata de ambii parinti in fata ofiterului de stare civila, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.
6.Daca declararea nasterii a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti, definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii.
Dupa inregistrarea nasterii, certificatul de nastere se elibereaza unuia dintre parinti.
Eliberarea livretelor de familie:
Livretele de familie se elibereaza la cererea scrisa a reprezentantilor familiilor in baza urmatoarelor acte, dupa caz:
1.Actele de identitate ale parintilor, originale si xerocopii;
2.Certificatele de nastere ale copiilor minori, originale si xerocopii si actele de identitate ale copiilor minori care au varsta peste 14 ani, originale si xerocopii;
3.Certificatul de casatorie al parintilor, original si xerocopie;
4.Certificatul de deces al unuia dintre soti, original si xerocopie;
5.Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, din care sa rezulte carui parinte au fost incredintati copiii, original si xerocopie;
6.Declaratie autentificata de un notar public din care sa rezulte ca are in intretinere copii nascuti in afara casatoriei, data de parintele care se afla in aceasta situatie;
7.Documente care atesta modificarea relatiilor de autoritate parentala, incredintare sau plasament familial al copiilor si, dupa caz, adoptia copiilor.
Giulia, procedura este cea care ti-au spus-o fetele mai sus, dupa cum vezi, eu ti-am trecut in plus pe cea de obtinere a livretului de familie, livret care-ti va trebui atunci cand vei depune actele pentru alocatia de stat, daca-mi aduc aminte bine.
Daca tatal va recunoaste copilul, va avea intr-adevar obligatii, dar si drepturi. Cu obligatiile... cam greu, Giulia. Trebuie sa introduci o cerere in instanta pentru stabilirea pensiei alimentare. Asta nu inseamna ca el iti si va plati pensia respectiva. Daca nu-ti plateste, poti introduce o cerere de poprire, dar asta daca este angajat si cunosti datele unitatii la care este angajat. In schimb, vei avea nevoie de acordul lui in diverse situatii, ca in exemplul dat de Madalina.
Tu gandeste-te si fa cum crezi tu ca este mai bine pentru tine si pentru copilul tau.
Va doresc amandurora multa sanatate si mult noroc si daca mai ai vreo nelamurire, suntem aici, vorba Freiei.
Pupici,
Mihaela
giuliatm spune:
Dragele mele, merci mult de sfaturi,
Bebela va lua numele meu, imi faceam griji despre ce va fi scris in dreptul tatalui pe certificatul de nastere al bebelei: "ion ion" sau "-" sau "natural" sau mai stiu eu ce mai auzisem; asta fiindca tatal e cum bate vantul: azi il recunoaste, maine nu vrea sa auda, deci, ar trebui sa fiu pregatita pentru orice, chiar si in cazul in care va trebui sa o declar eu singura!
Oricum despre procesul paternitatii nu se pune problema, nu vreau nimic de la el (chiar nu vreau! sunt suficient de independenta financiar ca sa nu conteze pensia lui alimentara - in cazul ei maaare!), as vrea numai sa ii pot oferi bebelei un certificat de nastere decent si sa aiba parte de dragoste si din partea lui, in cazul in care intr-o zi o sa-i vina mintile la cap.
Freia ai dreptate, cat despre testul ADN, sa si-l faca daca insista (Dzeu sa ma ierte cand ma gandesc ce l-as arde pt gestul asta!), dar daca nu are rezultatul in cele 15 zile in care trebuie sa declar bebela, ce va fi? ... tot aia!
Incerc sa fiu optimista si sa nu pun la suflet, mai avem 3 saptamani pana la DPN, bagajul e deja la usa, iar firmitura nu mai are stare !!!
Ce minune e sa fi !!!
mama lui codrut spune:
Testul ADN dureaza - trebuie facuta programare la IML, iar rezultatele vin abia in cateva saptamani fiindca reactivii se comanda din strainatate de fiecare data (n-au medii de stocare adecvate). Intre timp trebuie s-o declari oricum si in conditiile in care nu vrea s-o recunoasca, pe certificat apare o linie in dreptul numelui tatalui.
Nastere usoara si multa sanatate tie si puiutei!
Freia spune:
cum spuneam, te duci, declari copilul tu, cu blank la numele tatalui daca mnealui are probleme cu asumarea responsabilitatii, dupa care, daca se razgandeste nu are decat sa deschida actiune in instanta si in termen de 6 luni de la nastere se poate modifica certificatul si numele copilului.
sa ai o sarcina usoara in continuare si un bebe sanatos
Freia si Alexa